Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 лютого 2023, питання №80582 150₴

Мобілізація раніше засудженого

Добрий день! Підкажіть, будь-ласка, чи може бути мобілізований чоловік якщо раніше він був засуджений за особливо тяжкий злочин і судимість погашена? Також, у 18 років він був знятий з військового обліку, так як мав психічні розлади. У 1992 р. військомат йому видав військовий квиток, можливо з відміткою про зняття, цю інформацію він не пам'ятає тому що квиток загубив, до армії його так і не взяли, військомат на тому місці зачинився багато років тому, чи можна якось перевірити інформацію про зняття з військового обліку і де якщо військомату на тому місці вже не існує?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Катерина!

    Чоловік не може бути мобілізований на підставі судимості лише за однієї умови: якщо він був засуджений до реального терміну за тяжкий чи особливо тяжкий злочин. Точно так як у Вашому випадку!

    Для того аби надати Вам відповідь з приводу відстрочки за станом здоров'я, я мусив би бачити запис у його військовому квитку. Попередньо можу сказати, що зняття з обліку далеко не завжди надає право на відстрочку. Для того особа повинна бути визнана непридатною до служби та "виключена" з обліку або визнана "тимчасово непридатною". В будь якому разі чоловіку прийдеться повторно проходити ВЛК для визначення ступеня його придатності чи непридатності до служби, як також отримувати військовий квиток.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профівлю. Охоче на них відповім! Маю грунтовний досвід в усіх питаннях військового права.

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Доброго дня Катерино.

    Скоріше за все чоловік був виключений з військового обліку, але цій обставині на даний час немає підтвердження.

    Без зайвої потреби зараз не варто відвідувати військкомат, якщо він не бажає бути мобілізованим. Якщо ж йому треба мати військовий квиток, щоб наприклад влаштуватися на роботу офіційно або йому під підпис вручили повістку тоді треба буде надати у військкомат копію вироку про засудження до позбавлення волі за вчинення особливо тяжкого злочину. Отримати копію вироку треба завчасно, бо вона скоріше за все вже архівна і треба час щоб її виготовити.

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки які:

    ...

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    Тобто відповідно до цієї підстави його мають виключити з військового обліку, тобто він не буде військовозобов"язаним і відповідно його не призиватимуть по мобілізації. Мають видати військово-обліковий документ (військовий квиток чи тимчасове посвідчення) в якому має бути відмітка про виключення з військового обліку.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю!

    ЯКЩО ЧОЛОВІК РАНІШЕ БУВ ЗАСУДЖЕНИЙ ЗА ВЧИНЕННЯ ОСОБЛИВО ТЯЖКОГО ЗЛОЧИНУ, МОБІЛІЗАЦІЇ ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    ЩОДО ВІЙСЬККОМАТУ, ТО ЗАРАЗ ЧОЛОВІКУ ВСЕ ОДНО ПОТРІБНО ПОВТОРНО СТАВАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ТА ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ ЙОГО З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО МАТИ ЗАСВІДЧЕНУ КОПІЮ СУДОВОГО РІШЕННЯ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Катерина!

    Я скинув Вам на пошту мій номер телефону, бо не можу Вам дозвонитись. Передзвоніть будь ласка. Будь які месенджери в мене відкриті.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    С судимостью которая не снята судом и не погашена , Вы не можете проходить службу в ЗСУ. По поводу воинской службы по контракту, то по закону, О воинской обязанности и воинской службе Украины. Вас должны были исключить из воинского учёта за совершение тяжких преступлений, если военкомат этого не сделал, возможно они не знали о Вашем привлечении к уголовной ответственности, то в виду погашения судимости, у Вас есть шанс воинской службы по контракту, для этого нужно обратиться в военкомат, который и примет решение в отношении Вас. Не подлежат приему на военную службу по контракту граждане Украины, которые: по состоянию здоровья не пригодны к службе в Национальной гвардии Украины; привлекались к уголовной ответственности, были приговорены судом к лишению или ограничению свободы, содержания в дисциплинарном батальоне, исправительных работ, лишения права занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью; относительно которых проводится досудебное следствие или дело которых рассматривается судом; имеют близких родственников (отца, мать, жену, родных братьев и сестер), которые привлекались к уголовной ответственности (для кандидатов для прохождения службы в частях по охране АЭС, частях и подразделениях по конвоированию, экстрадиции и охраны подсудимых); находятся на учете в органах внутренних дел (в связи с совершением правонарушений), в наркологических или психоневрологических диспансерах; были ранее уволенные с военной службы в Вооруженных Силах Украины, других военных формирований и правоохранительных органов по служебным несоответствием или за систематическое невыполнение условий контракта военнослужащим; во время прохождения срочной военной службы отрицательно характеризуются командиром (начальником) подразделения, на момент обращения о принятии на военную службу по контракту имеют дисциплинарные взыскания. Вы не можете быть принятым на службу по контракту в ВСУ, потому что вы привлекались к уголовной ответственности. Именно так звучит основание для неприятия, а не наличие или отсутствие судимостей.

    ---

    на підставі довідки про судимість зверніться в ТЦК СП де працює комісія ВЛК , пройдіть її для справи та отримайте військовий білет з виключенням з військового обліку повним.

    Якщо ви вчинили кримінальний злочин середньої чи тяжкої форми , Вам неможливо проходити службу в ЗСУ чи ТРО.

    оформлять особову справу білий білет ( спец посвідчення для вашої категорії громадян на підставі ст.37 ЗУ Про ВО і ВС)

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мамай Ірина Євгеніївна
    26.7%
    Мамай Ірина Євгеніївна рік тому

    Адвокат, м. Рівне, 6 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    П. 12 Указу Президента України «Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу», який діє зараз зазначає, що «Військові квитки військовослужбовців (військовозобов'язаних, резервістів), засуджених до позбавлення волі, обмеження волі або арешту, вилучаються та надсилаються судами до відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки».

    Указ, який діяв раніше теж містить подібне положення.

    Тобто військовий квиток в особи мали вилучити.

    П. 6, 7 ч. 6 ст. 37 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» зазначає, що виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    Якщо немає вашого ТЦК є той, що прийшов на зміну, є архів. Однак без відвідування ТЦК за місцем приписки на сьогодні нічого дізнатися не вийде.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вас не мають права мобілізувати, вас повинні були виключи з військового обліку.

    Щоб уникнути проблем рекомендую вам знайти своє рішення суду про судимість. Якщо у вас його не має на руках, зверніться до суду який виносив рішення про надання вам копії даного рішення.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Катерина!

    ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

    ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України