Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 22 березня 2023, питання №82685 450₴

Просят убрать холодильник возле МАФ

Арендую маф, это кофейня. Там давно стоял внешний холодильник от колы, еще с прежними владельцами. Сегодня принесли такой документ, что якобы нельзя ставить холодильное оборудование рядом с киоском. Что делать?

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.1%

    Вітаю.

    Наскільки я зрозумів згідно з приписом, проблема у відсутності документації на розміщення холодильного обладнання. Тому згідно з приписом Вам пропонують:

    1. Надати документацію на розміщення холодильника.

    АБО

    2. Демонтувати холодьник протягом трьох діб з дати отримання припису.

    ПРОБЛЕМ В ТОМУ, ЩО ХОЛОДИЛЬНИК, ЩО СЛІДУЄ З ПРИПИСУ, ЗАЙМАЄ ПЕВНУ ТЕРИТОРІЮ, НЕ ВІДВЕДЕНУ ПІД МАФ І ЦИМ САМИМ ПОРУШУЄ ПРАВИЛА БЛАГОУСТРОЮ. ЦЕ І ПРИВЕРНУЛО УВАГУ ІНСПЕКТОРІВ З БЛАГОУСТРОЮ І ПРИЗВЕЛО ДО СКЛАДЕННЯ ПРИПИСУ.

    ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ, ЯКЩО ЦЕЙ ХОЛОДИЛЬНИК НЕ ВАШ І ВАМИ НЕ ВИКОРИСТОСУЄТЬСЯ, ВИ МОЖЕТЕ ВИКОНАТИ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЗАЗНАЧЕНІ В ПРИПИСІ, АБО ВЗАГАЛІ НІЧОГО НЕ РОБИТИ, І ВОНИ ДЕМОНТУЮТЬ ЙОГО САМІ З ВИЛУЧЕННЯМ.

    ТОДІ ВИРІШУВАТИ ВАМ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Пуха Наталія ТендерОк
    11.1%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питанням

    Припис не має необхідних реквізитів, тобто печатки, підписів компетентних органів, тощо.

    З ваших потенційних дій

    Якщо вам не принциповий холодильник, то дочекайтесь поки його демонтують.

    Самостійно виконайте припис і заберіть холодильник

    Зв'яжіться з власником холодильника вашим орендодавцем та передайте їм припис нехай самі проводять демонтаж.

    Якщо холодильник для Вас є необхідним:

    Зв'яжіться з власником та подайте пакет документів для законного розміщення і виділення території для його належного перебування.

    Укладіть договір оренди холодильника

    Просіть дозвіл на розміщення ХО на місці його перебуванні.

    Звертайтесь з позовом до суду для затягування процесу демонтажу.

    Удачі

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.1%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Денисе!

    Дійсно, згідно з приписом на підставі додатку №3 до Правил благоустрою м. Києва Київська міська Рапда пропонує ВУам виконати на вибір дві умови:

    або представити документацію на законне розміщення холодильного обладнання,

    або, у разі відсутності згаданої документації, демонтувати його власними силами у термін до 3 діб, як також відновити благоустрій у місці розташування МАФу.

    Раджу терміново зв'язатися з власником холодильнику та запропонувати негайно його прибрати. Або продати Вам за символічну плату. Тоді пізніше Ви зможете ним користуватись, коли взаконите його встановлення біля МАФу.

    Якщо це не вдасться, рекомендую зробити це самостійно за власний кошт, аби не мати паралельних проблем із МАФом. Не виключено, що таким проблем не буде, а просто комунальники демонтують холодильник, але я би не ризикував на Вашому місці. Холодильник зможете повернути, коли отримаєте необхідні дозволи, а заодно і виставити рахунок колишньому власнику.

    Можна було б, звичайно, і оскаржити цей припис, але боюсь, що у зв'язку з тим, що часу обмаль, Ви просто не встигнете нормально щосб зробити, а тільки отримаєте конфлікт з комунальніми службами Києвради.

    Як схочете порадитись зі мною з цього приводу персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий Вам допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    8.9%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Денис.

    Если холодильник не ваш к Вам претензии не могут предъявляться. К тому же не понятно в отношении кого именно составлено предписание. По крайней мере на первой странице не указано кто допустил нарушение Правил благоустройства г. Киева. Если в предписании не указано конкретного нарушителя, то можете ничего не делать, Вы холодильник не арендуете. Разве что можно сообщить владельцу МАФа о проблеме. Холодильк комунальное предприятие может демонтировать и затем требовать компенсации расходов на демонтаж. Но опять же если Вы его не арендуете и к Вам претензий быть не может.

    Карпенко Андрей Владимирович
    8.9%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Все залежить від того що погоджено в схемі розміщення тимчасової споруди (ТС).

    Якщо цей холодильник на схемі є, то вимоги безпідставні.

    Якщо цього холодильника на схемі немає, то Вам його треба прибрати.

    Це випливає з положень п.1.5 Порядка розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

    https://ips.ligazakon.net/document/re20068?an=32

    "1.5. Холодильне та інше обладнання, що розміщується поряд з ТС, необхідне для забезпечення санітарних заходів чи дотримання вимог санітарних норм, має бути передбачено схемою розміщення ТС, при цьому загальна площа, що займає таке обладнання, не може перевищувати 25 % площі цієї ТС."

    Сам Припис та його заповнення відповідає Правилам благоустрою міста Києва.

    Гончаренко Константин
    11.1%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Якщо у схемі розміщення внесений цей додатковий об єкт та погоджений , то нехай стоїть , якщо ж ні то холодильник треба перенести на територію тимчасової споруди у приміщення.

    1. Розміщення ТС регулюється Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затверджений Наказом МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ від 21.10.2011 N 244.

    Сам порядок не передбачає в переліку документів правовстановлюючі документи на земельну ділянку (або документи на підтвердження права користування) тому відсутність такого права не є підставою для відмови в видачі паспорта - привязки ТС. Але договір оренди всеж рекомендую укласти. Це урегулює ваші відносини з власником та виключить всі питання про правомірність використання земельної ділянки.

    Цільове призначення змінювати не потрібно оскільки у функціональне призначення входить розміщення та обслуговування будівель в тому числі споруд для провадження господарської діяльності.

    2.Відповідно до вказаного вище порядку все одно потрібно отримати паспорт. Без нього ви не зможете подати декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

    3. МАФ та ТС це одне і теж. До 2011 року кіоски, павільйони які не мають фундаменту та відповідали вимогам споруд встановлених на певний строк називались Малими архітектурними формами та встановлювались на підставі паспорту МАФ. Після затвердження вказаного вище порядку такі об'єкти називаються Тимчасові споруди які визначаються як одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович
    8.9%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Если холодильник не ваш и вы ним не пользуетесь - можете сообщить владельца МАФ (если это его холодильник), чтобы он самостоятельно его демонтировал или занимался решением этого вопроса.

    Если холодильник вам нужен: необходимо получить документацию по замещению и МАФ и (если там отмечено место для холодильника) предоставить его инспектору.

    Если же холодильника нет в документации и он вам нужен: нужно в судебном порядке обжаловать предписание и максимально затянуть время, чтобы вы могли оформить необходимые документы.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Дерій Владислав Олегович
    12.2%

    Доброго дня, Денисе!

    Згідно Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності

    у Вас повинен бути паспорт прив'язки на тимчасову споруду (МАФ) - комплект документів, у яких визначено місце встановлення тимчасової споруди та благоустрій прилеглої території на топографо-геодезичній основі М 1 : 500, інженерне забезпечення, зовнішній архітектурний вигляд ТС та напрям підприємницької діяльності.

    Холодильне обладнання має бути передбачено схемою розміщення ТС.Ви можете просто пред’явити дану документацію інспектору з благоустрою.

    Якщо розміщення холодильника не передбачено схемою розміщення ТС – дане обладнання повинно бути демонтоване.

    Згідно п.13.3.1 Правила благоустрою міста Києва протягом зазначеного у приписі строку власник (користувач або особа, яка здійснила розміщення (встановлення)) зобов'язаний за власний рахунок здійснити демонтаж самовільно розміщеної (встановленої) малої архітектурної форми, тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності

    У разі невиконання припису уповноважена особа, яка внесла припис, у триденний строк складає протокол про адміністративне правопорушення за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Якщо власник або користувач холодильного обладннання не демонтує його , тоді Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради приймає рішення про демонтаж, а всі витрати покладе на власника або користувача.

    Згідно п.13.3.5 Правилл благоустрою міста Києва у разі, якщо від власника (користувача) не надходить заява про повернення демонтованої (переміщеної) малої архітектурної форми, тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, об'єкта сезонної дрібно-роздрібної торговельної мережі, засобу пересувної дрібно-роздрібної торговельної мережі зазначене майно може бути реалізоване відповідно до законодавства України.

    Отже, якщо розміщення холодильника передбачено документацією - просто повідомте про це інспектора з благоустрою.

    Якщо ні – на протязі 3х днів власник або Ви повинні демонтувати його, адже у випадку демонтажу за рішенням Департамент міського благоустрою власник (користувач) понесе значно більші витрати, а за певних обставин, навіть, втратить дане обладнання.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Степанов Михайло Леонідович
    6.7%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю, Повідомте власника холодильника, бо якщо він його не убере його демонтують, це перелбачено п.13.3.1 Правила благоустрою міста Києва протягом зазначеного у приписі строку власник (користувач або особа, яка здійснила розміщення (встановлення)) зобов'язаний за власний рахунок здійснити демонтаж самовільно розміщеної (встановленої) малої архітектурної форми, тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності

    У разі невиконання припису уповноважена особа, яка внесла припис, у триденний строк складає протокол про адміністративне правопорушення за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Якщо власник або користувач холодильного обладннання не демонтує його , тоді Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради приймає рішення про демонтаж, а всі витрати покладе на власника або користувача.

    Згідно п.13.3.5 Правилл благоустрою міста Києва у разі, якщо від власника (користувача) не надходить заява про повернення демонтованої (переміщеної) малої архітектурної форми, тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, об'єкта сезонної дрібно-роздрібної торговельної мережі, засобу пересувної дрібно-роздрібної торговельної мережі зазначене майно може бути реалізоване відповідно до законодавства України.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися, якщо питання закрито натискайте галочку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Ви повинні виконати даний припис. повідомте власника холодильника, бо його демонтують.

    "1.5. Холодильне та інше обладнання, що розміщується поряд з ТС, необхідне для забезпечення санітарних заходів чи дотримання вимог санітарних норм, має бути передбачено схемою розміщення ТС, при цьому загальна площа, що займає таке обладнання, не може перевищувати 25 % площі цієї ТС.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 10 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Вітаю!

    Наразі відповідальність за розміщення холодильника біля МАФ несете Ви як орендодавець, а не власник. Тому що використовуєте дане майно для здійснення підприємницької діяльності. Всі підстави для притягнення до відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів встановлені ст.42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» Вам потрібно виконати припис про усунення порушення Правил благоустрою міста Києва або на Вас складуть протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 152 КУпАП. Відповідно до ст. 255 КпАП складати протокол за порушення, передбачені ст. 152 КпАП, мають право:

    — уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції);

    — посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад;

    — член громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону.

    Відповідно до ст. 257 КпАП протокол надсилається органу (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу про адміністративне правопорушення.

    Відповідно до статей 218, 219 КпАП України розглядають справи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 152 КпАП, адміністративні комісії та виконавчі комітети (виконавчі органи) сільських, селищних, міських рад, а в населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчі органи, що виконують їх повноваження.

    КпАП України не містить окремих уточнень якому ж органу направляти такі протоколи. В такій ситуації уповноваженій особі дається право вибору: направити протокол до адміністративної комісії чи виконавчого комітету.

    Водночас необхідно враховувати положення ст. 288 КпАП, яка встановлює порядок оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення. В ній, зокрема, зазначається, що:— постанову адміністративної комісії може бути оскаржено до виконавчого комітету відповідної ради або до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими КпАП;— рішення виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради може бути оскаржено до відповідної ради або до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими КпАП.Враховуючи означене вище, доцільно, аби уповноважена особа направляла протокол спочатку до відповідної адміністративної комісії.

    За загальними правилами ст. 276 КпАП визначено, що справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення. При цьому частиною шостою вказаної статті уточнено, що адміністративними комісіями справи про адміністративні правопорушення розглядаються за місцем проживання порушника.

    В свою чергу ст. 277 КпАП визначено граничний строк розгляду справи про адміністративне правопорушення — він становить п’ятнадцять днів з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.

    Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову у справі.

    Постанова виконавчого органу сільської, селищної, міської ради у справі про адміністративне правопорушення приймається у формі рішення (ст. 283 КпАП).

    Відповідно до ст. 284 КпАП у справі про адміністративне правопорушення орган (посадова особа) виносить одну з таких постанов:1) про накладення адміністративного стягнення;2) про застосування заходів впливу, передбачених статтею 241 КпАП;3) про закриття справи.

    Постанова про закриття справи виноситься при оголошенні усного зауваження, передачі матеріалів на розгляд громадської організації чи трудового колективу або передачі їх прокурору, органу досудового розслідування, а також при наявності обставин, передбачених ст. 247 КпАП.

    Слід зазначити, що Кодексом України про адміністративні правопорушення відмінено такий вид відповідальності як попередження.

    Крім того, відповідно до статті 153 Кодексу знищення або пошкодження об’єктів озеленення в межах населених пунктів, пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів і на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України