Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 02 квітня 2023, питання №83272 250₴

Может ли впо прописаться в нежилом помещении

Хочу снять гостинку в нежилом помещении. Но я впо, дадут ли мне новую справку переселенца, если я буду снимать жилье в нежилрм помещении?

Відповіді юристів (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи є житло, у якому вона проживає постійно або тимчасово. У розумінні ст. 3 Закону № 1382 місце проживання — житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, у якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

    У п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.09 р. № 10 «Про судову практику в справах про злочини проти власності» закріплено, що під житлом потрібно розуміти приміщення, призначене для постійного або тимчасового проживання людей (будинок, квартира, дача, номер у готелі тощо). До житла прирівнюються також ті його частини, у яких може зберігатися майно (балкон, веранда, комора тощо), за винятком господарських приміщень, не пов’язаних безпосередньо з житлом (гараж, сарай тощо).

    Підсумовуючи вказане, можна зробити висновок, що законодавство пов’язує категорію «місце проживання» з наявністю житлового приміщення, яке повинно бути пристосованим та придатним для постійного проживання.

    До житлового фонду входять (ст. 4 Житлового кодексу) :

    -жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі (державний житловий фонд);

    -жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать колгоспам та іншим кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським об'єднанням (громадський житловий фонд);

    -жилі будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам (фонд житлово-будівельних кооперативів);

    -жилі будинки (частини будинків), квартири, що належать громадянам на праві приватної власності (приватний житловий фонд);

    -квартири в багатоквартирних жилих будинках, садибні (одноквартирні) жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях усіх форм власності, що надаються громадянам, які відповідно до закону потребують соціального захисту (житловий фонд соціального призначення).

    До житлового фонду включаються також жилі будинки, що належать державно-колгоспним та іншим державно-кооперативним об'єднанням, підприємствам і організаціям. Відповідно до законодавства України до цих будинків застосовуються правила, встановлені для громадського житлового фонду.

    До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

    Тобто, якщо ваше нове приміщення відповідає вимогам житлового фонду, то ви можете зареєструвати там місце проживання і, відповідно, отримати нову довідку ВПО.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Аліна!

    Цивільний кодекс України у статті 29 підкреслює, що місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона мешкає постійно або тимчасово.

    У свою чергу, ст. 4 Житлового кодексу України (ЖКУ) визначено, яка нерухомість може бути віднесена до житлового фонду: жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території України, утворюють житловий фонд.

    Також у відповідності зі статтею 3 Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце проживання — житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, у якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

    ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди

    Житлові будинки. Основні положення» визначає житлове приміщення як опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам щодо мікроклімату і повітряного середовища, природного освітлення, допустимих рівнів нормованих параметрів відносно шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку, електричних та електромагнітних полів та іонізуючого випромінювання. А нежитлове – як приміщення в структурі житлового будинку, що не відноситься до житлового фонду. Воно є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.

    Крім того, у п. 30 постанови Пленуму ВСУ від 25.12.92 р. № 12 «Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності» закріплено, що житло – це приміщення, яке призначене для постійного чи тимчасового проживання людей (приватний будинок, квартира, кімната в готелі, дача, садовий будинок тощо), а також ті його складові частини, які використовуються для відпочинку, зберігання майна або задоволення інших потреб людини (балкони, веранди, комори тощо). У постанові також вказується, що не можуть визнаватися житлом приміщення, не призначені і не пристосовані для постійного чи тимчасового проживання, відокремлені від жилих будівель погреби, гаражі, інші будівлі господарського призначення.

    Враховуючи все вищевикладене, можна зробити висновок, що теоретично реєстрація місця проживання фізичної особи за адресою нежитлового приміщення є неправомірною. Однак, на практиці до відповідальності такі фізичні особи не притягаються, оскільки чинне законодавство її не визначає. Негативні наслідки, такої реєстрації, можуть виникнути у фізособи під час реалізації нею окремих цивільних прав та обов’язків, що безпосередньо пов’язані з її місцем проживання, а саме усиновлення, встановлення патронату або опіки, отримання компенсацій на сплату комунальних послуг тощо.

    Окрім того, в судовій практиці траплялися випадки примусового виселення фізичних осіб, що проживали в нежитловому фонді. Перш за все, пов’язано з позовами власників таких нежитлових приміщень до осіб, що проживали в них.

    Отже теоретично Ви можете проживати у приміщенні, що належить до нежитлового фонду, і навіть бути там прописаною, але наскільки це стабільно і безпечно, сказати складно, тому що це питання в українському законодавстві до кінця не унормоване.

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, Аліно!

    Згідно ч.2 ст.5 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

    Адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату, готелю тощо).

    Звичайно, бажано мати більш детальну інформацію щодо будинку в якому знаходиться приміщення, яке Ви плануєте орендувати. Якщо це будинок житлового фонду (ст.4 Житлового Кодексу) або інший об’єкт згідно ст. 5 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», то питань при зміні місця проживання не виникне. При зміні місця проживання Ви обов'язково вказуєте адресу об'єкту нерухомості де фактично проживаєте, а номер квартири\приміщення вказувати не обов'язко. Так само не потрібно зазначати, що приміщення є нежилим.

    Якщо при зміні місця проживання Ви вкажете адресу офісного центру, адміністративної будівлі або адресу іншого об'єкту нерухомості, призначеного для ведення торговельної або промислової діяльності, тоді до Вас можуть виникнути питання з боку органів державної влади.

    Ви можете скористатися послугою зміни місця проживання онлайн, якщо маєте сформовану довідку ВПО в Дії. Зверніть увагу, що для зміни місця проживання ВПО необхідно фізично перебувати на місці тимчасового місця проживання, щоб підтвердити геолокацію.

    Щоб отримати довідку ВПО в паперовому вигляді, Вам необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Або у період дії воєнного стану до:

    • уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;
    • уповноваженої особи ЦНАПу.

    Згідно п.2 постанови КМУ № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» у період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”, внутрішньо переміщена особа для отримання довідки може звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг (далі - уповноважена особа територіальної громади / центру надання адміністративних послуг).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Як випливає із змісту ч. 1 ст. 29 ЦК місце проживання фізичної особи має відповідати наступним умовам:

    по-перше, це жиле приміщення, яке є призначеним та придатним для проживання в ньому (житловий будинок, квартира, гуртожиток, готель, будинок престарілих, будинок-інтернат, будинок відпочинку тощо). Основними видами жилих приміщень є, безумовно, житловий будинок та квартира. Згідно ст. 380 ЦК житловим будинком є будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. За ч. 1 ст. 382 ЦК квартирою є ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;

    по-друге, зазначене житлове приміщення розташоване у відповідному населеному пункті - селі, селищі або місті, що розташовані в межах певної адміністративно-територіальної одиниці.

    по-третє, ЦК закладено широкий підхід до розуміння місця проживання, оскільки в житловому приміщенні фізична особа може проживати як постійно, так і переважно або тимчасово.

    3. Відносини щодо місця проживання фізичної особи регулюються також Законом "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Цим законом замість прописки введений режим реєстрації фізичних осіб при зміні місця їх проживання або перебування за їх заявою. Порівняння змісту ЦК та зазначеного Закону дає підстави стверджувати про наявність цілої низки суперечностей:

    по-перше, докорінно відрізняється сам підхід до розуміння терміна "місце проживання фізичної особи". Якщо із змісту ч. 1 ст. 29 ЦК можна зробити висновок про те, що місце проживання - поняття родове і включає в себе постійне, переважне або тимчасове місце проживання, то Закон виділяє власне "місце проживання" та "місце перебування".

    Згідно ст. 3 цього Закону місце проживання - це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік, а місце перебування - це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік. Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання (ст. 6 Закону). Реєстрація місця перебування здійснюється за заявою особи, яка зобов'язана подати її протягом семи днів після прибуття в місце перебування (ст. 8 Закону).

    Якщо таке приміщення можна віднести до ознак житлового фонду то Вас можуть там зареєструвати ( головне , щоб приміщення не було окремим гаражем чи господарською будівлею, для технічних потреб) , це приміщення має знаходитись у житлову будинку , гуртожитку житлового фонду.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n363):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    5) житло - житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, в якому особа постійно або тимчасово проживає;...".

    ---

    Доброго ранку, пані Аліно! За змістом наведеного Закону реєстрація місця проживання ("приписка") не передбачена у нежитловому приміщені - необхідно, як я вважаю, попередньо рішення місцевого органу, уповноваженого з питань управління нерухомого майна, про переведеня приміщення з нежитлового фонду у житловий.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Аліна!

    ПОВИННО БУТИ САМЕ ЖИТЛОВЕ ПРИМІЩЕННЯ.

    Внутрішньо переміщені особи, у яких відсутнє у власності житло або житло, розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території, або яке є зруйнованим мають право на отримання житлового приміщення в тимчасове користування.

    Як отримати і що для цього потрібноДе отриматиВиконавчі органи сільських, селищних, міських рад

    Обласні та Київська міська військові адміністрації

    Як замовити послугуПодати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника.Хто може звернутися: фізична особаДокументи, що необхідно надати для отримання послуги:Заява про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують надання житлового приміщення для тимчасового проживання з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

    Копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України

    Копія довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності)

    Копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо)

    Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України)

    Копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

    Документи, що посвідчують особу представника (у разі подання заяви уповноваженим представником)

    Умови і випадки надання

    Внутрішньо переміщеною особою для взяття на облік громадян, які потребують надання житлового приміщення з фондів житла для тимчасового проживання подається заява до відповідного органу місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності - відповідної військово-цивільної адміністрації у межах території обслуговування органу соціального захисту населення, в якому вони перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб протягом року.

    Потреба в житлових приміщеннях з фонду визначається в розмірі не менш як 6 кв. метрів на одну особу.

    Житлові приміщення з фонду надаються з урахуванням потреби різних соціальних груп з метою забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

    Першочергове право на забезпечення житловим приміщенням з фонду мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

    Взяття на облік внутрішньо переміщених осіб може здійснюватися за заявою представників, уповноважених внутрішньо переміщеною особою, на основі письмової довіреності, завіреної в установленому законом порядку.

    Особі, яка подала заяву про взяття на облік, уповноваженим органом, що здійснює взяття на облік, видається опис документів, в якому зазначається інформація про дату подання та реєстрації заяви, реєстраційний номер заяви та перелік документів, доданих до заяви, за підписом посадової особи, яка їх прийняла.

    Рішення про взяття внутрішньо переміщеної особи на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік приймається уповноваженим органом протягом одного робочого дня після подання відповідної заяви.

    Результат та способи отримання результатуРішення про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують надання житлового приміщення для тимчасового проживання

    Рішення про відмову у взятті внутрішньо переміщеної особи на облік

    Отримати результати надання послуги заявник може особисто або через законного представника, поштовим відправленням на вказану при поданні заяви адресу (рекомендованим листом).

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні це не можливо. Реєстрація місця проживання можливо лише у житлових будівлях.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Степанов Михайло Леонідович
    20%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю. вам треба перевести не житлове приміщення у житлове.

    Загальні положення

    Відповідно до статті 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Однак, для того, аби використовувати нерухомість в якості житла воно повинно бути віднесено до житлового фонду.

    Житловий фонд становлять житлові будинки та приміщення в них, віднесені до державного житлового фонду, громадського житлового фонду, житлового фонду житлово-будівельних кооперативів, приватного житлового фонду, а також житлового фонду соціального призначення. До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру (стаття 4 Житлового кодексу України).

    Житлові будинки, квартири, інші житлові приміщення (об'єкти житлової нерухомості) призначаються і повинні бути придатними для постійного проживання в них громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових приміщень і гуртожитків. Для цього приміщення має відповідати вимогам законодавства до житлових об'єктів, встановленими ДБН В.2.2-15:2019 "Житлові будинки. Основні положення".

    Порядок переведення нежитлового приміщення в житлове

    Переведення нежитлового приміщення в житлове є зміною його цільового призначення. На сьогоднішній день українським законодавством не встановлено чіткого механізму переведення нежитлового приміщення до житлового фонду.

    До кого звернутися

    На практиці вирішенням цього питання займаються органи місцевого самоврядування. Власник нежитлового приміщення має подати заявку до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), який в свою чергу передає їх до департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету місцевої ради. Також власник має довести, що:

    • приміщення придатне для проживання;
    • оснащене системами вентиляції, водопостачання, каналізації, газопостачання, теплопостачання;
    • відповідає санітарним і гігієнічним нормам;
    • має захист від води й навколишнього середовища;
    • має допустимий рівень шуму, вібрації, електромагнітного поля тощо.
    Перелік документів

    Разом із заявою про переведення нерухомості до житлового фонду власник приміщення має подати наступні документи:

    • копію повідомлення, в якому балансоутримувач підтверджує, що власник повідомив його про намір змінити цільове призначення приміщення. Якщо балансоутримувач – власник будинку, застереження про погодження не подаються;
    • копію паспорта та реєстраційного номеру облікової картки платника податків;
    • копію документів, що підтверджують право власності;
    • копію технічного паспорта;
    • для багатоповерхових будинків - поверховий план;
    • проектну документацію (якщо планується зміна конфігурації приміщення);
    • фотографії помешкання;
    • інші документи (в залежності від генеральних планів населених пунктів).
    Строк розгляду

    Орієнтовний строк розгляду заявки становить 1-2 місяці залежно від регіону. За результатами розгляду документів орган місцевого самоврядування приймає рішення про надання або відмову у наданні дозволу на переведення нежитлового приміщення в житлове у письмовій формі. Рішення про відмову у наданні відповідного дозволу має бути мотивованим.

    Громадяни відповідно до закону мають право на переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки приймається відповідними органами місцевого самоврядування (стаття 81 Житлового кодексу України).

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 10 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Может ли впо прописаться в нежилом помещении - так, адже законодавство України не передбачає, що ВПО повинні проживати та реєструватися виключно в житлових приміщеннях. Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та постанови Кабінету міністрів України № 509 вказувати можна лише ту адресу, де особа проживає. Статтею 12 вище вказаного Закону передбачені підстави скасування дії довідки, серед них немає «реєстрації в нежитловому приміщенні». Тож, переселенці мають право проживати та реєструватися, як ВПО, у нежитловому приміщенні. У їхніх довідках може бути вказана адреса й номер приміщення, а якщо воно не має нумерації, можно зазначати номер ділянки.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України