Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 15 квітня 2023, питання №83935 150₴

Вопрос про опекунский совет (недвижимость)

Здравствуйте,

Хотел бы узнать у вас по поводу опекунского совета, связанного с недвижимостью.

У нас квартира в Киеве в Святошинском районе, на нее есть права собственности у нас (мы с женой и старший сын 20 лет) и наших несовершеннолетних детей (17 и 9 лет).
Мы сейчас за рубежом, планируем здесь остаться жить. Старший сын в Киеве.
Скажите, есть ли изменения в законодательстве либо какая-то другая возможность, чтобы полностью подарить нашему старшему сыну такую недвижимость? Кто-то нам можем помочь в этом?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тарасе!

    Наразі, наскільки мені відомо ніяких змін саме в цій ділянці права не відбулося.

    Відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов’язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло.

    Вказана норма Сімейного кодексу України направлена на посилення захисту житлових та майнових прав дітей і надає право органам опіки та піклування відмовляти у наданні батькам дитини згоди на вчинення правочинів, в результаті яких порушуються права на житло такої дитини, тобто дитина буде позбавлена права власності або права користування житлом без надання іншого рівноцінного житла або покращення житлових умов.

    Якщо малолітня дитина може самостійно визначити свої потреби та інтереси, батьки здійснюють управління її майном, враховуючи такі потреби та інтереси.

    Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

    -укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;

    -видавати письмові зобов’язання від імені дитини;

    -відмовлятися від майнових прав дитини.

    При вчиненні одним із батьків правочинів щодо майна малолітньої дитини вважається, що він діє за згодою другого з батьків. Другий з батьків має право звернутися до суду з вимогою про визнання правочину недійсним як укладеного без його згоди, якщо цей правочин виходить за межі дрібного побутового.

    Батьки вирішують питання про управління майном дитини спільно. Спори, які виникають між батьками щодо управління майном дитини, можуть вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Після припинення управління батьки зобов’язані повернути дитині майно, яким вони управляли, а також доходи від нього.

    Неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо управління майном дитини є підставою для покладення на них обов’язку відшкодувати завдану їй матеріальну шкоду та повернути доходи, одержані від управління її майном.

    Згідно з пунктом 40 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року №20/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 3 березня 2004 року за №283/8882, у разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких договорів.

    Слід також звернути увагу на те, що дозвіл органу опіки та піклування потрібен не лише в тому разі, якщо дитина є співвласником нерухомості, а й у тому випадку, якщо має місце лише реєстрація дитини в житловому приміщенні. Оскільки, одним з правочинів, які не можуть вчиняти батьки без дозволу органів опіки та піклування, відповідно до статті 177 Сімейного Кодексу України є відмова від майнових прав дитини, до яких відноситься, зокрема, і право користування жилим приміщенням. Адже, відповідно до частин другої та третьої статті 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти члени сім’ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Наприклад, одним із шляхів підтвердження того, що в результаті продажу нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким має дитина, не будуть порушені права такої дитини, може бути пред’явлення батьками або особами, що їх замінюють, органові опіки та піклування попереднього договору на придбання нового житла (можливість укладення попереднього договору передбачена статтею 635 Цивільного кодексу України).

    Щодо переліку документів, які необхідно надати батькам або опікунам (піклувальникам) дитини до органу опіки та піклування для отримання дозволу на вчинення правочину щодо нерухомого майна слід зазначити таке:

    Законодавство України не містить порядку надання органами опіки та піклування згоди на здійснення правочинів щодо нерухомого майна, право власності або право користування яким мають діти, та переліку документів, за умови подання яких органами опіки та піклування надається така згода. Пункт 6.1 Правил опіки та піклування, затверджених спільним наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року №34/166/131/88, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 року за № 387/3680, визначає лише, що органи опіки та піклування вирішують питання щодо збереження за неповнолітніми житла.

    ВИСНОВОК: Таким чином, батьки управляють майном, майновими правами які належать дитині, з обов’язковим врахуванням потреб та інтересів дитини зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку і піклування (з дозволу органу опіки і піклування), а тому, необхідність отримання батьками дозволу органів опіки і піклування на укладення щодо майна, майнових прав які належать дитині, договорів, що підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, дозволить посилити захист майнових прав дітей.

    Отже перед оформленням договору дарування на старшого сина Вам необхідно звернутись до місцевого органу опіки за наданням дозволу на вчинення такого правочину.Для того рекомендую оформити нотаріально завірене доручення на особу в Україні, якій Ви довіряєте. Не на старшого сина! Аби вона виконала всі зазначені дії включно з договором дарування.

    Таку довіренність можна офрмити в укранському консульстві чи в місцевого нотаріуса. В останньому випадку довіреннясть треба перекласти на українську мову, а переклад також завірити в українського нотаріуса.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Враховуючи ,що є власність дитини то необхідно отримати погодження служби у справах дітей на вчинення нотаріального правочину дарування майна власником,якого є дитина.

    До органу треба надати докази того, що у дитини буде житло і внаслідок дарування права дитини не буде порушено ,щодо наявності житла.

    Важливу роль в здійсненні управлінні майном дитини надано органам опіки та піклування, адже без їхнього дозволу батьки не можуть управляти майном або надавати згоду на вчинення дитиною правочинів. Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло. Батькам потрібен дозвіл органів опіки та піклування як у випадку, коли дитина є власником або співвласником нерухомого майна, так і у випадку, коли дитина зареєстрована в житловому приміщенні.

    Ч. 5 ст. 177 СКУ зазначає, що органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні дозволу на. вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса щодо накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, якщо ними встановлено, що:

    1) мати та/або батько дитини, які (яка, який) звернулися за дозволом, позбавлені судом батьківських прав;

    2) судом, органом опіки та піклування або прокурором постановлено (прийнято) рішення про відібрання дитини від батьків (або того з них, який звернувся за дозволом) без позбавлення їх батьківських прав;

    3) до суду подано позов про позбавлення батьків дитини (або того з них, який звернувся за дозволом) батьківських прав особами, зазначеними у статті 165 цього Кодексу;

    4) особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;

    5) між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини;

    6) між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини (або один з них);

    7) вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Тарасе.

    Суттєві зміни щодо цього питання в чинному законодавстві мали місце на початку повномасштабного вторгнення, і пов'язані вони в певній мірі були з припинення функціонуванням реєстрів.

    ЗАРАЗ ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ ВСІ ОБМЕЖЕННЯ ЗНЯТІ, А ТОМУ ВИ МОЖЕТЕ ЗДІЙСНИТИ ДАРУВАННЯ СВОЇХ ЧАСТОК.

    Для оформлення договору дарування той, хто прийняв рішення подарувати нерухомість, крім паспорта та коду, серед основних повинен мати при собі такі документи:

    • правовстановлюючий документ на об’єкт нерухомості;
    • довідку про осіб, зареєстрованих на даній житлоплощі;
    • акт оцінки об’єкта нерухомості;
    • письмову згоду другого з подружжя на проведення операції, якщо нерухомість придбана в шлюбі;
    • при недосягненні обдаровуваним віку 18 років або наявності зареєстрованих у квартирі неповнолітніх — дозвіл органу опіки та піклування.

    Дарувальник і обдаровуваний обов’язково повинні бути присутніми при оформленні угоди. Якщо сторонами досягнуто згоди й договір укладено, нотаріус оформляє витяг з Реєстру майнових прав на нового власника. У цей момент дарувальник втрачає права власності на нерухомість, а обдаровуваний набуває їх. На останньому етапі нотаріус видає обдарованому договір дарування та виписку на його ім’я з державного реєстру про реєстрацію права власності на дану нерухомість.

    ДЕ ОФОРМИТИ ДАРЧУ?

    Дарча може бути оформлена за місцем знаходження нерухомості або місцем реєстрації учасників угоди. Наприклад, якщо дарувальник має київську реєстрацію та нерухомість, яку планує подарувати, також знаходиться в столиці, то не можна оформити договір дарування в нотаріальній конторі Миколаєва чи будь-якого іншого міста в Україні.

    Вибір нотаріуса залежить від власних пріоритетів. Це може бути державний чи приватний нотаріус, вартість послуг яких практично не відрізняється. До мінусів звернення до державного нотаріуса можна віднести великі черги та, як наслідок, більш тривалий термін очікування здійснення угоди.

    СКІЛЬКИ КОШТУЄ ОФОРМИТИ ДАРЧУ В УКРАЇНІ?

    В Україні мінімальна вартість оформлення договору дарування знаходиться в межах 8000 гривень. Однак варто враховувати, що ця цифра реальна за умови, що обдарованим буде виступати родич першого або другого ступеня спорідненості. У разі, якщо подарунок буде вирішено зробити іноземцю або сторонній особі, яка не є родичем, то це бажання обійдеться зовсім в іншу суму.

    При оформленні дарчої на нерухоме майно родича, що належить до 1 або 2 ступеня споріднення, необхідно сплатити державне мито, яке становить 1% від вартості нерухомості.

    Таким чином, до загальної вартості договору дарування входять:

    • оформлення дарчої — від 3500 грн;
    • внесення договору до реєстру — 1800 грн;
    • оцінка нерухомого майна — від 2 500 грн у залежності від необхідної терміновості;
    • державний податок — 1% від вартості нерухомості;
    • при даруванні далекому родичу або особі, яка не перебуває у родинних стосунках з дарувальником — додаткові 5% і 1,5% військовий збір від суми оцінки;
    • якщо подарунок робить громадянин України нерезиденту, потрібно сплатити 18% податку, а також військовий збір 1,5% від оціночної вартості нерухомості.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Дерій Владислав Олегович
    26.7%

    Доброго дня, Тарасе!

    Ви зможете подарувати квартиру (або вчиняти інші правочини) від імені неповнолітньої дитини лише за умови, якщо матимете нотаріально посвідчену згоду дружини на вчинення такого правочину та дозвіл органу опіки та піклування. (Згідно підпункту 3.3 пункту 3 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    Отримати дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини, можливо в разі гарантування збереження права дитини на житло. Якщо частка квартири, що належить дитині, яка є співвласником нерухомості буде подарована (відчужена), але натомість дитина не отримає, або отримає меншу частину квартири ніж була, орган опіки та піклування може відмовити у здійсненні таких дій, оскільки це порушує права дитини на користування житловим приміщенням.

    Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном. (ст.369 Цивільного кодексу України)

    Посвідчення договору дарування квартири провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину. (Згідно пункту 1 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

    За кордоном в консульстві або посольстві посвідчити договір дарування не вдасться. (Стаття 38. ЗУ «Про нотаріат»)

    Отже, для того щоб подарувати квартиру сину необхідно:

    1. Отримати дозвіл на вчинення правочину щодо нерухомого майна неповнолітньої дитини в органі опіки та піклування.

    2. Нотаріально посвідчити письмову згоду на уповноваження Вас (дружини) здійснювати правочин від імені всіх співвласників квартири.

    3. Оформити договір дарування за місцезнаходженням (місцем реєстрації) майна.

    Зручніше, якщо Ви або дружина прибудете в Україну для оформлення договору дарування та отримання дозволу в органах опіки та піклування. Проте, якщо хоча б один із співвласників не перебуватиме на території України, то письмову згоду на уповноваження Вас (дружину) вчиняти правочин необхідно буде засвідчувати у консульстві або у місцевого нотаріуса.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович рік тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Доброго дня, Тарасе.

    Батьки управляють майном, майновими правами які належать дитині, з обов’язковим врахуванням потреб та інтересів дитини зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку і піклування (з дозволу органу опіки і піклування).

    Перед оформленням договору дарування на старшого сина Вам необхідно звернутись до місцевого органу опіки за наданням дозволу на вчинення такого правочину. Для того потрібно оформити нотаріально завірене доручення на особу в Україні, якій Ви довіряєте. Аби вона виконала всі зазначені дії включно з договором дарування.

    Таке доручення можна офрмити в укранському консульстві чи в місцевого нотаріуса. В останньому випадку довіреннясть треба перекласти на українську мову, а переклад також завірити в українського нотаріуса.

    Для більш детальної консультації за вашим питанням натискайте "Звернутися".

    Якщо я допоміг вирішити ваше запитання, тисніть ✅ біля фото та залиште відгук.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України