Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 квітня 2023, питання №84463

Чи можливо припинити стягнення аліментів, якщо дитина проживає зі мною

Доброго дня. Рішенням суду з мене стягувались аліменти з 2021 року. Проте у 2022 році дитина вже проживає зі мною. Але за цей час з мене стягують аліменти на утримання дитини та нараховують заборгованість.

Відповіді юристів (4)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Так, вам потрібно подати до суду позовну заяву про припинення стягнення аліментів у зв’язку із зміною місця проживання дитини, фактичним проживання з другим із батьків або законним представником ( ст. 181 СК України).

    Статтею 180 СК України передбачено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Аліменти сплачуються тому з батьків з ким проживають діти.

    Крім самої заяви необхідно надати письмові докази, які б підтверджували викладені позовні вимоги.Згідно ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

    Такими доказами можуть бути, наступні документи:

    • копія свідоцтва про народження дитини/дітей;
    • копія свідоцтва про укладення шлюбу/копія свідоцтва про розірвання шлюбу/ копія рішення про розірвання шлюбу;
    • копія паспорту сторін;
    • копія картки фізичної особи-платника податків сторін;
    • акт обстеження умов проживання;
    • довідка з місця проживання про склад сім’ї та реєстрацію;
    • заява дитини до служби у справах дітей про намір проживати з одним із батьків;
    • копія рішення суду або служби у справах дітей про визначення місця проживання дитини;
    • довідка з навчального закладу дитини;
    • пояснення свідків;
    • службова характеристика;
    • довідка про доходи з місця роботи/навчання;
    • інформація про наявність житла, тощо.

    Богданов Микита
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Доброго дня. Вам треба звернутись до суду з позовом про припинення стягнення аліментів та стягнути аліменти з матері дитини. Були схожі справи.Відповідно до ч. 4 ст. 273 ЦПК України якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред'явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.Проте необхідні докази, що дитина проживає разом з вами. Найкраще для цього підійде Акт органів опіки та піклування про обстеження умов проживання дитини або висновок органів опіки та піклування про визначення місце проживання дитини з вами.В цьому ж позові можливо стягнути аліменти з матері дитини на вашу користь.Звертайтесь.

    • Олексій Клієнт рік тому

      З якого часу припинять стягувати з мене аліменти? чи можливо припинити стягнення аліменти з 2022 року?

      • Богданов Микита
        Богданов Микита рік тому

        Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

        Припинення стягнення аліментів з дати набрання судовим рішенням законної сили. Звертайтесь, допоможу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України