Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 28 квітня 2023, питання №84535 250₴

Продажа 1/2 доли в квартире пока вторая доля под арестом

Здравствуйте.
У меня такая ситуация,что я в наследство получил 1/2 долю в квартире от матери,вторая доля квартиры у отца. При попытке продаже выяснилось,что на отце есть арест при котором квартиру нельзя продать. Арест был снят частным нотариусом но по причине того что после 24.02.2022 не функционирует система "виконавчого провадження" частный исполнитель не может внести снятие ареста в систему. Хотя на бумажках у нас уже документ есть,что арест снят,но из за того что арест не внесен в систему, то продать на данный момент долю отца и полноценно квартиру невозможно.

Могу ли я полноценно продать свою долю в квартире покупателям и не возникнут ли притензии со стороны нотариуса при продаже моей доли?

На данный момент ситуация такая,что хочу продать свою долю в квартире покупателям и пообещать,что когда заработает система и арест в системе снимут то продать и вторую долю квартиры им,но не знаю могу ли я спокойно распоряжаться своей долей пока на вторей доли в квартире арест.

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Євгене!

    Ви маєте повне право продати свою необтяжену арештом долю квартири, якщо вона виділена в натурі.

    Що стосується ставлення покупця до факту незнятого арешту на долю, що належить Вашому батькові, то це питання вирішується на розсуд самого покупця. Рекомендую Вам надати останьому беззаперечні докази того, що доля батька де факто вже необтяжена арештом. Це можуть бути рішення суду, документи, які свідчать про оплату боргу тощо. Можна також зробити запит (в тому числі адвокатський) до ДВС та отримати відповідь, що борг сплачений, і питання полягає лише в неможливості зняття арешту через воєнний стан та відсутність нормальної роботи системи "виконавчого провадження". Тобто, що виконавча служба претензій до боржника немає і виконавче провадження закрито.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Доки на частині квартири є арешт власник не може розпоряджатися майном (продати, подарувати, обміняти)

    Власнику треба звернутись письмово до органу ДВС, що наклав арешт(на ім я начальника) з проханням надати вичерпні роз яснення , щодо перебігу виконавчого провадження, якщо воно завершено та закрито , вимагати видачі постанови про зняття арешту з майна та виключення даних з реєстру боржників виконавцем.

    Письмову відмову органу ДВС ОСКАРЖИТИ У СУДІ ТА ВИМАГАТИ НЕГАЙНОГО ЗНЯТТЯ АРЕШТУ ВИКОНАВЦЕМ З МАЙНА.

    Якщо провадження не завершено , необхідно у суді зняти арешт з частини майна , далі викупити кимось із співласників цю частину батька , переоформити на нового власника , , тільки після цього можливо продати всю квартиру у цілому.

    теоритично, якщо ваша частина виділена на вас як окремого власника , то свою частину можете продати , якщо у ДВС цей об єкт житла зазначено як цілісна квартира , то до зняття обтяжень навряд чи можливо продати всю квартиру , дотого ж, якщо частки виділені то у батька своя власність і він самостійно вирішує продати частку вам чи іншим особам, або не продавати нікому.

    але якщо ваша частка виділена у окремий об єкт то вам як власнику не можна заборонити продати свою власність третім особам.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Богданов Микита
    12%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Добрый день. Желательно пробовать снять арест через Министерство юстиции или суд. Для начала получив какой-то письменный ответ об основаниях и причине не снятия. После получения ответа можно обращаться в суд. Тут нужно знать какой частный исполнитель снимал арест. Так как система АСВП работает (не работает только на временно оккупированных территориях), аресты снимаются, производства закрываются. Тут может быть ситуация, что производство закрыто на основании возврата исполнительного документа по основанию невозможности исполнения, тогда арест остается. В любом случае нужен номер производства и идентификатор доступа.

    Дерій Владислав Олегович
    16%

    Доброго дня, Євгеній!

    Якщо Ви володієте квартирою на праві спільної часткової власності, то Ви можете повноцінно продати свою частку квартири без згоди іншого співвласника.

    Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності. (ст.361 ЦК)

    Якщо Ви володієте квартирою на праві спільної сумісної власності Ви повинні звернутися до БТІ для отримання Висновку щодо технічної можливості поділу об'єкта нерухомого майна або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об'єкта нерухомого майна, потім з батьком укласти між собою письмовий договір про виділення частки майна в натурі. Його посвідчує нотаріус, і тільки тоді ви можете продати свою частку.

    Батько зможе продати свою частку лише після зняття обмеження (заборони) на продаж. Спочатку зверніться до виконавчої служби для отримання інформації щодо арешту квартири.

    Автоматизована система виконавчого провадження працює. Ви можете самостійно перевірити відомості про виконавче провадження за посиланням https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Для зняття арешту - зверніться до приватного виконавця, який знімав арешт або до Міністерства юстиції або з позов до суду, про зняття арешту з майна.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрый вечер, Евгений!

    С ЮРИДИЧЕСКОЙ СТОРОНЫ АРЕСТ СНЯТ, ПОЛЭТОМУ ВЫ ИМЕЕЕТЕ ИПРАВО РАСПОРЯДИТЬСЯ 1/2 ДОЛЕЙ В КВАРТИРЕ.

    НЕ ФУНКЦИОНИРОВАНИЕ СИСТЕМЫ, ТОЖЕ ПРОИСХОДИТ ОФИЦИАЛЬНО И НЕ МОЖЕТ ВЛИЯТЬ НА ВАШЕ ПРАВО, КАК СОБСТВЕННИКА ИМУЩЕСТВА НА РАСПОРЯЖЕНИЕ НИМ.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Кондратенко Богдан Викторович
    8%
    Кондратенко Богдан Викторович рік тому

    Адвокат, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Вітаю! думаю, вам потрібно знайти іншого нотаріуса, який зможе посвідчити цей правочин.

    У разі виникнення бажання отримати більш детальну консультацію, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Могу ли я полноценно продать свою долю в квартире покупателям и не возникнут ли притензии со стороны нотариуса при продаже моей доли? - так, це можливо. Оскільки арешт накладено на ту частину, яка належить вашому батьку. Тобто, у даному випадку мова йде про спільну часткову власність, коли наявно двоє співвласників (Ви і ваш батько). Відповідно до ст. 361 ЦК України співвласник має право САМОСТІЙНО розпорядитися СВОЄЮ часткою у праві спільної часткової власності.

    Відчуження частки у спільній частковій власності здійснюється із дотриманням права переважної купівлі, зміст якого розкритий у ст. 362 Цивільного кодексу України.

    • У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.
    • Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.
    • Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.
    • Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.
    • У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.
    • Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.
    • Право переважної купівлі не поширюється на договори дарування, довічного утримання (догляду), міни, виділу частки співвласнику у натурі;
    • Право переважної купівлі поширюється на договори міни, якщо частка обмінюється на речі визначені родовими ознаками і особа, яка має право переважної купівлі пропонує відчужувану річ того ж роду, в тій же кількості і ті є ї ж якості.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України