Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 24 травня 2023, питання №85749

Законність заборони виїзду за кордон

Кабінет міністрів це виконавчий орган, почитавши закони і конституцію я звернув увагу що згідно закону україни про кабінет міністрів україни (далі КМУ) статті 19 де написано що КМУ Діяльність Кабінету Міністрів України спрямовується на забезпечення інтересів Українського народу шляхом виконання Конституції та законів України, актів Президента України, а також Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України… Тобто в їх повноваження не входить заборона на вільне пересування (також за кордон) чоловіків і військово зобовʼязаних. Також в статті 2 написані основні завдання а саме: вжиття заходів щодо забезпечення прав і свобод людини та громадянина, створення сприятливих умов для вільного і всебічного розвитку особистості. Загалом їхні постанови щодо заборони виїзду є не законними, і ГРУБО порушують конституцію. Питання: на які документи посилатись, як довести незаконність постанов, і головне, як оскаржувати заборону на виїзд в суді?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Для виїзду за кордон під час оголошення воєнного стану особи чоловічої статі у віці від 18 до 60 років повинні мати підстави. З ними Ви може ознайомитись за наступним посиланням:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Якщо Ви будете мати одну із законних підстав, а Вам не дозволять виїзд, Ви матимете право оскаржити таке рішення ДПСУ в судовому порядку.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але можливо і теоретично ВИ праві, але окрім судової тяганини, яка по суті ні до чого не приведе, в цій ситуації зробити щось неможливо. Навіть якщо Вас не пропускають, і Ви оскаржуєте це через суд, це не гарантує в подальшому виїзд з України.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України