Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 28 травня 2023, питання №85985

Вимоги оплати ОСББ за нещодавно придбану квартиру

Шановне панство.
Допоможіть будь ласка.
Ми придбали квартиру в грудні 2021 року (до війни).
Квартира без ремонту та без умов для життя. Весь цей час мы там не жили. Лише нещодавно почали знову робити ремонт.
До нас прийшла голова ОСББ та вимагає сплатити борг за весь цей час.
Ми не підписували жодних договорів та не згодні з сумою оплати, так як вона значно завищена (650грн/квартира). Тим паче,я впевнена, що під час війни там взагалі нічого не робилося. Там весь час ніхто не жив.
На моє прохання надати будь-які документи (статут чи письмовий документ з вимогою до сплати). Вона лише надіслала фотографії фрагментів Статуту.
Додала до файлів.
Коли я запитала як формується тариф на квартиру. Вона відповіла що в залежності від діапазону квадратних метрів (не за кв. м.). Аргументувавши це тим, що хто має великі квадрати 200 і більше, будуть обурюватися великою ціною (1500-2000 грн).
Я не можу добитися від неї суму за кв. метр. Вона каже, що на сборах прийнято рішення про такі тарифи (але ми з ними не згодні).

Допоможіть будь ласка.
Чи зобов'язані ми взагалі платити?
Чи можемо ми оскаржити цінову політику?
На які закони/ статті можно посилатись?
Як взагалі ми можемо вплинути на ситуацію?

Дякую заздалегідь за вашу відповідь.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете маєте право не платити за комунальні послуги, якщо ви їми не користувались.

    Можу допогти вирішити ваше питання на платній основі.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Кристина!

    Якщо у квартирі встановлені прилади обліку (лічильники), то нарахування мають відбуватися на підставі показань. Тобто ніяких заяв писати не треба, просто регулярно передавайте показники лічильників.

    Якщо лічильники відсутні, то законодавство дозволяє знизити вартість житлово-комунальних послуг, якщо у квартирі ніхто не проживає понад 30 календарних днів, окрім постачання теплової енергії (опалення) та послуг з управління багатоквартирним будинком та прибудинковою територією (квартплата).

    Факт відсутності має бути документально підтверджено (наприклад, документами про проживання чи роботу за кордоном).

    Для припинення нарахувань на інші послуги (газ, вода, світло, вивіз сміття) слід звернутися із заявами до постачальників комунальних послуг за вашою територіальністю.

    До представників відповідних організацій потрібно звертатися або особисто, або письмово (за допомогою пошти), або це має зробити законний представник заявника. Тобто він має мати завірене у відповідний спосіб доручення.

    Щодо документів, які підтверджують факт відсутності за місцем реєстрації, то чіткого визначення, що це за документи, законодавець не дає.

    Як випливає із норм п. 6 ч. 1 ст. 7 Закону «Про житлово-комунальні послуги», споживач має право «на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об'єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг».

    Але яке саме має бути «документальне підтвердження» – невідомо. Як свідчить практика, це може бути довідка, видана на підставі акта, підписаного не менш як трьома сусідами. У разі, якщо людина зареєстрована, але не проживає за адресою реєстрації, їй доцільно підтвердити факт свого перебування за іншою адресою відповідною довідкою.

    Це може бути документ, який підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи тощо.

    Відповідно до статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених цим Законом, «здійснюють й інші надані їм законом повноваження».

    На сьогодні багато органів місцевого самоврядування ухвалили своїми актами (рішеннями) порядки\положення про видачу довідок про фактичне місце проживання (не проживання) особи.

    Тому в разі перебування в іншому місті чи селі України особливих проблем не повинно бути – варто звернутися до відповідного виконавчого комітету.

    Що стосується перебування за кордоном, то, користуючись логікою, ксерокопія сторінки паспорта з відміткою про перетин кордону України також має бути таким документом.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно ст. 14. ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку"

    Співвласник має право:

    • брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання;
    • обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання;
    • знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки;
    • одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;
    • вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства;
    • одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації.

    Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

    Порядок здійснення прав співвласників визначається законом.

    Здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників.

    Спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

    Згідно статті 6. ЗУ "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку"

    1. Співвласники мають право:

    1) вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників;

    2) брати участь в управлінні багатоквартирним будинком особисто або через представника;

    3) одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання;

    4) безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом;

    5) ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії;

    6) на відшкодування винною особою збитків, завданих спільному майну багатоквартирного будинку, у розмірі, що відповідає частці кожного співвласника;

    7) інші права, визначені законом.

    2. Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

    3. У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх прав попереднього власника як співвласника.

    Згідно ст. 10 До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

    Отже, рішення про розмір тарифу повинно було прийматися на загальних зборах співвласників. Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

    Рішення зборів співвласників є обов’язковими для всіх співвласників, включаючи тих, які набули право власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

    Згідно ст.12 Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

    Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

    Отже, Ви як співвласник маєте право ознайомитися з рішеннями загальних зборів, статутом, фінансовою звітністю та іншою інформацією згідно законодавства. Для цього потрібно звернутися до голови ОСББ.

    Те, що Ви не використовували Вашу квартиру - не звільняє Вас від обов'язку оплачувати внески за квартиру передбачені загальними зборами (статутом)

    Щоб змінити тариф - Вам необхідно ініціювати скликання загальних зборів, винести питання про зміну тарифу, а також щоб 75 % співвласників проголосували за дане рішення.

    Або можете оскаржувати рішення ОСББ в судовому порядку, але для цього потрібні підстави (наприклад, були порушення при проведенні загальних зборів чи нецільове використання коштів)

    Внески ОСББ та оплата послуг газ, вода, електроенергія - два різних вида тарифів. Внески ОСББ Ви зобов'язані оплачувати, навіть, якщо не використувуєте квартиру, а послуги ЖКП - оплачуєте лише за споживану кількість газу, води, електроенергії

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України