Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 20 червня 2023, питання №87037 250₴

Чи є сенс надсилати заяву про відстрочку від призову цінним листом з описом вкладення?

Щоб перестрахуватися (захиститися від свавілля ТЦК та СП), юристи часто рекомендують надсилати заяву про відстрочку від призову (разом з додатками) цінним листом з описом вкладенням. У відповідь ТЦК та СП просять особисто прибути до них, щоб отримати відстрочку. Після прибуття у ТЦК та СП, всіх направляють на ВЛК й після проходження ВЛК або приймають заяву про відстрочку від призову, або ні. Тому чи є сенс надсилати заяву про відстрочку від призову цінним листом з описом вкладення? Чи надає факт попереднього надсилання заяви цінним листом з описом вкладенням якісь переваги у випадках, коли ТЦК та СП відмовляється приймати заяву або надавати відстрочку (мотивуючи це власним "унікальним" тлумаченням закону)?

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрій день!

    Во многих ситуациях, которые требует дальнейшего разрешения в суде, для подготовки к процессу нужно собрать доказательства своего обращения в различные структуры для досудебного разрешения спора.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    Вслучае отказа канцелярии принимать лично отправка почтой по процедуре служит доказательством

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, У військкомат слід звертатися у разі отримання повістки під особистий підпис. Якщо ви не отримували повістку то сенсу щось писати зовсім не бачу.

    У разі отримання повістки, ви повинні з'явитися до ТЦК і пройти ВЛК, якщо у вас є підстави для відстрочки напишіть заяву про надання відстрочки і додайте до неї нотаріально завірені копії документів які підтверджують дані підстави.

    Заяву підготуйте у двох екземплярах, щоб один віддати а на другому щоб ТЦК поставив штапм о прийняття вашої заяви.

    Поштою надсилати тільки у тому випадку, якщо ТЦК відмовляються приймати заяву, що є порушенням закону про звернення громадян.

    Поштою надсилають для того щоб підтвердити своє бажання користуватися відстрочкою, бо навідь якщо у вас є підстави для відстрочки і ви про них не заявити вас можуть мобілізувати тому ТЦК і йде на такі не правомірні дії.

    У будь якому випадку, якщо ви маєте підстави для відстрочки вас ні як не притягнуть до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації, тому це просто психологічний тиск.

    У разі не прийняття заяви вы маєте право викликати поліцію 102 для захисту і поновлення ваших прав.

    Якщо бажаєте отримати більш детальну консультацію, які треба документи надати за ваших підстав для отримання відстрочки натискайте кнопку звернутися.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених на сайт за консультацію, клієнт розподіляє самостійно ✅.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня!

    Як правило, такий крок не веде до якихось практичних правових наслідків, і доволі часто пошта з Вашою заявою у кращому випадку просто лежить у Вашій особовій справі в архіві ТЦК та СП без руху.

    Проте певний сенс в тому є. Оскільки заяву про отримання права на відстрочку разом із підтверджуваючими таке право документами не дає працівникам військомату приймати "непродумані" рішення, що межують із порушеннями закону. Прикладів тому багато, і всі вони мали місце в моїй адвокатській практиці

    Знаю багато випадків, коли ві'ськовозобов'язаних мобілізовували, навіть не даючи їм відкрити рота щодо наявності в них права на відстрочку.

    Окрім цього у воєнкома у разі наявності Вашого беззаперечного права на відстрочку одразу втрачається до Вас будь який інтерес, і всі події навколо Вас у військоматі помітно "уповільнюються".

    З іншого боку, якщо є підстави для звільнення від мобілізації, передбачені статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, що можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, залізобетоні, то й причин для переживання не бачу.Тому нерідко рекомендую своїм клієнтам йти до ТЦК та подавати документи про відстрочку особисто. Це набагато все пришвидчує, конкретизує і спрощує.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю, ні яких переваг надіслання поштою заяви не має. Пройти ВЛК ви забов'язані тому нічого страшного тут не має. Прийняти заяву ТЦК забов'язані у любому випадку, просто треба іноді відстояти свої права. Це можно зробити викликавши поліцію, зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України. 0 800 500 442 Звернутися до комісара ТЦК зі скаргою на його підлеглого який відмовляється приймати заяву.

    Тому якщо ви отримаєте повістку чи вже отримали, йдіть до ТЦК і нічого не бійтесь якщо ви маєте підстави для відстрочки. Проходьте ВЛК пишіть заяву. Якщож вже так станиться що її не будуть приймати надішліть поштою і більше туди не ходіть. ТИм паче, що ТЦк не робить ні яких відміток або не надає ні яких довідок про отримання відстрочки.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю.

    Щоб перестрахуватися (захиститися від свавілля ТЦК та СП), юристи часто рекомендують надсилати заяву про відстрочку від призову (разом з додатками) цінним листом з описом вкладенням. У відповідь ТЦК та СП просять особисто прибути до них, щоб отримати відстрочку. Після прибуття у ТЦК та СП, всіх направляють на ВЛК й після проходження ВЛК або приймають заяву про відстрочку від призову, або ні. Тому чи є сенс надсилати заяву про відстрочку від призову цінним листом з описом вкладення?

    До моменту отримання повістки я не вбачаю в цьому жодного сенсу. Так чи інакше потім прийдеться йти до ТЦК та СП за повісткою. А взагалі я раджу своїм клієнтам, у випадку отримання повістки, йти спочатку до ТЦК зі всіма документами та їх реєструвати власноручно. Якщо у отриманні документів працівники військокмату відмовляють, тільки тоді ми надсилаємо це все поштою.

    Чи надає факт попереднього надсилання заяви цінним листом з описом вкладенням якісь переваги у випадках, коли ТЦК та СП відмовляється приймати заяву або надавати відстрочку (мотивуючи це власним "унікальним" тлумаченням закону)?

    Якщо Ви вже маєте з ними контакти (відмовляються отримувати документи або надавати відстрочку), то однозначно такий крок є обов'язковим. Це Ваш доказ того, що всі документи до них потрапили та Ви зі своєх сторони діяли в рамках правового поля.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, спочатку хотілось би дізнатися які ви маєте підстави для відстрочки, щоб я впевнився на 100 відсотків що ви маєте на неї право. У будь якому випадку, подати поштою замовним листом з описом вкладеного не заборонено законом, тому можно відправити поштою.. А ось пройти ВЛК всеодно потрібно, бо це передбачено положення про військовий облік. Тому якщо ви переживаєте відправляйте поштою, та подайте особисто, нічого страшно з цього не станиться. А ось якихось переваг у відправці поштою не має, це лише підтвердження, що ви подали таку заяву.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України