Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 червня 2023, питання №87150 150₴

Документи до ТЦК для зняття з обліку у зв'язку з виїздом на постійне місце проживання в іншу країну

Маю ПМП сусідньої країни. Формую пакет документів для подачі в ТЦК для зняття з військового обліку.Є інформація, що для того потрібна посвідка, яку, якщо не помиляюсь, я маю оформити на території тої країни, відповідно не маючи такої змоги. Питання: чи буде рішення про надання ПМП міграційної поліції сусідньої країни (з вказаною адресою проживання та точним терміном дії) достатньою підставою щоб знятися з обліку в ТЦК?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до останніх роз'яснень Державної прикордонної служби України від 2 лютого 2023 року виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном врегульований наступним чином:

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України".

    Зняття з військового обліку, у звʼязку з виїздом на постійне місце проживання за кордон відбувається в такому порядку

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

    Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Для того щоб знятись з військового обліку у звʼязку з виїздом на постійне місце проживання за кордон необхідно до ТЦК та СП, в якому ви перебуваєте на військовому обліку, подати заяву про зняття з військового обліку до якої долучити наступні документи:

    1.Паспорт громадянина України;2.Ідентифікаційний код.3.Витяг з демографічного реєстру.4.Військово-обліковий документ.5.Дозвіл з міграційної служби на виїзд на ПМП.6.Підтверджуючі документи проживання за кордоном (посвідка, віза тощо).

    В якості посвідки цілком може підійти рішення про надання ПМП міграційною поліцією країни, до якої Ви збираєтесь виїжджати. Щоправда його треба легалізувати та перекласти на українську мову, завіривши переклад нотаріально.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю, Сергію!

    Відповідно до роз'яснень Державної прикордонної служби України від 2 лютого 2023 року:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    ЯКЩО ДАНОГО ШТАМПУ ВИ НЕ МАЄТЕ, ТОДІ ПОТРІБНО ПРОХОДИТИ ВСЮ ПРОЦЕДУРУ ПО СУТІ СПОЧАТКУ.

    Для виїзду за кордон на постійне місце проживання необхідно:

    • оформити офіційну процедуру по виїзду й отримати відповідні довідки;
    • оформити зняття з обліку у територіальному центрі комплектування, отримати довідку;
    • отримати відмітки в паспортному документі щодо постійного місця проживання;
    • надати на кордоні підрозділу прикордонників відмітку в паспортному документі «Постійне проживання в «___» / печатку «Оформлено виїзд на постійне проживання», мати про собі документи щодо зняття з військового обліку в ТЦК.

    Зняття з військового обліку має бути підтверджено відповідною довідкою. Дуже часто люди, які хочуть перетнути кордон без цього документа, виникають перешкоди навіть тоді, коли є всі підстави для такої свободи пересування.

    Для отримання позначки в паспорті щодо постійного проживання необхідно отримати дозвіл ТЦК, який засвідчується відповідною довідкою. Порядок дій в ТЦК має бути таким:

    • необхідно особисто зʼявитися до ТЦК, в якому ви стоїте на військовому обліку та подати заяву про зняття з військового обліку;
    • до заяви долучити дозвіл на виїзд разом з документами, які підтверджують підстави для оформлення виїзду (посвідка на постійне місце проживання або паспорт іншої держави);
    • ТЦК після отримання заяви та документів має видати довідку, в якій зазначає, що особу було знято з військового обліку по причині виїзду на постійне місце проживання за кордон, а також вилучити військовоʼобліковий документ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Сергій!

    - ЦЬОГО НЕ ДОСТАТНЬО.

    - ВАМ ТРЕБА ОТРИМАТИ/НАДАТИ ДОЗВІЛ КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В КРАЇНІ ОТРИМАННЯ ПМП АБО ДОЗВІЛ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ.

    - ТЕ, ЩО ВИДАЮТЬ ДОЗВОЛИ УПОВНОВАЖЕНІ ОРГАНИ ІНШОЇ ДЕРЖАВИ, НЕ ДАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ В УКРАЇНІ, А ТАКОЖ НА ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:...

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:...

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;...

    - КРІМ ТОГО, У ВОЄННИЙ ЧАС, НАЧАЛЬНИК ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) МАЄ ПРАВО ВІДМОВИТИ У ЗНЯТТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    - КРІМ ТОГО, ЯКЩО У ВАС НЕ МАЄ ПІДСТАВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, МОЖУТЬ ПРИЗВАТИ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТОМУ РЕКОМЕНДУЮ ВАМ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА:

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.".

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    - НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Процедура оформлення виїзду на ПМП за кордон складається з кількох етапів.

    1.В першу чергу потрібно отримати дозвіл з Міграційної служби. Для цього необхідно подати заяву до територіального відділення Міграційної служби за місцем реєстрації особи та долучити до заяви всі необхідні документи. Дозвіл на виїзд на ПМП видається протягом трьох місяців з моменту реєстрації заяви та діє шість місяців.2.Знятися з військового обліку в ТЦК та СП. Дозвіл на виїзд на постійне місце проживання за кордон є підставою для зняття з військового обліку. Зніматися з військового обліку необхідно для того щоб зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні. Для цього необхідно особисто зʼявитися до ТЦК та СП, в якому ви стоїте на військовому обліку, подати заяву про зняття з військового обліку та долучити до заяви дозвіл на виїзд разом з підставами для оформлення виїзду на ПМП (посвідка на постійне місце проживання або паспорт іншої держави). ТЦК та СП має видати довідку, в якій зазначає, що особу було знято з військового обліку по причині виїзду на постійне місце проживання за кордон, а також вилучити військовоʼобліковий документ.3.Знятися з місця проживання в Україні. Для цього необхідно звернутися до ЦНАПу або органу місцевого самоврядування разом з паспортом громадянина України та предʼявити довідку з військкомату про зняття з військового обліку. Без довідки з ТЦК та СП про вилучення військово-облікових документів вам буде відмовлено у знятті з місця реєстрації проживання.4.Отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку.5.Отримання штампа про виїзд на ПМП. Для цього необхідно подати до Міграційної служби довідку про зняття з місця реєстрації, довідку про зняття з військового обліку, довідку про сплату відсутність податкових зобов'язань для проставлення в паспорті штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання.

    Тобто зняття з військового обліку є обовʼязковим етапом виїзду на постійне місце проживання за кордон. Без такої довідки вам буде відмовлено у знятті з місця реєстрації та відповідно не вдасться перетнути кордон.
    Чому ТЦК та СП відмовляють у знятті з військового обліку?

    Часто виникає проблема, коли особи призовного віку для дотримання процедури виїзду на ПМП звертаються до військкомату для зняття з обліку отримують відмову. Це повʼязано з військовим станом та оголошенням мобілізації в країні. Тобто під час візиту до ТЦК та СП вас можуть призвати на військову службу та відправити на військово-лікарську комісію. Відмова пояснюється обмеженням виїзду за кордон для чоловіків призовного віку та обмеженням конституційних прав громадян на переміщення.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт, клієнт здійснює самостійно ✅

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, вам треба мати Дозвіл на виїзд на постійне місце проживання.

    Після чого звенріться до ТЦК з заявою про виключення вас з військового обліку, до заяви додайте нотаріально завірену копії дозволу.

    Для спіпраці натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Шановний замовник, на Ваші питання, повідомляю наступне:

    1. Не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання Ви повинні знятися із військового обліку (пункт 3 статті 37 Закону України)

    Необхідні документи – військовий квиток та заява з проханням зняти з обліку у зв’язку із вибуттям в іншу місцевість України,

    або за кордон на строк більше трьох місяців ( пункт 2 частини 5 статті 37 Закону України)

    1. Ні, не потрібно міняти військовий квиток старого зразка (пункт 3 Указу Президента .України № 582/2016)
    2. Вимагати при виписці (знятті з реєстрації), зняття з військового обліку права не мають, але можуть

    Підстави (виписки із діючого законодавства України додаються

    Закон України »Про військовий обов’язок і військову службу», з останніми змінами та доповненнями від 03.10.2019

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які досягли граничного (25-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

    {Пункт 2 частини першої статті 37 доповнено абзацом згідно із Законом

    № 1634-VII від 12.08.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом

    № 116-VIII від 15.01.2015}

    1. Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.
    1. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    {Абзац перший частини п'ятої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законами

    № 2926-VI від 13.01.2011,

    № 161-IX від 03.10.2019}

    2) з військового обліку військовозобов'язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    Стаття 38. Обов'язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, посадових осіб, призовників і військовозобов'язаних щодо виконання правил військового обліку

    1. В адміністративно-територіальних одиницях, де немає військових комісаріатів, відповідні органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форм власності зобов'язані на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних.
    2. Органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані:

    {Абзац перший частини другої статті 38 із змінами, внесеними згідно із Законом

    № 1276-VI від 16.04.2009}

    здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування;

    {Абзац другий частини другої статті 38 із змінами, внесеними згідно із Законами

    № 1276-VI від 16.04.2009,

    № 5088-VI від 05.07.2012; в редакції Закону

    № 1275-VII від 20.05.2014}

    надавати районним (міським) військовим комісаріатам допомогу у прийнятті допризовників на військовий облік, проведенні призову громадян на військову службу (збори), контролі за виконанням ними правил військового обліку та виявленні громадян із числа призовників і військовозобов'язаних, які порушують ці правила;

    надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про осіб, які отримали громадянство України і повинні бути взяті на військовий облік.

    {Частину другу статті 38 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом

    № 901-VIII від 23.12.2015}

    1. Органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.
    2. Органи реєстрації актів громадянського стану зобов'язані в семиденний строк повідомити районні (міські) військові комісаріати про зміну призовниками і військовозобов'язаними прізвища, імені та по батькові, одруження (розлучення), випадки реєстрації смерті призовників або військовозобов'язаних та вилучення військово-облікових документів, пільгових посвідчень, а також інші дані.
    3. Органи досудового розслідування зобов'язані в семиденний строк повідомити районні (міські) військові комісаріати про призовників, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а суди - про призовників, кримінальні справи стосовно яких розглядаються судом, а також про вироки щодо призовників і військовозобов'язаних, які набрали законної сили.

    {Частина п'ята статті 38 в редакції Закону

    № 4652-VI від 13.04.2012}

    1. Посвідчення про приписку призовників, військові квитки військовозобов'язаних, засуджених до позбавлення волі, обмеження волі або арешту, надсилаються судами до відповідних районних (міських) військових комісаріатів.
    2. Медико-соціальні експертні комісії зобов’язані в семиденний строк повідомити відповідним районним (міським) військовим комісаріатам про призовників і військовозобов’язаних, яких визнано особами з інвалідністю (про військовозобов’язаних Служби безпеки України - Центральне управління або регіональний орган Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - Службу зовнішньої розвідки України).

    {Частина сьома статті 38 в редакції Закону

    № 161-IX від 03.10.2019}

    1. Керівники лікувальних закладів під час проведення призову зобов'язані у триденний строк повідомити відповідні районні (міські) військові комісаріати про громадян призовного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні.
    2. Житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків, а також власники будинків повинні своєчасно подавати необхідні відомості про призовників і військовозобов'язаних відповідним районним (міським) військовим комісаріатам, виконавчим комітетам сільських, селищних і міських рад, на які покладено ведення обліку призовників і військовозобов'язаних, стежити за виконанням призовниками і військовозобов'язаними правил військового обліку, а також сповіщати їх про виклик до військових комісаріатів.
    3. Призовники та військовозобов'язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.

    Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», з останніми змінами та доповненнями від 23.03.2017 року

    Згідно ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» кожен громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані зареєструвати своє місце проживання. З моменту прийняття Постанови Кабміну №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Україні діють нові правила прописки і виписки.

    З 4 квітня 2016 року повноваження з реєстрації (прописки) та зняття з реєстрації місця проживання (виписки) перейшли до органів місцевого самоврядування і Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Раніше цим займалася Державна міграційна служба України. Перелік відповідних органів реєстрації наведено на сайті ДМС. У сільській місцевості функції з оформлення прописки і виписки виконують виконавчі органи сільських або селищних рад. У разі, якщо такі органи не створені, обов’язок по реєстрації громадян покладено на сільського голову.

    Постанова Кабінета Міністрів України вд 2 березня 2016 р. № 207

    Правила реєстрації місця проживання.

    Зняття з реєстрації місця проживання

    1. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з

    додатком 11;

    Разом із заявою особа подає:

    військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    Реєстрація місця проживання

    1. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    Указ Президента України України № 582 / 2016

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу

    1. Установити, що військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка,

    Наразі Вам треба через портал електронних послуг ДІЯ спробувати знятися з реєстрації , попередньо зареєструвавшись через ЕЦП (Електронний підпис). з 1.12.21 закон вступив у дію

    Або ж поки ви не відмовились від громадянства України , необхідно стати на консульський облік , отримати довідку ( нотаріально перекладену на українську мову ) та написати заяву про зняття з військового обліку на підставі постійного виїзду за кордон на ПМЖ та направити в ТЦК ТА СП рекомендованим листом з врученням на імя начальника комісаріату.

    Можна зробити це у консульстві вони уповноважені надавати нотаріальні послуги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, якщо у є паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

    С уважением, Константин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    26.7%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Відповідь на ваше питання.

    Зняття з військового обліку, у звʼязку з виїздом на постійне місце проживання за кордон

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються.

    Для того щоб знятись з військового обліку у звʼязку з виїздом на постійне місце проживання за кордон необхідно до ТЦК та СП, в якому ви перебуваєте на військовому обліку, подати заяву про зняття з військового обліку до якої долучити наступні документи:1.Паспорт громадянина України;2.Ідентифікаційний код.3.Витяг з демографічного реєстру.4.Військово-обліковий документ.5.Дозвіл з міграційної служби на виїзд на ПМП.

    6.Підтверджуючі документи проживання за кордоном (посвідка, віза тощо).

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України