Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 червня 2023, питання №87338 400₴

Направлення на мсек після поранення і звільнення зі зсу

Доброго дня!
Отримав тяжке поранення під час виконання бойового завдання,лікувався загалом 5 місяців,пройшов влк,визнали не придатним до військової служби з виключенням з військової служби,звільнився з ЗСУ,став на облік до ТЦК СП,хотів в ТЦК СП взяти направлення на МСЕК,мені в цьому відмовили,відповіли,що ТЦК СП не видає такі направлення!направили до сімейного лікаря.
Це так має бути,чи вони просто не хочуть працювати?
І чи отримаю я ОГД після встановлення інвалідності,якщо направлення на МСЕК дасть мені сімейний лікар?

Відповіді юристів (14)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    9%

    Доброго дня.

    У Вас є два шляхи.

    1. Відповідно до п. 11 Положення про ТЦК та СП, Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки сприяють особам, звільненим з військової служби, у своєчасному огляді в медико-соціальних експертних комісіях, якщо їх право на пенсію, допомогу або пільги пов’язане з установленням інвалідності.

    Тобто ТЦК СП повинен організувати проходження Вами огляду МСЕК з самого початку і до моменту отримання висновку МСЕК

    2. Направлення на МСЕК також може дати сімейний лікар. У цьому випадку порядок дій такий:

    • Слід звернутися до сімейного лікаря у районній лікарні або в місцевому воєнному госпіталі до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК.
    • Сімейний лікар виписує електронні направлення до профільних спеціалістів.
    • Необхідно пройти консультації всіх лікарів (обов’язково робити виписки на фірмових бланках лікарні з печаткою лікаря).
    • Всі висновки потрібно принести знову до сімейного лікаря. Він оформлює направлення на МСЕК (форма № 088\о). Потім лікар передає документи комісії або пацієнт робить це самостійно.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    9%

    Доброго дня, Вячеславе!

    Якщо до звільнення зі служби огляд МСЕК не був Вами пройдений, то направлення, на нього зобов'язані надати районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

    Поранені, які перебувають на лікуванні й не можуть пересуватися можуть податися на МСЕК у лікарні, тоді звертатися потрібно до завідуючого відділення, в якому перебуває військовий. Для таких випадків скликається виїзна МСЕК.

    Для проходження МСЕК необхідно мати оригінали усіх зазначених документів, вони потрібні також безпосередньо під час проведення засідання комісії, на якому розглядається випадок військовослужбовця. На МСЕК орієнтовно подають такі копії документів:
    • паспорт або ID картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
    • військовий квиток (копія) або тимчасове посвідчення (для військовозобов'язаних, призовників);
    • направлення на МСЕК (форма ф. № 088/о);
    • медична документація, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів, виписний епікриз тощо) та амбулаторна картка хворого;
    • копія свідоцтва про хворобу (видається медичними установами, де проводилось лікування);
    • довідка про придатність військовослужбовця або військовозобов'язаного до військової служби від ВЛК;
    • довідка командира військової частини про причини та обставини поранення;
    • посвідчення УБД;
    • документи, що підтверджують безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

    Після розгляду документів МСЕК видає довідку про призначення групи інвалідності або ж визначає відсоток втрати працездатності або надає відмову.

    Дана довідка видається в трьох примірниках: для Пенсійного фонду, для особистого користування та для архіву МСЕК. Вона є підставою для нарахування ОГД та оформлення інших соціальних пільг для військовослужбовців.

    За висновками МСЕК військовослужбовець може отримати одноразову грошову допомогу в залежності від групи отриманої інвалідності або відсотку втрати працездатності. Постанова КМУ № 975 визначає розміри допомоги:

    • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, — у разі встановлення інвалідності I групи (1 073 600 грн);
    • 300-кратного прожиткового мінімуму — II групи (805 200 грн);
    • 250-кратного прожиткового мінімуму — III групи (671 000 грн).

    Дата встановленні інвалідності вважається датою подання документів на МСЕК. Якщо особі вже встановили інвалідність й необхідно пройти повторне обстеження, строк повторного огляду вважається подовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж шести місяців після його припинення/скасування.

    Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого Постановою КМУ № 1317 передбачено оскарження висновку МСЕК.

    Якщо людина не погоджується з рішенням МСЕК, вона має право подати протягом одного місяця після одержання висновку, письмову заяву до МСЕК, в якій проходила огляд чи до обласної МСЕК.

    Рішення обласної МСЕК може бути оскаржене до Центральної медико-соціальної експертної комісії м. Київ. Центральна медико-соціальна експертна комісія Міністерства охорони здоров’я України проводить перевірку обґрунтованості рішень, прийнятих обласними комісіями, в разі необхідності скасовує їх або ж повторно оглядає осіб, які оскаржили рішення МСЕК, перевіряє якість розроблених ними індивідуальних програм реабілітації, здійснює контроль за повнотою і якістю виконання програми.

    Рішення комісії може бути оскаржене до суду в установленому законодавством порядку.

    Що стосується відмови ТЦК про направлення на проходження МСЕК, то вона незаконна і її також треба оскаржувати.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі.

    В усьому цьому я можу Вам практично допомогти, і Ваше питання далеко не безнадійне!

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • В'ячеслав Клієнт 10 місяців тому

      Доброго дня!дзвонив на гарячу лінію мін. Оборони,вони мені теж сказали,що ТЦК направлення на МСЕК не видає!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        1%

        Це частково неправда. Треба поговорити предметно. Натисніть кнопку "звернутись" біля моєї відповіді. Я з Вами зв'яжуся.

    Гончаренко Константин
    9%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий вечір!

    Згідно п. 1 розділу XXXII Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України 7 червня 2018 № 260, військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які звільняються зі служби за станом здоров'я, виплачується одноразова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби. Отже, у Вашому випадку надається матеріальна допомога в разі звільнення за станом здоров'я.

    Інвалідність та порядок її встановлення.

    Інвалідом є особа зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, наслідком травм або з уродженими дефектами, що призводить до обмеження життєдіяльності, до необхідності в соціальній допомозі і захисті.

    Діяльність держави щодо інвалідів виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціально-побутових і соціально-психологічних умов для задоволення їх потреб у відновленні здоров’я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності.

    Соціальний захист інвалідів з боку держави полягає у наданні грошової допомоги, засобів пересування, протезування, орієнтації і сприйняття інформації, пристосованого житла, у встановленні опіки або стороннього догляду, а також пристосуванні забудови населених пунктів, громадського транспорту, засобів комунікацій і зв’язку до особливостей інвалідів.

    Матеріальне, соціально-побутове і медичне забезпечення інвалідів здійснюється у вигляді грошових виплат (пенсій, допомог, одноразових виплат), забезпечення медикаментами, технічними й іншими засобами, включаючи друковані видання із спеціальним шрифтом, звукопідсилюючу апаратуру та аналізатори, а також шляхом надання послуг по медичній, соціальній, трудовій і професійній реабілітації, побутовому та торговельному обслуговуванню.

    Інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.

    Медико-соціальна експертиза визначає ступінь обмеження життєдіяльності людини, причину, час настання, групу інвалідності, сприяє проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності, реабілітації інвалідів, пристосування їх до суспільного життя.

    Цій експертизі підлягають особи, які втратили здоров’я внаслідок захворювання, травм та уроджених дефектів, що обмежує їх життєдіяльність, а також особи, які за чинним законодавством мають право на соціальну допомогу, компенсацію втраченого заробітку або звільнення від виконання відповідних обов’язків тощо.

    Крім того, зазначена експертиза виявляє компенсаторно-адаптаційні можливості особи, реалізація яких сприятиме функціональній, психологічній, соціальній, професійній реабілітації та адаптації інваліда.

    Залежно від ступеня втрати здоров’я інвалідність поділяється на три групи (I, II та III). Причинами інвалідності є: загальне захворювання, трудове каліцтво, професійне захворювання, інвалідність з дитинства; для військовослужбовців - поранення, контузія, каліцтво, одержані при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби, чи захворювання, пов’язане з перебуванням на фронті, або каліцтво, одержане внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, чи захворювання, не пов’язане з перебуванням на фронті, а в спеціально передбачених законодавством випадках - захворювання, одержане при виконанні обов’язків військової служби. Законодавством України можуть бути встановлені й інші причини інвалідності.

    Медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) організуються в самостійні центри, бюро при управліннях охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

    Відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" МСЕК перебувають у віданні Міністерства охорони здоров’я України і проводять свою роботу за таким територіальним принципом:

    - республіканська;

    - Кримська, обласні, центральні міські (в містах Києві і Севастополі);

    - міські, міжрайонні, районні.

    МСЕК проводять роботу на базі лікувально-профілактичних закладів, які надають їм приміщення, медичне і господарське обладнання, необхідне для проведення експертизи хворих та зберігання документів, а також забезпечують їх санітарним автотранспортом для огляду хворих удома та здійснення контролю за виконанням індивідуальних програм реабілітації. Перелік необхідного обладнання й інвентаря затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

    В окремих випадках залежно від місцевих умов МСЕК можуть розміщуватись в приміщеннях, що надаються їм за рішенням місцевих органів виконавчої влади.

    Залежно від рівня, структури захворюваності та інвалідності утворюються такі МСЕК: загального профілю; спеціалізованого профілю для огляду хворих на туберкульоз, осіб з психічними розладами, захворюваннями органів зору, органів кровообігу тощо.

    Міські, міжрайонні, районні МСЕК:

    - визначають ступінь обмеження життєдіяльності людини, у тому числі стан працездатності, групу, причину і час настання інвалідності, а також ступінь втрати професійної працездатності (у процентах) працівників, які одержали каліцтво чи інше ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням своїх трудових обов’язків;

    - встановлюють потребу інвалідів у соціальній допомозі, що була б спрямована на полегшення наслідків погіршення здоров’я (протезування, засоби пересування, робочі пристосування, постійний догляд тощо);

    - надають трудові рекомендації інвалідам працездатного віку та розробляють заходи медико-соціальної реабілітації під час складання індивідуальних програм реабілітації та адаптації інвалідів, здійснюють контроль за їх реалізацією;

    - вивчають структуру і динаміку інвалідності за групами, причинами, окремими захворюваннями, територіальними ознаками, в розрізі окремих підприємств тощо;

    - разом з лікувально-профілактичними заходами вивчають результати диспансеризації, переважно осіб, які часто й тривалий час хворіють, та інвалідів;

    - вивчають наслідки подовження строків тимчасової непрацездатності на період відновного лікування, переогляду інвалідів з метою виявлення ефективності реабілітаційних заходів, визначення реабілітаційного потенціалу;

    - надають консультативну допомогу лікарям лікувально-профілактичних закладів з питань медико-соціальної реабілітації інвалідів;

    - разом з лікувально-профілактичними закладами, підприємствами, установами, організаціями, профспілками аналізують умови праці з метою виявлення факторів, що небезпечно впливають на здоров’я й працездатність працівників, а також визначення умов та видів праці, робіт і професій для хворих та інвалідів;

    - оцінюють стан здоров’я населення, прогнозують динаміку первинної інвалідності;

    - інформують органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, профспілкові органи та громадськість про рівень інвалідності, її причини, заходи медико-соціальної реабілітації;

    - визначають причини смерті інваліда на підставі лікарського свідоцтва про смерть у випадках, коли законодавством передбачається надання пільг сім’ї померлого.

    Кримська республіканська, обласні, центральні міські МСЕК:

    - здійснюють організаційно-методичне керівництво та контроль за діяльністю відповідно Кримської республіканської, обласних, центральних міських, районних, міжрайонних, міських МСЕК, перевіряють прийняті ними рішення і в разі визнання їх безпідставними змінюють їх;

    - переоглядають осіб, які оскаржили рішення міських, міжрайонних чи районних МСЕК, та перевіряють якість розробки індивідуальних реабілітаційних програм;

    - проводять у складних випадках огляд хворих та інвалідів за направленнями відповідно Кримської республіканської, обласних, центральних міських, районних, міжрайонних, міських МСЕК;

    - визначають потреби інвалідів у автомобілях з ручним керуванням або мотоколясках;

    - надають консультативну допомогу лікарям МСЕК з питань медико-соціальної експертизи;

    - впроваджують у практику роботи медико-соціальної експертизи наукові принципи й методи, розроблені науково-дослідними інститутами, готують пропозиції щодо вдосконалення медико-соціальної експертизи, узагальнюють і поширюють передовий досвід роботи;

    - розробляють комплексні заходи щодо профілактики та зниження рівня інвалідності, а також медико-соціальної реабілітації інвалідів;

    - здійснюють у межах своїх повноважень контроль за поліпшенням соціального стану інвалідів та наданням їм пільг;

    - аналізують рівень та динаміку інвалідності, стан медико-соціальної реабілітації інвалідів в Україні (Автономній Республіці Крим, області, місті, районі);

    - вживають заходів до підвищення кваліфікації фахівців МСЕК;

    - провадять разом з господарськими, профспілковими та іншими громадськими організаціями конференції, наради, семінари з питань профілактики інвалідності, медико-соціальної реабілітації та адаптації інвалідів.

    Огляд громадян у МСЕК проводиться за місцем проживання або лікування за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

    Хворого, який направляється на комісію, представляє лікар, який лікує, або голова лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу. Для вирішення соціальних питань запрошуються представники власника підприємства, установи, організації, де працює хворий, або уповноваженого ним органу та профспілкового комітету.

    Важливо відмітити, що МСЕК повинна здійснюватися після повного та всебічного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, визначення клініко-функціонального діагнозу, соціально-психологічного діагнозу, професійно-трудового прогнозу, одержання результатів відновного лікування, соціально-трудової реабілітації та інших даних, що підтверджують стійкий або необоротний характер захворювання.

    Відповідальність за якість медичного обстеження, своєчасність і обгрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу.

    МСЕК проводять засідання тільки у повному складі і колегіально приймають рішення. Дані експертного огляду і рішення заносяться до акта огляду та протоколу засідання, які підписуються головою, членами комісії і засвідчуються печаткою.

    МСЕК при встановленні інвалідності керуються Інструкцією про встановлення груп інвалідності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 квітня 2004 р. N 183, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 квітня 2004 р. за N 516/9115.

    Якщо голова або окремі члени комісії не згодні з прийнятим рішенням, то до акта огляду вноситься їх окрема думка і акт у триденний строк подається Кримській республіканській, обласній або центральній міській комісії, яка приймає відповідне рішення.

    Рішення Кримської республіканської, обласних, центральних МСЕК (у тому числі при огляді в складних випадках) приймаються більшістю голосів членів комісії. При рівності голосів голос голови комісії є вирішальним. Член комісії, не згодний з прийнятим рішенням викладає свою окрему думку в письмовому вигляді, яка додається до акта огляду. При наполяганні цього члена комісії акт огляду надсилається до Міністерства охорони здоров’я України.

    Якщо хворий за станом здоров’я згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу не може з’явитися до МСЕК, огляд проводиться вдома або в стаціонарі, де він перебуває на лікуванні. У виняткових випадках (наприклад, коли громадянин проживає у віддаленій, важкодоступній місцевості) МСЕК можуть приймати рішення заочно за згодою громадян, керуючись матеріалами медичних справ.

    Датою встановлення інвалідності вважається день надходження до МСЕК документів, необхідних для огляду хворого.

    Інвалідність встановлюється до першого числа місяця, наступного за місяцем, на який призначено черговий переогляд хворого.

    Переогляд інвалідів з нестійкими, оборотними морфологічними змінами та порушеннями функцій органів і систем організму з метою визначення ефективності відновного лікування та реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації проводиться через 1 - 3 роки.

    Переогляд інвалідів раніше вказаних строків, а також громадян, інвалідність яких встановлено без зазначення строку переогляду, проводиться при зміні стану здоров’я і працездатності або при виявленні фактів зловживань чи помилок, допущених у встановленні групи інвалідності.

    Група інвалідності без зазначення строку переогляду встановлюється громадянам при анатомічних дефектах, стійких необоротних морфологічних змінах та порушеннях функцій органів і систем організму, неефективності реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливому прогнозі динаміки працездатності з урахуванням реальних соціально-економічних обставин у районі проживання інваліда, а також чоловікам старше шістдесяти років і жінкам старше п’ятдесяти п’яти років, інвалідам, у яких строк переогляду настає: у чоловіків після досягнення шістдесяти років, жінок - п’ятдесяти п’яти років.

    МСЕК видають особам, визнаним інвалідами, довідки МСЕК та індивідуальні реабілітаційні програми і в триденний строк надсилають копії цих документів управлінню праці та соціального захисту населення районної, районної в мм. Києві та Севастополі державної адміністрації та відповідному відділу, управлінню міської, районної у місті ради, на території якого проживає інвалід. Копія програми надсилається також підприємству, установі, організації, яка зобов’язана надавати соціальну допомогу і здійснювати реабілітацію інваліда.

    Форми документів, що використовуються у роботі МСЕК, затверджуються Міністерством охорони здоров’я України.

    Для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред'явити:

    • 1. паспорт, або інший документ, який посвідчує особу;
    • 2. направлення лікувально-профілактичного закладу на проходження МСЕК;

    3. В окремих випадках можливо також пред'явлення трудової книжки (та її копії), витягів з історії хвороб та амбулаторної картки, для окремих категорій (військовослужбовці, працівники СБУ, МВС та ін) - свідоцтва про хворобу, інші документи.

    У разі незгоди оглянутого з рішенням районної, міжрайонної, міської МСЕК він протягом місяця має право подати про це письмову заяву до республіканської, Кримської, обласної, центральної міської МСЕК або до МСЕК, в якій він проходив огляд, чи до відповідного відділу (управління) охорони здоров’я. Комісія, що проводила огляд, або відділ (управління) охорони здоров’я в триденний строк з дня одержання заяви надсилають усі наявні документи разом із заявою на розгляд республіканської, Кримської, обласної, центральної міської МСЕК, яка не пізніш як через місяць з дня подання заяви проводить переогляд хворого і приймає відповідне рішення.

    Рішення республіканської, Кримської, обласної, центральної міської МСЕК може бути оскаржене до Міністерства охорони здоров’я України.

    Міністерство охорони здоров’я при виявленні фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає іншому складу обласної або республіканській МСЕК з урахуванням усіх наявних обставин повторно розглянути питання, рішення з якого оскаржується, а також вживає інших заходів, що забезпечують дотримання чинного законодавства при проведенні медико-соціальної експертизи.

    Рішення МСЕК може бути оскаржене до суду в установленому порядку.

    Етапи проходження експертизи


    2.1. Підготовчий етап

    Для того, щоб пройти медико-соціальну експертизу необхідно:

    • звернутись до закладів охорони здоров'я за місцем проживання;
    • пройти повне медичне обстеження з визначенням діагнозу та оцінкою соціальних потреб;
    • отримати направлення для проходження МСЕК від лікувально-профілактичного закладу;

    Лікарсько-консультативна комісія оформляє документи щодо особи, яка звернулась, для проведення огляду медико-соціально експертною комісією за відповідною формою, затвердженою Міністерством охорони здоров'я.

    Відповідальність за своєчасність та обгрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу, а також за якість медичного обстеження покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я.


    2.2. Документи

    Для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред'явити:

    • паспорт, або інший документ, який посвідчує особу;
    • направлення лікувально-профілактичного закладу на проходження МСЕК;

    В окремих випадках можливо також пред'явлення трудової книжки (та її копії), витягів з історії хвороб та амбулаторної картки, для окремих категорій (військовослужбовці, працівники СБУ, МВС та ін) - свідоцтва про хворобу, інші документи.


    2.3. Огляд МСЕК

    Дата огляду МСЕК призначається після надходження відповідних документів.

    Огляд проводиться:

    • за місцем проживання або лікування за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу.
    • вдома або в стаціонарі, де він перебуває на лікуванні - якщо хворий за станом здоров’я згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу не може з’явитися до МСЕК,

    У виняткових випадках (наприклад, коли громадянин проживає у віддаленій, важкодоступній місцевості) МСЕК можуть приймати рішення заочно за згодою громадян, керуючись матеріалами медичних справ.

    Встановлення інвалідності заочно не проводиться за п'ятьма найбільш поширеними нозологічними формами захворювань, визначеними у переліку, що затверджується МОЗ, а також у разі, коли вона спричинена:

    • нещасним випадком на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров'я);
    • професійним захворюванням;
    • захворюванням, одержаним під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, інших військових формуваннях;
    • захворюванням, пов'язаним з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
    • захворюванням, одержаним в період проходження служби в державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту,

    2.4. Встановлення інвалідності

    Датою встановлення інвалідності вважається день надходження до МСЕК документів, необхідних для огляду хворого.

    По закінченні експертизи, особі, якій встановлено інвалідність (або факт втрати професійної працездатності) видається довідка та індивідуальна програма реабілітації (у випадку встановлення інвалідності).

    Надсилаються копії документів органам:

    • органові, в якому інвалід перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги - виписка з акта огляду комісії (надсилається у триденний срок) ;
    • органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування - індивідуальна програма реабілітації та виписка з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності;
    • лікувально-профілактичному закладові та органові праці та соціального захисту населення за місцем проживання - копія індивідуальної програми реабілітації;
    • за місцем роботи - повідомлення щодо групи інвалідності (у випадку встановлення ступеня втрати професійної працездатності - витяг з акту комісії);

    Видача особі виписки з акта огляду комісії забороняється!

    Голова або члени комісії, винні у прийнятті неправильного рішення і незаконній видачі документів про інвалідність, несуть відповідальність згідно із законодавством.


    2.5. Переогляд

    Інвалідність встановлюється до першого числа місяця, наступного за місяцем, на який призначено черговий переогляд хворого.

    • Переогляд проводиться через 1 - 3 роки інвалідам з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій органів і систем організму з метою визначення ефективності відновного лікування та реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації .
    • Переогляд раніше вказаних строків інвалідам (а також громадянам, інвалідність яких встановлено без зазначення строку переогляду), проводиться при зміні стану здоров’я і працездатності або при виявленні фактів зловживань чи помилок, допущених у встановленні групи інвалідності.

    У разі незгоди оглянутого з рішенням МСЕК, він протягом місяця має право подати про це письмову заяву до МСЕК, в якій він проходив огляд, чи до відповідного відділу (управління) охорони здоров’я.

    Комісія, що проводила огляд, або відділ (управління) охорони здоров’я в триденний строк з дня одержання заяви надсилають усі наявні документи разом із заявою на розгляд центральної міської МСЕК, яка не пізніш як через місяць з дня подання заяви проводить переогляд хворого і приймає відповідне рішення.

    ---

    Згідно ст. 16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядка та умови призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) чи інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, та інвалідності звільнених з військової служби (зборів) осіб, затвердженого Постановою КМУ від 28 травня 2008 р. N 499,

    Одноразова грошова допомога виплачується:

    - військовослужбовцям строкової служби у разі поранення (контузії, травми або каліцтва) без встановлення групи інвалідності, заподіяного їм під час проходження військової служби, чи в разі настання інвалідності під час проходження військової служби та особам, звільненим із строкової військової служби, у разі настання інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення з такої служби внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період її проходження, залежно від ступеня втрати працездатності - у розмірі, що визначається у відсотках десятирічного грошового забезпечення.

    Грошове забезпечення визначається:

    для військовослужбовців строкової служби - за максимальним посадовим окладом за першим тарифним розрядом, передбаченим для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на день втрати працездатності, а звільнених із служби - на день звільнення;

    для військовозобов'язаних чи резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, проходять службу у військовому резерві, - за посадою виходячи з окладу за військовим званням у запасі та максимального окладу за посадою, до якої вони були приписані в запасі, на день втрати працездатності;

    3. Особи, яким виплачується одноразова грошова допомога у разі поранення (контузії, травми або каліцтва) чи в разі настання інвалідності, подають за місцем проходження служби (зборів) або до військомату (далі - уповноважений орган) такі документи:

    заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом) чи настанням інвалідності;

    довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка втрати працездатності та рішення відповідної військово-медичної установи щодо визнання поранення (контузії, травми або каліцтва);

    копію документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов'язане з вчиненням особою злочину чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння або навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження;

    довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності;

    копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім'я та по батькові і місце реєстрації;

    копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

    Щодо питання отримання довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

    Згідно п. 17 Положення "Про медико-соціальну експертизу", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317, Медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб особи з інвалідністю, визначення клініко-функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, одержання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

    Згідно п. 15 Положення про МСЕК, Комісії проводять своєчасно огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за місцем їх проживання або лікування, у тому числі за місцем їх проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після пред'явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

    Згідно п. 4 Порядка Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності № 1317, Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за формою, затвердженою МОЗ.

    Комісія приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим самим захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, а у разі захворювання на туберкульоз - протягом 10 місяців з дня настання непрацездатності.

    Таким чином, для отримання грошової компенсації, Вам необхідно звернутися до лікаря за місцем Вашого проживання або за місцем лікування, який Вам має надати направлення на МСЕК згідно ф.№088/о яка затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я України

    14.02.2012 № 110.

    Лікар зобов'язаний Вам надати вказане направлення НЕ пізніше ніж через чотири місяці з дня настання тимчасової непрацездатності, а НЕ після 1 року реабілтації.

    Тобто, Ваш лікар зобов'язаний зараз надати Вам направлення на МСЕК.

    Згідно до Положення про МСЕК, відповідальність за якість медичного обстеження, своєчасність та обґрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я.

    У разі, якщо керівництво лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я відмовляється надати Вам направлення до МСЕК, Ви маєте право звернутися до Міністерства охорони здоров'я України з відповідною скаргою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    щодо пільг:

    Відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» громадянам, які мають статус «учасник бойових дій», передбачені такі пільги:

    1. Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

    Санаторно-курортне оздоровлення здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 №200 (далі –Порядок).

    Забезпечення безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів здійснюється згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості:

    • учасників бойових дій, яким надано статус відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;
    • осіб з інвалідністю внаслідок війни, яким надано статус відповідно до пунктів 10-14 частини другої статті 7 та пункту 13 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – позачергово щороку строком на 18-21 день;
    • осіб з інвалідністю внаслідок війни із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм та захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій, з них:

    І та ІІ групи – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з терміном лікування 35 днів;

    ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю з терміном лікування 18-21 день;

    • постраждалих учасників Революції Гідності, яким надано статус відповідно статті 161 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;
    • учасників війни, яким надано статус відповідно до пункту 13 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – не частіше ніж один раз на 2 роки строком на 18-21 день.

    Дія цього Порядку не поширюється на осіб: військовослужбовців, ветеранів військової служби, працівників органів внутрішніх справ, податкової поліції, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, тощо.

    Зазначені категорії осіб мають право вільного вибору санаторно-куротного закладу відповідного профілю лікування, путівки до якого оплачуються за рахунок коштів державного бюджету.

    У разі коли особа має право на санаторно-курортного лікування за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

    Відшкодування вартості путівки здійснюється шляхом перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів та актів наданих послуг у вартості встановленої граничної вартості путівки (ліжко-дня).

    Гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначається щороку Мінсоцполітики за пропозицією Служби та погодженням з Мінфіном.

    Перелік базових послуг, що надаються особам відповідно до медичних рекомендацій і входять до вартості путівки, затверджується Мінветеранів.

    Забезпечення путівками осіб здійснюється в межах виділених коштів.

    Особи з числа учасників АТО/ООС, які бажають отримати санаторно-курортну путівку, подають до управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради (далі – управління) наступні документи:

    заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію відповідного посвідчення, а учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, та учасники війни – також копію військового квитка (за наявності), копію документа, що підтверджує безпосередню участь (забезпечення проведення) особи в АТО/ООС.

    Для одержання путівки особи повинні перебувати на обліку за зареєстрованим місцем проживання, а для внутрішньо переміщених осіб- за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    Для взяття на облік особа пільгової категорії чи її законний представник подають заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою 070/0, копію відповідного посвідчення, а учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасників війни – також копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосередню участь (забезпечення проведення) особи в антитерористичній операції чи заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях.

    Особам з інвалідністю внаслідок війни, які отримали санаторно-курортні путівки відповідно до цього Порядку, виплачується компенсація вартості проїзду до санаторно-курортного закладу та назад транспортом загального користування (залізничним та автомобільним) згідно з поданими проїзними квитками. У разі проїзду залізничним транспортом відшкодовується вартість квитка у плацкартному вагоні.

    Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки особам з інвалідністю внаслідок війни та компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування учасникам бойових дій та учасникам війни виплачується в порядку та розмірах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 р. № 785.

    Для забезпечення санаторно-курортним лікуванням особі з числа учасників/ООС або його законному представнику необхідно звернуся до управління соц захисту та подати відповідну заяву. При собі необхідно мати оригінал військового квитка.

    2. 75-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю); 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

    Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

    Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю); 75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

    Знижка плати за користування житлом та комунальними послугами надаються учасникам АТО/ООС та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього, без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї .

    Для отримання пільг на житлово – комунальні послуги та реєстрації в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, необхідно звернутися за адресою вул. Маяковського 24, кабінет 14, (телефон для довідок 63054) з оригіналами та копіями документів (паспорту; РНОКПП, пільгового посвідчення; довідки про безпосередню участь у АТО/ООС; довідки з місця реєстрації про склад сім’ї; документів членів сім’ї пільговика; інформації про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких має пільги та реально ними користується.

    Згідно до п.5 ст.51 Бюджетного кодексу України до членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

    3. Медичне обслуговування:

    – безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    для отримання медичної допомоги необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я та пред’явити посвідчення «Учасник бойових дій».

    4. Безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) міжміським залізничним, водним, повітряним або автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.

    Для реалізації цієї пільги військові комісаріати видають відповідні талони на проїзд. Підставою для видачі талонів є посвідчення «Учасник бойових дій».

    Окрім того, учасники бойових дій мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання.

    5. Позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 відсотків від тарифів вартості основних та 50 відсотків – додаткових робіт). Абонементна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Для забезпечення цією пільгою звертатися до філії ПАТ «Укртелеком».

    6. Виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій виплачується у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України, в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

    7. Першочергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

    Для вирішення питання взяття на квартирний облік необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади за місцем проживання (відділ житлового господарства Краматорської міської ради за адресою: б-р Машинобудівників, будинок 23).

    Для зарахування на пільгову чергу для отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади за місцем проживання.

    8. Безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасників бойових дій (протезно-ортопедичними виробами, кріслами колісними, засобами для самообслуговування та пересування).

    Для взяття на облік учасники бойових дій з числа учасників антитерористичної операції подають заяву до управління про взяття на облік (вул.Маяковського 24, кабінет 4, телефон 50380) за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 04.07.2012 № 400. Разом із заявою про взяття на облік пред’являються такі документи:

    паспорт громадянина України;

    індивідуальна програма, що містить показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

    рішення ВЛК чи висновок ЛКК;

    довідка, що підтверджує місце проживання/перебування безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції, видана уповноваженим органом за місцем проживання;

    витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видана командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції (для військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, інших утворених відповідно до законів військових формувань, працівників МВС, поліцейських і працівників Національної поліції, яким не встановлено інвалідність);

    копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

    Законний представник подає документи, що посвідчують його особу та підтверджують її спеціальний статус та повноваження.

    9. Проходження психологічної реабілітації здійснюється відповідно до ст.11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Порядку проведення психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1057.

    Пільговик або його законний представник звертається до управління за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою, складеною в довільній формі (вул. Маяковського 24, кабінет 4, телефон 50380), до якої додаються:

    копія посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни;

    копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, або копія документа про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення;

    копія посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності для осіб, які мають статус постраждалого учасника Революції Гідності.

    Прийом заяв про отримання послуг із психологічної реабілітації для діючих військовослужбовців та осіб, які перебувають на службі, здійснюється за місцем перебування (розташування військової частини (підрозділу) за зверненням отримувача послуг або командира (начальника), а від осіб, які перебувають на лікуванні у військово-медичних закладах, госпіталях для ветеранів війни, на повному державному утриманні, закладах соціального захисту для бездомних осіб і центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, здійснюється за місцем перебування (розташування закладу (установи) за зверненням отримувача послуг або керівника відповідного закладу (установи) до замовника послуг.

    10. Отримання послуг соціальної та професійної адаптації здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 179 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та постраждалих учасників Революції Гідності» (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку: учасник бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, постраждалий учасник Революції Гідності звертаються до управління (вул. Маяковського 24, кабінет 4, телефон 50380) за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою, складеною в довільній формі, до якої додаються:

    копія посвідчення учасника бойових дій;

    копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, або копія документа про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення.

    11. Рішенням виконкому Краматорської міської ради від 01.08.2018 № 517 «Про затвердження складу комісії з надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям територіальної громади та внутрішньо переміщеним особам – учасникам бойових дій, які зареєстровані в м. Краматорськ, та Положення про неї» визначено що:

    • одноразова матеріальна допомога надається мешканцям територіальної громади та внутрішньо переміщеним особам – учасникам бойових дій з числа учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, які зареєстровані в м. Краматорськ демобілізованим, звільненим в запас, звільненим з контрактної служби Збройних Сил України (чи інших військових формувань) особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;
    • розмір матеріальної допомоги складає 2000 грн на одну особу і надається один раз.

    Для отримання одноразової матеріальної допомоги необхідно подати заяву за встановленою формою та копії документів до управління за адресою вул. Маяковського 24, кабінет 10, телефон: 63061:

    – паспорт (1,2 сторінка, прописка);

    – реєстраційного номеру облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

    – посвідчення учасника бойових дій;

    – довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях;

    – військового квитка;

    – довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

    – довідки про відкриття рахунку;

    – інших документів, які підтверджують обґрунтування звернення.

    12. Згідно з рішенням Краматорської міської ради від 22.02.2019 N 50/VII-45 «Про передачу функцій з формування та реалізації державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей», управлінню передано функції оздоровлення та відпочинку дітей.

    Оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, здійснюється за рахунок коштів бюджетів всіх рівнів.

    Відповідно до Положень від 02.06.2020 № 358 «Про затвердження Положення про порядок направлення дітей на оздоровлення та відпочинок до державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» за рахунок бюджетних коштів» та № 359 «Про затвердження Положення про порядок направлення дітей на оздоровлення та відпочинок до державного підприємства Український «Міжнародний дитячий центр «Артек» за рахунок бюджетних коштів», управлінням на оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки приймаються «Заяви про включення до банку даних дітей для оздоровлення» від батьків або осіб, які їх замінюють, в якій зазначається пільгова категорія дитини.

    Згідно цих Положень оздоровлюються

    безоплатно

    діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції; діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту; діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

    із частковою оплатою в розмірі 20 відсотків вартості (сплачується за рахунок батьків, осіб, які їх замінюють, або з інших джерел, не заборонених законодавством)

    дітям осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до п.19-21 ч.1 ст.6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    Для отримання безоплатних путівок до управління подаються такі документи: копія документа, що посвідчує особу; копії документів, що підтверджують належність дитини до пільгової категорії; копія свідоцтва про народження дитини, батька/матір якої внесено до списку осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 по 21 лютого 2014 року, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 08.05.2014 №278 «Про затвердження списків осіб, члени сімей яких мають право на одержання одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника».

    Для отримання путівок із частковою оплатою в розмірі 20 відсотків вартості, яка сплачується за рахунок батьків (осіб, які їх замінюють) або з інших джерел, не заборонених законодавством, подаються такі документи:

    копія документа, що посвідчує особу; копія посвідчення учасника бойових дій батька/матері.

    Оздоровлення дітей здійснюється в дитячих закладах оздоровлення усіх типів, форм власності, які розташовані на території Донецької області (крім закладів, розташованих на тимчасово окупованій території Донецької області) відповідно до Порядку організації у 2020 році оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відшкодування вартості якого здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, затвердженого розпорядженням голови Донецької обласної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 28.05.2020 № 543/5-20 та Порядку організації у 2020 році оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відшкодування вартості якого здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та коштів субвенції з обласного бюджету», затвердженого рішення виконкому Краматорської міської ради від 15.07.2020 №557 (далі – Порядок).

    Для організації оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, батьки (особи, які їх замінюють) подають до управління такі документи:

    1) заяву про намір оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, а також дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми (у разі подання заяви за місцем проживання дитини, відмінним від зареєстрованого, одним із батьків (особою, яка їх замінює) дитини додатково надається довідка органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання дитини про незабезпечення її путівкою);

    2) копію свідоцтва про народження або паспорта дитини;

    3) копію паспорта одного із батьків дитини або особи, яка їх замінює (у разі надання копії паспорта з безконтактним електронним носієм додатково надається копія витягу з єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання (за наявності);

    4) копію облікової картки платника податків (за винятком фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

    5) згоду на обробку персональних даних відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних»;

    6) довідку про реєстрацію місця проживання або місця перебування, або довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщені/будинку осіб;

    7) довідку з навчального закладу про відсутність користування пільговою путівкою за бюджетні кошти в поточному році;

    8) для дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» подається копія посвідчення учасника бойових дій, що видане одному з батьків;

    для дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях; дітей, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту – копія документу, який підтверджує належність дитини до зазначеної категорії.

    Відшкодування вартості путівки на оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми, відповідно до цих Порядків здійснюється в межах кошторисних призначень, передбачених в бюджетах усіх рівнів на відповідний рік.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    9%

    Доброго дня, ви може пройти мсек за направленням від сімейного лікаря.

    Якщо мсек визнає інвалідність у зв'язку з пораненням вы будете мати право одноразову грошову допомогу.

    Одноразова грошова допомога у разі інвалідності або часткової втрати працездатностіПідстави призначення та розмір допомоги у разі встановлення інвалідності

    ♦ військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:

    • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи;
    Підстави призначення та розмір допомоги без встановлення інвалідності

    У разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями, у розмірі, що визначається у відсотках від:

    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовослужбовцю, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • 50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовослужбовцю строкової військової служби, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) у період проходження ним строкової військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • 50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.
    Куди звертатися?

    До структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

    Перелік необхідних документів

    Військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст, якому виплачується одноразова грошова допомога у разі настання інвалідності чи втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, подає такі документи:

    1. заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    2. завірену копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв'язку інвалідності чи втрати працездатності.

    До заяви додаються копії:

    1. постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    2. документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;
    3. документа (відповідних сторінок за наявності), що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідка біженця. посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності);
    4. документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою).
    Зміна розміру допомоги

    Якщо протягом двох років військовослужбовцю, військовозобов’язаному та резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

    У разі повторного встановлення (зміни) групи інвалідності, причин її виникнення або ступеня втрати працездатності понад дворічний строк після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги не здійснюється.

    При цьому, слід чітко розмежовувати «первинне встановлення групи інвалідності» та «встановлення відсотка втрати працездатності». Тобто, якщо військовослужбовцю встановлено відсоток втрати працездатності, а через термін більше двох років йому встановлюють первинно групу інвалідності, то він має право на отримання одноразової грошової допомоги, з урахуванням раніше виплаченої суми.

    Терміни проходження документів

    Керівник уповноваженого органу подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги, до якого додаються документи.

    Розпорядник бюджетних коштів приймає у місячний строк після надходження зазначених документів рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги і надсилає його разом з документами уповноваженому органові для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, або у разі відмови для письмового повідомлення заявника із зазначенням мотивів відмови.

    Порядок виплати допомоги

    Одноразова грошова допомога виплачується особі шляхом її перерахування уповноваженим органом на рахунок в установі банку, зазначений одержувачем виплати.

    Особам, звільненим з військової служби, виплата одноразової грошової допомоги здійснюється органом державної влади, який здійснював розрахунок під час звільнення з військової служби.

    Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється в порядку черговості відповідно до дати подання документів.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт клієнт здійснює самостійно ✅

    Дерій Владислав Олегович
    9%

    Доброго дня!

    Ви маєте право на ОГД згідно підпункту 4 пункту 2 статті 16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі встановлення військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок причин, зазначених у цьому підпункті.

    Згідно п.12 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності причинний зв'язок інвалідності колишніх військовослужбовців з перебуванням на фронті або з виконанням ними інших обов'язків військової служби встановлюється на підставі документів, виданих військово-лікувальними закладами, а також інших документів, що підтверджують факт отримання поранення (захворювання).

    Тобто, у Вас на руках повинні бути:

    • ДОВІДКА військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    • ДОВІДКА про обставини травми (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;
    • СВІДОЦТВО про хворобу (копія)

    Направлення на МСЕК Вам може видати як ТЦК, так і сімейний лікар, але для установлення причинного зв’язку з перебуванням на фронті та подальшою виплатою грошової допомоги - при проходженні МСЕК Вам необхідно мати документи, видані військово-лікувальними закладами, а також інші документи, що підтверджують факт отримання поранення (захворювання).

    Після встановлення інвалідності, Вам необхідно черезТЦК або самостійно звернутись із заявою про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності до Міністерства оборони та прикласти завірену копію довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності чи втрати працездатності, довідку ВЛК, довідку про обставини травми, копію паспорта та ІПН.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    9%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю, різници не має чи серез сімейного лікаря чи через ТЦК.

    Підстави призначення та розмір допомоги у разі встановлення інвалідності

    ♦ військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:

    • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи;

    ♦ військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

    • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи;

    ♦ військовослужбовцю строкової служби, військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного військовослужбовцю строкової служби, військовозобов’язаному чи резервісту під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення із служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження таких зборів, служби у військовому резерві, у розмірі:

    • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи..

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Степанов Михайло Леонідович
    9%
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. За поранення, контузію, травму, каліцтво, яких захисники зазнали в боях за Батьківщину, держава гарантує не лише лікування та грошову компенсацію, а й відповідну соціальну підтримку протягом усього життя військовослужбовця. Звісно, подальша опіка потребує відповідного документального супроводу, що передбачає підготовку певного пакета документів, а також знайомство з іще однією державною установою — медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

    Медична експертиза — це обов’язковий етап для отримання статусу особи з інвалідністю в Україні. Ця процедура передбачає проведення медичного огляду, що має на меті встановлення ступеня порушення здоров’я громадянина. МСЕК встановлює ступінь втрати працездатності, від якого нараховується сума ОГД (одноразової грошової допомоги), а також встановлюється інвалідність. Військовослужбовцям направлення на обстеження видають у військовій частині після проходження ВЛК. Звільненим з військової служби направлення видає Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

    У Довіднику військовослужбовця докладно описано алгоритм дій у разі виникнення необхідності встановити ступінь втрати здоров’я чи інвалідності за участю МСЕК, а також роз’яснено логіку дій під час проходження експертизи в цій установі.

    Що таке МСЕК?

    Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад у системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення:

    • групи інвалідності (І, ІІ, ІІІ група);
    • відсотка втрати працездатності;
    • потреби в протезуванні;
    • індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю;
    • медичних показань на право одержання спеціального автотранспорту.

    МСЕК потрібно проходити у разі, якщо в людини після травми, захворювання чи поранення відбулась значна втрата працездатності та загалом фізичне чи психічне здоров’я зазнало змін. Зокрема якщо є підозра на набуття групи інвалідності чи є потреба у протезуванні. Контузії також є підставою для проходження МСЕК.

    Довідка МСЕК також є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги й оформлення інших соціальних пільг.

    Терміни проходження

    У разі поранення у зв’язку із:

    • захистом Батьківщини, виконанням обов’язків військової служби — немає обмежень щодо проходження МСЕК протягом трьох місяців після звільнення з військової служби, тому можна пройти МСЕК і пізніше;
    • проходженням військової служби — бажано пройти МСЕК протягом трьох місяців після дати звільнення зі служби, але це не критично, оскільки дозволяється і після трьох місяців, головне, щоб інвалідність була пов’язана саме з військовою службою.

    У разі встановлення втрати працездатності у зв’язку з:

    • виконанням обов’язків військової служби — пройти МСЕК потрібно протягом трьох місяців після звільнення.
    Порядок дій

    Щоб пройти МСЕК, потрібно отримати направлення. Для цього слід здійснити такі дії:

    1. Якщо військовослужбовець проходить стаціонарне лікування, за направленням на МСЕК (форма № 088\о) треба звертатися до свого профільного лікуючого лікаря (якщо лікувався з приводу травми — до травматолога, якщо з приводу поранення — до хірурга або до травматолога (залежно від ураження кісток скелета), якщо з приводу серцево-судинних захворювань — до кардіолога тощо).
    2. Діючий військовослужбовець має звернутися з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після його розгляду командир в/ч надасть дозвіл на залишення військової частини для проходження МСЕК.
    3. Якщо військовослужбовець перебуває за межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), йому слід звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), який може надати направлення на проходження МСЕК (П.11 Постанови КМУ від 23 лютого 2022 р. № 154 «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки»).
    4. Якщо особу звільнено з військової служби, направлення на МСЕК також може дати сімейний лікар. У цьому випадку порядок дій такий:
    • Слід звернутися до сімейного лікаря у районній лікарні або в місцевому воєнному госпіталі до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК.
    • Сімейний лікар виписує електронні направлення до профільних спеціалістів.
    • Необхідно пройти консультації всіх лікарів (обов’язково робити виписки на фірмових бланках лікарні з печаткою лікаря).
    • Всі висновки потрібно принести знову до сімейного лікаря. Він оформлює направлення на МСЕК (форма № 088\о). Потім лікар передає документи комісії або пацієнт робить це самостійно.

    Потрібно врахувати, що під час дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування проведення медико-соціальної експертизи здійснюється за направленням ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) незалежно від місця реєстрації чи проживання. У разі, якщо пацієнт звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

    Вплив наявності групи інвалідності, отриманої до травми\поранення, на проходження МСЕК

    Так, на процес проходження МСЕК впливає наявність групи інвалідності, навіть якщо її набуто в цивільних обставинах. У разі, якщо травми, поранення, контузії, отримані під час виконанні бойових завдань, призвели до ампутації кінцівок, втрати внутрішніх органів чи повної стійкої втрати органом його функцій, МСЕК може здійснити переогляд та призначити інвалідність на ступінь вище за попередню, але не вище як І групи.

    Переогляд з метою підвищення групи інвалідності відбувається після заяви особи або її законного представника у разі змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду (ст. 7 ЗУ «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»).

    Документи для проходження МСЕК

    Для проходження обстеження МСЕК потрібно підготувати такі документи:

    • направлення на МСЕК (форма № 088/о);
    • паспорт або ID-картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
    • копію ідентифікаційного коду;
    • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);
    • військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії;
    • свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
    • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого.

    У разі, якщо громадянин є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (або особою, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи чи постраждала від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії):

    • посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи або посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій відповідної категорії, або посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення) відповідної категорії;
    • експертний висновок міжвідомчої експертної комісії з установлення причинного зв’язку хвороби, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС про причинний зв’язок захворювання з Чорнобильською катастрофою;
    • копію витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини / звільнення з військової служби (за наявності);
    • довідку про обставини травми (за потреби);
    • посвідчення УБД (за наявності);
    • копію трудової книжки (за наявності).

    Під час проходження МСЕК потрібно мати із собою оригінали зазначених документів.

    Після закінчення обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.

    Виїзна чи заочна МСЕК

    Як тільки стан здоров’я пацієнта стабілізується, йому необхідно звернутися до завідувача відділення, у якому він перебуває на лікуванні, з проханням пройти МСЕК. Документи на МСЕК подає медичний заклад.

    Для оформлення рішення МСЕК скликається виїзна МСЕК.

    У разі, якщо людина звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (п.1.1. Постанови КМУ від 8 березня 2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»).

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9%

    Вітаю, В'ячеславе!

    Доброго дня!Отримав тяжке поранення під час виконання бойового завдання,лікувався загалом 5 місяців,пройшов влк,визнали не придатним до військової служби з виключенням з військової служби,звільнився з ЗСУ,став на облік до ТЦК СП,хотів в ТЦК СП взяти направлення на МСЕК,мені в цьому відмовили,відповіли,що ТЦК СП не видає такі направлення!направили до сімейного лікаря.Це так має бути,чи вони просто не хочуть працювати?

    Якщо бути відвертим, вони не хочуть працювати. Направлення на МСЕК для звільненого з військової служби військовослужбовця надають як раз таки МСЕК. Тому раджу звернутись до них письмово із вимогою про надання такого направлення.

    Якщо ТЦК добровільно не надасть такого направлення, є варіанти оскаржувати це до Міністрества оборони України та відповідного Оперативного Командування.

    Також є варіант одразу звернутись до сімейного лікаря, вони також уповноважені видавати такі направлення. Головне, аби на МСЕК у Вас була довідка про обставини поранення та свідоцтво про хворобу.

    І чи отримаю я ОГД після встановлення інвалідності,якщо направлення на МСЕК дасть мені сімейний лікар?

    Так, звичайно, за умови встановлення Вам інвалідності або відсотка втрати працездатності та подачі повного пакету документів.

    Відповідно до пункту 3 Порядку днем виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги є:

    у разі встановлення інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії, а у разі повторного огляду та зміни групи інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії про первинне встановлення інвалідності;

    у разі встановлення ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії.

    Військовослужбовець, якому виплачується одноразова грошова допомога у разі настання інвалідності чи втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, подає уповноваженому органу такі документи:

    • заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • завірену копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності чи втрати працездатності.

    До заяви додаються копії:

    • постанови відповідної ВЛК щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    • документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із
    • документа (відповідних сторінок за наявності), що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності);
    • документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою).

    вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;

    Що стосується розмірів ОГД, то Порядок визначає наступне:

    Одноразова грошова допомога призначається і виплачується:

    1) військовослужбовцю, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:

    400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності I групи (у 2023 році 1 млн. 73 тис. 600 грн);

    300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності II групи (у 2023 році 805 тис. 200 грн);

    250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено

    інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи (у 2023 році 671 тис. грн);

    2) військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

    120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності I групи (у 2023 році 322 тис. 080 грн);

    90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності II групи (у 2023 році 241 тис. 560 грн);

    70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи (у 2023 році 187 тис. 880 грн);

    Підставою отримання такої допомоги є довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    9%
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%...):

    "4. Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за формою, затвердженою МОЗ...

    13. Ступінь втрати працездатності військовослужбовців і військовозобов'язаних у період проходження ними служби (зборів) встановлюється у відсотках з метою виплати страхових сум за державним обов'язковим особистим страхуванням у день розгляду комісією таких документів:

    1) копії свідоцтва про хворобу, виданого за затвердженою Міноборони формою військово-лікувальним закладом або територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у разі визнання військово-лікарською комісією військовослужбовця або військовозобов'язаного в період проходження служби (зборів) не придатним за станом здоров'я для подальшого проходження служби (зборів) унаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання. Ступінь втрати працездатності застрахованого військовослужбовця або військовозобов'язаного встановлюється з дня проведення військово-лікарською комісією його огляду, але не пізніше дати звільнення такого військовослужбовця або військовозобов'язаного з військової служби;

    2) довідки про придатність військовослужбовця або військовозобов'язаного до військової служби, що видана військоволікувальним закладом або територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за затвердженою Міноборони формою, якщо:

    застрахованого визнано обмежено придатним до військової служби (зборів) або професійної діяльності у разі втрати ним здоров'я внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаного у період проходження військової служби (зборів), але не підлягає звільненню з військової служби (зборів);

    ступінь втрати працездатності військовослужбовця або військовозобов'язаного встановлюється на підставі поданих військово-лікарською комісією документів;

    застрахованого визнано військово-лікарською комісією придатним до військової служби (зборів) у разі втрати ним здоров'я внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаного у період проходження військової служби (зборів). Ступінь втрати працездатності застрахованого встановлює комісія після закінчення його лікування...

    19-2. Причинний зв’язок інвалідності з пораненням, контузією, каліцтвом або захворюванням, одержаними під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, особам, зазначеним у пунктах 11-14 (крім військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони) та осіб, зазначених у пункті 12 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”), встановлюється на підставі:

    медичних документів про звернення за медичною допомогою із зазначенням обставин одержання поранення, контузії, каліцтва, захворювання;

    документів, які визначені абзацом сьомим підпункту 1, абзацом третім підпункту 2, абзацом четвертим підпункту 3 чи абзацом третім підпункту 4 пункту 4 Порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. № 685 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 74, ст. 2434; 2018 р., № 23, ст. 782; 2019 р., № 30, ст. 1050), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2022 р. № 783.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    " II. Медичний огляд...

    21. Порядок встановлення причинного зв'язку захворювань (поранень, контузій, травм, каліцтв) у військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, які призвані на збори, та колишніх військовослужбовців зі службою у Збройних Силах України...

    21.2. Причинний зв'язок захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтв у військовослужбовців, які проходять військову службу, військовозобов'язаних і резервістів, призваних військовими комісаріатами на навчальні (перевірочні) збори, при медичному огляді вирішують позаштатні постійно діючі госпітальні, гарнізонні ВЛК і ЛЛК та за потреби - штатні ВЛК...

    21.3. Причинний зв'язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишніх військовослужбовців визначають штатні ВЛК;...".

    ---

    Доброго дня, пане В'ячеславе! По-перше, направлення на МСЕК видає ЛКК медичного закладу - РТЦК та СП не уповноважений видавати направлення на МСЕК. По-друге, РТЦК та СП може видавати копію свідоцтва про хворобу або довідку про придатність військовослужбовця або військовозобов'язаного до військової служби - в даному випадку Ви маєте (як вбачається) довідку ВЛК про визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. По-третє, необхідним у Вашому випадку має бути висновок ВЛК про встановлення причинного зв'язку отриманого поранення з проходженням військової служби.

    Савченко Олександр
    9%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Для встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій з частковою втратою непрацездатності у разі захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва), відповідно до пунктів 11-13 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та Порядку, необхідно отримати, окрім інших, певний пакет документів:

    • довідку командира військової частини про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва) (видається у військовій частині);
    • довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка та причинного зв’язку втрати працездатності, або встановленої інвалідності (видається комісіями МСЕК Міністерства охорони здоров’я);
    • довідку ВЛК, свідоцтво про хворобу (видається медичними установами, де проводилось лікування);
    • витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби — копія військового квитка (для звільнених із служби).

    Отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни учасниками добровольчих формувань,які не увійшли до складу ЗСУ

    Після отриманого поранення, контузії чи каліцтва командир військової частини зобов’язаний підготовити довідку про обставини травми, яку завірити власним підписом і відповідною печаткою та надати військовослужбовцю або надіслати до відповідного госпіталю. В вищевказаній довідці зазначаються наступні дані:

    • військове звання, прізвище ім’я, по батькові, рік народження військовослужбовця;
    • дата отримання, вид, характер і локалізація поранення, травми, контузії, каліцтва;
    • обставини отримання травми; чи отримана під час виконання робіт; на службі чи у відпустці; у стані алкогольного сп’яніння чи ні інше;
    • дата та номер наказу командира військової частини про призначення розслідування;
    • вказати до якого органу буде представлена дана довідка.,

    Наявність довідки впливає на формулювання висновку ВЛК, що в свою чергу впливає на розмір виплати одноразової грошової допомоги та можливість оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. Тому якщо така довідка не була підготовлена, військовослужбовець повинен написати рапорт на командира військової частини з проханням видати таку довідку.

    В рапорті зазначається:

    • назву військової частини та прізвище, ініціали командира;
    • власне ПІБ;
    • текст наступного змісту: - "прошу Вас видати наказ про призначення розслідування та видати мені довідку про обставини травми (поранення або контузії) отриманої мною під час виконання обов’язків військової служби" та вказати дату та приблизний час поранення;
    • вказати під час яких обставин отримано поранення та в районі якого населеного пункту (місце) сталися події, які призвели до поранення;
    • також необхідно вказати текст наступного змісту: - "згідно з Додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402".

    До вищевказаного рапорту додається копія виписного епікризу з медичного закладу, копія висновку ВЛК; пояснення про обставини отримання поранення (оформлюється в довільній формі, з зазначенням всіх детальних обставин отримання травми). Довідково:

    • в поясненні замість «сепаратисти» бажано вживати термін «невідомі озброєні особи»;
    • не вживати точних назв озброєнь, що застосовувались проти особи (наприклад, замість «Град» писати, що «стріляли з механізованих артилерійських установок»)
    • за можливості вказувати свідків та подавати їх пояснення;
    • за можливості додайте також пояснення свідків (інших військовослужбовців, які були з особою в момент отримання поранення).
    Зі зразками зазначених документів можна ознайомитися на сторінці громадської організації "Юридична Сотня" за посиланням

    Всі документи слід направити рекомендованим листом з повідомленням на адресу військової частини. Якщо рапорт та пояснення подаються особисто, зробіть копії всіх документів, та вимагайте особу, яка приймає документи поставити підпис, дату та печатку військової частини на Вашій копії документів.

    По закінченню лікування в госпіталі військовослужбовцю видається виписний епікриз та направлення на військову-лікарську комісію (ВЛК).

    ВЛК діють при військово-медичних лікувальних закладах (госпіталях). Військово-лікарська комісія встановлює придатність до військової служби та видає постанову ВЛК про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва) та свідоцтво про хворобу. Дана постанова необхідна для встановлення зв’язку між пораненням та участю у бойових діях.

    Відповідно до пункту 21.5 глави 21 розділу II наказу Міністерства оборони України 14 серпня 2008 року № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" формулювання висновків ВЛК залежить від наявності довідки про обставини травми чи інших документів, які підтверджують зв'язок поранення з участю в бойових діях.

    В резулятивній частина висновку може міститися наступне:

    • якщо наявна довідка про обставини травми та посвідчення учасника бойових дій;
    • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ), пов’язане із захистом Батьківщини;
    • якщо наявна довідка про обставини травми без посвідчення УБД:
    • поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з виконанням обов’язків військової служби;
    • за відсутності довідки про обставини справи та посвідчення УБД:
    • захворювання (поранення, контузія, травма, каліцтво), ТАК (НІ) пов’язане з проходженням військової служби.

    За відсутності довідки про обставини травми надається довідка про безпосередню участь в антитерористичній операції (АТО), витяг з наказу по стройовій частині, копію військового квитка та будь-які інші документи, які засвідчують участь в АТО у період отримання поранення. Комісія ВЛК може встановити зв'язок на підставі таких документів. У разі відмови слід звертатися до Центральної ВЛК (адреса: м. Київ, вул. Госпітальна, будинок № 16).Висновок ВЛК підлягає перегляду після надання довідки про обставини травми, незалежно від часу надання. Висновок ВЛК підлягає перегляду вищою ВЛК.

    Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК):

    Направлення на обстеження МСЕК видається в медичній роті військової частини. У направленні має бути вказаний строк служби. Для звільнених з військової служби направлення на МСЕК видає районний військкомат.Комісія МСЕК встановлює:

    1. І, ІІ,ІІІ групу інвалідності;
    2. визначає відсоток втрати непрацездатності;
    3. визначає потребу в протезуванні.

    Довідка медико-соціальної експертної комісії є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги та оформлення інших соціальних пільг.

    Орієнтовний перелік документів, який подають на МСЕК:

    1. копія медичної книжки;
    2. копія паспорта;
    3. копія ідентифікаційного коду;
    4. копія свідоцтва про хворобу від ВЛК, довідка ВЛК;
    5. копія трудової книжки (за наявності);
    6. копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини (звільнення з військової служби);
    7. копія військового квитка (військовослужбовця);
    8. фотокартка.

    При проходженні МСЕК потрібно мати з собою оригінали вищезазначених документів.По закінченні обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або вказує відсоток непрацездатності. Дана довідка видається в трьох екземплярах: 1-для органів Пенсійного фонду; 2-для особистого зберігання; 3-для архіву МСЕК.Довідково: для поранених, які перебувають на лікуванні та не можуть пересуватися:

    • як тільки стан стабілізується, необхідно звернутися до завідувача відділення, в якому перебуває на лікуванні, з проханням пройти МСЕК;
    • документи на МСЕК подає медичний заклад;
    • для оформлення інвалідності скликається "виїзна" МСЕК.
    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ ! На період дії воєнного стану МСЕК функціонує за принципом екстериторіальності, тобто пройти її можна в будь-якому регіоні, не лише за місцем юридичної прописки (постанови Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 та від 30.03.2022 № 390)

    Направлення видає командир військової частини для чинних військовослужбовців, а для звільнених — військовий комісар ТКЦ та СП.

    Після отримання направлення військовий звертається до лікарсько-консультативної комісії у той медзаклад, куди йому виписано направлення. (Звертатися за можливістю краще за місцем проживання/реєстрації, оскільки необхідно мати заключену декларацію із сімейним лікарем).

    Лікарсько-консультативна комісія проводить додатковий огляд у лікарні та збирає матеріали справи, до якої долучає оригінали всіх медичних документів, а також направлення на МСЕК, довідку про безпосередню участь у бойових діях, довідку про обставини травми, контузії, каліцтва, захворювання. Після чого сформовану особову справу передають на МСЕК.

    Після формування особової справи представник медичного закладу САМОСТІЙНО передає документи до МСЕК.

    Після надходження документів військовослужбовця до МСЕК йому за телефоном повідомляють, коли відбудеться розгляд його справи. Якщо ви повертаєтеся до військової частини і розумієте, що мобільного зв’язку може не бути, залиште контакти родичів. Це унеможливить винесення заочного рішення, що часто роблять представники комісії, якщо не можуть зв'язатися з військовим. Таке рішення неможливо оскаржити. Якщо ж зв'язок є, процедура оскарження існує та реалізується через заяву до, наприклад, уже обласної комісії.

    Отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни:

    Якщо інвалідність встановлена, для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302, на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).Для надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особою або її представником подаються письмова заява та довідка МСЕК про групу та причину інвалідності.Особі з інвалідністю внаслідок війни видаються посвідчення з написом "Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни" та відповідний нагрудний знак відповідно до абзацу другого пункту 7 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302.Даний статус надає право на отримання пільг, зокрема, на одноразову грошову допомогу при поданні відповідного пакету документів.

    Зважаючи на те що, військово-лікарська комісія та медико-соціальна експертна комісія, створені та функціонують при державних лікувальних закладах обстеження військово-службовців проводяться безкоштовно.Призначення та виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцю проводиться безкоштовно.

    Рішення про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни приймається органами соціального захисту населення, за місцем проживання, у місячний строк з дня подання документів (пункт 7 Порядку).

    Орган соціального захисту населення позбавляє особу статусу особи з інвалідністю внаслідок війни у разі:

    1. наявності обвинувального вироку суду, який набрав законної сили, за вчинення особою умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину під час участі в антитерори-стичній операції, забезпеченні її проведення;
    2. виявлення факту підроблення документів про участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення або надання недостовірних даних про особу;
    3. подання особою заяви про позбавлення її статусу особи з інвалідністю внаслідок війни (пункт 8 Порядку).

    Якщо військовослужбовцю було відмовлено у задоволенні рапорту по видачі довідки про обставини травми, в 15-ти денний термін з моменту отримання такого рапорту необхідно звернутися до штабу оперативного командування, якому підпорядковується військова частина, для оскарження бездіяльності уповноваженої на видачу такої довідки особи або шляхом поданням рапорту до штабу оперативного командування.Для оскарження незаконних дій військового керівництва можна звернутися також до військової прокуратури відповідного гарнізону.→ Незаконні дії працівників органів місцевого самоврядування (в тому числі працівників органів соціального захисту населення) можуть бути оскаржені до посадової особи вищого рівня в порядку розгляду звернення громадян згідно з Законом України "Про звернення громадян".→ Рішення органів державної влади або органів місцевого самоврядування можуть бути оскаржені в судовому порядку.

    Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, - у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків; учасники бойових дій, Герої України - у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункти 12-13 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір").

    Всього найкращого!

    Александр Михайлович
    9%
    Александр Михайлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 11 років досвіду

    Вітаю!

    Щоб пройти МСЕК, потрібно отримати направлення. Для цього слід здійснити такі дії:

    1. Якщо військовослужбовець проходить стаціонарне лікування, за направленням на МСЕК (форма № 088\о) треба звертатися до свого профільного лікуючого лікаря (якщо лікувався з приводу травми — до травматолога, якщо з приводу поранення — до хірурга або до травматолога (залежно від ураження кісток скелета), якщо з приводу серцево-судинних захворювань — до кардіолога тощо).
    2. Діючий військовослужбовець має звернутися з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після його розгляду командир в/ч надасть дозвіл на залишення військової частини для проходження МСЕК.
    3. Якщо військовослужбовець перебуває за межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), йому слід звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), який може надати направлення на проходження МСЕК (П.11 Постанови КМУ від 23 лютого 2022 р. № 154 «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки»).
    4. Якщо особу звільнено з військової служби, направлення на МСЕК також може дати сімейний лікар. У цьому випадку порядок дій такий:
    • Слід звернутися до сімейного лікаря у районній лікарні або в місцевому воєнному госпіталі до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК.
    • Сімейний лікар виписує електронні направлення до профільних спеціалістів.
    • Необхідно пройти консультації всіх лікарів (обов’язково робити виписки на фірмових бланках лікарні з печаткою лікаря).
    • Всі висновки потрібно принести знову до сімейного лікаря. Він оформлює направлення на МСЕК (форма № 088\о). Потім лікар передає документи комісії або пацієнт робить це самостійно.

    Потрібно врахувати, що під час дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування проведення медико-соціальної експертизи здійснюється за направленням ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) незалежно від місця реєстрації чи проживання. У разі, якщо пацієнт звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

    Вплив наявності групи інвалідності, отриманої до травми\поранення, на проходження МСЕК:

    Так, на процес проходження МСЕК впливає наявність групи інвалідності, навіть якщо її набуто в цивільних обставинах. У разі, якщо травми, поранення, контузії, отримані під час виконанні бойових завдань, призвели до ампутації кінцівок, втрати внутрішніх органів чи повної стійкої втрати органом його функцій, МСЕК може здійснити переогляд та призначити інвалідність на ступінь вище за попередню, але не вище як І групи.

    Переогляд з метою підвищення групи інвалідності відбувається після заяви особи або її законного представника у разі змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду (ст. 7 ЗУ «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»).

    Для проходження обстеження МСЕК потрібно підготувати такі документи:

    • направлення на МСЕК (форма № 088/о);
    • паспорт або ID-картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
    • копію ідентифікаційного коду;
    • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);
    • військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії;
    • свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
    • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого.

    У разі, якщо громадянин є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (або особою, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи чи постраждала від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії):

    • посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи або посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій відповідної категорії, або посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення) відповідної категорії;
    • експертний висновок міжвідомчої експертної комісії з установлення причинного зв’язку хвороби, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС про причинний зв’язок захворювання з Чорнобильською катастрофою;
    • копію витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини / звільнення з військової служби (за наявності);
    • довідку про обставини травми (за потреби);
    • посвідчення УБД (за наявності);
    • копію трудової книжки (за наявності).

    Під час проходження МСЕК потрібно мати із собою оригінали зазначених документів.

    Після закінчення обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.

    Виїзна чи заочна МСЕК:

    Як тільки стан здоров’я пацієнта стабілізується, йому необхідно звернутися до завідувача відділення, у якому він перебуває на лікуванні, з проханням пройти МСЕК. Документи на МСЕК подає медичний заклад.

    Для оформлення рішення МСЕК скликається виїзна МСЕК.

    У разі, якщо людина звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (п.1.1. Постанови КМУ від 8 березня 2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України