Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 червня 2023, питання №87448 250₴

Чи можуть мобілізувати в кого є догляд за 1 групою

Доброго дня, ситуація наступна:
Чоловік одружений 30 років, дружина не працює. Має батьків мама на пенсії, тато має 3 групу інвалідності, але зараз оформляє 2 групу в звязку з погіршенням здоров'я. Мають сина інваліда ДЦП 1 група недієздатний. Чоловік має оформлений догляд за братом, але опікун мама.
Отримав відстрочку по догляду за не дієздатною особою.
Питання чи можуть його мобілізувати в звязку з оновленням закону так як є ще мама та дружина, що можуть тереотично здійснювати догляд ?

Відповіді юристів (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    По-перше, інформація щодо прийнятого законопроекту досить протиречива, тому давайте діждемось офіційної публікації.

    По-друге, звільнення вже надано, а Закон зворотної сили в часі не має.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зміни ще не вступили в силу, тому про це щас говорити рано.

    Але в принципі можуть мобілізувати, лише через 6 місяців коли закінчиться перша відстрочка, у період військового стану відстрочка надається на 6 місяців. за конституцією України , батьки повинні доглядати за дітьми, а діти за батьками, тому можуть мобілізувати.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Якщо він вже отримав відстрочку, то його не мобілізують після набрання чинності нових змін до закону. Також поки неясно коли цей закон підпишуть. Це може бути місяць, два, рік і тд

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Якщо у Вас вже є відстрочка, тобто Ви писали про це заяву до ТЦК, то проблем я у Вас наразі не бачу!

    Що стосується законопроекту 9342, про який Ви згадуєте у питанні, то:

    По-перше, він ще не підписаний Головою ВР та Президентом, й тому немає законної сил.

    По-друге, він не буде Вас стосуватись, допоки діє відстрочка, яку Ви вже отримали. Закон не має зворотньої сили.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Іване!

    Питання чи можуть його мобілізувати в звязку з оновленням закону так як є ще мама та дружина, що можуть тереотично здійснювати догляд ?

    Бажано побачити відстрочку, якщо вона була надана в письмовому вигляді.

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    Наразі законопроєкт № 9342 тільки прийнятий на сесії Верховної Ради України та ще не підписаний Головою ВРУ. Те, що його підпише Голова ВРУ я не сумніваюсь. Але після цього його має підписати Президент України і тільки тоді він набере законної сили.

    Якщо це станеться, право на відстрочку скоріше за все Ви втратите. Але чекаємо подальших новин щодо цього.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЗАКОН ПОКИ ЩЕ НЕ ВСТУПИВ В ДІЮ.

    Я РАДЖУ СТАТИ ДРУГИМ ОПІКУНОМ БРАТА.

    Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки (ч.1 ст. 55 Цивільного кодексу України).Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, які визнані недієздатними (ч.1 ст. 58 Цивільного кодексу України).Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (ч.1 ст. 59 Цивільного кодексу України).

    Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ч.1 ст. 62 Цивільного кодексу України).

    Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 Цивільного кодексу України).Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених ст. 60 ЦКУ і лише за її письмової згоди.

    Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 Цивільного кодексу України).

    Також може бути призначено одного або кілька опікунів або піклувальників.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України