Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 червня 2023, питання №87489 250₴

Чи є сенс йти в ТЦК для отримання відстрочки від мобілізації, за статтею 23, якщо мій батько інвалід пожиттєво

Чи є шанс отримати відстрочку від мобілізації до публікації зміни в закон про мобілізацію по статті 23?
На скільки я розумію закон іще не підписаний президентом відповідно іще не опублікований, а оскільки не опублікований то діє його поточна версія. Чи можу я зʼявитися у ТЦК в якому я числюся (область відрізняється від тієї де я зараз перебуваю, 3 години їзди) і написати заяву на відстрочку до того як опублікують закон, чи у ТЦК є право якось ухилитися від приймання тієї заяви і мене мобілізувати?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Віталій!

    Так, Ви можете подати заяву про надання відстрочки до моменту набрання чинності законопроєктом № 9342. Працівники ТЦК не мають права не зареєструвати Вашу заяву. Мобілізувати Вас не можуть, оскільки станом на зараз Ви не підлягаєте мобілізації.

    Коли буде підписано цей законопроєкт (та чи взагалі буде) наразі невідомо. Теоретично всі мають право до набрання ним чинності отримати відстрочки. Як будуть вести себе ТЦК у цьому відношенні поки не зрозуміло.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Не має жодної гарантії, що якщо Ви сьогодні подасте заяву, то рішення буде прийнято найближчим часом. Спочатку Вас направлять для проходження ВЛК, на що ТЦК має право і подана заява не надає гарантії від мобілізації.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Не тільки є сенс, але треба це робити якомога швидче! Закон, який обмежуватиме Ваші права на відстрочку, ще не підписаний Президентом, а от чинний закон все ще діє!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації каже:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;"

    Тому абсолютно підтримую Вашу ідею негайно звернутись до військомату та подати заяву про відстрочку разом із нотаріально завіреними копіями Вашого свідоцтва про народження та інвалідності батька!

    Новий закон не матиме зворотньої сили, і якщо Ви подасте заяву до його підписання Президентом, то достатньо висока вирогідність, що Вас не буде мобілізовано!

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, рекомендую це робити коли ви отримаєте повістку під особистий підпис. Самостійно звертатися до ТЦК не рекомендую. Ще не відомо чи підпише даний законопроект презедент, тому в що дану проекті в основному мова йде про підвищення заробітної плати військовослужбовцям. Даний проект вже розкритикував МВФ тому що реалізація його потребує фінансування якого на даний час дефіцит. Тому можливо, що його і не підпишуть.

    У будь якому випадку є інші дієві способи уникнути мобілізації, натискайте кнопку звернутися і я вам про все детально розповім.

    Для детальної консультації та обміну контактів натискайте кнопку звернутися.

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. Я наприклад не підтримую відповідь Айвазян, з таких міркувань. Тому, що навідь, якщо вам нададуть відстрочку вас не будуть чипати максимум 6 місяців, після чого зможуть мобілізувати. І ви вже ні як не зможете ухилятися, тому що пройдите ВЛК і у разі не явки вас може бути притягнуто о Кримінальної відповідальності. По друге, на своєму досвіді скажу, що ТЦК не надає ні яких довідок про відстрочку та не ставить ні яких відміток саме для таких моментів, якщо вам нададуть відстрочку то не факт, що коли внесуть зміни. ВИ зможете довести, що вам надали саме відстрочку, а не просто відпустили до виклику. Тому не треба поспішати. Хай спочатку вступлять зміни в силу, і вже буде видно, я впевнений що все не так страшно, як це розгоняють. Можливо це лише перевірка громадян України на такі зміни. тому треба чекати. Поспішати у даному випадку не треба.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України