Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 червня 2023, питання №87545 250₴

Доповнення закону про мобілізаціну підготовку та мобілізацію (мати інвалід 2 группи - пожиттєво, неврологічне захворювання).

Доброго дня.
Моя мати інвалід 2 группи (пожиттєво, неврологічне захворювання), маю відчима (58 років, офіційно не працює, в шлюбі), є бабуся але їй 77 років (вже недієздатна), братів-сестер рідних у мене немає). Також маю 2 дітей (5 років, і малюк 2 місяці).
До цього моменту відсрочку не отримував ні я ні відчим ( так як не давали повістки), закордон виїзджав з мамою 2 рази ( супровід на лікування).

Питання: Що зміниться для мене з нововведенням в статті 23 (закон про моб.підготовку та мобілізацію), чи можу я розраховувати на відсрочку? Прописаний разом з мамою.

Дякую.

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, дані зміни, ще не вступили в сили, законопроект не підписав ще президент, і' коли підпишите чи підпише в загалі не відомо.

    Надаю роз' ясненея з приводу вашої ситуації у разі змін. Теоритично у вашому випадку відстрочку хто буде мати один. Або вы або відчим.

    Що стосується перетину кордону, ні чого не змінилося, і на даний момент поки змін не плагується. Тому вы можете і далі спокіной перетинати кордон для супроводу матері.

    Поки не має приводу до хвилювання, у разі внесення змін ви зможете всеодно вільно виїхати за кордон.

    РЕКОМЕНДУЮ на даному етапі оформити вам догляд, це вже буде інша підстава для відстрочки і ви вже точно будете мати право на відстрочку. Для цього зверніться до сімейного лікаря і отримайте направлення на ЛКК, Після чого комісія видасть вам довідку ЛКК про необхідність постійного догляду.

    З довідкою лкк зверніться до соціальної служби України для оформлення догляду.

    Для детальної консультації натискайте та обміну контактів натискайте кнопку звернутися.

    • Артур Клієнт 10 місяців тому

      Вже підписав президент

      • Корнійчук Євген Іванович

        У такому випадку на відстрочку хтось буде мати право один із вас.

        РЕКОМЕНДУЮ на даному етапі оформити вам догляд, це вже буде інша підстава для відстрочки і ви вже точно будете мати право на відстрочку. Для цього зверніться до сімейного лікаря і отримайте направлення на ЛКК, Після чого комісія видасть вам довідку ЛКК про необхідність постійного догляду.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Після внесення змін щодо підстав про надання відстрочки до абзацу 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" право на відстрочку буде мати хтось один з вас: чи Ви, чи вітчим.

    Ніяких змін з приводу перетинання кордону наразі не відбувалося.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    Згідно законопроекту абзац 11 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" доповнено словами "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати".

    Що зміниться для мене з нововведенням в статті 23 (закон про моб.підготовку та мобілізацію), чи можу я розраховувати на відсрочку? Прописаний разом з мамою.

    Згідно частини 2 статті 75 Сімейного кодексу право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    Згідно частини 1 статті 202 Сімейного кодексу повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Отже, Ви матимете право на відстрочку, за умови, якщо доведе, що вітчим не може утримувати Вашу матір.

    Також, Ви матиме право на відстрочку, якщо Ви будете опікуном бабусі, яку визнано судом недієздатною.

    Також підставою для відстрочки є здійснення постійного догляду за матір'ю, але за наявності висновку медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу матері у постійному догляді.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    ВІтаю. Що зміниться для мене з нововведенням в статті 23 (закон про моб.підготовку та мобілізацію), чи можу я розраховувати на відсрочку? Прописаний разом з мамою.

    Можуть мобілізувати або вас або відима. Як це буде визначатися поки, що не відомо.

    Оформіть догляд за мамю, і тоді можете спати спокійно.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Артур!

    - ЗАКОН ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану", ЩЕ НЕ НАБРАВ ЗАКОННОЇ СИЛИ, ТРЕБА ДОЧЕКАТИСЯ НАБРАННЯ ЗАКОННОЇ СИЛИ ЦИМ ЗАКОНОМ, ЩОБ ВИВЧИТИ ОСТАТОЧНУ РЕДАКЦІЮ:

    Картка законопроекту - Законотворчість (rada.gov.ua)

    - У РАЗІ НАБРАННЯ ЗАКОННОЇ СИЛИ, ЯКЩО ВИ ЩЕ НЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО НАЖАЛЬ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯК ВАРІАНТ - ВАША МАТІР ПОВИННА РОЗЛУЧИТИСЯ З ВІТЧИМОМ (НА ПЕРІОД ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ЗАГАЛЬНОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ), ДОКАЗ - СВІДОЦТВО ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ.

    - ТАКОЖ, В ЗВ'ЯЗКУ З ЦИМ, РЕКОМЕНДУЮ ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ВСІ:

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.".

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Питання: Що зміниться для мене з нововведенням в статті 23 (закон про моб.підготовку та мобілізацію), чи можу я розраховувати на відсрочку? Прописаний разом з мамою. - нічого, Ви так само будете мати право на відстрочку. Де-юре, лише повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними (ст.202 СК України). Чоловік матері/ваш вітчим повинен матеріально підтримувати свою дружину лише, якщо він може надавати таку матеріальну допомогу (ст.75 СК України). Тому Вам достатньо надати документи, які підтверджують факт його безробіття (наприклад, копія сторінки трудової книжки з записом про звільнення з роботи; довідка з центру зайнятості про реєстрацію безробітним; витяг з ЄДР про те, що він не зареєстрований як ФОП) та відсутність доходів (можна надати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору, за 2023 рік https://cabinet.tax.gov.ua/).

    Також для отримання відстрочки Вам будуть потрібні: паспорти (ваш та мами), ваше свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення матері, свідоцтво про шлюб матері (з вашим вітчимом).

    ХХХ

    Окрім цього, на практиці ТЦК вимагають витяг із реєстру актів цивільного стану щодо відсутності працездатних дітей у особи з інвалідністю. Такого витягу, передбаченого законодавством, не існує. Однак, все одно чоловіки звертаються до РАЦСів із заявою-проханням та отримують відмову, щоб потім цю відмову подати в ТЦК. Звичайно така відмова ніяк не підтверджує відсутність в особи інших працездатних дітей.

    Згідно до Наказу Мінюсту 24.07.2008 № 1269/5 "Про затвердження Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян" (див. за посиланням:Про затвердження Інструкції з... | від 24.07.2008 № 1269/5 (rada.gov.ua)

    Згідно до вище вказаної інструкції, РАГС видає наступні повні витяги з реєстру:

    а) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження (додаток 15);

    б) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (додаток 16);

    в) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб (додаток 17);

    г) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про розірвання шлюбу (додаток 18);

    ґ) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про зміну імені (додаток 19);

    д) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про усиновлення (додаток 20);

    е) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про встановлення батьківства (додаток 21);

    є) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану (додаток 22).

    Але жодний з таких документів також в повній мірі не підтверджують факт відсутності інших осіб в родині, які мають обов'язок утримувати особу з інвалідністю. При цьому, в більшості випадків ТЦК приймають до уваги "повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження" як на особу з інвалідністю, так і на військовозобов'язаного, який реалізує своє право на відстрочку.

    Тому треба взяти повний витяг на себе і на матір з РАГСу щодо актового запису про народження. Якщо ТЦК буде вважати недостатнім підтвердженням факту, нехай надають письмове обгрунтування з вичерпним переліком документів, якими Ви можете підтвердити факт відсутності у матері інших осіб, які мають обов'язок її утримувати.

    Можливо потрібно буде робити нотаріально посвідчену заяву від матері про те, що вона підтверджує, що не має інших працездатних дітей, зобов'язаних відповідно до закону її утримувати.

    Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка до військкомату лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України