Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 30 червня 2023, питання №87546

Отсрочка от мобилизации

Добрый день,есть отец 77 лет ,после инсульта,плохо передвигается,группы инвалидности нет.С ним живёт мать 74 года.Оба пенсионеры.Возможно ли оформить постійний догляд за отцом чтобы получить отсрочку?Какова последовательность действий?Мне 53 года

Відповіді юристів (12)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так можливо, зверніться до сімейного лікаря за направленням на ЛКК, після отримання довідки лкк про потребу постійного догляду зверніться у соціальну службу України.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Сергей Клієнт 10 місяців тому

      Добрый день,на данный момент имею отсрочку по абзац 11,так как имею тёщу инвалида. Отсрочка оформлена в ноябре. 2022 года.Стоит печать в военном билете без срока окончания отсрочки.Будет ли и дальше действовать эта отсрочка или лучше оформить постійний догляд за отцем?

      • Корнійчук Євген Іванович

        У разі вручення вам повістки будуть заново перевіряти підстави для відстрочки. І вам можуть вже її не надати, так як у тещі є донька я може доглядати за нею.

        Так вам краще оформити догляд за батьком, це вже буде підставою для відстрочки за. Абзацом 10 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

        Щоб оформити догляд треба звернутися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК, після чого комісія видасть вам довідку ЛКК про необхідність постійного догляду. З цією довідкою треба буде звернутися до соціальної служби України за місцем реєстрації батька.

        Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Алгоритм дій такий:

    1. Батько проходить лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) та отримує довідку форми 080-4 з висновком про необхідність постійного догляду.

    2. Ви пишите заяву до ТЦК про отримання відстрочки на пвідставі постійного догляду за батьком. Докладаєте до неї довідку ЛКК і подаєте воєнкому.

    Підстава в законі звучить так:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Сергей Клієнт 10 місяців тому

      Где нужно проходить ЛКК и кто выдаёт эту довідку?Спасибо

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        ЛКК утворюються при лікарнях та поліклініках. Направлення на таку комісію надає сімейниї лікар. Довідку особа отримує після проходження ЛКК від її голови. Зазвичай це головний лікар чи завідувач поліклінікою.

        • Сергей Клієнт 10 місяців тому

          А в социальную службу нужно будет обращаться ?Если с отцом живёт мама 74 года ,то это как то повлияет на получение постоянного ухода?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            В соціальну службу звертатися не треба.

            • Сергей Клієнт 10 місяців тому

              В военкомате примут заявление без документа с социальной службы и почему бесполезно там оформлять постоянный уход?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тому що для того треба подавати декларацію про дохід на кожного члена сім'ї, і він не повинен перевищувати 2600 грн. У Вашому випадку це можливо?

            Повторюю: у ТЦК буде достатньо подати довідку ЛКК, про яку я писав вище.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можна спробувати оформити постійний догляд за батьком, але для початку треба мати висновок ЛКК про потребу в догляді.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Нужно видеть Ваши документы.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України