Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 липня 2023, питання №88080 150₴

Мобилизация и отсрочка

Добрый день. Есть штамп в военном билете о отсрочке по абзацу 11.Даты окончания нет в военном билете.Действительна ли она и дальше?Давались на основании,что тесть2 группа инвалидности.Какие то официальные разъяснения есть по этому поводу?

Відповіді юристів (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Олексій!

    ТАК ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%

    Доброго дня, Олексію!

    Важко сказати, що у Вашому випадку візьме гору: цілком легковажне ставлення до закону з боку працівників ТЦК, які доволі часто використовують той закон на свій власний розсуд, чи здоровий глузд побудований на розумінні тих норм, якими обгрунтовується дана підстава для відстрочки.

    Отже, з одного боку, дійсно, згідно статті 58 Конституції України закони, які погіршують становище особи, якої стосуються не мають зворотньої сили. Велике питання полягає лише в тому, чи буде це правило враховане в ТЦК? В мене є сумніви...

    З іншого боку , якщо виходити з моєї останньої тези й слідувати за песемистичним сценарієм, то згідно зміненого абзацу 11 частини І статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    З огляду на таке Ваша відстрочка буде підтверджена в ТЦК лише в тому випадку, якщо немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати Вашого тестя, інваліда 2 групи.

    Я би на Вашому місці заздалегідь вивчив це питання, проаналізувавши, чи у найближчому колі Вашого тестя присутні інші родичи, які можуть вважатися працездатними, а отже гіпотетично зможуть його утримувати. При тому варто врахувати той факт, що у відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Це, доречи, в повній мірі також стосується абзацу 10 частини І статті 23, де йдеться про таку підставу для відстрочки від мобілізації, як постійний догляд за тестем. На питання про інших осіб, здатних доглядати за останнім ніде не зникає.

    Виникнуть додаткові питання, нгатискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні яких офіційний роз'яснень з цього приводу ще не надали. По факту закон зворотньої дії не має відповідно ст. 58 Конституції України.

    Але треба бути готовим до всього. Тому я рекомендую спробувати оформити догляд за тестєм і тоді вам не буде нічого загрожувати.

    Треба спочатку подивитися, чи не зазначено у висновку мсек потреба в постійному догляді, якщо ні, тоді треба щоб тесть звернувся до сімейного лікаря і отримав направлення на ЛКК. Якщо комісія визнає потребу в постійному догляді, вони нададуть довідку ЛКК 080-4/0 і це вже буде а. 10 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Доброго дня,

    Щодо відстрочки за тестем у зв'язку з інвалідністю, то начебто закон, що погіршує становище зворотньої дії не має. Але разом з тим відстрочка дійсна скільки існує підстава. Якщо умови підстави для відстрочки змінилися, то працівники ТЦК можуть її як дали так і відмінити. Тому вивчайте інші підстави для відстрочки.

    Якщо маєте запитання. Звертайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексію!

    Добрый день. Есть штамп в военном билете о отсрочке по абзацу 11.Даты окончания нет в военном билете.Действительна ли она и дальше?Давались на основании,что тесть2 группа инвалидности.Какие то официальные разъяснения есть по этому поводу?

    Офіційних роз'яснень з цього приводу немає. Для мене цілком очевидно, що стаття 58 у даному випадку не буде діяти.

    Ви мали відстрочку по законодавству, яке зараз втратило чинність. Тому у випадку отримання повістки, можете бути мобілізовані, так як станом на зараз права на відстрочку Ви не матимете.

    Раджу розглянути інші підстави для отримання відстрочки, наприклад, вступ до закладу освіти.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    23.3%
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю, якщо у вас вже є відстрочка вонна залишається діючою.

    ст. 58 Конституції України

    Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    Що стосується змін, ви тепер повинні розуміти таке:

    Для отримання відстрочки треба буде довести, що інші працездатні члени родини не можуть здійснювати такий догляд ( інше місце проживання, хвороба, та інше)

    Догляд повинні здійснювати (батьки або діти)

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Не працездатними особами є пенсіонери, інваліди.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Відстрочка діє до тих пір, допоки особа має на неї право та може підтвердити це відповідними документами. Уже набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану" (законопроект 9342) і абз.11 ч.1 ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" діє у новій редакції, а саме:

    "- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

    Тобто тепер окрім документів, які підтверджують родинні зв'язки з тестем та його інвалідність II групи, потрібні також ті, які підтверджують відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону його утримувати.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n381):.

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Враховуючи зазначене, на жаль, права на відстрочку за абз.11 Ви вже не маєте. Тому що ваша дружина/донька тестя є працездатною особою, зобов'язаною утримувати свого непрацездатного батька.

    Тому раджу Вам розглянути варіант з відстрочкою за абз.10 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Тобто, для отримання відстрочки потрібно отримати висновок ЛКК про потребу вашого тестя в постійному догляді (звичайно, якщо про це не зазначено у довідці до акту огляду МСЕК або ІПР).

    Це може бути:

    висновок 080-4 о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text

    або

    висновок № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text.

    На практиці також вимагають довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#T, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19) або Акт встановлення факту здійснення догляду. Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Ну і звичайно знадобиться заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок, по якому мої клієнти успішно оформили відстрочку за абз.10. Також можу надіслати заяву на видачу Акту встановлення факту здійснення догляду.

    Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України