Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 липня 2023, питання №88294 150₴

Після поранення не приходять бойові

Отримав поранення 17 квітня після лікування в період 1 місяць влк дали відпустку на 30 діб.
За травень місяць не прийшли бойові!що робити?

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тарасе!

    Так буває, що виплати не приходять у період лікування. При цьому військовому обіцяють, що все виплатять, але пізніше. Я б не радив бути таким довірливим, а все ж готувати рапорт на командира в/ч про перерахунок грошового забезпечення відповідно до постанови КМУ № 168.

    До Вас питання: чи маєте Ви довідку про обставини поранення?

    • Тарас Клієнт 10 місяців тому

      на жаль ще ні.ще чекаю.маю тільки форму 100

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Тарасе!

        Довідка ВЛК про надання відпустки наскільки я розумію не містить висновку, що тяжке поранення? Мабуть пишуть, що форма 5 не надана?

        • Тарас Клієнт 10 місяців тому

          у довідці сказано що поранення тяжке

          • Кирда Вячеслав Володимирович
            33.3%

            Тарасе!

            За таких умов маєте право на перерахунок ГЗ з розрахунку 100 тис за 1 місяць лікування, та 100 тис за 1 місяць відпустка за станом здоров'я.

            Подавайте рапорт з підтверджуючи документами про виплату додаткової винагороди.

            Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Рекомендую подавати рапорт до командира частини щодо роз'яснень про невиплати винагороди!

    Згідно Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану:

    "військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, а також здійснюють бойові (спеціальні) завдання, у період здійснення зазначених заходів (завдань) щомісячно виплачується додаткова винагорода від 3000 до 1000 гривень на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України;

    військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі 6 закордонних), включаючи час переміщення з одного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) у зв’язку із отриманням тяжкого поранення, а також військовослужбовцям, якізахоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон), безвісно відсутні, інтерновані в нейтральні держави або є заручниками, щомісячно виплачується додаткова винагорода у розмірі 1000 гривень на умовах та в порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України;".

    Не виключаю ситуації, що командир може зволікати з відповіддю навіть за умови, що у Вас є всі документи, які підтверджують Ваше право на переміщення. В тому числі командир має право відмовити Вам у переміщенні. В таких випадках його дії можна оскаржити!

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - зверненням з позовом до суду

    - поданням скарги відповідній посадовій особі.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 на виконання Указів Президента України в умовах воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліцейським, починаючи з 24 лютого 2022 року виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць.

    Водночас, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ̶ розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    Якщо выйськовий має довідку про обставини травми та висновок ВЛК Шпиталю, що дійсно ця травма отримана ним у зоні бойових дій , мають віплачувати і 30 і 100 тис грошового забезпечення , довідку про обставини травми для складання висновку ВЛК має видати командування частини.

    Порядок виплат:

    1. Звернутисяписьмово до заступника командира по роботі з особовим складом підрозділу для централізованого вирішення у фінансові службі.

    2. В індивідуальних випадках, які містять суттєві особливості, звертатися безпосередньо до фінансової служби частини.

    3. У випадку необхідності додаткових консультацій звертатися на «гарячу лінію» Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271-35-59.

    ---

    Нормативне обгрунтування

    "ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0745-18#n22):

    " I. Загальні положення...

    7... Військовослужбовцям, які включаються зі списків особового складу військової частини, грошове забезпечення виплачується до дня виключення включно. В наказах про виключення зі списків особового складу обов’язково зазначається про виплату одноразових додаткових видів грошового забезпечення...

    XXIII. Виплата грошової допомоги для оздоровлення

    1. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які набули (набувають) право на отримання щорічної основної (канікулярної) відпустки, один раз на рік виплачується грошова допомога для оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення.

    2. Грошова допомога для оздоровлення надається військовослужбовцям у разі вибуття їх у щорічну основну відпустку повної тривалості, або у другу частину щорічної основної відпустки (у тому числі в дозволених випадках за невикористану відпустку за минулі роки), або без вибуття у відпустку (за їх рапортом протягом поточного року) на підставі наказу командира військової частини, а командиру (начальнику) - на підставі наказу вищого командира (начальника) із зазначенням у ньому суми грошової допомоги.

    Військовослужбовцям, звільненим з військової служби, які мали право на грошову допомогу для оздоровлення та не отримали її протягом року, виплата цієї допомоги здійснюється на підставі наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, в якому оголошується про її виплату...

    XXXI. Виплата грошового забезпечення у разі звільнення з військової служби...

    2. Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які на день звільнення з військової служби перебувають на лікуванні в лікарняному закладі чи у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, грошове забезпечення виплачується до дня повернення до місця служби включно, але не більше загального терміну перебування на лікуванні в лікарняних закладах, а тим, які перебувають у щорічній основній чи додатковій відпустці, - до дня закінчення відпустки включно...

    XXXIV. Виплата додаткової винагороди на період дії воєнного стану..

    10. У період дії воєнного стану до наказів про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень також включаються військовослужбовці, які:...

    у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних),- з дня отримання такого поранення, включаючи час переміщення до лікарняного закладу (в тому числі з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого), або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії.

    11. Підставою для видання наказу про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, є довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), форму якої визначено додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800, видана командиром військової частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець, яка містить інформацію про обставини отримання військовослужбовцем поранення (травми, контузії, каліцтва) під час захисту Батьківщини.

    Така довідка видається відповідно до наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем.

    12. Керівниками військово-лікарських (лікарсько-експертних) комісій закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України під час надання рекомендацій про потребу у відпустці за станом здоров’я військовослужбовцям, які одержали поранення (травму, контузію, каліцтво) під час захисту Батьківщини, після закінчення стаціонарного лікування у військовому (цивільному) лікарняному закладі (у тому числі закордонному) одночасно надаються медичні висновки про ступінь важкості поранення для прийняття рішення командирами військових частин цих військовослужбовців щодо надання їм відпустки для лікування після тяжкого поранення та виплати винагороди у розмірі 100 000 гривень за час цієї відпустки...

    {Порядок доповнено новим розділом згідно з Наказом Міністерства оборони № 44 від 25.01.2023 - застосовується з 01 лютого 2023 року}".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 26. Звільнення з військової служби...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час воєнного стану:..

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;..".

    ---

    Допоки Ви на ВЛК не визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військової служби, ви не є звільненим з військової служби, не може бути виключений зі спиків особового складу в/ч (поза штатом) та маєж право на виплату грошового забезпечння, в тому числі додаткових винагород з розрахунку 30 000 та 100 000 грн. Вважаю за належне подати чоловіку на ім'я командира в/ч рапорт (під реєстрацію його вручення на його примірнику у стройовій частині, безпосереднім командиром "по команді"; рекомендованим листом з повідомлнням про вручення) про незаконність наказу про виключення з особового складу, скасування наказу, нарахування та виплату належних сум грошового забезпечення під страхом оскарження відмови у рапорті у суду в порядку адміністративного судочинства.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора,Тарас!

    ТАКІ ДІЇ Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ГЕНЕРАЛЬНОГО ЩТАБУ, МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Ваше питання врегульовано постановою Кабінету міністрів України №168 від 28 лютого 2022. Так, окрім основного щомісячного забезпеченн військовослужбовці отримують ще й додаткові виплати.

    • 30 тисяч грн виплачують військовим (крім строкової служби);
    • до 100 тисяч грн на місяць (залежно від кількості днів перебування у зоні бойових дій) збільшується грошове забезпечення тих бійців, які безпосередньо беруть участь у місцях бойових зіткнень.

    Як відбувається розрахунок додаткових виплат:

    30 тисяч грн, або приблизно 1000 грн на день – базова додаткова виплата для військових, які не беруть безпосередню участь у бойових діях.

    100 тисяч грн, або приблизно 3000 грн на день – для бійців, які воюють.

    Додаткові виплати будуть нараховувати пропорційно кількості реальних днів, коли військовий брав участь у бойових діях, та на позиціях, які не передбачали активної участі.

    Наприклад, армієць протягом місяця 10 днів перебував у місцях бойових зіткнень. Тоді розмір його місячного грошового забезпечення вираховуватимуть так:

    основне щомісячне забезпечення (наприклад, 15 тисяч грн) + 20 днів перебування в тилу (20 тисяч грн) + 10 днів на фронті (30 тисяч грн).

    Тобто загальна сума в такому випадку становитиме 65 тисяч грн (мінус податкові та інші типи відрахувань).

    Як формують і здійснюють грошові виплати:

    Кількість днів, які військовий безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначають на основі наказів і розпоряджень командирів чи начальників.

    Крім того, важливо пересвідчитися, що видано наказ про зарахування бійця до військової частини та вступ на посаду.

    Гроші виплачують у поточному місяці за попередній (тобто в червні за травень, наприклад) у два етапи:

    • у першій половині місяця виплачують основне грошове забезпечення, відповідно до посади, звання, вислуги років тощо;
    • у другій половині місяця виплачують додаткове.

    Виплати ділять на дві частини, оскільки фінансові відділи повинні звести всі бойові накази у спільну відомість та зробити розрахунки.

    Виплати надходять на рахунок у банку за вибором військовослужбовця. Якщо ж такого немає, потрібно надати фінансовій службі військової частини документи для відкриття рахунку.

    Існує певна низка дій, які допоможуть вам розв’язати це питання:

    1. Зверніться до вашого керівника з усним чи письмовим зверненням, щоб дізнатися про можливі причини затримки коштів. Володіти інформацією стосовно виплат заробітної плати - це ваше право.
    2. Зверніться до фінансового відділу вашої військової частини з офіційним письмовим зверненням для отримання чіткої інформації про причини затримки заробітної плати.
    3. Зателефонуйте на гарячу лінію Міністерства оборони України, якщо у попередніх двох випадках не отримали відповіді на свій запит. Таким чином ви зможете дізнатися - чи є затримка з боку держави.

    Всього найкращого!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Під опікою Фонду соціального страхування України перебуває близько 11 мільйонів українців – це наймані працівники, підприємці, фермери і самозайняті особи. Усі вони в разі настання страхового випадку отримують від Фонду виплати, допомоги, медичні і соціальні послуги.

    Однак для військовослужбовців діють інші норми соціального захисту на випадок тимчасової втрати працездатності – їм не нараховується та не виплачується допомога за лікарняними, натомість за ними на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачено додаткову винагороду на час воєнного стану. Відповідно, до бюджету ФССУ не розподіляється сплачений за військовослужбовців ЄСВ – сплачений з їхнього доходу внесок надходить тільки до Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

    Так, Медичні сили Збройних Сил України та Департамент соціального забезпечення Міністерства оборони України роз’яснюють, що військовослужбовцям ЗСУ, які отримали ушкодження чи захворіли, виплачується грошове забезпечення за останніми займаними посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванні на лікуванні в лікарняних закладах і у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я).

    Виплата грошового забезпечення здійснюється на підставі наказу командира (начальника, керівника). Тож електронний лікарняний, який може бути автоматично сформований для військовослужбовця, не потребує опрацювання – за ним не потрібно проводити розрахунки та подавати заяву до Фонду соціального страхування України.

    Крім того, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України та за рішенням Міністра оборони України, на час воєнного стану військовослужбовці Збройних сил України, які у зв’язку із пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, включаються до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 тисяч гривень, включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

    Також додаткова винагорода передбачена для військовослужбовців, які знаходяться на стаціонарному лікуванні з інших причин – їм належить до виплати додаткова винагорода в розмірі 30 тисяч гривень (пропорційно із розрахунку на місяць).

    Порядок виплати грошового забезпечення не залежить від місця лікування військовослужбовця – будь то військові, цивільні чи закордонні заклади охорони здоров’я.

    Деталі щодо грошового забезпечення військовослужбовців можна уточнити на гарячій лінії Департаменту фінансів Міністерства оборони України: (044) 271-35-59.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України