Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Ліцензування, 17 липня 2023, питання №88492

Як отримати дозвіл на авторське право для одноразового програвання музики на заході?

Хочу створити захід і орендувати клуб на 1 раз. Буде грати музика одного виконавця. Як я можу отримати дозвіл на програвання цієї музики, до кого звертатися? Чи буде це кримінальним порушенням, якщо я не отримаю дозвіл на авторські права?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Альбіна!

    У зв’язку з прийняттям Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» від 15 травня 2018 року, частина положень, якого набула чинності в другій половині 2019 року (далі – Закон), регулювання суспільних відносин, що виникають в сфері використання музичного контенту суб’єктами господарювання зазнало суттєвих змін. Закон встановив нову процедуру реєстрації організації колективного управління авторськими та суміжними правами (далі – ОКУ), які мають намір надалі здійснювати управління правами інтелектуальної власності авторів та правовласників. З 22 квітня 2019 року припинилися повноваження ОКУ, що мали такий статус до набрання чинності Законом та не пройшли акредитацію після вступу його в силу.

    Кожен користувач (юридична особа, фізична особа, фізична особа – підприємець, яка вчиняє дії, що відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» вимагають отримання згоди від суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав, або яка іншим чином повинна виплатити винагороду чи відрахування правовласникам) зобов’язаний укладати угоди і виплачувати винагороду відповідній ОКУ.

    Згідно із Законом суб’єкти господарювання, які використовують музичний контент для оформлення своїх закладів, зобов’язані укласти договір із ОКУ, що акредитована у відповідній сфері, про надання дозволу на використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав та договори про виплату винагороди (відрахувань) за використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав. Організація колективного управління – громадське об’єднання зі статусом юридичної особи, зареєстроване в Установі, що не має на меті отримання прибутку, засноване виключно правовласниками, діяльність якого спрямована на колективне управління майновими правами на об’єкти авторського права і (або) суміжних прав.

    Важливо пам’ятати, що відтворення музичних творів з ліцензійних продуктів (дисків, касет, інших матеріальних носіїв, або трансляції музичних радіопрограм), не звільняє від зобов’язання сплачувати винагороду правовласнику шляхом укладення відповіддного договору з ОКУ. Відповідно до п.4 ст.8 ЗУ «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних», придбання примірника фонограми, маркованого контрольною маркою, не є придбанням прав на публічне виконання, комерційний прокат записаної на цьому примірнику фонограми. Якщо звучить виключно «жива» авторська музика гурту, що здійснює виконання, то таке зобов’язання не виникає і відповідно за здійснення такої діяльності ОКУ не може мати до субєкта госопдарювання в діяльності якого здійснюється музичний супровід жодних претензій. Однак, якщо виконавець/гурт використовує об’єкти авторського права, а саме текст і мелодію «чужої» пісні, роялті підлягає сплаті їх правовласникам.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Босак Назар Орестович

    Доброго Вам вечора. Якщо для комерційних цілей використовується музика, яка звучить наживо або в записі, то суб'єкту підприємницької діяльності, який використовує таку музику, потрібно в більшості випадків платити роялті. Така виплата платиться в Україні спеціальним організаціям, які її збирають.

    Для комерційних цілей в Україні можна безкоштовно використовувати музику, написану композиторами, які померли до 1 січня 1953 року. Також безоплатно можна використовувати записи музики, записані до 1 січня 1973 року.

    За неправомірне використання об'єктів права інтелектуальної власності законодавством України передбачено адміністративну (штраф) та кримінальну відповідальність (штраф чи позбавлення волі).

    Запрошую Вас звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги. Я здобув великий та успішний досвід юридичних роботи з таких питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України