Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 липня 2023, питання №88924 300₴

ТЦК не видає військовий квиток

Доброго дня. Чоловік пройшов ВЛК та визнаний тимчасово непридатним на 2 місяці. Проходив щоб отримати військовий квиток то оформити бронювання так як підпадає під бронювання. Проте військомат відмовляється видати військовий квиток без належної причини . Що робити в цій ситуації так як час швидко плине? Розрахунок ТЦК зрозумілий - відтягнути час та направити на повторну влк і не дочекавшись бронювання працівника -мобілізувати.

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анастасія!

    Вам потрібно спробувати подати письмову заяву про видачу військового квитка, спираючись на постанову № 1487. Якщо не відреагують належним чином на дану заяву, подавати скарги до Міноборони, Оперативного Командування та можливо позов до суду.

    Це може бути не просто, оскільки Ви цілком вірно описали їх наміри, але спробувати варто.

    Алгоритм дій приблизно такий. Якщо Вам потрібний зразок такої заяви або готова заява, звертайтесь через кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Анастасія!

    Це грубе порушення закону. Згідно Наказу Міністерства оборони України 10 квітня 2017 року № 206 про "ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу":

    "1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов'язку.

    2. Районні (міські) військові комісаріати (далі - Р(М)ВК) видають військові квитки під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження.

    3. Видача військових квитків військовозобов'язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка".

    Отже в цьому випадку треба негайно написати заяву до ТЦК щодо повернення військового квитка!

    У разі відмови, оскаржити її!

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вытаю, напишіть выдповідну скаргу на ім'я керівника ТЦК СП

    Слід сказати, що карги на незаконні дії представників ТЦК СП, пов’язані із процесом мобілізації можуть бути подані в усній формі шляхом звернення на гарячу лінії Мініоборони, ось тедефони гарячих ліній 0-800-500-442, 0-800-500-410, , 044-454-44-99.

    Також слід зазначити, що скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику ТЦК СП такод до вищестоячого обласного ТЦК СП. В даній скарзі має буди детально зазначено порушення та клопотання про припинення вказаних порушеннь. Якщо ж реакції немає , то потрібно звертаттися до амін. суду.

    Також надаю гарячу лінії Міністерства оборони та ЗС України ось їх номер телефону 0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони України для вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян 0 800 50-410.

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15.

    Скарги відправляйте рекомендовим листом з описом вкладення. Якщо подаєте через канцеляцію то просіть ставити відмітку на своєму примірнику.

    Також паралельно можете звернутись до поліції.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Я Вам залишив свій телефон на е-пошті та в смс повідомленні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України