Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 липня 2023, питання №89037 250₴

Просроченная повестка, но на руках есть Бронь

Добрый день. Подскажите, пожалуйста, как быть в следующей ситуации.
Прошёл ВЛК, "ограниченно годен", дали месяц на ожидание брони по работе и дали повестку на начало июня. Бронь делалась дольше, но я вовремя попал в больницу и как бы перекрыл ту повестку. Сегодня пришла Бронь (Витяг из Приказа за 20.07). Но вместе в тем пришло письмо на почту, в ней повестка на 20.07 (получается, в один день с Приказом) и письмо о необходимости перепрохождения ВЛК.
На работе мне сказали что нужно пойти к ним и предоставить Витяг этот, что я забронирован.
И, собственно, вопрос. Чем это мне чревато?
Могут они что-либо предъявить мне за повестку? Или может настаивать на перепрохождении ВЛК? Или вообще не выпустить и забрать служить?
Как мне поступить, к чему готовиться и чего опасаться?
Очень ценю чёткие, конкретные ответы. Заранее спасибо.

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    ---

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Дмитре!

    Повістка, яка прийшла поштою, є нікчемною з правової точки зору, і явка за нею не є обов'язковою.

    Повістка, яка потребує явки, повинна бути правильно оформлена, а головне, персонально вручена.

    Направити на ВЛК мають право, але оскільки у Вас на руках вже є витяг на бронювання, то Вам це абсолютно нічим не загрожує!

    Вам дійсно треба з'явитись до ТЦК із зазначеним витягом, як радять Вам на роботі, та подати заяву на відстрочку у зв'язку з наявністю броні. Таке право дає Вам закон.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    Якщо раптом у Вас виникнуть якісь проблеми з військоматом його рішення чи дії завжди можна оскаржити!

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Повістку отриману поштовим зв’язком можете ігнорувати. Виклик до ТЦК по телефону - також. Прибувати до ТЦК потрібно - якщо ознайомлені з розпорядженням або повісткою під власний підпис.

    Якщо хочете самостійно прибути до ТЦК - підготуйте заяву про відстрочку та копію витягу з наказу Мінекономіки

    Мобілізувати Вас не зможуть, відповідальності за не прибуття по повістці отриманої поштовим зв‘язком також не буде.

    Неправомірні дії ТЦК можете оскаржити до обласного ТЦК або у судовому порядку

    Виникнуть додаткові питання- натискайте «Звернутися». Всього доброго!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Вітаю, Вам потрібно, зявитися до ТЦК і надати документи, які пітдверджують право на бронювання

    Той хто має "бронювання", повинні носити із собою такий документ та демонструвати його під час вручення повістки. Тоді військкоми не повинні призивати військовозобов'язаного на службу в ЗСУ.

    Якщо ж повістку вручили, то зі всіма цими документами потрібно прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки і ця повістка буде анульована.

    Нагадую, що згідно зі статтею 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

    • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
    • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
    • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;
    • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

    Також слід надати документи до ТЦК документи, які підтверджують поважність Вашої першої неявки до ТЦК

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    НІЯКИХ НАСЛІДКІВ ДЛЯ ВАС НЕ БУДЕ - ВИ МАЛИ ПРАВО НЕ З'ЯВИТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ (ХВОРОБА).

    Є тільки дві поважні причини, через які чоловік може не прибути до призовного пункту за повісткою:

    • смерть близького родича чи близького родича дружини;
    • хвороба.

    Про такі випадки необхідно повідомити, після чого буде призначено нову дату явки у військкомат.

    Для уникнення від відповідальності

    Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини".

    В ВАШОМУ випадку законною підставою для неявки у військкомат є хвороба (будь-яке захворювання), що є поважною причиною для неявки - ВІЗЬМІТЬ ДОВІДКУ З ЛІКАРНІ.

    Підтвердження хвороби повинно бути з дня неявки(краще, щоб хвороба була затяжною), потім дозвонитися до військомату та сказати, що захворіли, та надасте довідку.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-2023-%D0%BF...):

    "11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго вечора. пане Дмитре! По-перше, рішення про бронювання Генеральний штаб ЗСУ, яке він отримує від Мінекономіки, надсилає до відповідних РТЦК та СП, в яких перебувають заброньовані працівники-військовозобов'язані - тобто РТЦК та СП отримують повідомлення про бронювання від Генштабу ЗСУ. По-друге, підприємство видає працівнику витяг з рішення про бронювання за підписом свого керівника, який є документом про відстрочку від призову. По-третє, підприємство направляє до РТЦК та СП повідомлення про бронювання, про видачу витяга. По-четверте, РТЦК та СП після отримання повідомлення зараховує такого працівника- військовозобов'язаного на спеціальний облік. По-п'яте, Порядок не передбачає обов'язок військовозобов'язаного звертатись, подавати до РТЦК та СП витяг про бронювання. Відповідно до наведеної статті Конституції працівник-військовзобов'язаний не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, не зобов'язаний подавти витяг до РТЦК та СП. З іншого боку, адміністація підприємства та службовці РТЦК та не мають права направляти чи вимагати звертатись до РТЦК та СП з приводу бронювання. Навпаки, це адмінстрація підприємства має дотримуватись вимог Порядку, а не направляти Вас до РТцк та СП. По-шосте, щодо отриманоє по пошті повістки: по-перше, повістка направлена в непередбачений, незаконний спосіб, фактично не вручена, тому не підлягає до виконання; по-друге, Вам видано витяг про бронювання, тобто оформлено відстрочку від призову, у зв'язку з чим повістки втрачають силу, не підлягають до виконання. Ви маєте право не звертатись до РТЦК та СП, не виконувати вимогу адмінстрації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України