Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 липня 2023, питання №89050 150₴

Одноразова грошова виплата

1. Мій батько військовий загинув в грудні 2022 року. Я разом із своїми дідом та бабою подали документи на одноразову грошову виплату, але досі немає відповіді, ні відмови нічого, мені можна якось це самостійно дізнатись, на якому етапі розгляд документів ?
2. Мені 27 років, маю інвалідність з дитинства, зараз 3 группа. І мені з військової частини пришла остання заробітня плата батька, а саме 220 тисяч гривень. Сьогодні мені зателефонувала сестра батька ( ми з нею в дуже поганих стосунках ) і сказала що буде писати на мене заяву в поліцію, вказавши що я шахрай і привласнив гроші які мені не повинні були дістатись. Питання в наступному, чи правда ці гроші повинні були дістатись не мені а моїм діду та бабі? Дуже дякую вам за відповідь

Відповіді юристів (5)

    Середницький Євгеній Вікторович
    33.3%
    Середницький Євгеній Вікторович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    Добрий день, потрібно розуміти хто вступив в спадкування, якщо всі троє, тобто Ви ваші дідусь і бабуся, то Ви повинні розділити з ними 220 тисяч гривень. Тому гроші краще розділити, але наврядчи у Ваших діях є склад кримінального правопорушення передбачено ст. 190 КК Україним (шахрайство).

    Стосовно отримання одноразової виплати слід зазначити наступне.

    Згідно з постановою Кабміну № 168 від 28 лютого вона становить 15 мільйонів гривень. Також члени родини можуть отримати допомогу на поховання (згідно з постановою Кабміну №829 від 22 травня 2000 року) в розмірі п’яти прожиткових мінімумів. Ці кошти виплачує військова частина. Крім того, якщо військовослужбовець не загинув, а помер під час проходження служби, то виплата здійснюється згідно з постановою Кабміну №975 від 25 грудня 2013 року.

    Хто має право на ці виплати?

    Допомога, яка призначається державою, розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які зазначені в статті 161 Закону України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. А саме:

    • батьки;
    • один з подружжя (якщо вони вдруге не вступили в шлюб);
    • діти до 18 років;
    • діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними 18-річчя;
    • студенти, які навчаються на денній формі навчання, але не старші 23 років;
    • утриманці.

    Цього року сума допомоги, виплачується поетапно.

    На першому етапі виплачується 1/5 суми, на другому етапі — решта щомісячно частками впродовж 40 місяців. Вона виплачується в порядку черговості. Родичі можуть звертатися за допомогою впродовж трьох років від дати, коли військовослужбовець загинув або помер.

    Районні ТЦК та СП вивчають документи від дня отримання заяви та протягом семи робочих днів мають їх надіслати до обласних ТЦК та СП. Ті, своєю чергою, також вивчають документи, з’ясовують всі родинні зв’язки, роблять висновки та доповідають до Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України.

    Потім працівники департаменту надсилають запити до кадрового центру збройних сил, тому що загиблий військовослужбовець повинен вважатися як дійсно загиблий, тобто він є бойовою незворотною втратою. Ті дають висновки, що він дійсно є таким. Потім ці документи відправляються на розгляд до Міністерства оборони та Генерального Штабу, де створена спеціальна комісія, яка і призначає цю виплату.

    Коли виплата призначена, то сповіщається фінансово-економічне управління командування Сухопутних військ (воно є розпорядником коштів), на кого призначена саме ця допомога.

    Потім районні ТЦК та СП вже сповіщають членів родини телефоном або письмово.

    Що робити тим родичам, які після надання всіх необхідних документів, досі не отримали допомогу?

    У Вас має бути доказ надання такої заяви.Від дати звернення,ви зможете контролювати хід розгляду. Також можете контролювати правомірність районного чи обласного ТЦК та СП і далі — Міністерства оборони.

    Якщо виплата затримується, то можете звертатися із заявою до ТЦК та СП, аби з’ясувати, на якому етапі перебуває розгляд Вашої заяви. Якщо ж заява вже перебуває у Міноборони в її структурному підрозділі, то звертатися туди напряму для з’ясування причин невиплати. Якщо причини є, то хай ці причини будуть висвітлені у рішенні про відмову. Це рішення про відмову можна оскаржити. Все залежить від того, яка саме позиція Міноборони відносно того чи іншого випадку, відносно того чи іншого військового.

    Отже потрібно завжди збирати максимальну доказову базу, обо звертатися з адвокатськими запитами, якщо Ви не маєте можливості та бажання самостійно звертатися, з’ясувати офіційну позицію, оформлену окремим листом зі всіма реквізитами. І потім вже звертатися до суду обов’язково. Звернутися до суду треба протягом одного місяця з моменту отримання відмови.

    Тобто строки звернення до суду не є необмеженими, для цього є певні ліміти.

    Якщо вам потрібна моя допомога звертайтеся - шляхом натискання кнопки біля мого фото.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Закон О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей предусматривает, что получить материальную помощь могут как члены семьи погибшего, так и родители и находившиеся на содержании военнослужащего лица.

    Если кто-нибудь из них откажется получать свою долю, она будет распределена между остальными членами семьи.

    Какие документы нужны, чтобы получить помощь от государства в случае гибели военнослужащего

    Список документов может отличаться в зависимости от того, кто именно из членов семьи представляет соответствующее заявление. В то же время полный список определен п. 10 Порядка, утвержденного постановлением КМУ от 25 декабря 2013 г. № 975.

    Подается:

    заявление каждого совершеннолетнего члена семьи, родителей и иждивенцев погибшего (умершего), которые имеют право на получение помощи, а в случае наличия несовершеннолетних детей – другого родителя, опекунов или попечителей детей о выплате единовременной денежной помощи;

    выписка из приказа об исключении погибшего военнослужащего из списков личного состава воинской части (подразделения, органа);

    выписка из личного дела о составе семьи военнослужащего.

    К заявлению прилагаются копии:

    документа, свидетельствующего о причинах и обстоятельствах гибели;

    свидетельства смерти военнослужащего;

    свидетельства о рождении военнослужащего;

    свидетельства о браке;

    документов, удостоверяющих личность членов семьи;

    свидетельства рождения ребенка;

    документа, удостоверяющего регистрацию физического лица в Государственном реестре физических лиц-налогоплательщиков;

    решение об установлении над ребенком опеки или попечительства;

    решение суда или нотариально удостоверенной сделки, подтверждающей факт пребывания заявителя на содержании погибшего;

    решение военно-врачебной комиссии по установлению причинной связи смерти.

    Окончательный перечень документов следует определять, исходя из конкретной ситуации.

    Законами предусмотрены выплаты семье погибших военнослужащих:

    согласно ст. 16-18 Закона Украины О социальной и правовой защите военнослужащих и

    членов их семей от 500 до 750-кратного прожиточного минимума, установленного законом для трудоспособных лиц на 1 января;

    согласно постановлению КМУ №168 от 28.02.2022 в сумме 15 млн грн.

    В то же время аб. 2 п. 2 указанного постановления КМУ № 168 от 28.02.2022 четко урегулировано, что если семья погибшего одновременно имеет право на получение одноразовой денежной помощи, предусмотренной этим постановлением, и единовременной денежной помощи или компенсационной выплаты, установленных другими актами законодательства, осуществляется одна из таких выплат по выбору.

    То есть лицо должно выбрать один из видов выплат, наиболее удовлетворяющий его потребности.

    Кто получает выплаты: семья (жена, дети) или родители

    Единовременное пособие оплачивается равными частями всем лицам, имеющим право на его получение. Право на получение имеют члены семьи, родители и иждивенцы погибшего (умершего) военнослужащего.

    В круг членов семьи военнослужащего входят его жена или муж, их дети и родители. К членам семьи могут быть отнесены и другие лица при условии совместного проживания и ведения совместного хозяйства (гражданский брак).

    Да, дети относятся к членам семьи независимо от наличия брачных отношений со вторым из родителей.

    Как доказать, что человек, не являющийся членом семьи погибшего, находился на его содержании

    Доказательством таких правоотношений может выступать или нотариально удостоверенный документ (в частности договор), который предусматривал обязанность умершего по содержанию другого лица, или решение суда об установлении факта нахождения лица на содержании погибшего.

    Что касается судебного разбирательства дел об установлении факта пребывания на иждивении, они рассматриваются судом по заявлению заинтересованного лица в порядке отдельного производства.

    Доказательствами факта пребывания на иждивении в суде могут быть разные материалы, и закон не устанавливает исчерпывающий их перечень. Установление факта нахождения лица на иждивении умершего возможно при условии, если оказываемая помощь была для заявителя постоянным и основным источником средств к существованию.

    Доказательством этого в суде могут выступать справки органов местного самоуправления или жилищно-эксплуатационных организаций, свидетельские показания и т. д.

    В общем закон не определяет исчерпывающего перечня таких доказательств, но согласно установившейся практике, целесообразно получить справку органа местного самоуправления (письмо или справку в произвольной форме).

    Какая сумма выплачивается при ранении с потерей трудоспособности

    Получение военнослужащим ранения (контузии, травмы или увечья), заболевания, что привело к частичной потере трудоспособности без установления ему инвалидности, предусматривает выплату пособия в размере 50 или 70-кратного прожиточного минимума (в зависимости от обстоятельств получения и последствия).

    Если речь идет о потере трудоспособности с получением статуса инвалида, то в зависимости от степени инвалидности и обстоятельств получения ранения (контузии, травмы или увечья) или заболевания, такой размер выплаты может составлять от 70-кратного до 400-кратного прожиточного минимума.

    Какие документы нужны для получения помощи

    Перечень документов определен п. 11 Порядка, утвержденного постановлением КМУ от 25 декабря 2013 г. №975.

    Подается:

    заявление о выплате единовременного денежного пособия в связи с установлением инвалидности или

    частичной потери трудоспособности без установления инвалидности;

    заверенная копия справки в акте осмотра медико-социальной экспертной комиссией.

    Добавляется копия:

    постановления соответствующей военно-врачебной комиссии по установлению причинной связи ранения (контузии, травмы или увечья), заболевания;

    документа, свидетельствующего о причинах и обстоятельствах ранения (контузии, травмы или увечья), в частности о том, что оно не связано с совершением лицом уголовного или административного правонарушения, не является следствием совершения им действий в состоянии алкогольного, наркотического или токсического опьянения или умышленного причинения телесного повреждения;

    документа, удостоверяющего личность, с данными о фамилии, имени и отчестве лица и о регистрацию места жительства;

    документа, удостоверяющего регистрацию физического лица в Государственном реестре физических лиц-налогоплательщиков.

    В каком банке можно получить помощь

    Согласно п. 14 Порядка, утвержденного постановлением КМУ от 25 декабря 2013 г. № 975, единовременная денежная помощь выплачивается лицу путем перечисления средств уполномоченным органом на счет в учреждении банка, указанного получателем выплаты. То есть банк определяется по заявлению получателя.

    Как получить средства на депозитных счетах погибшего, если нет завещания

    Согласно закону, получить право собственности на имущество умершего лица возможно только в порядке наследования.

    Деньги являются имуществом, а потому принципиально ничем в контексте перехода прав к наследникам не отличаются от другого имущества, например, недвижимости. Наследование может совершаться как по завещанию, так и по закону при отсутствии последнего.

    В то же время нотариус, открывающий наследственное дело, в силу закона обязан собрать информацию о составе наследства умершего. Кроме того, нотариус имеет право получить информацию о депозитах умершего лица, несмотря на статус банковской тайны для такой информации.

    Следовательно, именно на нотариуса возложена обязанность направить запрос в банковское учреждение или учреждения о получении информации о депозитах умершего лица.

    Можно ли подать документы на выплату онлайн

    К сожалению, действующий Порядок, утвержденный постановлением КМУ от 25 декабря 2013 г. № 975, подачу документов в режиме онлайн не предусматривает.

    заявления следует осуществлять лично в воинскую часть или центр предоставления административных услуг в соответствии с местожительством.

    По документам их достаточно , нужно взять висновок на бланке части от ВЛК " Про характер і обставини травм , що спричинили загибель ( саме унаслідок виконання бойового завдання у зоні активних бойових дій - цю довідку уточнену мають сформувати у частині за підписом командира/ начальника.

    Рышення частини заявнику мають направити письмово через 30- ть дныв , з описом подальших кроків для заявника. (ст.20 ЗУ Про звернення громадян)

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Сергію!

    Від самого початку своєї відповіді точно можу сказати, що сестра батька немає жодного відношення до отримання одноразової грошової допомоги, а Ви нічого протизаконного не зробили!

    Визначення су'єктів та порядок отримання одноразової грошової допомоги регулюються українським законодавством наступним чином:

    ПО-ПЕРШЕ, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста.

    Якщо бути точним, то у відповідності із стттею 161 Закону України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” до них можна віднести:

    • батьків;
    • одого з подружжя (якщо вони вдруге не вступили в шлюб);
    • дітей до 18 років;
    • дітей, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними 18-річчя;
    • студентів, які навчаються на денній формі навчання, але не старші 23 років;
    • утриманців.
    ПО-ДРУГЕ, згідно положень Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі:

    1) загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби – у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

    2) смерті військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних з проходженням військової служби – у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

    3) загибелі (смерті) військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, що настала під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві – у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

    Крім того, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану», установлено, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»..

    ПО-ТРЕТЄ, одноразова грошова допомога виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста. Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

    Одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів – військовозобов’язаними, проходження служби у військовому резерві – резервістами (ч. 6 ст. 163 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

    Тож для отримання одноразової грошової допомоги членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста необхідно звернутися до військового комісаріату чи військової частини за місцем проходження ним служби (зборів) або до центру надання адміністративних послуг відповідно до місця проживання.

    ПО-ЧЕТВЕРТЕ, членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста для призначення та виплати одноразової грошової допомоги, необхідно подати наступні документи:

    -заяву кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців загиблого (померлого), які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності неповнолітніх дітей – іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги;

    – витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста із списків особового складу військової частини (підрозділу, органу);

    – витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві;

    – копію довідки органу реєстрації або відповідного житлово-експлуатаційного підприємства, організації чи органу місцевого самоврядування про склад сім’ї військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста;

    – копію документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України,

    – копію сторінки паспорта з такою відміткою);

    – копію документа, що свідчить про причини та обставини загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, зокрема про те, що вона не пов’язана з вчиненням ним кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи самогубства;

    – копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті, сільської, селищної ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дітьми військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста);

    – копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні);

    – копію свідоцтва про народження військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста – для виплати одноразової грошової допомоги батькам загиблого (померлого);

    – копію свідоцтва про народження дитини – для виплати одноразової грошової допомоги дитині;– копію свідоцтва про смерть військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста;

    – копію свідоцтва про шлюб – для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);

    – копію сторінок паспортів повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і місце реєстрації.

    Нарешті ПО-П'ЯТЕ, у разі відвертої бездіяльності ТЦК та затягування розгляду питання щодо отримання одноразової грошової допомоги, Ви можете вдатися до оскарження рішень чи неправомірних дій ТЦК та СП:

    Скарги на незаконні дії представників «військоматів» можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    Скарги на порушення законодавства на отримання ОГД подаються до вищестоячого обласного ТЦК та СП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    У випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Бажаю Вам успіхів!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0745-18#n22):

    "XXX. Виплата грошового забезпечення в разі захоплення в полон чи заручниками, смерті (загибелі) військовослужбовців або якщо вони визнані безвісно відсутніми чи оголошені померлими

    1. У разі смерті (загибелі) військовослужбовця належне, але не отримане ним до дня смерті (загибелі) грошове забезпечення (у тому числі за весь місяць, у якому військовослужбовець помер (загинув)) виплачується військовою частиною, в якій перебував на грошовому забезпеченні військово-службовець, дружині (чоловіку), а в разі якщо її (його) немає, - повнолітнім дітям, які проживали разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі та не мають дітей.

    У разі відсутності зазначених осіб належні суми грошового забезпечення виплачуються іншим спадкоємцям відповідно до чинного законодавства України.

    2. Грошове забезпечення, в тому числі одноразові додаткові види грошового забезпечення, право на які у військовослужбовця виникло включно до дня його загибелі (смерті) або до дня визнання його судом безвісно відсутнім, оголошення померлим, виплачується зазначеним в пункті 1 цього розділу членам його сім’ї, а в разі їх відсутності - спадкоємцям за їх зверненням на підставі наказу командира військової частини про виплату.

    Грошове забезпечення зазначеним особам виплачується, якщо звернення за одержанням надійшло до закінчення трьох років із дня смерті (загибелі) військовослужбовця або з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім, оголошення померлим...".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 383. Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення

    1. Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому, дізнавачу або органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинені з корисливих мотивів, -

    караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;...

    4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! Співчуваю Вашій втраті батька, Героям слава! Грошове забезпечення, неотримане батьком на момент загибелі належить саме Вам - і навіть не бабусі з дідусем, а дії військової частини з виплпти цих коштів Вам є належними і законними. Щодо попередження сестри про звернення до поліції, то можете попередити її (на випадок відвернення) про кримінальну відповідальність за такі дії з покаранням позбавлення волі на строк від 2 до 5 років, а також про можливе відшкодування нею моральної шкоди.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 6 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Види одноразової допомоги учасникам АТО та членам їх сімей

    1. Одноразова грошова допомога у разі звільнення.
    2. Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності.
    3. Одноразова щорічна грошова допомога учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загіблих ветеранів війни до п’ятого травня.
    Одноразова грошова допомога у разі звільнення

    Відповідно до ч 2. ст. 15 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються зі служби за станом здоров'я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

    У разі звільнення з військової служби за віком, у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, на підставах, визначених пунктом 1 частини другої статті 36 Закону України "Про розвідку", а також у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби виплачується за наявності вислуги 10 років і більше.

    Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) військовослужбовцяПідстави призначення та розмір допомоги

    Одноразова грошова допомога призначається у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, який призваний на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, якщо смерть настала:

    1. під час виконання військовослужбовцем обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, - у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
    2. внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби протягом року після звільнення з військової служби , - розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
    3. у період проходження військовослужбовцем військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
    4. внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних з проходженням військової служби протягом року після звільнення з військової служби, - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
    5. під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві військовозобов'язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

    Одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста.

    Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

    Заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально посвідчена в установленому законодавством порядку.

    Члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

    Куди звертатися?

    За місцем проходження служби (зборів) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста або уповноваженим структурним підрозділам державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

    Перелік необхідних документів

    Члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають такі документи:

    1. заяву кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців загиблого (померлого), які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності неповнолітніх дітей - іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги;
    2. витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста із списків особового складу військової частини (підрозділу, органу);
    3. витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

    До заяви додаються копії:

    1. документа, що свідчить про причини та обставини загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, зокрема про те, що вона не пов’язана з вчиненням ним кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи самогубства;
    2. свідоцтва про смерть військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста;
    3. свідоцтва про народження військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста - для виплати одноразової грошової допомоги батькам загиблого (померлого);
    4. свідоцтва про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);
    5. документів (відповідних сторінок за наявності), що посвідчують особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту) членів сім’ї, з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, до яких внесено відомості про реєстрацію місця проживання, та довідку про реєстрацію місця проживання (у разі коли відомості про реєстрацію місця проживання до таких документів не внесені);
    6. свідоцтва про народження дитини - для виплати одноразової грошової допомоги дитині;
    7. документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою);
    8. рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті, сільської, селищної ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дітьми військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста);
    9. рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).
    10. постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті (контузії, травми або каліцтва), захворювання.
    Одноразова грошова допомога у разі інвалідності або часткової втрати працездатностіПідстави призначення та розмір допомоги у разі встановлення інвалідності

    ♦ військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:

    • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи;

    ♦ військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

    • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи;

    ♦ військовослужбовцю строкової служби, військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного військовослужбовцю строкової служби, військовозобов’язаному чи резервісту під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення із служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження таких зборів, служби у військовому резерві, у розмірі:

    • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності I групи;
    • 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності II групи;
    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі встановлення інвалідності III групи.
    Підстави призначення та розмір допомоги без встановлення інвалідності

    У разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями, у розмірі, що визначається у відсотках від:

    • 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовослужбовцю, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • 50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовослужбовцю строкової військової служби, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) у період проходження ним строкової військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • 50-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, який отримав поранення (контузію, травму або каліцтво) під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.
    Куди звертатися?

    До структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

    Перелік необхідних документів

    Військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст, якому виплачується одноразова грошова допомога у разі настання інвалідності чи втрати працездатності без встановлення йому інвалідності, подає такі документи:

    1. заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    2. завірену копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв'язку інвалідності чи втрати працездатності.

    До заяви додаються копії:

    1. постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    2. документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;
    3. документа (відповідних сторінок за наявності), що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідка біженця. посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності);
    4. документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою).
    Зміна розміру допомоги

    Якщо протягом двох років військовослужбовцю, військовозобов’язаному та резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

    У разі повторного встановлення (зміни) групи інвалідності, причин її виникнення або ступеня втрати працездатності понад дворічний строк після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги не здійснюється.

    При цьому, слід чітко розмежовувати «первинне встановлення групи інвалідності» та «встановлення відсотка втрати працездатності». Тобто, якщо військовослужбовцю встановлено відсоток втрати працездатності, а через термін більше двох років йому встановлюють первинно групу інвалідності, то він має право на отримання одноразової грошової допомоги, з урахуванням раніше виплаченої суми.

    Граничний розмір одноразової грошової допомоги не повинен перевищувати розміру допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста.Терміни проходження документів

    Керівник уповноваженого органу подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги, до якого додаються документи.

    Розпорядник бюджетних коштів приймає у місячний строк після надходження зазначених документів рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги і надсилає його разом з документами уповноваженому органові для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, або у разі відмови для письмового повідомлення заявника із зазначенням мотивів відмови.

    Порядок виплати допомоги

    Одноразова грошова допомога виплачується особі шляхом її перерахування уповноваженим органом на рахунок в установі банку, зазначений одержувачем виплати.

    Особам, звільненим з військової служби, виплата одноразової грошової допомоги здійснюється органом державної влади, який здійснював розрахунок під час звільнення з військової служби.

    Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється в порядку черговості відповідно до дати подання документів.

    Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються

    Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), захворювання, інвалідність чи часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

    • вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;
    • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;
    • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
    • подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України