Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 31 липня 2023, питання №89233 150₴

Кто мне сможет помочь в этом, может быть, нестандартном деле?

Все совершеннолетние граждане Украины.
Дело не в деньгах, а в уроке и принципе…

Годы назад я познакомился с одним человеком.
С тех пор он периодически просит меня одалживать ему небольшие суммы денег (50-100 грн), обещал вернуть их в обещанный срок и ни разу не вернул ни одной копейки, ничего при этом не сказав.
Со временем я стал узнавать, что он у многих людей таким образом одалживал деньги и не возвращал их, либо игнорируя напоминания, либо находя различные причины.

Есть информация, что он брал кредиты и займы везде, где было возможно, не отдавая при этом долги и о том, что у него неблагополучная семья, в которой живут дети, непонятно в каких условиях.

За последние более чем несколько лет, этого человека фактически знает много людей в городе, где он проживает, как обманщика, афериста и человека, который причиняет людям моральный вред.

Все эти напоминания, замечания и так далее, со стороны людей, которые фактически стали жертвами его мошеннических и пагубных поступков, этот человек пытается забыть при помощи приёма алкоголя.

Недавно он очередной раз попросил у меня одолжить 100 гривен на несколько дней, обещая и практически давая клятву вернуть долг в обещанный срок.
Я одолжил ему ещё разок.

После того, когда истёк этот срок, я напомнил ему о долге, но он начал либо игнорировать мои напоминания, либо находить различные причины, как это было несколько лет.

В социальной сети города, где он проживает, я дал информацию людям о том, что этот человек одолжил у меня средства и похоже, что очередной раз пытается мне их не отдать.
Предложил людям не одалживать ему больше денег, чтобы они не становились его очередной жертвой.

В комментариях начали писать и другие потерпевшие от него, как по поводу денег, так и морально.

Вскоре этот человек начал просить у меня номер банковской карты, чтобы отправить мне долг 100 гривен, но я уже не поверил ему и не дал ему номер карты.

Кто сможет помочь мне, сообщите, пожалуйста.
Подробности в личке.

Відповіді юристів (10)

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 9 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Никаких действий, подвергающихся уголовному наказанию, данный человек не осуществляет. Вы даете ему деньги добровольно, он вам не угрожает, силу не применяет. То что он не отдает Вам деньги не является даже мошенничеством, ведь Вы не брали с него расписки, срок возврата да и сам факт передачи денег никак не зафиксирован. Поэтому единственный совет - не давайте больше денег.

    • Сергей Клієнт 9 місяців тому

      Срок возврата, переписка и квитанция о переводе ему средств.

      Например, как обманывают на ОЛХ...

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 9 місяців тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        на ОЛХ запускают фальшивый сайт, где Вы вводите данные своей карты и аферисты снимают у Вас все деньги. Там Вас обманывают - у Вас нет намерения платить тому человеку к которому попадают деньги, да Вы и не знаете этого человека. А тут Вы просто даете человеку деньги сами. Он даже обещает Вам их вернуть. Вот предлагал же перечислить на карту

        • Сергей Клієнт 9 місяців тому

          На ОЛХ не только фальшивый сайт. Мошенники могут убедить жертву и по телефону, где деньги так же, отдаёшь добровольно и без расписки.

          В этом случае ты ждёшь взамен товар, который не получаешь, а в моём случае, ждёшь свои деньги, которые так же не получаешь.

          Например, сосед попросил у меня одолжить ему 5000 гривен на неделю.

          Я одолжил, он не отдал и он не виноват, потому что он мне не угрожал, силу не применял и расписки не было? )

          • Тимченко Анастасия Александровна
            Тимченко Анастасия Александровна 9 місяців тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

            это вообще-то называется заем. Доказать что у него был умысел не отдавать Вам долг практически не возможно. Это гражданско-правовые отношения.

            • Сергей Клієнт 9 місяців тому

              Деньги взял, обещал вернуть через неделю, прошли годы и не вернул и так много раз.

              Стоит ли здесь доказывать, что у него был умысел не вернуть?

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, в номері карти тут ні чого такого не має. Можливо чоловік дійсно хотів повернути вам борг.

    Не зрозуміло, яка допомога вам потрібна.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Сергей Клієнт 9 місяців тому

      Помочь с заявлением и делом в полицию.

      1. Заявление в полицию о том, что он не вернул деньги в обещанный срок, находя различные причины и о том, чтобы поискать людей, которым он так же, не вернул долг (опросить соседей). Если найдутся потерпевшие люди, то от желающих принять такие же заявления.

      2. Проверить этого человека по кредитам, займам и социальное положение его семьи. Может быть там детей не за что содержать.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    В даному випадку можна було б кваліфікувати такі дії як шахрайство, тобто за статтею 190 Кримінального кодексу України:

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів грома­дян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    1. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    1. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    Дії кривдника можна визначити як шахрайські за наявності двох важливих факторів: обману чи зловживання довірою.

    Обман - повідомлення неправдивих відомостей (дія) або замовчування відомостей, які мають бути повідомлені (бездіяльність), з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно. Він може виражатися в усній, письмовій формі, у вико­ристанні підроблених документів тощо. У випадках коли для обману винний підробляє або використовує підроблений документ, потрібна кваліфікація за сукупністю статей 190 та 358 КК.

    Зловживання довірою - це вид обману, що полягає у використанні винним довір­ливих відносин з потерпілим, заснованих на родинних, службових відносинах, зна­йомстві, інших цивільно-правових відносинах. Наприклад, винний входить у довіру до потерпілого і обіцяє йому допомогти купити машину, для чого потерпілий передає гроші, які винний привласнює.

    Характерно ознакою шахрайства є той факт, що потерпілий, будучи введеним в оману, зовні добровільно передає винному майно або право на майно, вважаючи, що це є правомірним, необхідним або вигідним для нього, що він зобов’язаний це зроби­ти.

    Процес доказування згаданого злочину доволі складний. Часто його важко відрізнити від цивільно правових відносин. Тому докази шахрайства повинні бути безперечними, а бажання покарання зловмисника з боку потерпілого твердим й безповоротним.

    Якщо все це так, то я готовий Вам допомогти!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу розібратися в питання більш детально.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику у справах про злочини проти власності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010700-09#Te...):

    "17. Відповідно до статті 190 КК ( 2341-14 ) шахрайство - це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

    Обман (повідомлення потерпілому неправдивих відомостей або приховування певних обставин) чи зловживання довірою (недобросовісне використання довіри потерпілого) при шахрайстві застосовуються винною особою з метою викликати у потерпілого впевненість у вигідності чи обов'язковості передачі їй майна або права на нього. Обов'язковою ознакою шахрайства є добровільна передача потерпілим майна чи права на нього.

    Слід мати на увазі, що коли потерпіла особа через вік, фізичні чи психічні вади або інші обставини не могла правильно оцінювати і розуміти зміст, характер і значення своїх дій або керувати ними, передачу нею майна чи права на нього не можна вважати добровільною.

    Якщо особа заволодіває чужим майном, свідомо скориставшись чужою помилкою, виникненню якої вона не сприяла, та за відсутності змови з особою, яка ввела потерпілого в оману, вчинене не може розглядатись як шахрайство. За певних обставин (наприклад, коли майно має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність) такі дії можуть бути кваліфіковані за статтею 193 КК( 2341-14 ).

    Якщо обман або зловживання довірою були лише способом отримання доступу до майна, а саме вилучення майна відбувалося таємно чи відкрито, то склад шахрайства відсутній. Такі дії слідк валіфікувати відповідно як крадіжку, грабіж або розбій.

    18. Отримання майна з умовою виконання якого-небудь зобов'язання може бути кваліфіковане як шахрайство лише в тому разі, коли винна особа ще в момент заволодіння цим майном мала на меті його привласнити, не виконуючи зобов'язання. Зокрема, якщо винна особа отримує від іншої особи гроші чи цінності нібито для передачі службовій особі як хабар, маючи намір не передавати їх, а привласнити, вчинене належить кваліфікувати як шахрайство...".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! По-перше, електронна переписка та квитанція про перерахування коштів є належними та допустимии доказами. По-друге, отримання коштів без наміру їх повернення може бути підтверджений у ході судово-психололічної експертизи, а саме, поліграфа, детектора брехні. Направте чоловіку заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення, через нотаріуса) про повернення коштів під страхом Вашого звернення до поліції з ознак шахрайства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України