Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 серпня 2023, питання №89834

Розсіяний склероз і придатність до військової служби та мобілізації

Доброго дня.
Мені 28 років, строкову службу не проходив. У 2019-му стався дебют розсіяного склерозу. Підтвердився діагноз як клінічно, так і на МРТ, мене госпіталізували і я пройшов курс лікування, відновився і виписався з лікарні. За кілька місяців після цього стався рецидив із подальшим прогресуванням захворювання, також був госпіталізований і через певний час виписався, щоправда, тільки з частковим відновленням і неврологічним дефіцитом на виході.
До другої половини літа 2020 року мій стан уже був відносно нормальним із слабко вираженими та непомітними оточуючим порушеннями. Десь тодi потрапив до військкомату, де пройшов медкомісію, у мене взяли оригінали лікарняних виписок, сказали, що надішлють їх на обласну комісію, на яку мені їхати не треба, і щоб я з'явився через пів року за військовим квитком.
Я так і зробив, з'явившись до військкомату вже у 2021-му році, мені на руки видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, де в графі "придатність до прохождення військової служби за станом здоров'я" написано - "неп/оп за ст. 21б гр. 1..." ну і надруковано, що зарахований у запас.
Чи підлягаю я мобілізації? Що буде, якщо з'явлюся у військкомат? Я зобов'язаний там стати на облік, бо змінив місце проживання і взагалі, прописка окупованої території. Але через низку причин, я цього досі не зробив. Чи є шанс повністю знятися з військового обліку або виїхати за кордон з обмеженою придатністю? Групи інвалідності не маю. Госпіталізацій з 2020го року не було. Було незначне погіршення у 2021-му році, але в лікарню я не звертався і це не задокументовано. Є МРТ за 2021 рік і на ньому трохи більше вогнищ у головному мозку порівняно з 2020-м, але щоправда воно зроблене на іншому апараті. З того часу (весна 2021) все чисто, прогресування немає як клінічно, так і на МРТ. З літа 2021-го і донині беру участь у міжнародних клінічних дослідженнях. Приїжджаю в лікарню раз на 3 місяці на аналізи, раз на 6 місяців на саму крапельницю з препаратом і раз на рік на МРТ.
Дякую.

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для аналізу діагнозу і подальшої консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    З огляду на Ваш діагноз є шанси отримати висновок ВЛК про "непридатність до військової служби з виключенням обліку", але для більш точно прогнозу треба вивчати медичні документи принаймні останнього року.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото з відповіддю.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ваш діагноз "розсіяний склероз" підтвердиться - Вас повинні визнати непридатним та виключити з військового обліку.

    Більш того, Вас ще в 2021 році повинні були визнати непридатним з виключенням з обліку.

    Стаття 21 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n1527

    До пункту "а" належать: розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, аміотрофічний бічний склероз, лейкодистрофія, церебральний ліпідоз, хорея Гетінгтона, торсійна дистонія, атаксія Фрідрейха, спинально-м'язова атрофія, сірінгомієлія з різко вираженими порушеннями трофіки, тяжкі форми мієлопатії, дитячий церебральний параліч та інші паралітичні синдроми.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 9 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. В Переліку медичних протипоказань для військовослужбовців, членів їх сімей та працівників Збройних Сил України, які виїжджають за кордон у відрядження та при поверненні їх з-за кордону, за медичними показаннями, є розсіяний склероз.

    Якщо розсіяний склероз у Вас є швидко або повільно прогресуючий зі значними порушеннями функцій, то Ви маєте бути визнані непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку. Якщо ж хвороба у Вас повільно прогресуюча з помірними чи незначними порушеннями функцій, то Ви мали б бути визнані непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час, або ж (не)придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами чи надати Вам інші правничі послуги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України