Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 серпня 2023, питання №90048

расчет выслуги лет по мобилизации

Добрый вечер, я мобилизированный. Раньше проходил службу в МЧС и МО Украины. Был курсантом пожарной академии 5 лет. При мобилизации учитывается ли учебв в вузе для расчеты выслуги лет для выплаты денежногоо довольствия?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні це не йде до уваги.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    По ідеї це повинно враховуватись у строк служби, але мушу мати більше інформації для предметної і повної відповіді.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Турчин Ярослав Александрович

    Доброго дня! Питання виплати грошового забезпечення військовослужбовцям регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 р. № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб", Порядком виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженим Наказом Міністерства оборони України від 07.06.2018 р. № 260 (в чинній редакції).

    Грошове забезпечення включає:

    щомісячні основні види грошового забезпечення;

    щомісячні додаткові види грошового забезпечення;

    одноразові додаткові види грошового забезпечення.

    До щомісячних основних видів грошового забезпечення належать:

    посадовий оклад;

    оклад за військовим званням;

    надбавка за вислугу років.

    В розділі IV "Виплата надбавки за вислугу років" вказаного положення визначено.

    Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) щомісячно виплачується надбавка за вислугу років на військовій службі у відсотках посадового окладу (за основною чи тимчасово займаною посадою) з урахуванням окладу за військовим званням у таких розмірах:

    від 1 до 5 років - 25 відсотків;

    від 5 до 10 років - 30 відсотків;

    від 10 до 15 років - 35 відсотків;

    від 15 до 20 років - 40 відсотків;

    від 20 до 25 років - 45 відсотків;

    від 25 і більше років - 50 відсотків.

    Вислуга років для виплати надбавки обчислюється з дня початку до дня закінчення проходження військової служби відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Для виплати надбавки за вислугу років зараховуються, зокрема, періоди:

    зазначені в постанові Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393 "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" (зі змінами).

    Відповідно до абзацу 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 р. № 393 (в чинній редакції), до вислуги років поліцейським, співробітникам Служби судової охорони, особам офіцерського складу, особам середнього, старшого та вищого начальницького складу органів внутрішніх справ, державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції чи Державної кримінально-виконавчої служби, особам із спеціальним званням Бюро економічної безпеки, особам, зазначеним у пункті “ж” статті 1-2 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, під час призначення пенсії згідно з пунктом “а” частини першої статті 12 зазначеного Закону додатково зараховується час навчання в межах до п’яти років (незалежно від форми навчання) у цивільних закладах вищої освіти, а також в інших закладах освіти, після закінчення яких присвоюється офіцерське (спеціальне) звання, до вступу на військову службу, службу до органів внутрішніх справ, Національної поліції, Служби судової охорони, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції чи Державної кримінально-виконавчої служби, Бюро економічної безпеки або до призначення на відповідну посаду із розрахунку - один рік навчання за шість місяців служби.

    Крім того, у разі навчання у спеціалізованому вищому навчальному закладі цивільного захисту, Ви мали проходити військову підготовку на відповідній "воєнній кафедрі" з подальшим присвоєнням офіцерського військового звання з видачеє посвідчення офіцера.

    Згідно приписів Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", період навчання у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі вищого навчального закладу - зараховується до періоду проходження військової служби за контрактом.

    Тобто, у разі якщо ваше навчання супроводжувалося підготовкою за програмою офицера запасу на відповідній "військовій кафедрі" з присвоєнням офіцерського звання саме ЗСУ, що підтверджується як правило військовим квитком / посвідченням офіцера, а не лише спеціальне звання цивільного захисту чи органів міліції (поліції) - вам зараховується 1 рік навчання за 1 рік стажу військової служби. Тобто 5 років навчання за 5 років служби, що дає право на надбавку за вислугу років.

    У разі ж, якщо військове звання не присвоєно, але вам присвоєно було за результатами навчання у Академії офіцерське (спеціальне) звання - 1 рік навчання зараховується за 6 місяців служби... тобто 5 років навчання за 2 роки 6 місяців військової служби, що дає право на надбавку за вислугу років.

    Турчин Ярослав Александрович

    Да. Учёба в ВУЗе должна учитываться. Либо 2.5 года за 5 лет учёбы (в случае присвоения специального, а не армейского звания при выпуске), либо 5 лет выслуги за 5 лет учёбы (в случае присвоения при выпуске не только специального звания по диплому, но и воинского звания по факту прохождения учёбы на "военной кафедре"). В зависимости от обстоятельств, которые изложил выше в комментарии. К сожалению кадровая и финансово-бухгалтерская служба в/ч не очень любит делать "не как привыкли", а как положено, потому скорее всего Вам придется после отказа - обращаться в суд. Возможно после окончания службы по мобилизации, чтоб это не было основанием для предвзятого отношения к Вам и других попыток "мести". В структуре органов МВД, конкретно Нац.полиции ситуация и судебная практика несколько иная, потому коллеги ответили, что нет, не учитывается... Но эти вопросы регулируют разные приказы разных Министерств / ведомств... по-разному.. Потому для военнослужащих ответ - ДА. УЧИТЫВАЕТСЯ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України