Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 серпня 2023, питання №90095 400₴

Чи можуть мобілізувати при вступі до ВНЗ

Вітаю! Цього року вступив до ВНЗ, є приказ про зарахування, в якому написано - цитую: "Наказ - від 09 серпня 2023р.
Про зарахування до навчання
На підставі правил прийому до (ВНЗ) у 2023 році та рішення приймальної комісії від 09 серпня 2023 року, протокол №39
Наказую
Зарахувати з 18 вересня 2023 року студентами 1 курсу очної денної форми здобуття освіти за спеціальностями за кошти державного бюджету згідно з додатком...."
Таке питання: В ВНЗ повідомили, що студентський квиток та довідку по формі 20 можуть видати після 18 вересня, а зараз можна взяти витяг з приказу.
Чи можуть мене мобілізувати до 18 вересня, якщо на руках буде цей витяг?
Чи приказ про зарахування не має сили До 18 вересня і мене можуть мобілізувати?
І що робити, якщо я отримаю повістку в період до 18 вересня?

Відповіді юристів (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    11.3%

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Ви вважаєтесь студентом з моменту зарахування на навчання і, таким чином з моменту видачі наказу про зарахування до ВНЗ отримуєте право на звільнення від мобілізації.

    Витягу з наказу про зарахування цілком достатньо для такого звільнення.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Руслане!

    Згаданого Вами наказу про зарахування до ВНЗ цілком достатньо для отримання відстрочки від мобілізації.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Для отримання відстрочки Вам треба подати до ТЦК за місцем обліку заяву х з відповідним посиланням на норму закону та додати до неї дбовідку з ВНЗ про зарахування на денну форму навчання з вказуванням періоду навчання. Надавати студентський квиток при тому необов'язково. У відсутність довідки достатньо надати завірену ВНЗ копію наказу, або витягу з нього.

    У крайньому випадку, якщо Вас страшить питання явки до ТЦК, Ви можете не з'явитись туди з поважної причини. Наприклад, однією з них може бути хвороба + лікарняний з вчасним повідомленням про це військомату поштовим відправленням (замовний лист з описом вкладення).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!

    Карпенко Андрей Владимирович
    7.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    До 18 вересня Ви не студент, тому не маєте права на відстрочку від мобілізації.

    Рекомендація:

    - не звертайтесь ініциативно до ТЦКСП (військомат) для отримання відстрочки від мобілізації;

    - в разі отримання повістки захворійте на пр-тчотири дні того числа на яке надана повістка;

    - в разі прибуття до ТЦКСП затягуйте проходження військово-лікарської комісії.

    ВЖЕ 18 ВЕРЕСНЯ НАДАЙТЕ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ДОДАВШИ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ.

    Корнійчук Євген Іванович
    11.3%

    Доброго дня, в наказі зазначено що зарахувати з 18 вересня. Тобто статус студента вы набудете 18 вересня, до цього часу у вас не має права на відстрочку.

    По перше повідомляю, якщо вам не має 27 років та вы маєте приписне, вас не мобілізують так як вы маєте статус призовника на строкову службу, у період військового стану призов на строкову службу не проводиться.

    Якщо ви вже маєте військовий квиток, тоді вам треба уникати відвідування ТЦК до 18 вересня.

    У разі вручення повістки і не явки це адміністративна відповідальність штраф до 5100 гривень.

    Поважна причина не явки це лікарняний.

    Працівники ТЦК не мають право вас затримувати, у разі зустрічі з ними не йдіть на конфлікт отримайте повістку та не з'являйтесь. Нічого страшного не буде, навідь штраф накласти не також і легко, по перше це можно зробити лише у вашій присутності по друге протягом 2 місяців з моменту не явки.

    РЕКОМЕНДУЮ обговорити це питання в приватній розмові, обмінятися контактами, у разі винекнення проблем я зможу надати вам надійний захист для уникнення мобілізації.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Шановний Руслане! Дуже шкода, але колеги (окрім Євгена Корнійчука та Андрія Карпенка) - помиляються. Ви маєте право на відстрочку від призову як здобувач вищої освіти ЛИШЕ з 18 вересня 2023 року, звісно якщо служили або за віком підлягаєте мобілізації. Нагадаю, що осіб віком до 25 років зі статусом "призовник" не можуть мобілізувати без вашої згоди.

    Наказ про зарахування на навчання (Типова Форма № Н-1.03.1, затверджена наказом МОН України від 13.04.2020 р. № 511) підтверджує факт зарахування з відповідної дати, коли починається освітній процес за відповідною освітньо-професійною програмою підготовки, а не означає, що ви зараховані у заклад вищої освіти (ЗВО) від дати видання відповідного наказу. Стипендію вам з якої дати платити будуть і за який період? (якщо державна форма навчання). У контрактній взагалі чітко прописано в договорі на освітні послуги, що навчання починається з такої-то дати і закінчується тоді-то.

    Ви набуваєте права та обов'язки студента, в т.ч. пільги й гарантії - не з дати видання самого наказу, а з дати зарахування на навчання в такому наказі, тобто з 18 вересня 2023 року. Так само як і особа вважається прийнятою на роботу не з дати видання наказу, а з дати, що вказана у наказі про прийняття "Наказ від 01.08.2023 р. Прийняти Петренка Петра Іванович на посаду ___ з 15.08.2023 року." (тобто ви прийняті на роботу не з 01.08.2023 р. і зарплатня зі стажем вам йде не з 01.08.2023 р., а з 15.08.2023 р.). Раніше зарахування здійснювалось з 1 вересня. Наразі у більшості ЗВО в період з 8 по 30 серпня. А у вересні виключно заочна форма навчання та студенти, що переводяться / поновлюються з інших закладів або раніше відраховані з 2-3 курсів навчання.

    Дивно, чому зараз з 18 вересня у вашому закладі. - Припускаю, щоб якраз ви встигли "поспілкуватися" з ТЦК та СП (військкоматом) та бути мобілізованим.

    Літніми змінами до порядку обліку військовозобов'язаних та призовників, обов'язки навчальних закладів щодо військового обліку значно розширили. Тепер це не ваші проблеми, а проблеми закладу. Вони самостійно подають більшість інформації до Центрів комплектування, як і роботодавець - виступаючи первинною ланкою обліку військовозобов'язаних та призовників. Нехай кадрові підрозділи закладів вищої освіти працюють! Тож не спішіть відвідувати "воєнкомів", адже до 18 вересня ви у зоні ризику та ТЦК має усі підстви до цієї дати вас мобілізувати, а потім ігнорувати рапорти про демобілізацію внаслідок зарахування на навчання та отримання відстрочки від призову за мобілізацією.

    Краще не ризикуйте, адже будь-які неоднозначні тлумачення однозначно будуть використані не на вашу користь!

    Якщо особа без поважних причин не приступила до занять протягом 10 календарних днів від дати їх початку, наказ про зарахування скасовується в частині, що стосується цієї особи.

    Бережіть себе! Успіхів у навчанні!

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 9 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    відстрочка розпочне діяти з 18.09.23 з моменту наказу про зарахування.

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", та ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    11.3%
    Савченко Олександр 9 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Руслане!

    1) Чи можуть мене мобілізувати до 18 вересня, якщо на руках буде цей витяг? - якщо Ви маєте статус військовозобов'язаного, то теоретично Вас можуть мобілізувати (у разі проходження ВЛК та визнання придатним до військової служби). Оскільки право на відстрочку у Вас виникає не з дати видачі наказу про зарахування, а з дати самого зарахування (саме тоді Ви набуваєте статус студента). Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка до військкомату лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Навіть якщо Вам вручать таку повістку, то можна "потягнути" з проходженням ВЛК (строки проходження не регламентовані). Хоча звичайно є ризик, що військкомат розцінить таке затягування як порушення і захоче притягнути Вас до адміністративної відповідальності згідно ч.2 ст.210-1 КУпАП (штраф 3400-5100 грн). У будь-якому разі краще заплатити штраф, а не бути мобілізованим. Крім того, є поважні причини для неявки по повістці (наприклад, підтверджена лікарняним листом хвороба), тоді ніякої відповідальності не буде.

    Отже, для отримання відстрочки такий витяг не підходить. Точніше він буде актуальним лише з 18 вересня 2023 року. Оскільки саме тоді Ви набудете статусу студента (хоча можливо у військкоматі погано знають законодавство і такий витяг "прокатить" і до 18 вересня). До речі, можу надіслати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти-студенти успішно отримували відстрочку.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ЗАКОН України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ХХХ

    Якщо Ви маєте статус призвоника, то раджу звернути увагу на наступне.

    Відповідно до частини дев'ятої статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    При цьому частиною першою статті 37 Закону передбачено, що взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;

    звільнені зі служби у військовому резерві, які не виконали обов’язків служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів, не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

    Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487, військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Відповідно до статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

    Згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Генеральному штабу Збройних Сил України визначити черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

    ОТЖЕ, призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише резервісти та військовозобов'язані (призовники - ні).

    При цьому, згідно статті 18-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" під час дії воєнного стану призов призовників на строкову військову службу не проводиться.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви стоїте на військовому обліку призовників - Вас не мобілізують, адже призову на військову службу під час мобілізації пілягають лише військовозобов'язані або резервісти.

    За загальним правилом призовником являвляється громадянин до 27 років (можливі зміни - 25 років), який стоїть на військовому обліку призовників, не проходив строкову службу, не мав військової кафедри, який не був звільнений від призову на строкову військову службу та має приписне посвідчення.

    Якщо Ви є військовозобов'язаним, то даний витяг не підтверджує право на відстрочку - адже згідно статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    В наказі зазначено, що Ви станете студентом лише з 18 вересня, до того моменту Ви не матимете право на відстрочку як здобувач вищої освіти.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вітаю! Цього року вступив до ВНЗ, є приказ про зарахування, в якому написано - цитую: "Наказ - від 09 серпня 2023р.Про зарахування до навчанняНа підставі правил прийому до (ВНЗ) у 2023 році та рішення приймальної комісії від 09 серпня 2023 року, протокол №39НаказуюЗарахувати з 18 вересня 2023 року студентами 1 курсу очної денної форми здобуття освіти за спеціальностями за кошти державного бюджету згідно з додатком..."Таке питання: В ВНЗ повідомили, що студентський квиток та довідку по формі 20 можуть видати після 18 вересня, а зараз можна взяти витяг з приказу.

    Чи можуть мене мобілізувати до 18 вересня, якщо на руках буде цей витяг?

    ТАК, МОЖУТЬ. ДО 18 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ ВАМ НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ПОТРІБНО З'ЯВЛЯТИСЬ ДО ТЦК. ТАК, НАКАЗ ПРО ВАШЕ ЗАРАХУВАННЯ ДАТОВИЙ 09 ВЕРЕСНЯ, АЛЕ ОФІЦІЙНО СТАТУС СТУДЕНТА ВИ ОТРИМАЄТЕ ЛИШЕ З 18 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ. ТОМУ З НАЯВНІСТЮ НА РУКАХ ЛИШЕ ВИТЯГУ З НАКАЗУ МОЖНА НЕ ОДИН РАЗ БУТИ МОБІЛІЗОВАНИМ, ОСКІЛЬКИ СТАНОМ НА ЗАРАЗ БАГАТО ЧАСУ ДЛЯ ЦЬОГО НЕ ВИМАГАЄТЬСЯ.

    Чи приказ про зарахування не має сили До 18 вересня і мене можуть мобілізувати?

    ТАК, МОЖУТЬ. ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ МАЮТЬ ЛИШЕ ЗДОБУВАЧІ ОСВІТИ. СТАТУС ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВИ ОТРИМАЄТЕ З 18 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ, КОЛИ ПОЧНЕТЕ НАВЧАННЯ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ Про вищу освіту

    Стаття 1. Основні терміни та їх визначення

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    ...

    11) здобувачі вищої освіти - особи, які навчаються у закладі вищої освіти на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня і кваліфікації.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ...

    І що робити, якщо я отримаю повістку в період до 18 вересня?

    НАЙКРАЩИЙ ВАРІАНТ - ОФОРМЛЕННЯ ПОВАЖНОЇ ПРИЧИНИ ДЛЯ НЕЯВКИ ДО ТЦК. ГОТОВИЙ ДОПОМОГТИ ВАМ З ЦИМ ПРИ ПОТРЕБІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Руслан, доброго вечора!

    "Чи можуть мене мобілізувати до 18 вересня, якщо на руках буде цей витяг"?

    - МОЖУТЬ ПРИЗВАТИ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК СТАТУС СТУДЕНТА І ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, БУДУТЬ МАТИ ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ВИ БУДЕТЕ ЗАРАХОВАНІ ДО ВНЗ З 18.09.2023 РОКУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЗА ВИКЛЮЧЕННЯМ ТОГО, ЯКЩО ВИ:

    - ТАК, ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    "Чи приказ про зарахування не має сили До 18 вересня і мене можуть мобілізувати"?

    - МОЖУТЬ ПРИЗВАТИ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    І що робити, якщо я отримаю повістку в період до 18 вересня?

    ПОВЕСТКУ ВПОЛНЕ МОГУТ ВРУЧИТЬ УЧИТЫВАЯ ОБСТАНОВКУ И ВОЕННОЕ ПОЛОЖЕНИЕ В УКРАИНЕ.

    НО БЕСПОКОИТЬСЯ НЕ СТОИТ, ТАК КАК ЕСТЬ ЗАКОННЫЕ ОСНОВАНИЯ ДЛЯ НЕЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    ОТКАЗЫВАТЬСЯ ОТ ПОЛУЧЕНИЯ ПОВЕСТКИ НЕТ СМЫСЛА, ТАК КАК БУДЕТ СОСТАВЛЕН АКТ ОБ ОТКАЗЕ И ВСЕОДНО ВАМ БУДЕТ СООБЩЕНО О ДАТЕ, ВРЕМЕНИ И МЕСТЕ ЯВКИ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ).

    Так, самым распространенным законным основанием для неявки в ТЦКСП (военкомат), является болезнь (любое заболевание), что есть уважительной причиной для неявки в ТЦКСП (военкомат).

    Вы можете вызвать скорую помощь и получить справку о вызове скорой помощи с последующим направлением на лечение в больницу, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Также, Вы можете обратиться в любую больницу и получить справку о том, что заболел и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    Кроме того, Вы можете лечь на стационар или дневной стационар любой больницы и получить справку о том, что заболели и проводится лечение в отношении Вас, которую потом направите в ТЦКСП (военкомат) с заявлением по почте через Укрпочту и на электронную почту.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу...

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    Эта же норма, распространяется и на военнообязанных запаса, резервистов.

    ЕСЛИ ВЫ НЕ ЯВИТЕСЬ ПО ПОВЕСТКЕ ДЛЯ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - ШТРАФ ОТ 3400 грн. ДО 5100 грн..

    ЗАОЧНО ШТРАФА БЫТЬ НЕ МОЖЕТ, ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ЕГО ПРИВЛЕЧЬ К АДМИНИСТРАТИВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НУЖНО ТОЛЬКО ЛИЧНОЕ ПРИСУТСТВИЕ, ЧТОБЫ СОСТАВИТЬ ПРОТОКОЛ И ВРУЧИТЬ ЕГО, ВЫНЕСТИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ И ВРУЧИТЬ ЕГО!

    БЕЗ ОФОРМЛЕНИЯ ДОКУМЕНТОВ НЕ БУДЕТ ШТРАФА.

    В ЛЮБОМ СЛУЧАЕ, УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    11.3%
    Крикун Сергій Павлович 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0519-23):

    " V. Строки реєстрації заяв, конкурсного відбору та зарахування на навчання...

    2. Для вступу на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі ПЗСО та НРК5:..Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 18:00 08 серпня;

    зарахування вступників: за державним або регіональним замовленням проводиться не пізніше 10 серпня; за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше ніж 30 серпня;...

    3. Для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі НРК6 та НРК 7:...

    Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 18:00 29 серпня;

    зарахування вступників на навчання: за державним або регіональним замовленням проводиться 31 серпня; за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше ніж 30 вересня;..

    5. Для тих категорій вступників, для яких строки реєстрації заяв вступників, конкурсного відбору та зарахування на навчання не визначено в пунктах 2-4 цього розділу, зазначені строки визначаються Правилами прийому. При цьому зарахування (переведення) на навчання закінчується: за державним (регіональним) замовленням - не пізніше ніж 01 жовтня, за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше ніж 30 листопада...

    XIII. Наказ про зарахування

    1. Накази про зарахування на навчання видаються керівником закладу вищої освіти на підставі рішення приймальної комісії. Накази про зарахування на навчання з додатками до них формуються в ЄДЕБО та оприлюднюються на вебсайті закладу вищої освіти у вигляді списку зарахованих у строки, встановлені в розділі V цього Порядку або відповідно до нього.".

    ---

    Доброго дня, пане Руслане! По-перше, наведений Вами наказ суперечить наведеному Порядку прийому 2023р. По-друге, вступник до ВНЗ (для здобуття ступеня магістра) при виконанні вимог рекомендації про зарахування вважається зарахованим 31 серпня (за державним замовленням).По-третє, зазначені у наказі про зарахування особи є такими, що зараховані до навчання у строки, зазнасчені в розд.V Порядку. Тому, як я вважаю, витяг з наказу є належним документом для підтвердження права на відстрочку

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Мобілізувати до 18 вересня Вас можуть, так як зазначен право на відстрочку від мобілізації у вас виникає після зарахування вас на навчання а студентом Ви станете після 18.09.2023

    Відповідно до українського законодавства, здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною чи дуальною формами освіти, не можуть призивати на військову службу під час мобілізації.

    Проте правило не поширюється студентів-заочників. Повнолітні студенти іноземних вузів, які приїдуть в країну, не зможуть перетнути державний кордон, якщо є військовозобов'язаними.

    При цьому право на відстрочку можна втратити після закінчення бакалаврату, доки людину офіційно не зарахують на навчання на магістратуру (якщо подала відповідні документи). Подібне правило діє і під час вступу на аспірантуру.

    Студенти втрачають право на відстрочку від мобілізації також у разі відрахування з освітнього закладу.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України