Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 16 серпня 2023, питання №90156

Обучение в двух ВУЗах

Добрый день, сейчас я учусь на бюджете в магистратуре и хочу поступить в другой ВУЗ на контракт в магистратуру на другую специальность
Допускается ли обучение в двух вузах одновременно на дневной форме обучения?

Відповіді юристів (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Очна (денна, вечірня) форма здобуття освіти - це спосіб організації навчання здобувачів освіти, що передбачає їх безпосередню участь в освітньому процесі.

    Жодним нормативним актом не передбачено кількість ВНЗ де Ви можете одночасно навчатись (не беручи до уваги обмеження щодо навчання за державним замовленням тільки один раз).

    Таким чином, Ви можете навчатись одночасно в кількох ВНЗ за денною формою навчання.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, через зелене посилання вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, допускається. Але тільки в одному ВУЗі це може бути за кошти державного бюджету.

    Всього доброго! При потребі звертайтесь, буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Це можливо, якщо навчання у наступному ВНЗ буде не на бюджеті.

    У разі потреби отримати повну та предметну консультацію можете звернутись до мене персонально.

    Турчин Ярослав Александрович

    Так, можна!

    gerb.gif

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 62. Права осіб, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на:

    16) навчання одночасно за декількома освітніми програмами, а також у декількох закладах вищої освіти, за умови отримання тільки однієї вищої освіти за кожним ступенем за кошти державного (місцевого) бюджету;

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    (Зі змінами, внесеними згідно з наказом МОН № 682 від 06.06.2023)

    № 276 від 15 березня 2023 року

    Зареєстрованов Міністерстві юстиції України28 березня № 519/39575

    Про затвердження Порядку прийому на навчаннядля здобуття вищої освіти в 2023 році

    ІІ. Прийом на навчання для здобуття вищої освіти

    Для здобуття ступеня вищої освіти за іншою спеціальністю також приймаються особи, які здобули раніше такий самий або вищий ступінь (рівень) вищої освіти або здобувають його не менше одного року та виконують у повному обсязі індивідуальний навчальний план. Умовою зарахування здобувача вищої освіти для одночасного навчання за іншою спеціальністю в тому самому або в іншому закладі вищої освіти є виконання вимог до вступників на відповідні освітні програми. Ці вимоги повинні бути виконані до початку другого року навчання, але не пізніше періоду проведення атестації здобувачів.

    ІІІ. Джерела фінансування здобуття вищої освіти

    7. Особи, які здобувають вищу освіту, мають право на навчання одночасно за декількома освітніми програмами, а також у декількох закладах вищої освіти.

    Не допускається одночасне навчання за двома чи більше освітніми програмами за державним або регіональним замовленням.

    Тобто у 2023 році Ви маєте законне право одночасного навчання в декількох закладах вищої освіти, так само як і суміщати навчання з роботою. Саме для цього передбачено оформлення в закладах індивідуального навчального плану. Проте, краще завчасно узгодити навчання у деканаті, щоб не було проблем з виконанням навчального плану та успішністю.

    Крім того, слід вирішити питання зберігання оригіналів документів про загальну середню / вищу освіту попереднього рівня на підставі яких здійснюється вступ д ЗВО. Як правило оригінали документів та сертифікатів ЗНО зберігались у тому закладі, де ви навчаєтесь за державним замовленням, а в інший заклад видавалась довідка із інформацією, що оригінали документів зберігаються у закладі такому-то за такою-то адресою. Раніше це питання чітко регулювалось наказом МОН про умови вступу на навчання, але зберіглись ці норми й в положеннях університетів щодо діловодства, особових справ здобувачів вищої освіти, правилах прийому тощо.

    Єдина перешкода може бути - вступ на навчання за двома бюджетними програмами, таке ЄДЕБО не пропусте, оскільки в програмі стоїть відповідний запобіжник, що блокує вступ на навчання більш ніж на 1 бюджетне місце.

    Успіхів у навчанні!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    ЭТО ВОЗМОЖНО.

    Всего доброго!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 9 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Законодавством України не заборонено навчатись в двох навчальних закладах на бюджеті. Щоправда якщо у Вас буде багато пропусків занять, то до Вас можуть приймати міри дисциплінарної відповідальності як санкції за прогули, якщо в якомусь навчальному закладу будуть прискіпливо ставитись до пропусків занять.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію, написати тексти правничих документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України