Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 16 серпня 2023, питання №90183 150₴

Бюджетне місце після академ відпустки не хочуть повертати, кажуть іти на контракт

Рік тому подав заяву на академ відпустку. Був на бюджеті. Хотів поновитися, а в деканаті кажуть, що усі бюджетні місця зайняті пільговими і що можу повертатися лише на контракт.

Я не розумію куди ділося моє бюджетне місце. Куди звернутися, щоб вони його повернули? Чи є їх дія правомірною пропонувати мені контракт?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Максиме!

    Порядок надання академічних відпусток визначається положеннями, які затверджують органи Міністерства освіти і науки. Зазвичай кожен ВНЗ має своє положення. Оформляється відпустка наказом ректора ВНЗ на підставі поданих документів (перелік визначається ВНЗ, але завжди необхідна заява студента на ім’я ректора про надання академічної відпустки із зазначенням поважних підстав).

    Щоб вийти з академвідпустки, потрібно теж подати до деканату відповідну заяву на поновлення, а в окремих випадках - разом з супровідними документами. Її написання є обов’язковим, адже на підставі заяви буде видано наказ про поновлення студента.

    Якщо ви перебували в академвідпустці за станом здоров’я, то супровідним документом має бути висновок ЛКК. Отримати його необхідно за два тижні до початку семестру, звернувшись до ЛКК. Студентам, які перебували в академвідпустці у зв'язку з проходженням строкової військової служби, для допуску до навчання потрібен документ про закінчення строкової військової служби. В інших випадках достатньо лише заяви.

    При тому за студентом обов'язково зберігається його місце навчання на бюджеті.

    Готовий відповісти на Ваші питання.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна 9 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Коли академічна відпустка підходе до завершення, необхідно буде подати до деканату заяву на ім'я ректора про повернення з відпустки. Якщо академічну відпустку було надано за медичними показаннями, до заяви потрібно докласти висновку лікаря про те, що здоров'я дозволяє продовжити навчання у ВНЗ.

    Ні це не правомірно. Запросіть у навчального закладу наказ про переведення на контракт, зрозуміти чи дійсно він існує.

    Також можете звернутися із скаргою до МОН.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України