Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 18 серпня 2023, питання №90306 400₴

Розірвання трудового договору

Як розірвати даний договір? Вчора повідомив своєму керівнику, що не планую продовжувати працювати. Вона вказала, що потрібно відпрацювати 2 тижні. Договір було укладено на один місяць від 18.07 з продовженням. Яким чином мені необхідно офіційно повідомити працедавця про припинення даного договору. Дякую.
Договір прикріплюю.

Відповіді юристів (14)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12.5%

    Доброго дня.

    Вами укладено строковий трудовий договір. Який припиненим з моменту закінчення строку на який його було укладено (ст. 36 КЗпП України).

    Обов'язок відпрацювати два тижні до моменту звільнення відноситься до ст. 38 КЗпП України - розірвання безстрокового трудового договору за ініціативи працівника.

    Тобто, Вам достатньо з сьогоднішнього дня припинити виконувати трудові обов'язки і договір є припиненим. Подання будь-яких додаткових заяв не потрібно.

    Керівник, або необізнана, або свідомо вводить Вас в оману. Адже якщо Ви почнете працювати понад строк договору то він буде вважатись безстроковим.

    Тимченко Анастасия Александровна
    7.5%
    Тимченко Анастасия Александровна 8 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    В даному випадку мова йде про строковий трудовий договір. п2 ч. 1 ст. 36 КЗПУ передбачає припинення трудового договору по закінченню строку , крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення. Тобто Вам не потрібно в цьому випадку відпрацьовувати 2 тижні, а якщо Ви будете продовжувати роботу, то й договір буде продовжено

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Дмитре!

    Не бачу нічого особливого в цьому трудовому договорі, крім того, що він строковий. Звільнення за ним відбувається у відповідності із Кодексом про працю.

    Згідно статті 36 КЗпП припинення трудового договору може бути, в тому числі, у разі, якщо закінчено строк його дії, крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення.

    Для звільнення Ви повинні просто написати заяву . Звільнення відбудеться у той самий день.

    Роботодавець орієнтується у своїй вимозі про відпрацювання на статтю 38 КЗпП, згідно якої працівник має попередити роботодавця про розірвання безстрокового трудового договору за два тижні. Таке попередження має бути у вигляді письмової заяви. Якщо «терміновість» звільнення не має значення, то вказувати в заяві причину не обов’язково. В таких випадках, якщо працівник шукає варіанти, як звільнитися з роботи за один день, у нього мають бути вагомі причини. Законодавчий перелік таких причин визначено частиною першою статті 38 КЗпП. До них належать:

    переїзд на нове місце проживання;

    переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

    вступ до навчального закладу;

    неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

    вагітність;

    догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною-інвалідом;

    догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи;

    вихід на пенсію;

    прийняття на роботу за конкурсом,

    а також з інших поважних причин.

    Якщо у заяві про звільнення працівник вказав хоч одну із зазначених причин, роботодавець має звільнити працівника у строк, про який він просить, тобто без відпрацювання двох тижнів.

    Проте це не Ваш випадок точно!

    Буде бажання поговорити більш предметно, звертайтесь прямо до мене.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    7.5%

    ВІтаю,

    Ви уклали строковий трудовий договір від 20.07.2023 року.

    Таким чином рівно через місяць цей договір може бути припинено.

    Стаття 36 КЗпП зазначає, що підставами припинення трудового договору є:

    2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення.

    Тобто, якщо продовжувати працювати, то договір продовжується, якщо не працювати, то договір припинено.

    Є додаткові запитання- звертайтесь.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповідно до пункту 1.4 Даний договір між Банком і Працівником укладається терміном на 1 місяць і діє з 18.07.2023 протягом календарного місяця.

    Статтею 23 КЗпП України передбачено, що трудовий договір може бути:

    1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

    3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

    У вашому випадку договір укладено на визначений строк (строковий договір).

    При цьому, згідно пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП України підставою припинення трудового договору є закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення.

    А відповідно до статті 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

    У вашому випадку договір укладено на визначений строк (строковий договір). Тому "відпрацьовувати " 2 тижні Ви не повинні.

    Припинення трудового договору у зв'язку із закінченням строку його дії не потребує заяви чи будь-якого іншого волевиявлення працівника. Роботодавець також не зобов'язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Контракт припиняється у зв'язку із закінченням строку його дії. Винятком із цього правила є фактичне продовження трудових відносини, коли жодна зі сторін за закінченням строку дії трудового договору не поставила вимогу про їх припинення.

    До такого висновку дійшов Касаційний цивільний суд Верховного Суду у постанові від 15 лютого 2023 року у справі № 377/169/20.

    ОДНАК, я все одно раджу Вам подати письмову заяву про припинення договору у зв'язку з закінченням строку його дії (відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Тим паче у пункті 1.4 договору також вказано, що якщо після закінчення строку його дії трудові відносини продовжуються і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, договір продовжується на той самий строк.

    Всього найкращого!

    Винограденко Антон Анатолійович
    12.5%
    Винограденко Антон Анатолійович 8 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Виходячі за трактування пункту 8.1, 8.2. цього Договору і діючого трудового законодавства, Ви, як працівник можете розірвати трудовий договір за власною ініціативою «день в день» у зв’язку з веденням бойових дій в районі розташування роботодавця та загрозою для життя і здоров’я працівника. Але якщо ви перебуваєте у м. Благовіщенську (Кіровоградської області), то така підстава вас не стосується, так як така територія не відноситься до зони ведення бойових дій.

    Додаткові підстави для звільнення в той день про який ви просите:

    • переїзд на нове місце проживання;
    • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
    • вступ до навчального закладу;
    • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
    • вагітність;
    • догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю;
    • догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;
    • вихід на пенсію;
    • прийняття на роботу за конкурсом;
    • інші поважні причини які унеможливлюють працю на цьому підприємстві.

    Але ці підстави повинні бути документально підтверджені і надані роботодавцю. Якщо в такому випадку роботодавець вам відмовляє - то звертатися до суду.

    Якщо підстав немає - то все ж таки відпрацювати 2 тижні і звільнитися за власним бажанням.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Припинення трудового договору після закінчення строку не вимагає заяви або якогось волевиявлення працівника. Роботодавець також не зобов'язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

    Закінчення строкового трудового договору (контракту) припиняє трудові відносини тоді, коли вимогу про звільнення заявила одна із сторін трудового договору - працівник чи роботодавець. При такому волевиявленні однієї зі сторін друга сторона не може перешкодити припиненню трудових відносин.

    У зв'язку із скасуванням Верховним Судом постанови апеляційного суду, в порядку статті 444 ЦПК України подано заяву про поворот виконання постанови апеляційного суду в частині стягнутого середнього заробітку.

    Відповідно до ч. 2 ст. 445 ЦПК України у справах про стягнення зарплати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання не допускається незалежно від того, у якому порядку ухвалено рішення, за винятком випадків, коли рішення було обгрунтовано на підроблених документах або на завідомо неправдивих відомостях позивача.

    Якщо звернутися до ст. 239 КЗпП, то у разі скасування виконаних судових рішень про стягнення зарплати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання допускається лише тоді, коли скасоване рішення ґрунтувалося на повідомлених позивачем неправдивих відомостях або поданих ним підроблених документах.

    Отже, чинне законодавство не допускає повороту виконання рішення суду у разі скасування виконаних судових рішень про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин. Для цієї категорії справ не має значення, в якому порядку ухвалене те рішення, яким було скасовано інше виконане рішення.

    Оскільки відсутні докази того, що скасоване Верховним Судом рішення апеляційного суду було обгрунтоване на підроблених документах або на завідомо неправдивих відомостях позивача, апеляційний суд дійшов обгрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення заяви роботодавця про поворот виконання судового рішення.

    Джерело: постанова Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 25.10.2021 р. у справі № 607/3393/18.

    Якщо по закінченню терміну дії договору ви припинете виконання робіт - це і буде вважатись завершенням роботи і не потребує жодних інших дій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Щоб припинити строковий трудовий договір - Вам достатньо не вийти на роботу та направити рекомендованим листом повідомлення-вимогу припинити трудові відносини.

    Згідно ст. 39-1 КЗпП Якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 статті 23) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

    Заявляючи про вимогу відпрацювання - Вас вводять в оману. Якщо Ви вийдете на відпрацювання - вважатиметься, що Ви виконуєте трудові обов’язкови та договір автоматично продовжиться.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 8 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Дмитро!

    Додаю зразок заяви:

    Голові правління АТ "Акцент-Банк"

    Кандаурову Юрію Васильовичу

    Від ___

    ЗАЯВА

    Прошу звільнити мене з посади операціоніста банку у зв'язку з закінченням строку трудового договору відповідно до пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП України, пункту 1.4 трудового договору.

    Дата Підпис ПІБ

    ХХХ

    Заяву готуєте в 2-х примірниках та подаєте її секретарю/у канцелярію, щоб на вашому примірнику секретар/діловод поставив дату отримання та реєстраційний індекс (вхідний номер).

    Якщо не захочуть приймати та реєструвати заяву, можете посилатися на наступне:

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."...

    Також заяву можна відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    Згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Всього найкращого!

    Турчин Ярослав Александрович
    12.5%

    Вітаю Вас!

    Єдиний можливий варіант поведінки в даному випадку, на мій погляд, відпрацювавши строк трудового договору - 1 місяць і не продовжити його, припинивши виконання посадових обов"язків. Для гарантії, в останній робочий день місячного терміну або вже зараз фактично - письмово повідомити роботодавця про те, що трудовий договір вичерпав свій строк і бажання укладати на новий строк (продовжувати його) Ви наміру не маєте. Обов"язку відпрацьовувати два тижні в чинному законодавстві немає... попередження за два тижні до звільнення теж в даному випадку не працює.

    Нажаль, працівник не може просто з власної ініціативи, попередивши роботодавця за 2 тижні розірвати строковий трудовий договір. Кодексом законів про працю (ст. 38) така можливість розірвання трудового договору передбачена, але у випадку, коли договір укладений на невизначений строк.

    Строковий трудовий договір з працівником може бути припинений достроково за наявності підстав, передбачених законодавством, а саме:

    Перше. На вимогу працівника.

    Відповідно до ст. 39 КЗпП Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 статті 23 КЗпП) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП.

    Друге. У зв’язку з веденням бойових дій.

    Статтею 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Третє. За згодою сторін трудового договору.

    Сторони трудового договору (працівник/ця і роботодавець) можуть дійти взаємної згоди про дострокове припинення дії укладеного трудового договору. Ініціатива щодо припинення трудових відносин за згодою сторін (п. 1 ст. 36КЗпП) може бути як працівник/ці так і роботодавця. Для звільнення за згодою сторін має бути досягнута згода обох сторін трудового договору.

    Успіхів Вам у вирішенні цієї нагальної проблеми!

    Крикун Сергій  Павлович
    7.5%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n138):

    "Стаття 23. Строки трудового договору

    Трудовий договір може бути:...

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

    3) таким, що укладається на час виконання певної роботи...

    36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:...

    2) закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення;...".

    ---

    Доброго дня, пане Дмитре! Пункт 1.4 Вашого трудового договору повторює умову п.2 ст.36 КЗпП; "коли трудові відносини продовжуються і жодна зі сторін не вимагає їх припинення". Таким чином, необхідною умовою звільнення є активні дії ініцатора припинення договору, подання заяви, а не просто мовчазний невихід на роботу. Вам належить подати заяву про звільнення з роботи з 18.08.2023р. у зв'язку з закінченням строку договору та небажанням продовження його дії.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вас строковий трудовий договір, тому нічого вам відпрацьовувати не потрібно.

    згідно пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП України підставою припинення трудового договору є закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення.

    Напишіть заяву у довільній формі , що після 18.08.23 року ви припиняєте договір і не бажаєте його продовжувати.

    Можу допомогти вирішити ваше питання. Звертайтесь!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено режим воєнного стану!

    24 березня 2022 року набрав чинності Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", відповідно до якого на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

    Статтею 4 Закону визначено особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника:

    ◆ у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Статтею 5 Закону визначено особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у період дії воєнного стану:

    ◆ допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    ◆ норми статті 43 Кодексу законів про працю України не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

    Повідомте що не бажаєте продовження дії договірних відносин з 18.08.2023

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Трудові відносини всіх працівників регулює Кодекс законів про працю України.

    Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, установі, організації або з фізичною особою.

    Трудовий договір це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

    Кодексом законів про працю України визначено такі підстави припинення трудового договору:

    - Угода сторін.

    За угодою сторін може припинятись трудовий договір, укладений на невизначений строк, так і строковий трудовий договір. Припинення трудового договору можливе у будь-який час, коли між власником або уповноваженим ним органом та працівником досягнуто угоду про припинення трудового договору. В даному випадку така пропозиція може надходити як від власника або уповноваженого ним органу так і від працівника. Якщо з поданою однією із сторін пропозицією про припинення трудового договору погоджується друга сторона, то вважається, що сторони досягли угоди про припинення трудового договору, і працівник звільняється з роботи.

    При відсутності згоди кожної сторони на пропозицію іншої розірвання трудового договору проводиться за ініціативою працівника чи за ініціативою власника або уповноваженого ним органу.

    - Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

    Порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника залежить від того, чи це є трудовий договір, укладений на визначений строк чи строковий договір.

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

    У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    При відсутності у заяві працівника прохання про звільнення його до закінчення строку попередження, розірвання власником або уповноваженим ним органом трудового договору до настання двотижневого строку є незаконним.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Чинним законодавством працівнику надано право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Слід зазначити, що строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених для розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника.

    Спори про дострокове розірвання трудового договору вирішуються в загальному порядку, встановленому для розгляду трудових спорів.

    - Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

    Законодавстом визначено ряд випадків, за якими трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом.

    До них належать:

    - зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

    - виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

    - систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

    - прогул (в тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

    - нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

    - поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

    - поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

    - вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

    При цьому слід зазначити, що при звільненні працівників за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з причин незалежних від них, а саме, за скороченням чисельності або штату працівників, при виявленій невідповідності обійманій посаді або виконуваній роботі і при поновленні на роботі іншого працівника, який раніше виконував цю роботу, власник або уповноважений ним орган повинен запропонувати працівникові переведення на іншу роботу.

    Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення у разі нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності), а також у період перебування працівника у відпустці.

    Проте, це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

    Законодавством також визначені додаткові підстави для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окемими категоріями працівників за певних умов.

    Так, крім вищезазначених підстав, трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний також у випадках:

    - одноразового грубого порушення трудових обов’язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації всіх форм власності, його заступниками, а також службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєно персональні звання, і службовими особами державної контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами;

    - винних дій керівника підприємства, установи, організації, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати;

    - винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір’я до нього з боку власника або уповноваженого ним органу;

    - вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

    Правило про недопустимість звільнення працівників в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування у відпустці стосується також всіх додаткових підстав розірвання трудового договору.

    Розірвання трудового договору у випадках винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір’я до нього з боку власника або уповноваженого ним органу; вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи, може здійснюватись лише з додержанням вимог статті 43 Кодексу законів про працю України.

    Зазначена стаття Кодексу передбачає, що для звільнення працівника необхідно отримати попередню згоду профспілкового органу. Винятки з цього правила наведено у статті 43-1 цього Кодексу, де, зокрема, зазначено, що звільнення працівника без згоди профспілкового органу допускається, якщо він не є членом професійної спілки, що діє на підприємстві, в установі, організації, або профспілкової організації там взагалі немає.

    - Розірвання трудового договору з керівником на вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника)

    Вимогу про розірвання трудового договору з керівником підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", може заявити виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник).

    Якщо власник або уповноважений ним орган, або керівник, стосовно якого пред’явлено вимогу про розірвання трудового договору, не згоден з цією вимогою, він може оскаржити рішення виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) до суду у двотижневий строк з дня отримання рішення. У цьому разі виконання вимоги про розірвання трудового договору зупиняється до винесення судом рішення.

    У разі, коли рішення виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) не виконано і не оскаржено у зазначений строк, виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) у цей же строк може оскаржити до суду діяльність або бездіяльність посадових осіб, органів, до компетенції яких належить розірвання трудового договору з керівником підприємства, установи, організації.

    - Закінчення строку трудового договору.

    Закінчення строку трудового договору передбачає припинення трудових відносин лише у тому випадку, коли вимогу про припинення трудових відносин заявила одна із сторін трудового договору – працівник чи власник або уповноважений ним орган. Якщо такої вимога жодна із сторін не поставила, трудові відносини тривають.

    - Переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію, або перехід на виборну посаду.

    Слід зазначити, що умовою здійснення переведення на іншу роботу є, зокрема, згода працівника на переведення, наказ власника або уповноваженого ним органу за попереднім місцем роботи про припинення трудового договору у зв’язку з переходом на інше підприємство, установу чи організацію; погодження між керівниками обох заінтересованих підприємств, установ чи організацій.

    Перехід працівника на виборну посаду також є підставою для припинення трудового договору, якщо його обрали, зокрема на посаду в державний орган, громадську організацію.

    - Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці.

    В даному випадку доцільно зазначити, що інформація про нові умови праці повинна бути доведена до працівника не пізніше ніж за два місяці.

    Також, Кодекс законів про працю України передбачає ряд інших підстав припинення трудового договору, а саме, призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну невійськову) службу; набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням) до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи; підстави, передбачені контрактом.

    Щодо припинення дії трудового договору у разі зміни підпорядкованості підприємства, установи, організації слід зазначити, що зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації, не припиняє дії трудового договору.

    Також, у разі зміни власника підприємства, та у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України