Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 серпня 2023, питання №90317 150₴

Отсрочка от мобилизации

Добрый день.Ситуация такая ,была оформлена отсрочка по абзац 11,теща инвалид второй группы,ещё в ноябре прошлого года,бессрочно.В апреле последний раз проходил медкомиссию .Признан ограниченно годнымВ мае позвонили с ТЦК,сказали что нужно подтвердить в областном ВЛК,у меня по работе не получалось,сказали поедете когда сможете у вас все равно отсрочка.Такой же разговор состоялся и в конце июня,только я сам пришел в ТЦК.Из за работы поехать не получилось.После этого разговора с военкомата не звонят.Военный билет и пройденная медкомиссия лежат в ТЦК с апреля месяца.Три вопроса.:действует ли ещё отсрочка на основании
,что теща инвалид 2 группы?Надеюсь я ничего не нарушил?Направления на областной ВЛК не выдавали.Как вернуть военный билет?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    З огляду на ті обставини, що викладені Вами у питання, Ви маєте стовідсоткове право на відстрочку!

    Щоправда, після Вашого отримання відстрочки в ТЦК відбулись істотні зміни саме у згаданому Вами абзаці 11 частини першої статті 23 Закону про мобілізацію, а саме:

    Згадана норма ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    зазначає тепре:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Отже наразі для отримання відстрочки за Вашою підставою треба доводити, що у тещі немає інших осіб, які можуть її доглядати (а вони в неї є, починаючи з донькі, Вашої дружини!)

    Проте нехай це Вас не турбує, бо у Вашому випадку діє один з наріжних принципів права: закон, якій погіршую становище особи, не має зворотньої сили!

    Отже Ваша відстрочка на даний момент є чинною!

    Буде бажання поспілкуватись більш предметно, звертайтесь безпосередньо до мене.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Андрій!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Якщо ж раптом ТЦК вважатиме інакше, його дії треба негайно оскаржувати!

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    • Андрей Клієнт 8 місяців тому

      я своими действиями ничего не нарушил?И как вернуть военный билет

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, Ви нічого своїми діями не порушили. Для того, щоб пройти обласну ВЛК Вам потрібне направлення з ТЦК та СП. Для того, щоб повернути військовий квиток потрібно написати заяву до ТЦК та СП.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Добрый день.Ситуация такая ,была оформлена отсрочка по абзац 11,теща инвалид второй группы,ещё в ноябре прошлого года,бессрочно.В апреле последний раз проходил медкомиссию .Признан ограниченно годнымВ мае позвонили с ТЦК,сказали что нужно подтвердить в областном ВЛК,у меня по работе не получалось,сказали поедете когда сможете у вас все равно отсрочка.Такой же разговор состоялся и в конце июня,только я сам пришел в ТЦК.Из за работы поехать не получилось.После этого разговора с военкомата не звонят.Военный билет и пройденная медкомиссия лежат в ТЦК с апреля месяца.

    Три вопроса.:действует ли ещё отсрочка на основании,что теща инвалид 2 группы?

    В СИЛУ ВИМОГ СТАТТІ 58 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ДІЄ, АЛЕ НОРМАТИВНА БАЗА З ЦЬОГО ПИТАННЯ ВЖЕ ЗМІНЕНА.

    ТОМУ ТЕОРЕТИЧНО ПІСЛЯ ВРУЧЕННЯ ВАМ ПОВІСТКИ ПРО ЯВКУ ДО ТЦК, СТАНОМ НА МОМЕНТ ЯВКИ З ВІДСТРОЧКОЮ ВЖЕ БУДЕ НЕ ВСЕ ТАК ДОБРЕ.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    ...

    Надеюсь я ничего не нарушил?

    НІ, НАЛЕЖНИМ Є ТІЛЬКИ СПОСІБ ОПОВІЩЕННЯ ШЛЯХОМ ВРУЧЕННЯ ВІДПОВІДНОЇ ПОВІСТКИ.

    Направления на областной ВЛК не выдавали.Как вернуть военный билет?

    ПОВЕРНУТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ВИ МОЖЕТЕ ЧЕРЕЗ ПОДАННЯ ВІДПОВІДНОЇ ЗАЯВИ ДО ТЦК. ЇЇ МОЖЛИВО В ЦІЛОМУ НАПРАВИТИ І ПОШТОВИМ ЗВ'ЯЗКОМ, АЛЕ ОТРИМАТИ ВК ВИ ЗМОЖЕТЕ ЛИШЕ ШЛЯХОМ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ПОХОДУ ДО ТЦК. А З ВІДСТРОЧКОЮ У ВАС ЗАРАЗ НЕ ДУЖЕ...

    Всього доброго. Успіхів!

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    действует ли ещё отсрочка на основании,что теща инвалид 2 группы?

    Термін дії відстрочки законом не передбачений, тому вважається, що вона дійсна поки існує підстава. Вас можуть зобов'язати підтвердити право на відстрочку. Якщо підстава змінилася: Ваша теща перестала бути особою з інвалідністю (термін дії довідки мсек закінчився, тощо) або є інші працездатні особи, на яких покладено обов'язок утримувати тещу - Ви не маєте права на відстрочку.

    Надеюсь я ничего не нарушил?

    Ви нічого не порушили. Постанову ВЛК могли затвердити і без Вашої присутності.

    Згідно п.22.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Довідка ВЛК з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.

    Крім того, під час мобілізації - військовозобов'язані не визнаються обмежено придатними. Тому, наступного разу - Вас можуть визнати придатним.

    Згідно пункту 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    • "Придатний до військової служби";
    • "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
    • "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Направления на областной ВЛК не выдавали.Как вернуть военный билет?

    Щоб повернути військовий квиток Вам неохідно звернутися із заявою до ТЦК про повернення військового квитка.

    Якщо нагальної необхідності в поверненні військового квитка немає, краще відкласти похід до ТЦК, адже існує ризик, що після звернення наступного разу до ТЦК та відсутності підтвердження права на відстрочку - Вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку.

    Звертайтесь у разі виникнення додаткових питань. Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів, згідно із законодавством покладається на дітей та чоловіка особи.( в статті 51 Конституції України. Дана конституційна норма знайшла своє відображення і в Сімейному кодексі України (статті 202-206).)

    законопроєкт № 9342 підписано

    Якщо у особи з інвалідністю є ще інші родичі , які теоретично здатні його доглядати , то у відстрочці можуть відмовити , відстрочку матиме хтось один з родичів.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42005 передано до Президента України , підписано

    ---

    Один з родичів , який подасть документи батька отримає відстрочку інші вже ні.

    для іншого родича доведеться оформити вже як доглядача за батьком через соц захист , або акт встановлення постійного догляду у міській раді викон комі.

    за фактом інвалідності отримає лише один , інший як доглядач через соц захист.

    треба ще довести , що родичка не має фізичної чи матеріальної спроможності доглядати батька унаслідок здоров я чи перебування у частих відрядженнях по роботі чи з питань ведення бізнесу.

    ---

    Зразок заяви:

    Начальнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки

    ___

    вул. ___

    ___

    Петренка Івана Петровича

    що проживає за адресою:

    ___ область, ___ район,

    м. ___, вул. ___

    поштовий індекс 29000

    тел.: *** *** ** **

    СКАРГА

    Я, ___ (П.І.П.), 02.01.1988 р.н., у січні 2013 року звернувся до ___ військкомату з проханням видати мені військовий квиток згідно чинного законодавства. Проте працівники військкомату мені повідомили, що у них відсутні бланки військових квитків і запропонували мені почекати 2 місяці. Через два місяці я знову звернувся з проханням видати мені військовий квиток, проте і в цей раз працівники мені відмовили посилаючись на відсутність бланків військових квитків і знову запропонували звернутись до них через «декілька місяців».

    Неправомірні дії працівників військкомату продовжувалися до березня 2013 року. У березні 2013 року мені повідомили, що я можу з’явитися у ___ міський військкомат та отримати належний мені документ.

    Проте, незважаючи на чинні на сьогодні нормативно-правові акти мені була надана «довідка» (від 15.03.2013 р. №000), а не військовий квиток.

    На моє законне запитання чому була видана довідка ?, а не встановлений законом документ прапорщик ___ повідомила, що тим особам, які не служили в Збройних силах України військові квитки не видаються, а подібні довідки є дійсними.

    Дане твердження не відповідає дійсності, так як при мені іншим особам були видані військові квитки, а «вибірковість» працівників щодо надання військових квитків мені не зрозуміла. Будь-які намагання мене особисто дізнатися яким нормативно-правовим атом керуються службовці ___ військкомату щодо невидачі військового квитка не принесли успіху.

    Вважаю, що працівники ___ міського військового комісаріату порушили моє право на отримання військового квитка з наступних підстав.

    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (чинний) від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час.

    Згідно п.3. Указу Президента України «Про положення про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцерів запасу» (чинний) від 25 травня 1994 року N 263/94 військові квитки видають районні (міські) військові комісаріати під час призову громадян на військову службу, зарахування їх до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров’я.

    Відповідно до п.29 Постанови «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. N 352 (чинний) громадяни, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час або непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, а також ті, що були раніше засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт, зокрема із звільненням від відбування покарання на військовий облік призовників не беруться і на підставі рішення комісії з питань приписки одержують військовий квиток, у якому робиться відповідна відмітка. Оформлення військових квитків цим громадянам здійснюється на підставі витягу з книги протоколів засідань комісії з питань приписки.

    Даним документом підтверджується моє право на отримання військового квитка, а не «довідки». Також, відповідно до п.4. Указу Президента України «Про положення про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцерів запасу» (чинний) від 25 травня 1994 року N 263/94 військовий квиток являє собою зшиту внакидку нитками книжечку розміром 88 х 125 мм, що складається з твердої обрізної з закругленими кутами обкладинки, обтягнутої бумвінілом темно-зеленого кольору, і 32-х сторінок.

    Тобто, мені повинен бути виданий документ встановленого зразка, а не ½ аркуша А4, яка іменується «довідкою».

    Необхідність військового квитка обґрунтовується також тим, що при прийомі на роботу або на вимогу органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування вимагається оригінал військового квитка. Надаючи незрозумілий аркуш паперу іменований «довідкою» відчуваю себе ніякового. Також даний факт принижує мою честь та гідність, що вважаю неприпустимим в процесі побудови правової держави.

    На підставі вищевикладеного та керуючись, Законом України «Про звернення громадян»,

    ПРОШУ:

    1. Прийняти скаргу до розгляду.
    2. Поновити мої порушені права.
    3. Видати мені військовий квиток встановленого зразка.
    4. Провести службову перевірку щодо невидачі мені військового квитка та притягнути до дисциплінарної відповідальності осіб винних в порушенні моїх прав.
    5. Ознайомити з матеріалами перевірки.
    6. Дати письмову відповідь про результати розгляду цієї скарги.

    Додатки:

    – Копія довідки видана ___

    – Копія паспорта громадянина України.

    П.І.П. ___

    14 квітня 2013р. /підпис/

    ---

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Андрій!

    - ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК МАЮТЬ ПРАВО ВИЛУЧАТИ ЛИШЕ ПРИ НАЯВНОСТІ ПІДСТАВ, АЛЕ ЗОБОВ"ЯЗАНІ ПРО ЦЕ НАДАТИ РОЗПИСКУ:

    Указ Президента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    Про Положення про військови... | від 30.12.2016 № 582/2016 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента Українивід 30 грудня 2016 року № 582/2016

    ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу

    "13. Військовослужбовець (військовозобов'язаний) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка".

    ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента Українивід 30 грудня 2016 року № 582/2016

    ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток офіцера запасу:

    "12. Офіцер запасу може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка.".

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    "ЗВЕРТАЙТЕСЯ" У РАЗІ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ.

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, належний виклик до ТЦК це отримана повістка під особистий підпис, в усіх інших випадках будь яка відповідальність відсутня. Тому якщо ви не отримували повістку під особистий підпис, ви нічого не порушили.

    Так ваша відстрочка є діючею, ст. 51 Конституції України, закон зворотньої дії не має.

    Щоб повернути собі квиток, напишіть заяву до ТЦК про видачу вам квитка. За положенням про військовий квиток. Пунктом 9 зазначено, що ви повинні його зберігати і нести за нього відповідальність, п. 13 передбачено, у разі його вилучення вам повинні видати розписку про вилучення військового квитка.

    Якщо квиток не віддадуть пишіть заяву до поліції, військової прокуратури, дбр.

    Скаргу до міністерства оборони України 0 800 500 442

    Можу допомогти вирішити ваше питання ✅. Звертайтесь!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;..".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи...".

    ---

    Доброго дня, пане Андрію! Виділене мною положення, доповнення до абз. одинадцятого ч.першої ст.23 Закону про мобілізацію, яке набрало чинності 30.06.2023р., на підставі Конституції України про заборону зворотної сили закону Вас не стосується, на Вас не поширюється, так як Ваші обставини виникли і Вами реалізовані даною нормою у попередній редації - без умови що наявності інших осіб по утриманню тещі. Інша справа, що це ваше право на відстрочку мало бути підтвердженно і оформлено в РТЦК та СП - внесенням відомостей до Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, а також до Вашого військового білета.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України