Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 21 серпня 2023, питання №90501 150₴

Спосіб отримати чоловіку права особистої власності на спільну квартиру подружжя

Доброго дня,
до одруження я вступив в дольову участь на квартиру з виплатою всієї її вартості. Після одруження будинок було здано в експлуатацію і я отримав право власності на дану квартиру, в документах лише я записаний власником. Наскільки я розумію згідно законодавста квартира тим не менше вважається спільною власністю подружжя. Які є найпростіші способи отримання особистого права власності (таке яке б не підлягало потенційному розділенню після розлучення) на дану квартиру (уявляючи що консенсус з дружиною в цьому є)?

Відповіді юристів (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    16.7%

    Доброго дня.

    Якщо ви маєте порузуміння з дружиною, то найбільш простим шляхом є звернення до нотаріуса і отримання свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, згідно якого квартира буде визнана Вашою приватною власністю

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 8 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, завірте нотаріальний договір ( розписка) про відсутність претензій дружини під час розлучення та розділу майна.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    16.7%
    Иванюк Руслан Эдуардович 8 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Отримайте згоду на продаж майна від дружини, продайте його своїм батькам, після чого нехай ваші батьки подарують вам її. Після чого ви будете єдиним влансником, але тут прийдеться витратитися на податки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    оброго дня, Олександре!

    Зовсім не факт що ця квартира вважається спільною власністю подружжя, оскільки Ви внесли повну суму її вартості, яка складалась з Ваших особистих грошей, до одруження!

    В цілому порядок розподілу майна мід подружжям, яке розлучається такий:

    В Україні власність у родині існує в двох правових режимах: спільна сумісна власність подружжя та особиста приватна власність кожного з них. Простіше кажучи, саме спільна власність подружжя підлягає поділу між подружжям зокрема при розлученні.

    Якщо звернутися до цивільного законодавства, а саме до статті 368 Цивільного кодексу України - спільна сумісна власність - це власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності, тоді як у спільній частковій власності частки кожного визначені.

    У свою чергу стаття 60 Сімейного кодексу України говорить, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить подружжю на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування та деяких інших винятків, описаних нижче, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Для розуміння чи є майно спільно набутим, ключевими є відповіді на питання: чи купувалося майно під час шлюбу, і чи купувалося за спільні кошти подружжя.

    Наприклад, якщо один з подружжя мав особисті заощадження до шлюбу, а в шлюбі придбав машину, то в разі спору він може визнати її особистою власністю. Або, напрклад, як у Вас, кошти на придбання квартири були заощаджені та повністю оплачені Вами, а право на власніть отримане вже у шлюбі. Звичайно, всі спірні моменти вирішуються в суді.

    До спільної сумісної власності подружжя належать також доходи: заробітна плата, пенсія, стипендія тощо.

    Цікаво, що відповідно до статті 62 Сімейного кодексу України якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових витрат або витрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Важливо! За загальним правилом розпорядження майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності, здійснюється співвласниками виключно за взаємною згодою.

    Що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка?

    майно, придбане до шлюбу;

    майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали їй/йому особисто;

    житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    земельна ділянка, набута під час шлюбу в порядку безоплатної приватизації;

    речі індивідуального користування, в тому ж числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;

    кошти, отримані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй/йому належала, а також кошти отримані як відшкодування завданої їй/йому моральної шкоди;

    страхові суми, одержані нею/ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю кожного з них;

    премії, нагороди, які вона/він одержали за особисті заслуги. Важливо! Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він/вона своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв (ла) її одержанню.

    Крім того, відповідно до статті 62 Сімейного кодексу України якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, що належить другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), отриманий від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Поділ майна подружжя може бути здійснено в добровільному або судовому порядку.

    Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовились щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, а також дійшли згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих часток.

    Сімейне законодавство встановлює форму тільки для договору про поділ нерухомого майна подружжя.

    Так, згідно з частиною другою статті 69 Сімейного кодексу України договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя, повинен бути нотаріально посвідчений.

    Стаття 182 Цивільного кодексу України в свою чергу передбачає державну реєстрацію прав на нерухомість і угод з нерухомістю, які поширюються також на операції з участю подружжя.

    Щодо форми договору про поділ майна подружжя, об'єктом якого є рухомі речі, сімейне законодавство не встановлює спеціальних вимог.

    Це означає, що при з'ясуванні форми цього договору (усна, проста письмова) необхідно керуватися загальними правилами форми угоди, передбачених Цивільним кодексом України (статті 205-208).

    Якщо між подружжям виник спір щодо розміру належних їм часток, порядку або способу поділу спільного майна, то добровільний порядок поділу майна змінюється на судовий. Для звернення до суду з цим питанням необхідно скласти позов, де позивачем виступатиме один з подружжя, а відповідачем інший, або спільну заяву подружжя про поділ майна.

    При поділі майна суд в першу чергу визначає його предмет, тобто те майно подружжя, що підлягає розподілу.

    Поділ майна здійснюється з урахуванням вартості речей, що належать подружжю на праві спільної власності, а також розміру їх кредиторських вимог та боргових зобов'язань.

    Суд також визначає розмір часток подружжя в праві на майно, і тільки після цього здійснює безпосередньо поділ відповідно до встановлених часток.

    Що стосується часток, відзначимо, що відповідно до статті 70 Сімейного кодексу України частки майна дружини та чоловіка є рівними, навіть якщо другий з подружжя не мав з поважної причини самостійного заробітку (доходу). Поважними причинами зокрема вважаються - навчання, ведення домашнього господарства, виховання дітей, хвороба.

    Пам'ятайте, що, якщо існує ймовірність невиконання майбутнього судового рішення, в нашому випадку про поділ майна, сторона по справі має право подати заяву про забезпечення позову.

    Відповідно до частини першої статті 150 Цивільного процесуального кодексу України позов забезпечується зокрема шляхом:

    накладення арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать чи які підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб;

    заборони вчиняти певні дії;

    встановлення обов'язку вчинити певні дії;

    заборони іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі або передавати майно чи виконувати щодо нього інші зобов'язання;

    передачі речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору.

    Сімейне законодавство встановило кілька способів поділу майна подружжя.

    По-перше, суд може винести рішення про поділ майна в натурі. Такий спосіб застосовується якщо речі можна розділити без втрати їх цільового призначення.

    Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    Відзначимо, що речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Але відзначимо, що вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна.

    По-друге, суд може прийняти рішення про присудження майна одному з подружжя з покладенням на нього обов'язку компенсувати другому з подружжя його вартість його частки у цьому майні.

    Присудження такої компенсації має кілька умов:

    згода сторін;

    попереднє внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    При цьому, якщо поділ стосується неподільної речі, і жоден з подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між подружжям відповідно до їхніх часток, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно в їх спільній частковій власності (абзац третій пункту 25 постанови Пленуму ВСУ “Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя“).

    Хоча це прямо і не передбачено в Сімейному кодексі України, суди можуть застосувати і такий спосіб поділу майна, як поділ речей між подружжям з урахуванням їх вартості та частки кожного з подружжя в спільному майні. Такий спосіб поділу на сьогодні є найбільш поширеним. У процесі поділу майна суди можуть одночасно застосовувати не один спосіб, а їх комбінацію. Наприклад, одне майно розділити в натурі, інше передати одному з подружжя, з присудженням другому компенсації. Важливо відзначити, що вартість речей, які підлягають поділу, визначається на момент розгляду спору судом

    ВИСНОВОК:

    У Вашому випадку квартира є Вашою особистою приватною власністю. Причимо спочатку Ви отримали на неї повні немайнові права та оплатили її вартістьу незавершеному будівництві, а пізніше отримали квартиру у власніть в натурі, уклавши основний договір купівлі-продажу!

    Отже ділити цю нерохумість між Вами та дружиною не треба.

    Вдачи Вам! З повагою, адвокат, Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, завірте нотаріально розписку від дружини, що во не буде претендувати на поділ майна у разі розірвання шлюбу.

    Для обміну контактів та детальної консультації - Звертайтесь.

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    нехай дружина у нотаріуса оформить дарування своєї частини на вас , а ви надасте нотаріальну згоду їй на це.

    або дружина надає згоду вам на продаж майна , наприклад вашій мамі, а ваша мама через декілька днів дарує вам майно через нотаріальний договір дарування , воно стає вашою приватною власністю і не бере участь у поділі майна при розлученні.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#Text):

    "Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини,чоло віка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;...

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;..".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Квартира є Вашою особистою власністю, не є спільною сумісною власністю вашого подружжя, дружина не має права власності на квартиру.

    Турчин Ярослав Александрович
    13.3%

    Доброго дня! Існує така можливість!

    Чоловік і дружина мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши Договір про полід майна, що є у спільній сумісній власності.

    Статтею 69 Сімейного кодексу України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, чоловік і дружина мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши Договір про полід майна, що є у спільній сумісній власності. Якщо об"єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов"язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 69 СК України).

    Поділ спільного майна подружжя означає припинення права спільної сумісної власності і виникнення на її основі приватної (роздільної) власності кожного з подружжя на визначене у договорі майно.

    Поділ спільного майна подружжя може здійснюватись добровільно, за рішенням самого подряжжя, або в судовому порядку, за наявності спору між ними.

    Якщо будуть ще питання чи уточнення, пишіть. Завжди буду радий Вам допомогти!

    З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України