Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 28 серпня 2023, питання №91043 160₴

Виїзд за кордон чоловіків 18-60 років

Добрий день, цікавить питання, мені 22 роки, і я не проходив строкову службу в армії, якщо я зроблю операцію по видаленню кісти копчика, чи може ВЛК визнати мене непридатним на термін до 6ти місяців з правом подальшого виїзду за кордон? І які документи для цього треба? Або, як кажуть деякі юристи, в разі, якщо я стану непридатний для строкової служби я стану автоматично військовозобов'язаним?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Костянтине!

    Таке можливе. У разі проведення згаданої Вами хірургічної операції Ви можете звернутись до ТЦК із заявою про направлення Вас на проходження ВЛК та отримати висновок про тимчасову непридатність.

    .Згідно роз'снень Державної прикордонної служби України від 2 лютого 2023 року виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби,

    "Дозволяється... ...за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).".

    Отже для виїзду за кордон Вам потрібно, крім закордонного паспорту, мати на руках довідку з висновком ВЛК про тимчасову непридатність та військовий квиток або тимчасове посвідчення або приписне з відміткою аналогічного змісту.

    Втім, якщо Ви призовник, то у Вас можуть виникнути проблеми із проходженням ВЛК, оскільки на ВЛК Вас повинна направити призовна комісія, а вони наразі не збираються через відсутність призову на строкову службу.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Костянтин Клієнт 8 місяців тому
      Тобто, якщо я призовник я не зможу пройти ВЛК взагалі? А як тоді можливо встановити непридатність
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я не сказав, що не зможете! Якщо Ви - призовник і раніше не служили, не закінчували військову кафедру, не були визнані ВЛК непридатним в мирний час з відправленням у запас, то можуть виникнути проблеми. ТЦК в таких випадках часто відмоляються направляти на проходження ВЛК, посилаючись на відсутніть роботи призовних комісій. Можна спробувати таку відмову оскаржити, якщо що.

        • Костянтин Клієнт 8 місяців тому

          А наразі граничний вік призовника це 25 чт 27 років?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Поки що 27, але в Президента другий місяць поспіль лежить на підпису закон про зменшення призовного віку до 25-ти. Рано чи пізно закон підпишиться.

            • Костянтин Клієнт 8 місяців тому

              Дякую велике вам

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Буде потреба, звертайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Костянтине!

    Добрий день, цікавить питання, мені 22 роки, і я не проходив строкову службу в армії, якщо я зроблю операцію по видаленню кісти копчика, чи може ВЛК визнати мене непридатним на термін до 6ти місяців з правом подальшого виїзду за кордон? І які документи для цього треба? Або, як кажуть деякі юристи, в разі, якщо я стану непридатний для строкової служби я стану автоматично військовозобов'язаним?

    ПРОБЛЕМА ВСЯ В ТОМУ, ЩО НАРАЗІ ЗА СВОЇМ СТАТУСОМ ВИ Є ПРИЗОВНИКОМ. ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКІ КОМІСІЇ ДЛЯ ПРИЗОВНИКІВ ДІЮТЬ НАРАЗІ ДЛЯ ОБМЕЖЕНОЇ КАТЕГОРІЇ ОСІБ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

    2. Військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 цього Закону, та які під час дії воєнного стану вислужили не менше шести місяців, за їх власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у порядку, встановленому відповідними положеннями про проходження громадянами України військової служби.

    {Статтю 18-1 доповнено новою частиною згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    3. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

    направлення призовників, які виявили бажання вступити до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

    ТОМУ У ВАШІЙ СИТУАЦІЇ НЕ ТАК ПРОСТО БУДЕ ОТРИМАТИ НАПРАВЛЕННЯ НА ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ, ЯКА ДЛЯ ВАШОЇ КАТЕГОРІЇ СТАНОМ НА ЗАРАЗ СКОРІШЕ ЗА ВСЕ НЕ СТВОРЕНА.

    АЛЕ ЯКЩО ВАМ ВСЕ ТАКИ ВДАСТЬСЯ ПРОЙТИ ВЛК, І ЗА УМОВИ ВИЗНАННЯ ВАС ТИМЧАСОВО НЕПРИДАТНИМ, ВИ ДІЙСНО ЗМОЖЕТЕ ПРЕТЕНДУВАТИ НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Необходимо пройти медкомиссию в территориальном центре комплектования и социальной поддержи (новое название учреждения, которое сменило военкомат).

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ступінь придатності встановлюється комісією ВЛК згідно медичних висновків про стан здоров я , на основі положення про розклад хвороб згідно Наказу Міноборони № 402.

    Лише ВЛК приймає рішення чи придатні ви до служби. З описаних вами підстав можливо ви включені до резерву, враховуючи суть хвороби можна спробувати отримати свіжі довідки про загальний стан здоров я та пройти ВЛК та отримати висновок про непридатність з виключенням з військового обліку загалом , або частково але необхідно мати рішення ВЛК про це, а також з резерву , але враховуючи обставини все залежить від стану здоров я та рішення ВЛК .

    Зараз в державі загальна мобілізація та воєнний стан.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    ---

    якщо навіть Знятий з обліку за строковою службою(в мирний час), не означає , що вас виключили і з резервістів.

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    ---

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( документ про родинні зв язки татреба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань, медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23 – поки ДПСУ не отримувала роз яснень детальних.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Костянтин Клієнт 8 місяців тому

      Доброго дня! А як можна пройти ВЛК мені, якщо вони не оглядають призовників?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    ---

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Иванюк Руслан Эдуардович
    20%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. Кому дозволено перетинати кордон та з якими документами

    В умовах воєнного стану не всім дозволено перетинати державний кордон. Нижче ми пропонуємо Вашій увазі перелік тих осіб, кому дозволено виїжджати закордон. Це не повний перелік осіб. Він включає в основному інформацію про людей з інвалідністю, старшого віку та тих, хто їх супроводжує. Перелік містить інформацію про документи, які необхідні, щоб перетнути кордон різним категоріям населення.

    Особи з інвалідністю
    1. документ, що підтверджує інвалідність:
    Особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України
    1. оригінал чи нотаріально завірена копія:
      • документу, що підтверджує родинні зв’язки,
      • документу, що підтверджує інвалідність (наведено вище).
    Особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України
    1. документ (нотаріально засвідчена копія), що підтверджує родинні зв’язки
    2. документ (нотаріально засвідчена копія), що підтверджує інвалідність (наведено вище)
    3. документ, що підтверджує:
      • спільне проживання, або
      • акт встановлення факту здійснення догляду, або
      • документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.
    Особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    1. документ (посвідчення, довідка):
      • про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або
      • що підтверджує інвалідність (наведено вище).
    2. акт встановлення факту здійснення догляду.
    Батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років
    1. документ (свідоцтво):
      • про народження дитини, або
      • що підтверджує відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями)
    2. оригінал чи нотаріально завірена копія:
    Батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи
    1. свідоцтво про народження дитини
    2. документ, що підтверджує інвалідність (нотаріально засвідчена копія) (наведено вище)
    Баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України
    1. документ, який підтверджує приналежність супроводжуючого до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації
    2. документ, що підтверджує родинні зв’язки (його нотаріально засвідчена копія)
    Особи, які потребують постійного догляду, у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (їх батьки, їх чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені)
    1. Документ, що підтверджує родинні зв’язки
    2. Документ, що підтверджує догляд:
      • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному сторонньому догляді або в супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеною особою ТА документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або
      • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді ТА акт встановлення факту здійснення догляду.
    Особи з інвалідністю або інші особи, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах незалежно від форми власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги із стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання, у супроводі уповноважених працівників закладу догляду
    1. наказ директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України,
    2. документи, що підтверджують інвалідність (наведено вище),
    3. довідка з місця роботи, яка підтверджує, що особа працює у відповідному закладі.
    Опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    1. рішення про призначення опікуна над такою особою,
    2. документ, що підтверджує інвалідність (нотаріально засвідчена копія) (наведено вище),
    3. рішення суду про визнання особи недієздатною.
    Повнолітні члени сім’ї осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, першого чи другого ступеня споріднення (її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) , які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України
    • оригінал чи нотаріально засвідчена копія:
      1. документу, що підтверджує родинні зв’язки,
      2. документу, що підтверджує інвалідність (наведено вище),
      3. рішення суду про визнання особи недієздатною.
    Спортсмени, включені до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Тренери зі складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Спортивні судді та фахівці, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль за підготовкою спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю для участі в спортивних заходах, що проводяться за кордоном
    1. рішення Міністерства молоді та спорту України щодо включення до складу учасників спортивного заходу.
    Гарантії для людей з інвалідністю при перетині кордону

    Якщо Ви є особою з інвалідністю І групи чи дитиною з інвалідністю, Ви та особа/особи (не більше двох), які Вас супроводжують, маєте право пройти контроль у пункті пропуску через державний кордон у першу чергу.

    Право на першочергове проходження контролю в пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного транспорту мають:

    • організовані групи осіб з інвалідністю;
    • організовані групи осіб, які потребують постійного догляду та проживають/перебувають у закладах догляду.

    Такі групи мають слідувати автобусом.

    Виїзд за кордон дітей віком до 18 років

    Правилами перетинання державного кордону громадянами України визначено, що діти, які не досягли 16 років, можуть виїхати з України у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима за наявності документів, які підтверджують родинні зв’язки, або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування. Такий виїзд здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України чоловіку, який супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням його приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у нього підтвердних документів.

    Перед виїздом за кордон радимо дізнатися правила в’їзду до обраної країни. Отримати інформацію щодо умов перебування дитини можна на офіційних ресурсах Міністерства закордонних справ країни, куди планується подорож, або у відповідних консульських установах.

    Зверніть увагу на те, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України самостійно – без супроводу і письмової згоди батьків – дитина може виїжджати за межі України після досягнення нею 16 років.

    Отримати консультацію з окремих питань перетину кордону можна за телефонами Державної прикордонної служби України:

    1598 (на території України)

    +38(044)527-63-63 (для дзвінків з-за кордону)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України