Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 серпня 2023, питання №91063 150₴

Могу ли я выехать заграницу если признан негодным к военной службе, но нет снятия с учета?

Мне 30 лет, служил, проходил 2 медкомиссии после службы, обе признавали меня ограниченно годным в военное время по статье 64 "в" графа 1.
Со времен второй медкомиссии здоровье ухудшилось, так-что при прохождении крайней, плановой (третьей) медкомиссии в Апреле 2023 года, получил отметки в военном билете и справку из ВЛК.
Раньше отметки об этом проставлялись на 6-ой странице военного билета, и в них указывалась дата повторного осмотра, через 5 лет, но в том, что вручили мне по итогу они стоят на 26-ой.
В военном билете стоит отдельно печать за подписью военкома, где указано
На пiдставi п.3 ч.1 ст.23 про мобiлiзацiйну подготовку та мобiлiзацiю не пiдлягае призову пiдчас мобiлiзацii.
Печать и подпись военкома.

На соседней отметке написано, ВЛК военкомата такого-то района "визн. непридатним до вiйськовоi служби за ст. 64Б графа 2. Наказ Моз 402/08р
Печать и подпись военкома.

В справке ВЛК после перечня заболеваний, написано: "На пiдcтавi статтi 64б графи 2 - непридатний до вiйсковоi служби.

В справке из ВЛК и Билете нет никаких сроков по повторному прибытию или осмотру, сроках действия справки и тд. кроме даты выдачи/записи отметок.

Еще в военкомате, увидев что я был признан негодным к воинской службы уточнил, что означает ли это, что я снят с учета, на что мне сказали: "Мы сейчас с учета никого не снимаем".

Сейчас у меня встал вопрос о надобности выезда заграницу, и я везде нахожу расхожую информацию, и хотел бы получить ответ разбирающегося в этом Юриста, который возможно сможет прояснить или подсказать, что стоит делать дальше.

Хотелось бы понять, выпустят ли меня заграницу с подобными отметками, потому, что я везде читаю, что выпускают только "негодных к воинской службе со снятием с военного учета" ?
А также есть ли срок действия у подобной справки от ВЛК? Потому, что если он как-то стандартизирован, то это важно для меня, не хотелось бы опять ходить по ВЛК и доказывать свои проблемы со здоровьем, проще постараться успеть выехать до его окончания.

Відповіді юристів (10)

    Турчин Ярослав Александрович
    11.3%

    Здравствуйте, Сергей! К сожалению нет. Только для исключенных с учёта.

    Нужно искать другие основания. Например получать в МСЭК инвалидность любой степени. С такими документами выпускают.

    Пересекать границу можно:

    1. Лицам, признанным установленным порядком непригодными к военной службе по состоянию здоровья с исключением из военного учета.
    2. Мужчинам, постоянно проживающим за границей (с постоянным местожительством там). Они могут выезжать при наличии соответствующих отметок в паспортном документе.
    3. Студенты профессионального высшего и высшего образования за рубежом.
    4. Лица с инвалидностью и лица, сопровождающие родственников для лечения. Мужчины в возрасте от 18 до 60 лет могут выехать за границу, если они сопровождают жен и детей с инвалидностью I или II группы, а также детей, тяжелобольных перинатальными поражениями и другими заболеваниями, при наличии подтверждающего заключения врачебно-консультативной комиссии.
    5. Родители-одиночки.
    6. Водители, перевозящие медицинские грузы, грузы гуманитарной помощи, волонтеры. Разрешен выезд водителей компаний, имеющих лицензию на международные перевозки грузов. Информация о таких водителях должна быть занесена в информационную систему Укртрансбезопасности. Также пересекать границу могут водители-волонтеры, перевозящие грузы для ВСУ, медицинские грузы или гуманитарную помощь, работники железнодорожного транспорта.
    7. Мужчины, на содержании которых находятся трое и более детей младше 18 лет.
    8. Мужчины с инвалидностью I-III группы. Мужчины с инвалидностью могут пересекать границу при наличии удостоверения, подтверждающего соответствующий статус, пенсионного удостоверения или удостоверения, подтверждающего назначение социальной помощи.
    9. Спортсмены и деятели культуры. Разрешается выезд спортсменам, тренерам и специалистам по подготовке к участию в официальных соревнованиях и тренировочных сборах. Для этого нужно получить решение Министерства спорта относительно включения в состав участников соревнований и другие.
    10. Деятели культуры могут ехать за границу с целью благотворительного сбора средств или представления Украины на международной арене. Чтобы получить разрешение на выезд, необходимо получить запрос от желающего уехать и приглашения от организаторов мероприятия. На основании этого Министерство культуры дает разрешение на выезд.
    11. Моряки. Могут пересечь границу мужчины, работающие на морских судах, судах внутреннего плавания или проходящие практическую подготовку на суднах. Чтобы уехать за границу, они должны показать трудовой договор, письмо судовладельца или оператора о намерении заключить контракт.
    12. Раненые военнослужащие и военнослужащие, которые проходят военную подготовку за границей. Военнослужащие могут выезжать за границу на лечение или реабилитацию. Но для этого нужно соответствующее направление на лечение за границу и письмо от Минздрава о том, что заграничное учреждение здравоохранения принимает их на лечение.
    13. Все женщины, кроме военнообязанных.
    Корнійчук Євген Іванович
    11.3%

    Доброго дня, для перетину кордону вам потрібно бути не придатним до військової служби з виключенням з військового обліку або визнаним тимчасово не придатним.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Тимчасово не придатний.

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Ознайомтесь з іншими підставами для виїзду

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Для обміну контактів Звертайтесь

    Корнійчук Євген Іванович

    "В военном билете стоит отдельно печать за подписью военкома, где указано

    На пiдставi п.3 ч.1 ст.23 про мобiлiзацiйну подготовку та мобiлiзацiю не пiдлягае призову пiдчас мобiлiзацii.Печать и подпись военкома."

    Ви маєте трьох дітей? Якщо їх вік до 18 років, ви зможете виїхати маючи 3 свідоцтва про народження.

    Дерій Владислав Олегович
    11.3%

    Доброго дня!

    Перетнути кордон зможете, якщо у Вас в постанові ВЛК буде зазначено:
    • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку

    або

    • Тимчасово непридатний до військової служби (вказана дата повторного огляду)
    Крім того, ВЛК винесла неправильну постанову.

    Згідно Пункт 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    • "Придатний до військової служби";
    • "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
    • "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    СТАТТЯ 64Б - не передбачає виключення з вйськового обліку.

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно відмітки у військовому квитку Ви маєте право на відстрочку . Проте, Вам її повинні були поставити у зв'язку з інвалідністю або тимчасовою непридатністю, хоча з Ваших слів у постанові ВЛК не вказано "Тимчасово непридатний до військової служби".

    Згідно абзацу 3 частини 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії ТИМЧАСОВО НЕПРИДАТНИМИ до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    ВИСНОВОК

    Згідно запису у Вашій постанові ВЛК прикордонники можуть не дозволити Вам виїзд за межі України.

    На підставі рішення ВЛК перетнути кордон можливо у 2 випадках

    1. При наявності довідки ВЛК про "непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку" та військового квитка з відміткою "ВИКЛЮЧЕНИЙ"

    2. При наявності довідки ВЛК "про тимчасову непридатність" та військового квитка із відміткою про відстрочку.

    Згідно Пункт 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь . Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю, Сергію!

    Сейчас у меня встал вопрос о надобности выезда заграницу, и я везде нахожу расхожую информацию, и хотел бы получить ответ разбирающегося в этом Юриста, который возможно сможет прояснить или подсказать, что стоит делать дальше.

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ЗА ДАНИМ ВИСНОВКОМ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН. СПРАВА В ТОМУ, ЩО ВАМ БУЛО ПРОСТАВЛЕНО СТАТТЮ 64Б НАКАЗУ № 402 І БУЛО ВИЗНАНО НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ПОТРІБНО МАТИ АБО СТАТТЮ 64Б, АБО СТАТТЮ 64А ТА ВИСНОВОК ПРО НЕПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ВОНИ ЯВНО ВВОДЯТЬ ВАС В ОМАНУ ТИМ, ЩО НАЧЕТБО НІЧОГО НЕ ВИКЛЮЧАЮТЬ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ВИХОДЯЧИ, ЩО ДО ВАС БУЛО ЗАСТОСОВАНО АБЗАЦ 3 ЧАСТИНИ ПЕРШОЇ СТАТТІ 23, ВСЕ Ж ВИ БУЛИ ВИЗНАНІ НЕПРИДАТНИМИ НА СТРОК ДО 6 МІСЯЦІВ, ДАЛІ МОЖЕ БУТИ ПОВТОРНА ВЛК.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    А также есть ли срок действия у подобной справки от ВЛК?

    ОСКІЛЬКИ ВАС НЕ БУЛО ВИКЛЮЧЕНО З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, СТРОК ДІЇ ДОВІДКИ ВЛК СТАНОВИТЬ 6 МІСЯЦІВ.

    МІГ БИ ВАМ ПОРАДИТИ СПРОБУВАТИ ОТРИМАТИ НАПРАВЛЕННЯ НА МСЕК З МОЖЛИВІСТЮ ВСТАНОВЛЕННЯ ВАМ ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ. У ВАС ДОВОЛІ СЕРЙОЗНІ ПРОБЛЕМИ ІЗ ХРЕБТОМ, А ТОМУ Є ПЕВНІ ШАНСИ НА ІНВАЛІДНІСТЬ. ЦЕ БУЛА Б ПРЯМА ДОРОГА ДО ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.3%

    Доброго дня, Сергію!

    По-перше, одразу хочу підкреслити, що за змістом висновку ВЛК, який зроблений під час Вашого останнього проходження цієї комісії, Ви маєте право на виїзд за кордон!

    В останніх роз'ясненнях Державної прикордонної служби від 2 лютого 2023 року зазначено:

    Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби:

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).".

    Отже для виїзду, крім паспорту, Вам треба представити на пункті перетину кордону довідку ВЛК з висновком про тимчасову непридатність до військової служби, а також військовий квиток або тимчасове посвідчення з відміткою аналогічного змісту.

    По-друге, у військоматі Вас намагаються частково ввести в оману, коли кажуть "Мы сейчас с учета никого не снимаем". Дійсно з обліку вони не знімають, але відмітку у військовому квитку зробили неправильно, і не виключено, що спеціально!

    Згідно статті 20 (яке регулює питання винесення постанов ВЛК ) пункту 20.3. підпункту г) Наказу МОУ від 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    "При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту:

    ґ) "Тимчасово непридатний".

    ВИСНОВОК:

    Отже, виходячи з норми закону, яку я наводжу вище, для виїзду за кордон Вам не потрібне зняття з військового обліку. Натомість у Вашому військовому квитку повинна стояти відмітка, що Ви:

    "ТИМЧАСОВО НЕПРИДАТНІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ"!

    З огляду на таке рекомендую Вам звернутись до ТЦК та СП, де Ви стоїте на обліку, і вимогати від них виправлення помилки, як у військовому квитку, так і в рішенні ВЛК.

    У разі відмови, її треба отримати від ТЦК у письмовому вигляді та оскаржувати, як абсолюно незаконну!

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку:

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Крикун Сергій  Павлович
    11.3%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    " II. Медичний огляд...

    20. Постанови ВЛК...

    20.4. За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

    "обмежено придатний до військової служби"...

    Додаток 1 до Положення

    РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби...

    Стаття 64 Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії). Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60):

    а) зі значними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

    б) з помірними порушеннями функцій - (графа ІІ - прим.авт.) Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально...".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);...".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! По-перше, висновок ВЛК, як зазначений у довідці ВЛК, так і внесений до військового квитка про визнання непридатним до військової служби є незаконним, суперечить як п."б" ст.64 Розкладу хвороб, так і п.20.4. Положення про ВЛЕ - належним при застосуванні п."б" ст.64 за гр.ІІ є, мало бути визнання обмежено придатним до військової служби. По-друге, запис до військового квитка: "На пiдставi п.3 ч.1 ст.23 про мобiлiзацiйну подготовку та мобiлiзацiю не пiдлягае призову пiдчас мобiлiзацii." також вважаю незаконним та безпідставним: по-перше, абз.третій ч.1 ст.23 Закону про мобілізацію про визнання тимчасово непридатним не має відношення до Положення про ВЛЕ про визнання, в даному випадку, обмежено придатним; по-друге, у випадку визнання (за відповідними статтями Розкладу хвороб Положення про ВЛЕ) про це видається довідка ВЛК та вноситься запис до війського білета (тимчасового посвідчення), що дає право на виїзд за межі України, а не робиться незрозумілий запис до військового білета. По-третє, запис про непридатність до військової служби без допису про виключення з військового обліку є неналежним, очевидним порушенням і не буде, не може бути прийнятим службовцями ДПС при перетині кордону.

    Гончаренко Константин
    20.7%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( документ про родинні зв язки татреба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань, медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23 – поки ДПСУ не отримувала роз яснень детальних.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    • жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів.
    • чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері.
    • Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Cергей!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    "НАБИРАЙТЕ".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України