Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 серпня 2023, питання №91282 160₴

Виїзд за кордон на лікування

Добрий день! Виникла доволі цікава ситуація, яка потребує роз'яснення. Я СТУДЕНТ денної форми бакалавру (навчання до червня 2024). Мені 20 років та являюся ПРИЗОВНИКОМ.
Хочу поїхати за кордон пролікуватися та повернутися назад в Україну.
В моєму приписному 2019 року зазначено висновок ВЛК: потребує лікування ст. 44 (тимчасово непридатний), однак без кінцевої дати, коли саме мені потрібно явитися на повторну комісію. Згідно закону(?) оновлювати приписне мені потрібно буде в наступному році (кожні 5 років).
Звертався на гарячу лінію ДПСУ, то вони сказали, що вони мене випустять, якщо я покажу їм приписне та довідку ВЛК на підставі якої було видано приписне. Однак, раніше ВІЙСЬКОМАТИ видавали АКТ від поліклініки про стан здоров'я та саме приписне, а оця довідка - являлася(ється) внутрішньою. Через військовий стан ДПСУ тепер вимагають оцю довідку і без неї не пропускають.
Дзвонив на гарячу лінію ОТЦК та СП, з питанням про видачу довідки ВЛК, то вони сказали, що вони не будуть видавати мені її через те, що приписне я отримав у 2019 році і воне старе (хоча 5 років з моменту видачі ще не пройшло), тому потрібно проходити повторно ВЛК і тоді вони МОЖЕ розглянуть питання підтверження тимчасової непридатності і видадуть довідку ВЛК - однак вже не як призовнику, а ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОМУ, що буде сприяти виїзду закордон, але погіршить варіанти не бути мобілізованим.
Чи правомірні такі дії ТЦК?
Що краще зробити, щоб не стати військовозабов'язаним та отримати мою довідку ВЛК по приписному для виїзду за кордон?
Чи існують ще варіанти, як потрапити на лікування за кордон? Наприклад, документ, який підтверджує прийняття на лікування іноземною стороною, приписне з тимчасовою непридатністю та ще якісь документи (типу нотаріально завірений документ про повернення або ж повістка для уточнення даних через певний період (не бажаний варіант - бо заставлять проходити ВЛК і дадуть статус військовозабов'язаного))?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.9%

    Доброго дня, Валентине!

    Шанси на виїзд за кордон на підставі тимчасової непридатності є, але я не назвав би їх високими, оскільки з моменту рішення ВЛК про це та внесення відповідної відмітки до приписного вже пройшло 4 роки. Це великий строк. В Положенні про військово-лікарську експертизу чітко зазначено: особа може бути визнана тимчасово непридатною на термін до 6 місяців! Потім цей строк треба поновлювати, якщо для того, звичайно, існують медичні передумови.

    Що стосується виїзду на лікування, то такої підстави для військовозобов'язаних та призовників у Правилах перетину кордону громадянами України не існує. Отже виїхати за кордон Ви можете лише у двох випадках (по стану здоров'я), якщо будете непридатним з виключенням з військового обліку або тимчасово непридатним з переоглядом від 2 до 6 місяців. Так як Ви призовник, а у зв'язку з воєним станом призов не проводився і відповідно до того не працюють призовні комісії і ВЛК при них. Яким чином будучи призовником Ви збираєтесь проходили нове ВЛК? Навіть, якщо Вам вдасться це зробити, де гарантія того, що Вас визнають тимчасово непридатним, а не придатним чи обмежано придатним. Якщо станеться так, то тоді Вам видадуть вже тимчасове посвідчення замість приписного і Ви будете вже військовозобов'язаним. У цьому випадку відстрочку від призову будете мати, так як навчаєтесь, але без висновку ВЛК "тимчасово непридатний" виїхати все одно не зможете.

    Тому я рекомендую Вам ознайомитись з Правилами перетинання кордоно громодянами України тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    А також з останнімі роз'ясненнями ДПСУ від 02.02.2о23 року тут:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Якщо виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.9%

    Доброго дня!

    Виїхати за кордон Ви зможете лише за наявності довідки ВЛК про "непридатність до військової служби з виключенням з військовго обліку" або "тимчасову непридатність"

    Таку довідку видають лише військовозобов'язаним. Тому щоб її отримати потрібно бути військовозобов'язаним та пройти ВЛК. Гарантій, що Вас в обов'язковому порядку визнають тимчасово непридатним немає, проте, за наявності медичних висновків про необхідність лікування, шанс все ж таки є.

    Якщо Вас поставлять на військовий облік військовозобов'язаних - Ви матимете відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації лише до червня 2024 року, адже являєтесь студентом ВНЗ.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!
    Гончаренко Константин
    16.9%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі за станом здоров я)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану. здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( документ про родинні зв язки та треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань, медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.) Постанова КМУ 840 от 11.08.23 – поки ДПСУ не отримувала роз яснень детальних.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України. залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці. спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    КМУ постановою від 10 лютого 2023 року №119 доповнення:

    жінка, яка є усиновлювачкою, опікункою, піклувальницею, однією з прийомних батьків або однією з батьків-вихователів. чоловік, який є одиноким батьком, одиноким усиновлювачем або опікуном, піклувальником, прийомним батьком чи батьком-вихователем. Ідеться про чоловіка, який не перебуває у шлюбі та самостійно виховує та утримує дитину без участі матері. Один із батьків, який має або виховує дитину/дітей віком до 18 років, зможе перетнути кордон для відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для їхнього супроводження для виїзду з України. Для цього потрібно мати документи.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16.9%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Валентин!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "НАБИРАЙТЕ".

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.9%

    Вітаю, Валентине!

    Жодного шансу виїхати за кордон за відповідним записом у приписному у Вас наразі немає. Тому без військово-лікарської комісії дійсно не обійтись. Але за таких умов Ви будете переведені зі статусу призовника у військовозобов'язаного, що не дуже добре.

    Але ситуація як є. Із записом 2019 року, навіть за умови наявності ВЛК, Вас ніхто не пропустить. Консультанти на гарячій лінії ДПСУ дійсно інколи не розуміють значення своїх слів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Иванюк Руслан Эдуардович
    15.6%
    Иванюк Руслан Эдуардович 5 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю. Виїзд осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією рф проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності:

    1) паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону);

    2) висновку про необхідність направлення особи на лікування за кордон;

    3) листа МОЗ про погоджений з іноземною стороною перелік осіб, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України