Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 01 вересня 2023, питання №91393 150₴

Чи можуть вручати повістку невійськовозобов'язаному?

Добрий день. Питання таке – чи можуть з таким ТП виписати повістку? І чи потрібно йти в військомат для поновлення даного документа (так сказали на блокпосту)

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви не військово забов'язаний, тому ви не підпорядковуєтесь ТЦК. Повістку можете отримати, але не з' явитися. Відповідальність відсутня.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Олена.

    ЙОМУ НЕ МАЮТЬ ПРАВО ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ, ТАК ЯК ВІН НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви виключені з обліку відвідування ТЦК СП Не потребуєте , повістку можете їм віднести , щоб відмітили Вас.

    Ваша справа має бути передана до архіву МОУ

    Особи визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, ВЛК приймає постанову (висновок) про:

    • непридатність до військової служби у мирний час;
    • обмежену придатність у воєнний час;
    • непридатність зі зняттям /виключенням з обліку.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів (про те чи підлягає постанова затвердженню ВЛК визначено в Положенні).

    Постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

    Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно (пункт 22.12 Положення

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП).

    В даному випадку ви не є військовозобов'язаний.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олена!

    Звичайно, ні! Згідно військово-обліковому документу (тимчасовому посвідченню в даному випадку) чоловік визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку!

    Згідно абзацу 3 пункту 6 статті 37"Про військовий обов'язок та військову службу" (Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього):

    "6. Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;"

    На блокпосту чоловіка ввели в оману, оскільки не можна поновити військовий документ особи, яка вже не є військовозобов'язаною!

    Виникне потреба у отриманні додаткових роз'яснень, з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Питання таке – чи можуть з таким ТП виписати повістку?

    Не можуть. А якщо виписали, то її можна ігнорувати. Чоловік є невійськовозобов'язаним, а до відповідальності притягують лише військовозобов'язаних.

    І чи потрібно йти в військомат для поновлення даного документа (так сказали на блокпосту)

    Ні. Документ являється чинним. Згідно Наказу Міністерства оборони України № 610 від 21.11.2017 "Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного" тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Згідно законодавства поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено!

    Дана особа виключена з військового обліку і не підлягає повторному взяттю на військовий облік. Зокрема це не передбачено даним наказом, відповідно до якого його було виключено з військового обліку.

    Його не мають права повторно взяти на військовий облік, направляти на ВЛК та взагалі вручати повістки. Законодавство про оборону та мобілізаційну діяльність на нього не поширюється.

    Успіхів.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! Ви виключені з військового обліку та не є військовозобов"язаним БЕЗСТРОКОВО.

    Жодної спеціальної процедури перегляду раніше винесених рішень військових комісаріатів, що вичерпали свою дію фактом їх виконання і встановлення певних правовідносин - для цілей мобілізації не передбачено.

    За загальним правилом рішення органу державної влади може бути переглянуто лише у відведені строки вищим керівним органом по відношенню, до органу, що прийняв рішення або в судовому порядку.

    Скасування рішення по Вашому документу неможливе і суперечило б принципам правової визначеності як складової верховенства права.

    Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України).

    Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази (ст. 60 Конституції України).

    Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    ОТЖЕ, наданий Вами документ є чинним офіційним письмовим документом, що підтверджує відношення до військової служби та військового обов"язку, а саме - Ви є невійськовозобов"язаним, оскільки виключені з військового обліку.

    ОТЖЕ, наданий Вами документ є чинним офіційним письмовим документом, що підтверджує відношення до військової служби та військового обов"язку, а саме - Ви є невійськовозобов"язаним, оскільки виключені з військового обліку.

    Даний документ дає правові підстави не служити у ЗСУ під час воєнного стану та не бути мобілізованим. У Вас згідно приписів законодавства відсутні обов"язки з"являтись до ТЦК та СП (військкомату) та їх вимогу чи за повісткою.

    Крім того, цей документ - є належним та підтверджує передбачену Урядом підставу для виїзду за межі України.

    Водночас, ТЦК та СП може спробувати Вас надурити і під виглядом обміну цього Тимчасового посвідчення на Військовий квиток із записом про виключення з військового обліку - знищити Ваш документ і створити ситуацію, що у Вас не буде доказів, адже таке посвідчення не може бути копійоване шляхом засвідчення нотаріальної копії.

    У разі вручення повісток чи інших протиправних вимог - ігноруйте їх.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України