Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 вересня 2023, питання №91719

Якщо у товариша підозра по ст.255 ККу чи його можуть мобілізувати якщо йде слідство ?

Доброго ранку , Якщо у товариша підозра по ст.255 ККу чи його можуть мобілізувати якщо йде слідство , запобіжний захід особисте зобовʼязання ?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Мобілізувати в такій ситуації можуть, якщо немає обмежувального запобіжного заходу. Зазвичай в таких випадках слідство або судовий розгляд призупиняються на час служби обвинуваченого чи підсудного у ЗСУ. Проте все залежить від рішення ТЦК.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий це зробити!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Дмитро!

    Ваш приятель з моменту вручення підозри отримує процесуальний статус підозрюваного у кримінальному провадженні. Даний статус передбачає законодавчі обмеження, як прав, так безумовно і можливості виконання громадянських обов"язків, в т.ч. як військовозобов"язаного.

    Якщо особі вручено підозру, то щодо нього слідчим суддею мало вирішуватись питання про обрання запобіжного заходу. Який цей запобіжний захід?! Якщо це підписка про невиїзд, домашній арешт чи інший захід - то це дійсно перешкоджає мобілізації, хоча у воєнкоматі звісно будуть гнути свою лінію та "співати свої пісеньки", що такого в їх профільному законі про мобілізацію немає, а отже весь світ має зачекати, адже закон про мобілізацію в їх уяві це "альфа і омега" вітчизняної правової системи... Нащастя чи на їх привеликий жаль - це не так. Приписи Конституції та Кримінального процесуального кодексу України мають порівняно вищу юридичну силу та значення відносно закону про мобілізацію. Крім того безумовному виконанню підлягає припис судді оформлений ухвалою суду іменем України, а не повістка воєнкома. У будь-якому разі - невиконання вимог ТЦК та СП (колишня назва - військкомат) з підстав наявності рішення суду - є поважною причиною, що звільняє особу від адміністративної відповідальності за порушення законодавства про військовий облік та мобілізацію.

    Підозрюваний, обвинувачений зобов’язані (частина сьома статті 42 КПК України):

    • прибути за викликом до слідчого, слідчого судді, прокурора, суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк – заздалегідь повідомити про це зазначених осіб;
    • виконувати обов’язки, покладені на них рішенням про застосування заходів забезпечення кримінального провадження;
    • підкорятися законним вимогам та розпорядженням слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;
    • надавати достовірну інформацію представнику персоналу органу пробації, необхідну для підготовки досудової доповіді.

    ОТЖЕ, спроби мобілізації у випадку, якщо особа перебуває під обмежувальним процесуальним заходом, як підозрювана у вчиненні кримінального правопорушення, є незаконними. Крім того, такі посадові особи ТЦК можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за статтею 385 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України