Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 вересня 2023, питання №91990 250₴

Відправка документів поштою в ТЦК

Добрий день,
Я аспірант, хочу подати в ТЦК документи на відстрочку. Яким чином це зробити максимально ефективно, щоб документи дійсно забрали з пошти і надали по ним відповідь?

ВЛК вже пройшов, коли отримував відстрочку по магістратурі.. зараз документи не хочуть приймати через уповноважених осіб, наполягають щоб приходив особисто. Маю передчуття, що не просто так вони хочуть бачити мене особисто))

Відповіді юристів (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Дійсно, згідно із законодавством документи військовозобов'язаний має подати особисто. Але для повного захисту, раджу зробити наступним чином - подаєте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення), а далі йдете до ТЦК з цим же пакетом документів.

    Успіхів.!

    • Олег Клієнт 8 місяців тому

      чи повинні ТЦК надати мені відповідь по моєму листу? І є практика коли ТЦК просто не забирає такі листи. як бути

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Олеже!

    Так, відповідь повинні надати, оскільки це вимоги Закону України "Про звернення громадян".

    На жаль, але така практика буває, мушу це визнати.

    Успіхів.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Вам потрібно відправити заяву про надання відстрочки з копіями документів поштою цінним листом з описом вкладення та з паперовим повідомленням про вручення поштового відправлення. У разі оформлення листа у такий спосіб його точно отримають та зареєструють у ТЦК. Для більшої упевненості, лист можна направити кур'єром Укрпошти.

    Відповідь обов'язково нададуть протягом 30 днів на адресу, вказану в заяві. На практиці, вони повідомлять, що ви маєте зв'явитись особисто для оформлення відстрочки. Однак, така відповідь буде підтвердженням того, що ваші документи отримали.

    Успіхів!

    Ваш юрист,

    Євгеній Промський

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВІДСТРОЧКУ МОЖЛИВО ОТРИМАТИ ТІЛЬКИ ОСОБИСТО ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ.

    ОДИН КОМПЛЕКТ ДОКУМЕНТІВ (ЗАВІРЕНІ КОПІЇ) МОЖНА ВІДПРАВИТИ ПОШТОЮ, ЩОБ БУТИ ВПЕВНЕНИМ ЩО ТЦКСП ЙОГО ОТРИМАЛА.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    60%
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Так, Ви дійсно можете скористатися таким правом. Але можете відправити їх поштою після того, як у Вас їх не приймуть особисто при відвідуванні ТЦК СП.

    Я б порадила Вам звернутися до адвоката про надання правової допомоги, який би діяв у Ваших інтересах і особисто звернувся до ТЦК СП із заявою та додатками про наданняя відстрочки. Це повірте, спрацює!! І Вам не прийдеться йти.

    Якщо будете відправляти самостійно поштою відправляйте рекомендованим листом про вручення з описом вкладення.

    Як впевнитись що ТЦК отримав лист і не проігнорував його?

    Ви отримаєте повернене та підписане ТЦК та СП корінець повідомлення про вручення, таким чином дізнаєтесь, що вони його отримали. А також при цьому ТЦК та СП зобов'язані будуть надати вам відповідь.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Погоджуюсь з колегами, дійсно, якщо Ви хочете подати документи для ТЦК та СП про відстрочку, то дійсно можете надіслати їх рекомендованим листом, вони їм надійдуть, тобто на пошту працівникам ТЦК та СП йти не доведеться, проте відповідь по поштів, або документів Вони Вам не надішлють, так само, як і в електрономц вигляді не нададуть.

    Тобто, щоб отримати документи про відстрочку, то документи Ви можете отримати особисто, або через свого педставника, уповноваженого нотаріальною довіреністю.

    Успіхів

    Олег Клієнт 8 місяців тому

    якую вісім за відповідь!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відстрочка оформлюється зараз лише особисто після влк.

    Тому один пакет направляєте рекомендованим листом з описом вкладення з повідомленням про вручення , кур єрською доставкою.

    після отримання підтвердження про вручення на смс з другим роздрукованим пакетом аналогічних документів прибуваєте до тцк сп для вирішення питання відстрочки , бажано зранку , щоб начальник був на місція

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%...):

    " Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення...

    У разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обгрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в той же термін повертається громадянину з відповідними роз'ясненнями....".

    ---

    Доброго дня, пане Олеже! По-перше, Правила військового обліку прямо передбачають подання особою документів, що підтверджують його право на відстрочку від призову особисто. По-друге, керівнику РТЦК та СП ніщо не заважає, якщо буде кваліфікований юрист РТЦК та СП, відмовити у розгляді заяви та повернути її відповідно до наведеної ст.7 Закону про звернення громадян з підстави, наприклад, особистого подання військово-облікового документа (для внесення відомостей про відстрочку), а отже відмова у розгляді заяви буде правомірною і питання оформлення відстрочки не буде вирішено. Як я консультую з цього питання, вважаю за належне та доцільне не просто подавати документи, що підтверджують право на відстрочку, а подавати заяву (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику заяви) про підтвердження та оформлення (а не про надання) відстрочки з прикладенням копій (бажано нотаріально посвідчених) документів, що підтверджують право на відстрочку; викладати у заяві клопотання про внесення відомостей до Реєстру військовозобов'язаних про навчання (персональні дані) та про відстрочку (службові дані), про внесенні відомостей про відстрочку до військово-облікового документа. При цьому, вирішувати інші питання лише після реєстрації вручення заяви, вимагати попередньої реєстрації вручення заяви. Також порушенням вважаю оформлення відстрочки на певний період - це суперечить Закону про мобілізацію (закон цього не передбачає).

    • Олег Клієнт 8 місяців тому

      дякую за відповідь

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Для того, щоб відправити документи на відстрочку у ТЦК, Ви повинні надіслати їх Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення. Коли ТЦК отримує даного листа Вам буде надіслано повідомлення у паперовому вигляді про те, що лист вручений, а отже Ви будете мати доказ того, що ТЦК отримав Ваші документи на відстрочку.

    Відповідно до пунктів 4 та 6 статті 18 розділу ІІ Закону України «Про звернення громадян» в редакції від 01.01.2022, підстава - 1089-IX, яка визначає права громадян при розгляді їх заяв:

    «Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право:

    - особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;

    - одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги».

    Отже Ви маєте право на одержання письмової відповіді, а ТЦК зобов’язаний Вам її надати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Правилами військового обліку передбачено особисте повідомлення ТЦК про зміну персональних даних та надання документів про відстрочку.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Якщо Ви відразу хочете подати документи поштою, то згідно статті 20 ЗУ «Про звернення громадян» відповідь Ви повинні отримати протягом 30 днів, у певних випадках 45 днів.

    Можете відправити рекомендований лист кур’єром – в такому випадку ТЦК обов’язково його або прийме і буде зобов'язаний на нього відповісти, або буде зафіксована відмова – що є доказом недобросовісної поведінки ТЦК.

    Якщо виникли додаткові питання – готовий на них відповісти. Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добриого вечора, Олег.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    У разі наявності питань, використовуйте функціонал біля фото.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України