Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 07 вересня 2023, питання №92028 240₴

Мобілізація Студентів у військовий час

Доброго дня! Скажіть будь ласка у 2022 році у віці 36 років я вступив до ВНЗ до аспірантури на денну форму навчання! У 2023 році мене викликали до ТЦК для уточнення даних (принесли повістку) я зʼявився і повідомив, що навчаюсь у звʼязку з чим мені надали відстрочку і у військовому квитку поставили відмітку відстрочка згідно ст. 23 Закону України до 09,09,2026 року! Якщо приймуть даний законопроєкт у такому форматі я маю право на відстрочку чи ні?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    У даному випадку Вам повинні зберегти право на відстрочку до дати, вказаної у військовому квитку, тобто до 09.09.2026 року. Це як раз той випадок, коли закон не має зворотньої дії в часі.

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У Ва вона дійсна включно до 09.09.26

    Проект 9672

    на даний час це лише проект, змін не зареєстровано та не приймалося голосуванням депутатів у залі , мови про них йти не може.

    До того ж згідно ст. 58 Конституції України - Закони України не мають зворотної дії у часі, тож для діючих студентів змін не має бути.

    На думку ініціатора пана Веніславського - це буде стосуватись студентів від 30 і далі , які вступили після 24.02.22, якщо це друга вища освіта. (наприклад уже є будівельна, а тепер вступили на економіста)

    ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    після аспірантури можете пройти далі по спеціальності на здобуття доктора наук по цій спеціальності це одна спеціальність буде просто вищого рівня.

    Отсрочка от мобилизации не будет распространяться на мужчин старше 30 лет, которые получают непоследовательное высшее образование, — министр образования Лисовый

    Для студентов-мужчин, которые еще не достигли 30 лет и получают последовательное образование, а также для педагогических работников, работающих в учебных заведениях (по основному месту работы не менее чем на 0,75 ставки), отсрочка будет сохраняться.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    18.8%
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Дмитро.

    ЗМІНИ ПОКИ ЩО НЕ ВІДБУЛИСЯ.

    ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    НА ДАНИЙ ЧАС ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    У разі наявності питань, використовуйте функціонал біля фото.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.5%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Поки зміни не відбулися, планують, що скасують право на відстрочку особам яким виповнилось 30 років, та які вступил на 2-гу і освіту, вже під час дії воєнного стану.

    Тому варто дочекатися внесення змін, та безпосередньої редакції закону.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Доброго вечора, пане Дмитре! Ваше пояснення у питанні і приємне і рідкісне, якщо не єдине: викликали, прийшов, пояснив, поставили відмітку про відстрочку - як у Македонського: прийшов,побачив, переміг. Звичайно і абсолютно, що законопроект №9672 Вас не стосується і закон після набрання ним чинності на Вас не поширюється. За попередніми діями Вашого РТЦК та СП, як вбачається, не буде помилок і в цьому питанні.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.6%

    Доброго дня, Дмитре!

    Наразі ніяких змін у законодавстві щодо підстав для надання відстрочки студентам не сталося. З’явився тільки законопроект, який ще повинен буде прийнятий ВР України, а потім підписаний Президентом України. Наразі, навіть, не відомо чи залишиться він у такому ж вигляді.

    Проте, навіть за умови його підписання в остаточній редакції у такому вигляді, яким він є зараз, Ви будете мати право на відстрочку, так як отримали її ще до вступу в силу даного закону, а як відомо закон зворотної сили не має. Тим більше, що в Вас стоїть подібна відмітка у військовому квитку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    Все залежить від того в якому виді відбудуться зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Згідно Правил військового обліку військовозобов'язані повинні надавати ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо військовозобов'язаний не зможе підтвердити право на відстрочку - відповідно він може бути призваний під час мобілізації.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Взагалі, те що Вам зазначили термін дії відстрочки - це велика рідкість, тому, навіть, якщо відбудуться зміни можна оскаржити неправомірні дії ТЦК у судовому порядку.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (стаття 58 Конституції України), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ).

    Проте, варто не забувати , що військовозобов’язані втрачають право на відстрочку, якщо не підтверджується підстава через яку вони її отримали, наприклад, військовозобов'язаний відрахований або закінчив навчання в університеті, на аспірантурі чи докторантурі або ж звільнений з посади у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах чи організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи менш як на 0,75 ставки наукових і науково-педагогічних працівників.

    Якщо виникли додаткові питання – готовий на них відповісти. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    12.5%

    Вітаю Вас, Дмитро та передаю привіт усій рідній Кіровоградщині!

    Земляче, якщо Ви вступили в заклад вищої освіти на навчання ДО набрання чинності згадуваним законопроектом у якості закону, то зберігаєте право на відстрочку від призову, оскільки Закон не має зворотньої дії в часі крім обставин, коли він пом"якшує вину особи. У разі невизнання такого Вашого права ТЦК та СП - Ви можете його захищати в судовому порядку.

    Тут діє аналогія з пенсійним законодавством... якщо людина вже вийшла на пенсію, її не можна через 5-10 років викинути з пенсії працювати, сказавши, що вибачай, у нас тут трохи пенсійний вік виріс і закони помінялися )))

    Відповідно до статті 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
    Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством (ч. 1 ст. 19 Конституції України).
    Органи влади та їх посадові особи зобов"язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції України).

    Спроби інакшого застосування закону - грубе та цинічне порушення загальноєвропейських принципів верховенства права, одним із параметрів якого є принцип правової визначеності.

    Але я би ні в чому переконаний на 100 % не був, знаючи вітчизняне правосуддя, а саме окремих суддів, які не мають ні доброчесності, ні гідності, ні професійності, щоб не обслуговувати "політичну доцільність" кожної нової влади, вигадуючи все нові та нові схеми обходу статті 58 Конституції та чітких роз"яснень Європейського суду з прав людини.

    В той же час, моя позиція залишається незмінною. Особи, які отримали право на відстрочку за діючим на момент зарахування на навчання Законом - її не втрачають і відповідальності за невиконання злочинних наказів не несуть.

    У Рішенні Конституційного Суду України від 9 лютого 1999 року N 1-рп/99 (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) зазначено, що дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Положення частини першої статті 58 Конституції України про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів у випадках, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, стосується фізичних осіб і не поширюється на юридичних осіб.До події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ним чинності. Заборона зворотної дії є однією з важливих складових принципу правової визначеності.

    Принцип неприпустимості зворотної дії в часі нормативних актів знайшов своє закріплення в міжнародно-правових актах, зокрема і в Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини (стаття 7) на підставі якої діє Європейський суд з прав людини.

    Правова позиція, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 22 лютого 2017 року у справі № 6-2705цс16 тільки підтверджує, що за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

    Між тим як свідчить історія, принцип "закон зворотної сили не має" ("lex ad praeterіan non valet") був сформульований ще давньоримськими юристами на протидію сваволі законодавця, який надавав зворотної сили законам, що погіршували становище людей, піддавали їх несприятливим наслідкам за дії, які на час їх вчинення визнавалися законними. Отже, мета цього принципу - поставити заслін ущемленню прав і свобод людини з боку влади.

    Саме така спрямованість цього принципу робить його важливою гарантією безпеки людини і громадянина, їх довіри до держави, про що вірно зазначається в мотивувальній частині Рішення Конституційного Суду України.

    Надання зворотної сили законам, які передбачають розширення змісту та обсягу прав і свобод людини і громадянина чи звільнення їх від певних обов'язків, не може підірвати впевненість людей у стабільності свого правового становища. (Окрема думка судді Конституційного Суду України Козюбри М.І. (справа про податки).

    ОТЖЕ, за загальним правилом закон зворотної сили не має. Це правило надає визначеності і стабільності суспільним відносинам. Це означає, що закони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Винятки з цього правила рідкісні і допускаються:

    а) за наявності вказівки в законі про надання йому (або окремим статтям) зворотної сили;

    б) у загальному правилі про неодмінне надання зворотної сили кримінальному закону, який скасовує або пом'якшує кримінальну відповідальність.

    Це правило зафіксоване в Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, ухваленому Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 р. Воно повинне бути відтворене в кримінальних кодексах країн, які підписали цей міжнародний документ. У ст. 15 цього пакту, зокрема, говориться: «...не може призначатися важче покарання, ніж те, що підлягало застосуванню в момент вчинення кримінального злочину. Якщо після вчинення злочину законом встановлюється легше покарання, дія цього закону поширюється на даного злочинця».

    Більше того, на відміну від кримінального матеріального закону, новий кримінальний процесуальний закон не має зворотної дії навіть у тих випадках, коли його правила є більш сприятливі для учасників кримінального провадження. Повернення процесу (процесуальних дій) неможливе (Верховний Суд України, 17 грудня 2015 року, справа № 5-205кс15.

    Гарного Вам дня та успіхів у навчанні!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня.Мобілізація Студентів у військовий час

    Скажіть будь ласка у 2022 році у віці 36 років я вступив до ВНЗ до аспірантури на денну форму навчання! У 2023 році мене викликали до ТЦК для уточнення даних (принесли повістку) я зʼявився і повідомив, що навчаюсь у звʼязку з чим мені надали відстрочку і у військовому квитку поставили відмітку відстрочка згідно ст. 23 Закону України до 09,09,2026 року! Якщо приймуть даний законопроєкт у такому форматі я маю право на відстрочку чи ні?

    ви будете мати право на відстрочку.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України