Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 вересня 2023, питання №92092

зворотня дія закону на анонсовані зміни стосовно призову студентів

Вітаю
Чи поширюється зворотня дія закону на анонсовані зміни стосовно призову студентів? Чи втратять відстрочку ті хто вже вчиться?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Звичайно пошитються, бо гіпотетичний закон погіршуватиме Ваше становище.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Все залежить від того в якому виді відбудуться зміни до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Згідно Правил військового обліку військовозобов'язані повинні надавати ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо військовозобов'язаний не зможе підтвердити право на відстрочку - відповідно він може бути призваний під час мобілізації.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Законодавчо закріплено, що заброньовані підприємствами або визнані ВЛК тимчасово непридатними можуть отримати відстрочку до 6 місяців.

    До інших підстав фіксований термін дії відстрочки не визначений, тому право на відстрочку існує на час, поки існує обставина, через яку надається відстрочка. Військовозобов’язані втрачають право на відстрочку, якщо не підтверджуєтьсяпідстава через яку вони її отримали, наприклад:

    • комісія МСЕК не підтвердила інвалідність;
    • ВЛК не підтвердила непридатність до військової служби протягом 6 місяців;
    • одна з трьох дітей на утриманні чоловіка уже досягнула віку 18 років;
    • відпала необхідність здійснювати догляд, опіку, піклування осіб, які цього потребували;
    • військовозобов'язаний закінчив навчання в університеті, на аспірантурі чи докторантурі або ж звільнений з посади у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах чи організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи менш як на 0,75 ставки наукових і науково-педагогічних працівників;
    • строк дії бронювання завершився і його не відновили.

    Проте, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (стаття 58 Конституції України), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України).

    Тому, якщо Ви оформили відстрочку, вона повинна бути зафіксована на спеціальному обліку ТЦК, бажано отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документів та на який термін вона дійсна (проблема полягає в тому, що законодавчо ТЦК не зобов’язано ставити такі відмітки у військовий документ).

    Якщо ніде не зафіксовано, що Ви маєте відстрочку, то при повістці для уточнення даних – Вам буде складніше довести право на відстрочку згідно нової підстави. Не виключено, що доведеться відстоювати свої права в судовому порядку.

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ЗМІНИ ПОКИ ЩО НЕ ВІДБУЛИСЯ.

    - ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    {Офіційне тлумачення статті 58 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 1-зп від 13.05.97, № 6-рп/2000 від 19.04.2000}".

    У разі наявності питань, використовуйте функціонал біля фото.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України