Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 12 вересня 2023, питання №92413

Академічна відпустка та проживання в гуртожитку ЗВО

Чи можна проживати в гуртожитку ЗВО під час вимушиної академічної відпустки студенту, якщо студент пільговик Дитина Учасника бойових дій, 21рік, проживав безкоштовно?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    По домовленності з адміністрацією вишу..

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Володимир!

    Нажаль, Особливості користування гуртожитками, які використовуються для проживання здобувачів освіти у період навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації у закладах освіти, визначаються Міністерством освіти і науки України. Нажаль, шановне міністерство скасувало попереднє положення про гуртожитки у 2018 році і не сподобилося за 5 років прийняти нове... Ну ніколи людям... Важливі справи вирішують.

    Тому, особливості проживання в гуртожитку визначаються внутрішньоуніверситетським Порядком та для осіб, які платять за гуртожиток - угодою про проживання в гуртожитку.

    Тому, для надання точної відповіді треба бачити правила проживання у гуртожитку Вашого закладу вищої освіти. Як правило такі правила розміщуються на офіційному сайті закладу.

    За загальним правилом - академічна відпустка не перериває навчання, не є підставою для відрахування зі складу студентів, тобто формально особа цілком би мала право на проживання в гуртожитку. Раніше перший рік перебування у академічній відпустці навіть академічну степендію оплачували.

    Дуже хотів би дати відповідь Вам 100 %, але нажаль у кожного закладу освіти зараз "своє весілля", а в нормативно-правовій базі з багатьох питань, в тому числі щодо Академічних відпусток, - повний разгардіяж.

    Якщо можете назвати заклад освіти, спробую подивитись Положення про гутожитки та чи передбачає воно право на проживання в академічній відпустці... Будуть ще питання - з радістю відповім!

    Гарного Вам дня!

    • Володимир Клієнт 8 місяців тому

      Дякую за відповідь,Сумський Державний Університет

      • Турчин Ярослав Александрович

        ПОЛОЖЕННЯ про користування гуртожитками студентами університету

        (додаток 1 до Положення про студентське містечко СумДУ)

        Версія 02

        (Базова версія затверджена рішенням вченої ради, Протокол №6 від 13.01.2005 р.)

        {Із змінами, внесеними згідно з наказом №1065-І від 15.11.2021}

        (введено в дію наказом ректора від 26.08.2021 р. № 0782-І)

        https://normative.sumdu.edu.ua/?task=getfile&tmpl=...

        2.5. На підставі наказу про поселення згідно рішення Комісії по поселенню, з особою, що навчається, укладається Договір на проживання, після підписання якого мешканцю видається ордер із зазначеною адресою проживання, номером гуртожитку та кімнати. Облік ордерів здійснюється відділом по роботі зі студентською молоддю в гуртожитках (далі –ВРГ). Бланки ордерів зберігаються як документи суворої звітності. Реєстрацією та випискою займаються паспортисти студмістечка, закріплені за гуртожитками.

        2.11. Порядок поселення та проживання студентів у гуртожитку в канікулярний період (весняний семестр) затверджується проректором університету за розподілом обов’язків з попереднім узгодженням із заступниками директорів (деканів) по роботі в гуртожитках, студрадою відповідного інституту (факультету). 2.12. Здобувачам освіти, які поселяються до студентського гуртожитку після закінчення канікул, як правило, надаються кімнати, в яких вони мешкали раніше.

        Розділ 3. Порядок виселення з гуртожитку

        3.1. Виселення студентів відбувається в кінці навчального року, що передбачається наказом про поселення.

        3.2. При відрахуванні з навчального закладу з інших причин мешканці виселяються з гуртожитку у тижневий термін від дня видання відповідного наказу.

        По закінченню навчального закладу мешканці виселяються протягом двох днів після отримання диплому.

        3.3. Якщо студент не може з поважних причин залишити гуртожиток у відповідний термін, рішенням проректора університету за клопотанням органів студентського самоврядування цей термін може бути продовжений.

        3.4. Абітурієнти залишають місця в гуртожитку у встановленому порядку протягом трьох діб з дня оголошення результатів вступних випробувань.

        ___

        ОТЖЕ, академічна відпустка - є правом особи, що навчається на перерву у навчанні, яке реалізується на підставі чинного законодавства, не свідчить про відрахування з навчального закладу чи про втрату особою статусу студента. За Вами зберігається відповідне ліцензоване місце навчання за спеціальністю, формою навчання (денна / дистанційна) та основою (державна / комерційна).

        Тому на моє переконання Ви маєте законні підстави для продовження проживання у гуртожитку та заселення в гуртожиток під час академічної відпустки на новий навчальний рік.

        Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України