Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 13 вересня 2023, питання №92476

Військово лікарська комісія

Доброго дня в мене питання стосовно ВЛК в мене Д/З Правостороній гемипарез лікарь Невропатолог написав стаття 74 Б а інколи 74В це в районом ВЛК і висновок Терапевта Обмежено придатний до військовий служби в обл ВЛК Невропатолог поставив ст.20Б написали Висновок : Обмежено-Придатний у військовий час але наразі без висновку Терапевта
Питання : Чи можливо по цій статті списати з обліку і подальшим перетином кордону на законній основі
Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    За висновком ВЛК щодо обмеженої придатності, особа не може бути виключена з військового обліку і не набуде права виїзду за кордон

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Відповідно до графи ІІ стаття 20 б) Розкладу хвороб Ви можете бути визнані або обмежено придатним або тимчасово непридатним (визначається індівідуально). На жаль, якщо Вас визнали обмежено придатним права виїзду за кордон Ви не маєте. Якщо би визнали тимчасово непридатним з наступним переоглядом через 2-6 місяців, то тоді б Ви таке право мали. Виключити Вас з військового обліку можливо буде лише у тому разі, якщо по статті 20 Вам дадуть пункт а).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ігор Клієнт 8 місяців тому
    А призвати і направити в бойову частину яка знаходиться на передньому край можуть по цим ст. 74б/в , 20б в самому ТЦК ?
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      З діагнозом обмежено придатний Вас не можуть направити у бойову частину, але це не відміняє мобілізації, як такової.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, Ігоре!

    Особа визнана ВЛК обмежено придатною у військовий час - не може займати штатні посади військового часу в бойових підрозділах та в зоні бойових дій.

    Обмежено придатні з урахуванням військово-облікової спеціальності, освіти тощо - мають бути залучені до служби у військових органах управління, штабах, ТЦК та СП, підрозділах матеріально-технічного забезпечення тощо.

    Ваш родич має подати рапорт на ім"я командира з клопотанням поо переведення у зв"язку з невідповідністю займаній посаді за станом здоров"я згідно з висновком ВЛК.

    Однак, якщо такого не можна робити по закону, це не означає, що це не можуть зробити по факту.

    В будь-якому разі правило таке - Ні на що добровільно не погоджуватись, нічого зайвого не підписувати. Бо потім як правило заявляють у ТЦК, що особа добровільно виявила бажання...

    Під час ухвалення рішення щодо придатності до військової служби ВЛК керується Додатком 1 до Положення № 402 (Розклади хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби), Додатком 2 (Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб) та Додатком 3 (Таблиця додаткових вимог до стану здоров’я).

    Зрозуміло, що перелік захворювань/станів здоров’я, які дають можливість бути непридатним до військової служби у мирний час, є значно ширшим, ніж у воєнний.

    !!! Зауважте, якщо постанова ВЛК не містить чіткої вказівки, до якої служби та роботи непридатний військовослужбовець, а передбачає лише вказівку на обмежену придатність, доцільно звертатися зі скаргою до Міністерства оборони України чи до Центральної ВЛК ЗСУ, оскільки на них покладено обов’язок контролю та проведення військово-лікарської експертизи у Збройних Силах і розгляд скарг з питань військово-лікарської експертизи.

    Отже, ВЛК при прийнятті постанови повинна чітко вказати в ній види служби та роботи, які протипоказані конкретному військовослужбовцю, щоб було зрозуміло, в чому полягає обмежена придатність.

    Щодо виїзду закордон

    НАЖАЛЬ, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Для реалізації права на виїзд закордон треба мати або встановлену інвалідність (незалежно від групи), або запис у військово-облікових документах - "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Заздалегідь вдячний та гарного Вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України