Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 15 вересня 2023, питання №92605

Підготовка документів для отримання виплати при народжені дитини закордоном

Для подачі документів на допомогу при народжені дитини необхідно надати видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.
Таким документом є
- довідка з медичного закладу про народження дитини з нотаріальним завіренням копії та перекладу українською;
- нотаріально завірена копія з нотаріальним посвідченням перекладу українською свідоцтво про народження дитини;
- документ, що завіряє народження дитини виданий і завірений у консульській установі країни народження дитини.
Який з цих документів являється зазначеним документом?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Людмила!

    Для отримання державної допомоги при народженні дитини за кордоном, один із батьків може поштою надіслати заяву та необхідні документи до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Відповідні зміни затверджені Постановою Кабінету Міністрів України № 340 і діють у період воєнного стану.

    Документи, що засвідчують народження дитини, видають українські консульства або дипломатичні установи (посольства) у країні народження дитини. Щоб ці документи легалізувати, потрібно зробити офіційний переклад українською мовою, завірений консульською печаткою.

    Зауважте, що батьки (опікуни) дітей, народжених в Україні, звертаються із заявою особисто до ЦНАПу за місцем проживання (перебування) або через електронні додатки «Дія» та «єМалятко».

    Відповідно до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів, допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

    Для призначення допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подається:

    1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України