Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 вересня 2023, питання №92771 400₴

Вступ до ВНЗ 28-річному чоловіку на магістра, якщо раніше був відрахований

Цікавить чи матиме чоловік відстрочку від мобілізації, якщо йому 28 років і він вступить до ВНЗ на магістратуру на денну форму навчання, якщо має диплом бакалавра і вже ранні навчався на магістра, але був відрахований ?

Якщо так, то ще питання: з якого моменту діє відстрочка, якщо він у вересні зарахований до університету, має підтверджуючи документи, але навчання починається взимку, то чи розповсюджується на нього відстрочка зараз?

Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!Головне , щоб магыстратура була по тый же спецыальносты , що ы бакалавр , щоб це рахувалось наступним рывнем освіти , а не окремою освітою.

    Якщо вас відраховано то ви не маєте магістерської освіти.

    Тому відстрочка буде діяти з моменту підписання наказу про ваше зарахування.

    Проект 9672

    на даний час це лише проект, змін не зареєстровано та не приймалося голосуванням депутатів у залі , мови про них йти не може.

    До того ж згідно ст. 58 Конституції України - Закони України не мають зворотної дії у часі, тож для діючих студентів змін не має бути.

    На думку ініціатора пана Веніславського - це буде стосуватись студентів від 30 і далі , які вступили після 24.02.22, якщо це друга вища освіта. (наприклад уже є будівельна, а тепер вступили на економіста)

    ст. 23 ЗУ «Про мобілізацію та моб. Підготовку» (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми № 20

    після аспірантури можете пройти далі по спеціальності на здобуття доктора наук по цій спеціальності це одна спеціальність буде просто вищого рівня.

    Отсрочка от мобилизации не будет распространяться на мужчин старше 30 лет, которые получают непоследовательное высшее образование, — министр образования Лисовый

    Для студентов-мужчин, которые еще не достигли 30 лет и получают последовательное образование, а также для педагогических работников, работающих в учебных заведениях (по основному месту работы не менее чем на 0,75 ставки), отсрочка будет сохраняться.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліса!

    Якщо особа була зарахована на денну форму навчання у магістратуру ВНЗ, то вона має стовідсоткове право на відстрочку незалежно від її віку!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}"

    В даному випадку мова не йде про другу вищу освіту, оскільки магістратура є продовженням отримання перщої вищої освіти після бакалавратури, тільки більш високого рівня.

    В той самий час відрахування особи з магістратури у минулому не вважається її закінченням. Отже новий вступ до магістратури не є повторним.

    Насамкінець про найголовніше: якщо особа зарахована до ВНЗ у вересні, то незалежно від того, коли починаються навчання, згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» ВНЗ зобов'язаний зробити:

    "надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);"

    Отже, починаючи з моменту зарахування, а не з ПОЧАТКУ НАВЧАННЯ, ВНЗ повинен і має право надати особі довідку форми 20. Остання, у свою чергу, дає їй можливість звернутись до ТЦК із заявою про отримання відстрочки, додавши до неї згадану довідку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Цікавить чи матиме чоловік відстрочку від мобілізації, якщо йому 28 років і він вступить до ВНЗ на магістратуру на денну форму навчання, якщо має диплом бакалавра і вже ранні навчався на магістра, але був відрахований ?

    Звичайно, чоловік має абсолютне право на відстрочку як згідно діючого законодавства так і зі змінами, які можливо будуть прийняті законопроектом 9672. Адже у зв'язку із відрахуванням - чоловік не здобув освіту магістра. Тому вважається, що на даний час чоловік здобуває рівень освіти (магістратура), що є вищим за раніше здобутий (бакалавр) .

    Якщо так, то ще питання: з якого моменту діє відстрочка, якщо він у вересні зарахований до університету, має підтверджуючи документи, але навчання починається взимку, то чи розповсюджується на нього відстрочка зараз?

    В наказі про зарахування повинно бути вказано, " наказую зарахувати з дд.мм.рр студентом 1 курсу денної форми навчання". От саме з цієї дати у чоловіка і виникає право на відстрочку.

    Для підтвердження відстрочки чоловіку необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку (можу надіслати Вам робочий зразок на електронну пошту)
    2. Довідка форми 20 з ВНЗ
    3. Контракт про навчання (при наявності)

    Правилами військового обліку передбачено особисте повідомлення ТЦК про зміну персональних даних та надання документів про відстрочку.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр має залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Аліса!

    ВІН БУДЕ МАТИ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З МОМЕНТУ ЗАРАХУВАННЯ ДО ВНЗ 9НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ КОЛИ ПОЧНЕТЬСЯ НАВЧАННЯ У ВНЗ):

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЙОГО НЕ МАЮТЬ ПРАВО ПРИЗВАТИ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ЧАСУ ЗАРАХУВАННЯ, АЛЕ ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ЙОМУ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Всього доброго!!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ БУДЕ ДІЯТИ З МОМЕНТУ НАКАЗУ ПО ВНЗ ПРО ЗАРАХУВАННЯ ЙОГО СТУДЕНТОМ.

    В НАКАЗІ ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО З ЯКОГОМОМЕНТУ ВІН СТУДЕНТ ТА ВИДАТИ ЙОМУ СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК.

    Стаття 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ: Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    В Україні порядок призову на військову службу громадян регулюють два ключові закони:

    • Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу";
    • Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    У цих законах перелічені категорії громадян, які не підлягають призову під час загальної мобілізації.

    "Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідно до абзацу другого частини статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти".

    Враховуючи що норма імперативна та безумовна, то достатньо документально підтвердженого факту наявності статусу студента денної форми навчання. Для цього до ТЦК та СП необхідно подати довідку про зарахування до числа студентів денної форми навчання ВНЗ разом з заявою в довільній формі про надання відстрочки.

    Це право на відстрочку від призову по мобілізації, а не отримана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

    Щоб це право реалізувати, треба прибути до ТЦКСП, пройти медкомісію, надати довідку ВНЗ, інші документи які підтверджують право на отримання відстрочки від призову по мобілізації і лише тоді ТЦКСП може надати дану відстрочку від призову по мобілізації.

    Тому право на отримання відстрочки від призову по мобілізації є, а саму відстрочку від призову по мобілізації треба отримати.

    Наразі законопроект №9672 - це тільки законопроект. Для того, щоб він став законом ще потрібно багато часу. Спочатку він повинен бути прогалосований ВР України, а після того підписаний Президентом України.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Аліса!

    Цікавить чи матиме чоловік відстрочку від мобілізації, якщо йому 28 років і він вступить до ВНЗ на магістратуру на денну форму навчання, якщо має диплом бакалавра і вже ранні навчався на магістра, але був відрахований ?

    Якщо він не отримав диплом магістра, він вважатиметься таким, що здобуває освіту магістра вперше, тобто послідовно. Це надаватиме йому право на відстрочку від мобілізації, якщо законопроєкт 9672 буде прийнято в тій редакції, що ми маємо на даний момент.

    Але на даний момент зміни ще не прийняті. Все на рівні законопроєкту Верховної Ради України. Яких буде остаточний Закон - невідомо. Передбачати - неможливо і недоречно.

    Якщо так, то ще питання: з якого моменту діє відстрочка, якщо він у вересні зарахований до університету, має підтверджуючи документи, але навчання починається взимку, то чи розповсюджується на нього відстрочка зараз?

    Звичайно, що із того моменту, коли він фактично буде студентом. Видача наказу про зарахування з певного моменту не надає особі статусу студента. Він буде студентом як раз і тої дати, зазначеної у наказі про зарахування. Тобто в наказі має бути зазначено, що зарахувати ПІБ на навчання з "__"___ 2023 року. От як раз і з цієї дати він і матиме право на відстрочку.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України