Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 18 вересня 2023, питання №92806

Отказ в праве наследования

Добрый день! Мать сына, погибшего на войне 16.01.2023 года, до этого пролежавшего в коме после ранения с августа 2022 года, при попытке вступления в права наследования обнаружила, что сын за несколько дней до смертельного ранения завещал квартиру посторонней женщине. Эта женщина ни разу не появилась, когда сын был в коме, ничем не помогала и отказывается общаться с матерью. Сейчас нотариус, оформлявший завещание, заявила, что у сына остался депозит в банке, возможно, превышающий оценочную стоимость квартиры. Нотариус утверждает, что наличие такого депозита лишает мать права наследования своей половины квартиры. На основании какой статьи какого закона нотариус так утверждает?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Якщо мати непрацездатна, то вона може мати обов'язкову долю у спадщині.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 2 ст. 1241 ЦК України, Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 7 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Навряд чи син міг заповісти все його майно не близькій йому людині. Той заповіт, можливо, є сфальсифікованим. Матір загиблого може спробувати звернутись до поліції із заявою про вчинення злочинів шахрайство чи внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Та підозріла жінка може бути зв'язаною з військовими, які нанесли смертельне поранення померлому 5 місяців потому. Краще матері обережно звернутись до правоохоронців, щоб наші вороги не відібрали майно померлого.

    Замість того матір може звернутись до суду з позовною вимогою визнати недійсним заповіт.

    Запрошую Вас звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових правничих послуг. Я можу надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами місцевого самоврядування і державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами тощо. Можу написати для Вас текст заяви в поліцію чи текст позовної заяви.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України