Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 вересня 2023, питання №92830 250₴

Довідка для військкомату

Добрый день:)Пришло вот такое письмо из Университета. Подскажите пожалуйста, это обязательно являться туда? Я являюсь студентом дневной формы обучения и отсрочка до февраля(заканчивается обучение)

Відповіді юристів (21)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Цей лист не зобов'язхує Вас до явки у ТЦК. Таке повідомлення повинно бути вручено персонально під особистий підпис.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Максим Клієнт 8 місяців тому

    И по закону, Университет не имеет права из за этого не выдать диплом при окончании учебы?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      20%

      Звичайно ні! Це речи аж ніяк не пов'язані. ВНЗ повинен видати диплом, а вже потім повідомити ТЦК, що Ви закінчили навчання.

      Згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

      "З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

      надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);".

      Отже університет не повинен вимагати від Вас явки до ТЦК, а самі мусять повідомити військомат про закінчення Вами навчання. Такк само, як і про зарахування до ВНЗ.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви вже отримали відстрочку у зв'язку із навчанням - обов'язку явитися до ТЦК у Вас немає.

    ВНЗ не має права відмовити Вам у видачі диплому про навчання.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вказане повідомлення не становить юридичного факту так як не було вручено та підписано, до того ж раніше надана відстрочка діє до лютого у вас.

    по ВНЗ ходить такий лист

    Пункт 2 листа МОН №1/5528-23 від 20.04.2023 року про те, що

    "Здобувачам освіти набору 2022 року (крім визначених вище категорій), які не здійснили приписку до призовних дільниць до 24 лютого 2022 року, завершити приписку і оформити військово-облікові документи та подати їх до закладів освіти до 31 травня 2023 року. У разі невиконання цього зобов'язання до визначеного терміну, навчання припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів".

    з точки зору його дотримання прав людини і зокрема прав студентів сам по собі дуже сумнівний і викликає більше питань, ніж бажання його коментувати. В мене є також сумніви в тому, що цей пункт довго буде чинним! Але це моя суб'єктивна точка зору.

    Крім того, це пункт не стосується тих студентів, які є особами 2005, 2006 років народження, які тимчасово перебувають за кордоном і знаходяться на тимчасовому консульському обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    Факт перебування за кордоном унеможливлює постановку на облік в ТЦК. В той самий час порядок постановки на консульський облік студентів ніяк Листом МОН не деталізується, а отже така вимога в часі не обмежена.

    2. Чи достатньо лише консульського тимчасового обліку, хоча в постанові МЗУ йде про консульський військовий облік?

    У роз ясенні (яке не є нормативним актом) чітко йдеться саме про "тимчасовий консульський облік"! Термін "військовий" в ньому відсутній.

    Дане роз яснення не підтверджено постановою чи Законом України, які мають вищу юридичну силу та обов язкові до виконання. Законність є сумнівною.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    12%
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Ні, даний лист не містить ніякої правової підстави з'явитись Вас до ТЦК та СП.

    Відповідні документи чи повістки мають лише вручатися особисто та під підпис особи, яка такі документи отримала.

    Тим більше що у вас є діюча відстрочка.

    И по закону, Университет не имеет права из за этого не выдать диплом при окончании учебы?

    Ні, це не є підставою для того щоб не видати вам диплом.

    Максим Клієнт 8 місяців тому

    Ну отсрочку я так понял получил автоматом,так как университет отправлял все документы в военнкоматы.После поступления

    • Дерій Владислав Олегович

      Те, що Ви особисто не надали ТЦК інформацію про відстрочку - ніяким чином не впливає на можливість отримати диплом про закінчення навчання.

      Університет не має права змушувати Вас йти до ТЦК.

      Якщо Вам ще не виповнилося 27 років, Ви не проходили військову кафедру, а з військових документів - приписне - Вам не зможуть мобілізувати, навіть, після закінчення ВНЗ.

    • Богачевська Ольга Дмитрівна
      Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

      Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

      Університет збирає дані про призовників та військовозобов’язаних студентів та надсилає до ТЦК у семиденний строк з дня видання наказу про зарахування повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних. Це передбачено Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487.

      Автоматично відстрочку студентам денної або дуальної форми навчання не надають, це треба робити самостійно. Для цього необхідно подавати заяву та підтвердні документи до ТЦК СП за місцем обліку. Якщо цього не зробити, то можуть вручити повістку та викликати до ТЦК для уточнення військово-облікових даних та вже тоді подавати документи.

      Крім паспорту, студентського квитку та військово-облікового документу, студент має надати:

      • витяг з наказу про зарахування на навчання;
      • довідки про навчання: на фірмовому бланку вишу, з підписом керівника, печаткою, зазначенням курсу, форми навчання, назви факультету, спеціальності, основи (бюджетна, контрактна);
      • якщо контрактна форма – копію контракту.
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Просто тоді ще не існувало згаданої мною Постанови Кабміну, яка прямо зобов'язує виші подвідомляти ТЦК про зарахування до учбового закладу..

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Максиме!

    Добрый день:)Пришло вот такое письмо из Университета. Подскажите пожалуйста, это обязательно являться туда? Я являюсь студентом дневной формы обучения и отсрочка до февраля(заканчивается обучение)

    Принаймні, Вас повинні ознайомити із даним розпорядженням під підпис. Тоді Ваша явка є обов'язковою.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістіввійськового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    ...

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ...

    ДАНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ НЕ МАЄ ЮРИДИЧНОЇ СИЛИ І ВІДПОВІДНО НЕ СТВОРЮЄ ДЛЯ ВАС ОБОВ'ЯЗКОВИХ ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ.

    Успіхів. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    28%

    Вітаю Вас, Максиме! Заклад вищої освіти банально знімає з себе відповідальність за Ваш облік як призовника чи військовозобов"язаного. Якщо Вам немає 27 років та Ви не визнавалися у 17 років при приписці у військкоматі - непридатним до служби у мирний час, обмежено придатним до військової служби у воєнний час - із зарахуванням в запас, то під час воєнного стану Ви не зобов"язані з"являтись до ТЦК та СП без офіційного виклику по повістці.

    До 27 років - Ви непідлягаєте мобілізації, не маєте обов"язку отримувати відстрочку та з"являтись у ТЦК та СП так як не є військовозобов"язаним.

    В іншому випадку, якщо у Вас є військовий квиток, посвідчення замість військового квитка або інші облікові документи військовозобов"язаного (так званий "білий квиток") - максимально що Вам загрожує це - штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

    Згідно ч. 2 ст. 210-1 КУпАП повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію), за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    На підставі ст. 263 КУпАП для складання протоколу про порушення правил військового обліку особу може бути піддано адміністративному затриманню представниками органів Національної поліції на заявку ТЦК та СП, загальний строк адміністративного затримання особи , яка вчинила адміністративне правопорушення становить не більше 3-х годин, але для встановлення особи та/або з"ясування обставин правопорушення, строк затримання може становити до ТРЬОХ ДІБ.

    При цьому затримувати на три доби має саме правоохоронний орган - тобто Національна поліція. У інших органів немає на це повноважень.

    Згідно зі ст. 37 Закону України "Про Національну поліцію" відлік часу утримання рахується з моменту її фактичного затримання.

    Тож у разі бажання нез"являютися до ТЦК та СП та убезпечення себе від примусової доставки для психологічного тиску, залякування і формально - складення протоколу за статтею 210-1 КУпАП, бажано проживати / постійно знаходитись не за адресою реєстрації місця проживання та (або) іншою адресою, відомою у воєнкоматі (ТЦК та СП). Крім того, слід враховувати, що Ви могли вказувати свою фактичну адресу відмінну від реєстрації - у закладі освіти, у банківській установі тощо... Фактично наразі ТЦК часто отримують доступ до цієї інформації, як і до бази телефонних дзвінків та контактів особи, які їм зливають працівники "європейських" 4G-зованих мобільних операторів України.

    ВОДНОЧАС, ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ У РАЗІ ВИКОНАННЯМ ВАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ ТА УМОВ УГОДИ ПРО НАВЧАННЯ - НЕ МАЄ ЗАКОННИХ ПІДСТАВ НЕ ВИДАТИ ЧИ ЗАТРИМАТИ ВАМ ВИДАЧУ ДОКУМЕНТІВ ПРО ОСВІТУ - Диплома та Додатка до нього Європейського зразка, які мають бути внесені до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Документ про здобуту освіту має бути виданий Вам особисто або Вашому представнику за довіреністю. Протиправні дії можуть переслідуватись в судовому порядку.

    Гарного Вам дня!

    • Максим Клієнт 8 місяців тому

      Благодарю Вас!Все четко и ясно!Лучший ответ:)

      • Турчин Ярослав Александрович

        Спасибо! Всегда рад помочь!

    • Максим Клієнт 8 місяців тому

      Мне нужно будет явится в военкомат после окончания учебы?

      • Турчин Ярослав Александрович

        Максим, к сожалению если на момент явки в военкомат у Вас не будет оснований для отсрочки - высоки риски попасть под мобилизацию. Потому без крайней необходимости я бы не советовал туда ходить.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Але по цьому листу вам не потрібно з'являтися до ТЦК та СП. Наскільки розумію ТЦК та СП повідомив університет даним листом, а університет Вас.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Максим!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ПОКИ НЕ ПІШЛИ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ЩОБ БУЛА ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ПІТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ЗАКОННЕ ПРАВО.

    Всього доброго!

    Максим Клієнт 8 місяців тому

    Уже решил,что туда не ногой не в коем случае)Благодарю за ответ)

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 8 місяців тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Максим!

      ПОНЯТНО.

      ПОЖАЛУЙСТА.

      Всего доброго.

      С уважением. адвокат Евгений Александрович.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 7 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    " 34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:...

    оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки і забезпечення їх своєчасного прибуття;...

    47. У разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки (додаток 13, для призовників - додаток 17 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

    видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;

    вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);

    письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

    забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки...

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;".

    ---

    Доброго дня, пане Максиме! З одного боку, право на відстрочку від призову здобувачі освіти набувають по закону, фактом навчання, а не за рішенням РТЦК та СП (надати чи відмовити у відстрочці); з іншого боку - Правила військового обліку вимагають подання військовозобов'язаними до РТЦК та СП документів, що підтверджують право на відстрочку, особисто, точніше, як я вважаю, поданням заяви (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику заяви) про підтвердження тра оформлення відстрчки з прикладенням копій документів про навчання. Так, можливе, скоріше всього, при зверненні до РТЦК та СП, направлення на ВЛК (це право і необхідна процедура військового обліку), але не скасовує права на відстрочку. Інша справа, необхідно, на мою думку, вимагати реєстрацію вручення заяви до направлення на ВЛК та здіснення інших дій в РТЦК та СП. Щодо повідомлення Університету, то воно вчинене з порушенням наведеного п.47 Порядку і фактично могло і мало бути вручено під розписку ознайомлення з наказом про оповіщення щоло явки до РТЦК та СП. Також вважаю помолковим Ваше уявлення про автоматичне отримання відстрочки, без його оформлення, без подання документів (заяви).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України