Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 вересня 2023, питання №92846

Відстрочка у зв'язку з навчанням в аспірантурі

Доброго дня! Офіцер запасу (військова кафедра). Вступив до аспірантури на денну форму навчання. В університеті під розписку ознайомився з Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487), відповідно до яких призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні подавати щороку до 1 жовтня до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу. Питання наступне:
Чи обов'язково особисто з'являтися до ТЦК з довідкою про навчання для отримання відстрочки?
Чи буде надано мені відстрочку на підставі повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надісланого до ТЦК університетом?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    Інформацію про Ваше зарахування до аспірантури, насправді, повинен надати у військомат ВНЗ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Правилами військового обліку передбачено особисте повідомлення ТЦК про зміну персональних даних та надання документів про відстрочку.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Якщо Ви відразу хочете подати документи поштою, то згідно статті 20 ЗУ «Про звернення громадян» відповідь Ви повинні отримати протягом 30 днів, у певних випадках 45 днів.

    Можете відправити рекомендований лист кур’єром – в такому випадку ТЦК обов’язково його або прийме, або буде зафіксована відмова – що є доказом недобросовісної поведінки ТЦК.

    Ви й так маєте право на відстрочку, якщо не надасте відомості про навчання - відібрати її або анулювати ТЦК не зможе, єдиний неприємний момент - це якщо Ви не повідомите ТЦК про зміну персональних даних, то можливий штраф 850 грн за статтею 210 КУпАП

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Читайте уважніше про даний пункт, там мова йде про строкову військову службу. В умовах воєнного стану призов не проводиться.

    Тому і потреби йти до ТЦК у Вас немає. Зміна облікових даних також не здійснюється.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора!

    ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ЩОБ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, ДОВІДКОЮ ВНЗ,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    ПОКИ НЕ ПІШЛИ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ЩОБ БУЛА ВІДСТРОЧКА ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ПІТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ЗАКОННЕ ПРАВО.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України