Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 вересня 2023, питання №93142

Знятий з військового обліку у зв'язку з виїздом на ПМП. Чи поновлюється облік, якщо короткостроково приїду в Україну?

Вітаю.
Мене зняли у грудні 2021 р. з військогово обліку в ТЦК та СП у зв'язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон. Також знятий з реєстрації за місцем проживання у Києві. Маю у закордонному паспорті два штампи (виїзд на ПМП та прийнятий на постійний консульський облік у країні перебування). Якщо я будучи нерезидентом короткостроково відвідаю Україну, то чи з'являться у мене якісь обов'язки щодо ТЦК та СП, а також до війського обліку?

Питаю про це тому що отримав суперечливі відповіді від різніх ТЦК та СП. Той, що знімав мене з обліку прислав електронною поштою відповідь за підписом керівника (до речі, саме він знімав з обліку у 2021 р.), що коли я приїду в Україну, то повинен з'явитись до ТЦК та СП для поновлення на обліку з перспективою мобілізації. Працівниця іншого ТЦК та СП у телефоній розмові (після консультації з юристами) відповіла, що з'являтись до ТЦК та СП мені не потрібно і для мене нічого змінюється, якщо я короткостроково відвідаю Україну. Подав запитання до МінОборони, але ще не отримав відповіді.

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Виїзд на ПМП не звільняє від призову на військову службу під час мобілізації.

    Ви являєтесь військовозобов'язаним - тому існує ризик мати неприємні ситуації з ТЦК.

    Згідно Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовозобов'язані повинні особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного ТЦК. При цьому місце проживання - це фактичне місце Вашого перебування.

    Тому у разі вручення повістки на уточнення даних - Вас можуть поставити на військовий облік та направити на ВЛК.

    Якщо не явитесь по повістці без поважної причини - можуть накласти штраф 3400-5100 грн

    З повагою, Дерій.В.О.!

    Всього доброго!

    • Михайло Клієнт 7 місяців тому

      Вітаю, Владислав Олегович.Дякую за відповідь. Якщо поїду, то орієнтуюсь саме на подорож до 7 днів, щоб не можна було виїхати до того, як сплине семидневний строк прибуття до ТЦК.Очікую зараз на офіційну відповідь від МінОборони, щодо постановки на військовий облік у разу прибуття.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Дійсно, ризик бути мобілізованим дійсно є, а тому тричі подумайте щодо доцільної поїздки до України. Ви матимете право на виїзд за межі України, але прикро буде, якщо Вас мобілізують.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Михайло Клієнт 7 місяців тому

      Вітаю, Вячеслав Володимирович.Дякую за вашу віпдповідь. Я вас зрозумів: поїду, якщо буде ризик мобілізації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайле!

    Згідно роз'яснень ДПСУ:

    "Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України".

    Згідно пункту 52 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

    53. Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Михайло Клієнт 7 місяців тому

    Вітаю, пане Юрій.Дякую за відповідь. По факту, закородонна дипломатична установа у країні мого перебування в курсі мого місцезнаходження і нещодавно видала мені новий закордонний паспорт, оформила виїзд на ПМП та прийняла на постійний консульський облік. При цьому питання військового обліку або сприяння повернення мене як військогозобов'язанного зовсім не піднімалося.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Згідно логіки закону, наведеного мною вище, Ви, як особа, яка постійно мешкає за кордоном, що підтверджується відміткою українського консульства, та має у зв'язку з тим право право на виїзд, відповідно, маєте право і на відстрочку, бо без останнього не було б і всього іншого. Проте і на жаль наші ТЦК останнім часом живуть за правилом "нам закон не писан". Саме тому я би поостерігся давати Вам стовідсоткові гарантії щодо Вашої відстрочки при в'їзді в Україну.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України