Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 вересня 2023, питання №93152 240₴

Відповідність діагнозу статті Розкладу хвороб та чи має ВЛК призначати додаткові обстеження по іншим статтям, якщо вже встановлений діагноз, що дає право на виключення з обліку?

Вітаю! Чоловік проходить ВЛК, і за направленням на офтальмологічне обстеження у висновку отримав діагноз "Паралітична косоокість, диплопія (з 2020 р.). Ендокринна офтальмопатія. Парез n. abducens."
Чи відповідає він статті Розкладу хвороб 29(а) "Стійкий параліч рухових м'язів очного яблука за наявності диплопії", при тому, що за класифікацією МКХ-10 цій статті відповідають коди Н49-Н51, а встановлений діагноз відповідає коду Н49. Паралітична косоокість; підкод Н49.20 Параліч шостого (відвідного) нерва.
Якщо так, то чи має ВЛК призначати інші обстеження у кардіології та неврології, при тому, що по Ст. 29(а) і цьому діагнозу у Наказі 402 немає якихось обмежень, умов та вимоги призначати додаткові обстеження по інших напрямках? І чи може чоловік законні підстави відмовитись від цих додаткових обстежень, результати яких не можуть вплинути на вже встановлений діагноз?

Відповіді юристів (25)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.2%

    Вітаю, Олено!

    У даному випадку діагноз не такий простий і тут треба отримувати консультацію військового лікаря. Бажано того, який має досвід роботи у ВЛК. Звичайно, знайти такого лікаря не так просто.

    Не буду Вам надсилати положення наказу 402, що стосуються статті 29, оскільки Ви і так самі все знаєте. Треба пробувати консультуватись з профільним лікарем.

    Що стосується інших обстежень, то навпаки це в інтересах чоловіка - чим більше виявлених хвороб, тим менші шанси на його мобілізацію. Не завжди, але це працює.

    Успіхів. Всього доброго!

    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дякую, Вячеславе, за відповідь! Думаю, шанс знайти такого військового лікаря, щоб мав досвід роботи у ВЛК та мав досвід і знання, щоб компетентно тлумачити цю статтю і діагноз, практично відсутній.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Олено!

        Дійсно, знайти такого лікаря - практично неможливо. Але можна хоча б побати з гарного офтальмолога, який проаналізує стан хвороби на предмет відповідності наказу 402. Погодьтеся, коли самі норми наказу 402 читатиме лікар, це вже плюс.

        Що стосується визнання його непридатним з виключенням, ствердно говорити про шанс отримати саме такий висновок я не буду. Самі знаєте і розумієте, як зараз що відбувається.

        Всього доброго. Успіхів! З повагою!

        • Олена Клієнт 7 місяців тому

          Дякуємо! Усього Вам найкращого!

    Турчин Ярослав Александрович
    14.2%

    Вітаю Вас, пані Олено! Пройти повне обстеження та отримати якомога більше діагнозів та їх підтверджень - в інтересах в першу чергу особи, яка проходить ВЛК, адже рішення місцевої ВЛК ще має перевірити обласна ВЛК, а наразі за розпорядженням Президент України обласним ВЛК доручено і мертвих, і живих, і ненароджених як писав Тарас Григорович Шевченко.

    Тож, якщо це не направлення на стаціонарне обстеження до психіатричного диспансеру, то я би радив не розраховувати на один діагноз, а підстрахуватися комплексно.

    Під час проходження ВЛК при приписці - це було добровільним. Хочеш береш направлення на додаткове обстеження - не хочеш, не береш, але тоді твої попередні діагнози по таким хворобам ВЛК не визнає.

    Певен, що і зараз Вас ніхто змушувати не буде, адже в першу чергу завдання ВЛК - виконання плану по мобілізації.

    Гарного Вам вечора та хай щастить!

    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дякую, Ярославе, за відповідь і мотивацію :)

      • Турчин Ярослав Александрович

        Завжди будь-ласка! Щасти Вам!

    Корнійчук Євген Іванович
    14.2%

    Доброго дня, рекомендую з даним питанням за консультацієб звернутися до лікаря.

    ст. 29а

    до пункту «а» належать також стійка диплопія після травми орбіти з пошкодженням м’язів ока або уражень головного мозку, які викликають косоокість (порушують функції зору

    Якщо ністагм є однією з ознак ураження нервової системи або вестибулярного апарату, то постанова приймається за відповідними статтями Розкладу хвороб. У разі значно зниженої гостроти зору рішення приймається за статтею 31 Розкладу хвороб.

    Стаття 31: під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I-III Розкладу хвороб враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дякую, Євгене, але ці уточнення не стосуються встановленого "нашого" діагнозу. Тут мова йде про інші, хоч і споріднені, стани здоров'я чи хвороби.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Дуже тяжко зрозуміти всю суть захворювання. Хотілось би поспілкуватися, та дізнатися, як взагалі ви бачете, яка гострота зору, яка гострота зору з корекцією. Чи є у вас

        1. Зорова втома під час роботи з дрібними деталями.
        2. Двоїння перед очима.
        3. Головний біль.
        • нездатність затримати погляд на яскравому предметі, що переміщається;
        • неможливість самостійно оцінити візуальну відстань до предметів;
        • несинхронний рух очей при стеженні за предметом;
        • одне око немовби “спливає” в бік при світінні ліхтариком в обличчя;
        • повороти голови слідом за предметом.

        І т. Якщо ви це все маєте, то врядч и вас визнають придатним до військової служби

        • Олена Клієнт 7 місяців тому

          Абсолютно так. Діагноз насправді простий у встановленні - достатньо провести тест з молоточком (чи просто пальцем), що зазвичай проводить невропатолог, слідкуючи за рухом очей вліво - вправо - вгору - вниз. Він одразу бачить розсинхронізацію руху очей і чітко визначає, який саме нерв (шостий відвідний, лат. n. abducens, що іннервує правий латеральний (відвідний прямий) м'яз) паралізовано (повністю чи частково, у медичному визначенні це все одно - параліч (у нашому випадку здатність забезпечити рух вправо - лише 15 градусів від центру, що забезпечує наявність усіх перелічених Вами симптомів)). Інші спеціальні тести по косоокості та диплопії вже проводили у клініці, з цифровими замірами, де втручання людського фактору відсутнє або якщо можливе, то не суттєве.Призматична корекція виключена, бо кут відхилу не фіксований і постійно змінюється у межах 5 градусів, тобто навіть якщо при погляді лише прямо можна добитись зменшення диплопії, вона не зникне - картинка все одно буде "плавати". Окклюзія (закривання неробочого ока) також не рекомендується, бо через збільшення навантаження на здорове око значно зростає ризик виникнення інших зорових проблем.Що він може - діяти за патернами у звичному середовищі, тобто дома, де може пересуватись майже всліпу, автоматично по пам'яті. Читати, працювати, заплющуючи одне око, за комп'ютером - але через швидку втому - десь учетверо менше, ніж до хвороби. На короткий час переключатись на якісь інші справи по дому (але теж обережно, бо, наприклад, скляні предмети на столі не помічає, бо змішується картинка, також проблеми з визначенням відстаней та висот). Ходити на вулиці - до двох годин на день, до появи нудоти й головного болю до запаморочення. Й то лише по знайомим та малолюдним доріжкам, бо на незнайомих - постійно спотикається, бо не помічає висоту бордюрів, ямки та інші перешкоди, а там, де великий зустрічний рух людей - втома настає набагато швидше.

          • Корнійчук Євген Іванович

            У такому разі, я вас запевняю, чоловіка не мобілізують точно. Тут вбачається, що чоловіку потрібна стороння допомога для нормального життя, про службу в армії не може бути і мови.

            Рекомендую звернутися до сімейного лікаря за направленням на мсек для встановлення інвалідності.

            • Олена Клієнт 7 місяців тому

              Дякую Вам! Раніше не виникало потреби сідати державі на шию, тому й не задумувались про оформлення інвалідності. Тепер переконались,що це має не лише матеріальне значення.

    Гончаренко Константин
    57.5%
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ступінь придатності встановлюється комісією ВЛК згідно медичних висновків про стан здоров я , на основі положення про розклад хвороб згідно Наказу Міноборони № 402.Лише ВЛК приймає рішення чи придатні ви до служби. З описаних вами підстав можливо ви включені до резерву, враховуючи суть хвороби можна спробувати отримати свіжі довідки про загальний стан здоров я та пройти ВЛК та отримати висновок про непридатність з виключенням з військового обліку загалом , або частково але необхідно мати рішення ВЛК про це, а також з резерву , але враховуючи обставини все залежить від стану здоров я та рішення ВЛК .якщо навіть Знятий з обліку за строковою службою(в мирний час), не означає , що вас виключили і з резервістів.повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.Вам треба знайти фахівця з діагностування вказаних хвороб, аби вірно виписав висновок, аби на ВЛК не виникало питань.https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text наказ 402 МОУЗ повагою, Костянтин Гончаренко
    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дякую, Костянтине! За цим діагнозом єдиний шанс на поліпшення - перші півроку після появи симптомів. Далі - рекомендація фізіотерапевтичних процедур та наступним кроком - СПРОБИ операції, яка у разі успіху (50/50) може дати лише КОРОТКОЧАСНИЙ КОСМЕТИЧНИЙ ефект. Тобто шанси на зцілення практично нульові, тому й нема якихось обумовлень у Наказі МОУ 402.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    У Вашого чоловіка серед диагнозів присутній "парез n. abducens", що говорить про параліч відвідного нерва. Відвідний нерв в свою чергу є одним з окорухових нервів, а окоруховий нерв відповідає за рухові м'язи очного яблука. Отже, якщо є параліч відвідного нерва, то є параліч окорухового нерву та, відповідно до цього, параліч одного чи декількох руховіх м'язів очного яблука.

    Виходячи з цього, я вважаю, що Вашого чоловіка повинні визнати непридатним до проходження військової служби з виключенням з військового обліку. Проте, я не лікар і можу помилятися.

    Так як хвороба Вашого чоловіка може виникати по багатьом причинам, які можуть бути пов'язані з іншими захворюваннями, то Вашого чоловіка, напевно, можуть направити на додаткове обстеження до невролога та кардіолога.

    Відмовитись від обстежень він не має права, та повинен буде пройти їх.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дуже дякую, Юрію! Майже слово-в-слово на таку аргументацію ми й спираємось у визначеннях. Теж не лікарі, але мусимо оцінювати з різних позицій і ставати трошки спеціалістами у різних сферах :)

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В цій статті лише два пункти за якими визначається придатність до військвої служби. І ваш пунк це однозначно а), бо на те є підтверджений діагноз в якому зазначено, що у Вашого чоловіка паралітична косоокість за наявності диплопії, а паралітична косоокість може виникнути лише у зв'язку з паралічем рухових м'язів очного яблука. Інший пункт зазначає про тий самий параліч, але без диплопії. Тому я не бачу шансів у ВЛК визнати Вашого чоловіка тимчасово непридатним, або обмежено придатним.

        • Олена Клієнт 7 місяців тому

          Дякуємо! Саме так. У "шапці" статті позначено, що стаття включає усі види косоокості:

          Пункт (а) - косоокість, що пов'язана з паралічем м'язів + диплопія (двоїння зображення).

          Пункт (б) - косоокість з паралічем без двоїння та співдружня косоокість .

          У додатку 2 з поясненнями до застосування статей - про ністагм (короткочасні на 2-3 хвилини напади посмикування ока, що супроводжуються помітною чи непомітною диплопією), косоокість внаслідок травм голови та інші види косоокості буз диплопії.

          До якого пункті віднести наш діагноз - дуже просте завдання для членів ВЛК.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Олена! Тримайтесь і вдачі Вам та, особливо, Вашому чоловіку. Я думаю, що у ВЛК немає жодного шансу проти Вас))

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Дуже велика ймовірність, що ВЛК визнає чоловіка непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку за статтею 29 "А" . Якщо ВЛК винесе постанову про обмежену придатність - відразу необхідно оскаржувати її до ЦВЛК, якщо результату не буде - у судовому порядку.

    Згідно пункту 3.11 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ.

    Відмова від проходження додаткового обстеження розцінюється як порушення підпункту 4 пункту 1 правил військового обліку .

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Олена Клієнт 7 місяців тому

      Дякую! Відмовились від проходження неврологічного обстеження, аргументуючи наявністю усіх достатніх матеріалів - лабораторних досліджень, МРТ голови, ЕЕГ, доплерограми судин голови та шиї, заключень лікарів на момент виникнення хвороби ока у 2019 році та актуальної оцінки на цей час. Покричали, попогрожували, довго радились, потім знову кричали і знову радились, заспокоїлись. Врешті невролог змінила тон на абсолютно дружній, написала висновок за якоюсь статтєю категорії "б" та у анамнезі зафіксувала й вірно описала проблеми з оком та конкретним нервом. Загалом склалось враження, що коли не вдається класичними ментовськими методами зломити людину, вони з противника стають соратниками, а ці додаткові обстеження та наявність ще кількох "обмежено придатних" статей вже потрібні більше їм для посилення позицій при захисті висновку ВЛК у вищій за рангом ВЛК.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Елена!

    Необходимо самостоятельно пройти обследование в больнице, согласно его диагноза, чтобы врачи указали его диагноз, в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты прохождения медкомиссии в его пользу.

    Он имеете право получить заключение военно-врачебной комиссии (медкомиссии), чтобы видеть результаты и иметь право обжаловать:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    «22. Оформлення постанов ВЛК

    «22.1. Дані про тих, хто пройшов медичний огляд (прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військове звання, військова частина, місяць та рік призову на військову службу тощо), діагноз та постанова ВЛК про ступінь придатності до військової служби та про причинний зв'язок записуються в Книгу протоколів засідань ВЛК (ЛЛК). …

    22.3. Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.»

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

    ВЛК регіону;

    ВЛК евакуаційного пункту;

    ВЛК пересувної госпітальної бази.

    Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах.

    Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

    2.3. Центральна військово-лікарська комісія

    2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    2.3.2. Начальник ЦВЛК безпосередньо підпорядковується директору Військово-медичного департаменту (далі - ВМД) Міністерства оборони України. Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються начальнику ЦВЛК.

    2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також:

    розроблення та участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, посібників, методичних рекомендацій з питань військово-лікарської експертизи;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України та МОЗ України медичних показань для військово-професійного призначення призовників до видів Збройних Сил України, родів військ та за військовими спеціальностями;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України науково обґрунтованих вимог до стану здоров'я військовослужбовців з метою максимального збереження їх на військовій службі, запобігання необґрунтованого їх звільнення із Збройних Сил України за станом здоров'я;

    перевірка якості лікувально-профілактичної роботи у цілях військово-лікарської експертизи серед військовослужбовців у військових частинах і лікувальних закладах Міністерства оборони України;

    контроль за лікувально-оздоровчою роботою серед допризовників, організація медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, військовослужбовців, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних та резервістів (кандидатів у резервісти);

    розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

    аналіз та узагальнення результатів і досвіду роботи підпорядкованих ВЛК;

    проведення спільно з головними (провідними) медичними спеціалістами та іншими лікарями-спеціалістами аналізу й оцінки результатів медичного огляду військовослужбовців та інших контингентів, розробка пропозицій для покращення військово-лікарської експертизи;

    організація та керівництво науковою роботою з питань військово-лікарської експертизи у підпорядкованих ВЛК;

    підготовка та вдосконалення кадрів для ВЛК;

    прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України;

    проведення спільно з МОЗ України аналізу та узагальнення результатів лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників і призовників, медичного огляду призовників та розроблення пропозицій щодо покращення цієї роботи.

    2.3.4. ЦВЛК має право:

    оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

    перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

    перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

    перевіряти організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових, цивільних лікувальних закладах, медичних підрозділах військових частин та ВВНЗ у цілях військово-лікарської експертизи;

    витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

    виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

    особові та пенсійні справи, медичні документи (у разі витребовування оригіналів зазначених документів вони повертаються за належністю після складання протоколу);

    архівні довідки, характеристики та інші документи, необхідні для прийняття постанови (у разі надання копій зазначених вище документів копії підшиваються до складеного протоколу та передаються до архіву зі строком зберігання 50 років);

    залучати головних медичних фахівців Міністерства оборони України, лікарів-спеціалістів Національного військово-медичного клінічного центру та інших військових лікувальних закладів, спеціалістів інших спеціальностей, начальників медичної служби та представників командування (керівництва) військових частин, де проходить службу військовослужбовець, що оглядається, для вирішення питань військово-лікарської, лікарсько-льотної експертизи;

    перевіряти у військових комісаріатах і закладах охорони здоров'я України організацію, стан та результати лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників та призовників, медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів;

    направляти у військові лікувальні заклади на контрольне обстеження та медичний огляд військовослужбовців, членів їх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби), військовозобов'язаних, резервістів, працівників;

    запитувати від військових, цивільних лікувальних закладів, військових частин, військових комісаріатів і ВВНЗ додаткові дані для аналізу, узагальнення та оцінки результатів військово-лікарської експертизи;

    надавати до Генерального штабу Збройних Сил України, командуванням видів, Сил підтримки Збройних Сил України, керівникам органів місцевої адміністрації результати лікувально-оздоровчої роботи, проведеної серед допризовників та призовників, медичного огляду військовослужбовців, членів їх сімей, кандидатів на навчання у ВВНЗ, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів та іншого контингенту;

    розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК (лікарсько-льотної комісії (далі - ЛЛК)) Збройних Сил України;

    надавати роз'яснення щодо формулювання постанов ВЛК (ЛЛК)".

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать путём подачи административного иска в Окружной административный суд, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всего доброго!

    Олена Клієнт 7 місяців тому

    Дякую, Євгене, за розгорнуту відповідь!

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Олена!

      Будь ласка.

      Успіхів Вам.

      Всього доброго.

      З повагою, адвокат Євген Олександрович.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України