Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Інвестиції, 17 жовтня 2023, питання №95028

Чи можу я, офіцер в системі МВС, створити та ОФОРМИТИ НА СЕБЕ інвестиційний портфель що буде складатись з дивідендних акцій фінансових компаній?

Я держслужбовець та хочу створити портфель через брокера. Хочу інвестувати у компанії закордонні, що виплачують дивіденди. Чи можу я це зробити по закону? Чи можу я оформити цей прибуток та взагалі рахунок на себе? Чи по закону я можу володіти акціями якихось компаній? Якщо так, то як правильно буде задекларувати та оподаткувати з них прибуток?

Відповіді юристів (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте на це право. Коли получите девіденди, вам потрібно буде сплачувати 18 відсотків від суми

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Законодавством України не передбачено заборони володіти корпоративними правами для державних службовців, однак встановлено обмеження їх реалізації.

    Згідно частини 1 статті 25 ЗУ "Про запобігання корупції" особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, забороняється:

    1) займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України;

    2) входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді)), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України, крім випадку, передбаченого абзацом першим частини другої цієї статті.

    При визначенні сутності поняття «інша оплачувана діяльність» слід, насамперед, звернути увагу на те, що у чинному законодавстві відсутнє як визначення поняття «інша оплачувана діяльність», так і перелік дій, що визначають його зміст.

    Для деталізації змісту цього обмеження, слід наголосити, що:

    а) під «іншою» оплачуваною діяльністю розуміється активність, що не є пов’язаною з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (окрім дозволених видів оплачуваної діяльності, але однозначно – не на засадах підприємництва);

    б) забороненою є саме «оплачувана» діяльність, тобто така активність, за яку передбачено отримання винагороди (систематично чи одноразово, у грошовому чи натуральному вираженні). При цьому її характер не змінюється у випадку, коли з незалежних від особи причин винагорода фактично не була отримана;

    в) заборонено займатися саме оплачуваною «діяльністю», а тому отримання доходів у вигляді дивідендів, роялті, відсотків на депозитний рахунок (інших пасивних доходів) є дозволеним.

    Задекларувати такий дохід Ви зможете шляхом подачі річної декларації. Для виплати фізособам дивідендів передбачено три ставки ПДФО:

    1. Відповідно до п.п. 167.5.2 ПКУ ставку податку встановлено у розмірі 5% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих РЕЗИДЕНТАМИ - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

    2. Для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих НЕРЕЗИДЕНТАМИ, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, ставку податку встановлено у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ПКУ, - 9%.

    3. Крім того, дивіденди, нараховані платнику податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих, або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з пп. 57.1-1.4 ПКУ, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (п.п. 170.5.3 ПКУ), тобто оподатковуються за ставкою 18%.

    Оскільки сума дивідендів, нарахованих на користь фізичних осіб включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку, то такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України