Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 20 жовтня 2023, питання №95226 240₴

чи зобов'язана фізична особа при переказі коштів від іншої фізичної особі в сумі більше 10-ти неоподаткованих мінімумів (170 грн -це так сума ?) укладати письмовий договір ?

Доброго дня, чи зобов'язана фізична особа при переказі коштів від іншої фізичної особі в сумі більше 10-ти неоподаткованих мінімумів (170 грн -це так сума ?) укладати письмовий договір ? Якщо такого договору/розписки не було і бор повертається вчасно на рахунок фізичної особи , чи може Банк заблокувати рахунок якщо відповідний документ договору/розписки не надати ?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович
    12.5%

    Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

    Банк не заблокує Вам рахунок за переказ 170 грн.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.6%

    Вітаю, Руслано!

    За суму в 170 грн банк рахунки не заблокує, це 100%. Щодо письмового договору, то дійсно Цивільний кодекс України вимагає письмової форми правочину, який перевищує суму 170 грн. На практиці, звичайно, при таких сумах жодний договір не заключається.

    Але все залежить від ступеня стосунків та довіри до особи, яка позичає. Якщо даєте в борг зовсім сторонній особі, дійсно бажано укласти договір позики.

    Успіхів. Всього доброго!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    14.6%

    Доброго дня.

    Укладання договору позики у простій письмовій формі є нормою Цивільного кодексу і до банку напряму не відноситься.

    Банк може заблокувати платіж, якщо він перевищує встановлено обмеження або операції які є нетиповими або підозрілими. Якщо дуже приблизно, звичайними є операції пересічного громадянина в межах середнього рівня зарплат в регіоні. Або операції, які здійснюються в межах отриманої зарплати.

    Банк може заблокувати транзакцію та вимагати пояснень щодо цієї операції, в цьому випадку і згодиться письмовий договір. Він може бути викладений в розписці про отримання грошових коштів

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.6%

    Доброго дня, !

    Банк взагалі не має жодного відношення до договірних стосунків клієнта. Вони врегульовані законом.

    Інша справа, якщо у Вас опинились на рахунку великі гроші, а Ви не маєте розумного пояснення іх походженню. Тоді вступають в силу правила фінансового моніторингу.

    Договір позики, наприклад, укладається як в усній так, і в письмовій формі. В Цивільному кодексі України зазначено, що договір позики укладається в письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми (ч.1 ст. 1047 ЦК України).

    Якщо сума коштів є не досить значною та не перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян ( ця сума становить 170 грн.), а договір укладається між фізичними особами, то договір можна укласти в усній формі, а факт укладення підтвердити розпискою позичальника, яка посвідчує передання позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей. (стаття 1047 Цивільног Кодексу України)

    Якщо сума, яка надається в борг є значною, та перевищує у десять разів встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян договір позики доцільно укладати у письмовій формі. Відповідно до частини 2 статті 1047 Цивільного Кодексу України: «на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей»

    Закон не вимагає нотаріального посвідчення договору позики, проте за домовленістю сторін чи на вимогу однієї з сторін, договір може бути нотаріально посвідчений.

    На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей (ч. 2 ст. 1047 ЦКУ).

    Отже, за загальним правилом, розписка є достатнім документом, аби укласти договір позики і в майбутньому мати можливість повернути отримані кошти. Наявність оригіналу розписки у тієї чи іншої сторони є підтвердженням наявності боргу або факту виконання зобов’язання за договором позики (якщо оригінал розписки у позичальника, то вважається, що позикодавець отримав кошти і повернув її позичальнику).

    Варто наголосити, що розписка сама по собі не є договором позики – це лише підтвердження такого договору, який був укладений між сторонами, а також вона засвідчує й безпосередньо факт отримання боржником від кредитора грошових коштів у певному розмірі або речей. Така правова позиція висловлена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі № 464/3790/16-ц.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    43.8%
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    В Цивільному кодексі України зазначено, що договір позики укладається в письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми (ч. 1 ст. 1047 ЦК України).

    Вказана вами сума не потребує укладання угод , тут все залежить від ступеню надійності особи , яка їх отримає.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це не значна сума. Моніторинг банку починається на інших підставах, у вашому випадку вам нічого не загрожує.

    Ваш рахунок буде заблокований, якщо фінансова операція не має очевидного для держави підґрунтя. Те саме стосується і блокування картки при знятті коштів у касі чи банкоматі.

    Наприклад, дія з коштами не відповідає вашому фінансовому та соціальному стану, або має ознаки відмивання грошей, виведення капіталу, конвертації у готівку, фіктивного підприємництва або несплати прибутків чи іншої нелегальної діяльності.

    На це може вказувати незвичний характер операції, її невідповідність діяльності клієнта, заплутаність кількох пов’язаних між собою операцій без особливого сенсу чи цілі.

    Підозрілими є повторювані операції, сума кожної з яких не підлягає перевірці. Такі дії потребують оцінки, бо вони можуть бути здійснені для уникнення ідентифікації, верифікації, фінмоніторингу загалом. Особливо якщо вони проводяться протягом одного дня, однією людиною або на один і той самий рахунок, а загальна сума транзакцій дорівнює або перевищує ліміти, встановлені законом. Ліміт 400 тисяч

    Айвазян Юрий Климентьевич

    На продовження моєї відповіді...

    Трошки інформації про фінмоніторинг.

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Увага: обсяг платіжної операції впливає, але не є вирішальним.

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу 2023 такі:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 5000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    *(можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Банк може заблокувати будь-які операції за рахунком лише при здійсненні фінансового моніторингу. Це може бути як зняття готівки через касу або банкомат, так і перерахування між особистими рахунками (наприклад, з корпоративного на карту фізособи), на рахунок контрагента і т.д. Якщо операція має ознаки:

    • відмивання грошей,
    • грошові кошти без підтвердження,
    • виведення капіталів,
    • конвертації безготівки в готівку,
    • фіктивного підприємництва,
    • ухилення від податків.

    Найчастіше банк звертає увагу на такі нетипові випадки:

    • на вашу картку надходять схожі за розміром суми, які є регулярними. Наприклад, щодня вам надходить по 500, 700 грн або по 10-15 разів одна й та сама сума (можуть виникнути підозри, що людина займається незаконною підприємницькою діяльністю, тому може під’єднатися і податкова).
    • велика кількість переказів на картку та з неї – понад 30 транзакцій на день.
    • багато контрагентів (людей, які надсилають кошти), наприклад, коли вам щодня надходить по 100 грн від різних користувачів.
    • операції з сумами понад 400 тис. грн. Банк має право заблокувати гроші до з’ясування їх походження.

    Для розблокування рахунку Вам необхідно надати докази походження коштів. В такому разі Вам і знадобляться договори позики.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України