Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 жовтня 2023, питання №95817 240₴

2 група інвалідності дружини , відстрочка від мобілізації

Доброго вечора.
Я, мій чоловік та син ВПО з зони бойових дій. Зареєстровані впо в одному місті, але за різними адресами ( за необхідності можна змінити на одну адресу довідки)
Місяць тому я отримала 2 групу інвалідності зі слуху.
постійного догляду я не потребую, я не працюю. Живемо за кошти чоловіка ( він віддалено працює офіційно) та на кошти ВПО.
Чи може мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації? Я маю довідку мсек та пенсійне посвідчення.
Цього буде достатньо? Я та неповнолітній син знаходимося на утриманні чоловіка. Чи потрібна ще буде довідка про постійний догляд? ( мені таку довідку не видадуть)
Згідно з новим законом будуть перевіряти всіх працездатних родичів- у мене лише мама. Їй 58 років, вона працює офіційно - зарплатня 6500 грн. Вона зареєстрована зі мною та дитиною по одній адресі як ВПО ( але планує в наступному місяці виїхати до брата за кордон). Чи можуть вважати її як доглядача за мною як інвалідом?

Якщо підходить лише чоловік, то які документи йому потрібно віднести до воєнкомату для отримання відстрочки? Чи може він звернутися у воєнкомат у місті, де зареєстрований як впо? як правильно документи подати до воєнкомату? Чи потрібно їхати в Харків для отримання відстрочки? В Харкові ми також зареєстровані за однією адресою.

У чоловіка довідка взамін війського квитка 2005 року. Чи буде якесь покарання, що не отримав воєнний квиток? Але в довідці не указано через скільки років її потрібно замінити.
Довідка видавалася в 20 років.

Чи правда , що відстрочку від мобілізації потрібно підтверджувати кожні 90 днів?
Групу інвалідності мені дали на 3 роки.

Та якщо не вийде оформити відстрочку, чи зможу я з чоловіком та сином виїхати за кордон без довідки з воєнкомату? Які документи для цього потрібно?

Дякую за відповідь.

Відповіді юристів (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю, Оксано!

    Доброго вечора.Я, мій чоловік та син ВПО з зони бойових дій. Зареєстровані впо в одному місті, але за різними адресами ( за необхідності можна змінити на одну адресу довідки)Місяць тому я отримала 2 групу інвалідності зі слуху.постійного догляду я не потребую, я не працюю. Живемо за кошти чоловіка ( він віддалено працює офіційно) та на кошти ВПО.Чи може мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації? Я маю довідку мсек та пенсійне посвідчення.Цього буде достатньо? Я та неповнолітній син знаходимося на утриманні чоловіка. Чи потрібна ще буде довідка про постійний догляд? ( мені таку довідку не видадуть)

    Так, у даній ситуації, якщо син неповнолітній, а інших працездатних осіб немає, Ваш чоловік має повне право на відстрочку від мобілізації. Його законодавча підстава для відстрочки - абзац 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Дуже часто постає питання в тому, чи потрібно оформлювати постійний догляд (опіку), або іншим чином доводити своє право на відстрочку. Відповідь на це питання проста: НІ, НІЧОГО ЦЬОГО РОБИТИ НЕ ПОТРІБНО. Оформлення опіки, постійного догляду, спільна реєстрація – нічого цього не потрібно.

    Згідно з новим законом будуть перевіряти всіх працездатних родичів- у мене лише мама. Їй 58 років, вона працює офіційно - зарплатня 6500 грн. Вона зареєстрована зі мною та дитиною по одній адресі як ВПО ( але планує в наступному місяці виїхати до брата за кордон). Чи можуть вважати її як доглядача за мною як інвалідом?

    На жаль, але це суттєво міняє всю ситуацію, адже Ви маєте працездатну матір, яка у першу чергу буде рахуватись як особа, яка зобов'язана здійснювати Ваше утримання.

    За таких умов, у чоловіка відсутнє право на відстрочку від мобілізації, оскільки наявна Ваша матір, яка є працездатною.

    Якщо підходить лише чоловік, то які документи йому потрібно віднести до воєнкомату для отримання відстрочки? Чи може він звернутися у воєнкомат у місті, де зареєстрований як впо? як правильно документи подати до воєнкомату? Чи потрібно їхати в Харків для отримання відстрочки? В Харкові ми також зареєстровані за однією адресою.

    Зараз йому точно не потрібно йти до ТЦК, оскільки у нього відсутнє право на відстрочку. Вам потрібно змінити абзац з 11 на 10, тобто спробувати отримати висновок ЛКК про те, що Ви потребуєте постійного догляду, тоді наявність Вашої матері ніяким чином ні на що не впливатиме.

    АБЗАЦ 10 - зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    У чоловіка довідка взамін війського квитка 2005 року. Чи буде якесь покарання, що не отримав воєнний квиток? Але в довідці не указано через скільки років її потрібно замінити.Довідка видавалася в 20 років.

    Так, це порушення Правил військового обліку. Штраф - 850 грн.

    Чи правда , що відстрочку від мобілізації потрібно підтверджувати кожні 90 днів?Групу інвалідності мені дали на 3 роки.

    Так, це правда, але поки що це поодинокі випадки. Відштовхуйтесь від терміну в 6 місяців.

    Та якщо не вийде оформити відстрочку, чи зможу я з чоловіком та сином виїхати за кордон без довідки з воєнкомату? Які документи для цього потрібно?

    До речі, ось з цим справа зовсім інша. Ваш чоловік наразі не має права на відстрочку, але Ви можете виїхати за кордон. Отримувати додаткові документи із ТЦК не потрібно, від слова зовсім. Він просто може супроводжувати Вас, поки що це дозволяє постанова КМУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    Але тут потрібно розуміти, чи маєте Ви пенсійне посвідчення по інвалідності або інше посвідчення. А так, Ви писали, що маєте посвідчення. За таких умов можете виїхати за кордон за наявності свідоцтва про шлюб та пенсійного посвідчення. Але додатково візьміть із собою медичні документи, оскільки прикордонники насторожливо ставлять до випадків, коли інвалідність оформлена від час воєнного стану.

    ВИСНОВОК: раджу Вам виїхати за кордон. Наразі це найкраший для Вас варіант.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Оксана Клієнт 6 місяців тому

      Вибачте, поясніть, будь ласка, якщо мама виїде за кордон, то вона буде там отримувати лише допомогу як біженка, як вона зможе утримувати і мене і внука?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Оксано!

        Справа в тому, що ми зараз не говоримо про реальні речі, які, на жаль, для ТЦК рівним рахунком нічого не означають. Ваша матір є працездатною та теоретично входить до переліку осіб, яка може здійснювати Ваше утримання, а тому у чоловіка з відстрочкою будуть проблеми.

        Те, що вона виїде за кордон - загалом на дану ситуацію не вплине, оскільки як діти, так і батьки зобов'язані утримувати непрацездатного члена сім'ї. Більше того, є відповідна судова практика.

        А загалом, я з Вами згодний, але не шукайте здоровий глузд та логіку у військовому законодавстві.

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо ваша родичка потребує догляду та є рішення про це вам мають погодити звільнення, або якщо ви є опікуном ,що встановлено судовим рішенням.

    У Вашому випадку достатньо встановлення постійного догляду без припинення дієздатності родича та призначення опікуна судом .

    Якщо строки у тимчасовому посввдченні не вказано , воно діє постійно.

    Без повістки врученої та підписаної не варто йти до тцк сп (воєнкомат)

    ___

    опишу опіку та догляд:

    Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Положеннями ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного Кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

    Згідно зі ст. 58 Цивільного Кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Відповідно до положень ч. 1 ст. 60 Цивільного Кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 62 Цивільного Кодексу України визначає, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

    Згідно зі ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    https://www.msp.gov.ua/news/8364.html?PrintVersion -Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 8596/0/14-15/19 "Про опіку та піклування над повнолітніми особами"

    Відповідно до пп. 1.3, 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 № 34/166/131/881, органами, які приймають рішення щодо опіки та піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    потрібно звернутися до суду а потім до управління соціального захисту у вашому регіоні

    АБО

    оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Звернутис до ЛКК в потім до до управління соціального захисту

    ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ висновКУ лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування ... копії довідки МСЕК або довідки ЛКК про те, що престарілий ІНВАЛІД , потребує стороннього догляду.

    МОЖЕ БУТИ відстрочка вд армії та допомога по догляду 860 грн 20 коп

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Той факт, що у Вас мама є працездатною особою - може завадити чоловіку отримати відстрочку. Тому поки чоловік не отримав повістку не потрібно взагалі звертатись до ТЦК та подавати документи. Однозначно було б краще при наявності у Вас довідки про потребу у постіному догляді.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя,працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    • Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного (стаття 75 Сімейного кодексу України)
    • Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)
    • Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Таким чином, слід звернути увагу на те, що:

    • потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що особи з інвалідністю не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування;
    • непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку та інваліди I, II та III груп (стаття 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

    Тому чоловік матиме право на відстрочку, якщо відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані утримувати Вас або вони є непрацездатними. Так як Ваша мама є працездатною особою - у чоловіка можуть бути проблеми з отриманням відстрочки.

    У разі вручення повістки під особистий підпис - чоловіку необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів (та не подавати відомості про Ваших батьків):

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • документ про інвалідність дружини
    • свідоцтво про народження дружини
    • свідоцтво про народження сина

    Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Без крайньої необхідності до ТЦК краще не звертатися, адже виникнуть питання, щодо Вашої мами та можуть відмовити у оформленні відстрочки.

    У чоловіка довідка взамін війського квитка 2005 року. Чи буде якесь покарання, що не отримав воєнний квиток? Але в довідці не указано через скільки років її потрібно замінити.Довідка видавалася в 20 років.

    Чоловіку в обов'язковому порядку доведеться отримати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток, адже згідно пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів саме вони є належними військово-обліковими докуметами для військовозобов'язаних. Теоретично, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП у вигляді штрафу 850 грн за порушення правил військового обліку .

    Чи правда , що відстрочку від мобілізації потрібно підтверджувати кожні 90 днів?Групу інвалідності мені дали на 3 роки.

    Ззавичай відстрочку дають від 6 місяців до 1 року.

    Та якщо не вийде оформити відстрочку, чи зможу я з чоловіком та сином виїхати за кордон без довідки з воєнкомату? Які документи для цього потрібно?

    Звичайно, зможете. Для перетину кордону взагалі не потрібно брати ніяких довідок з ТЦК та надавати військові документи, адже Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Документи, які необхідні для перетину кордону:

    • закордонні паспорти
    • свідоцтво про шлюб
    • пенсійне посвідчення інваліда, де зазначена група та причина нівалідності (довідка МСЕК на кордоні не приймається)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    • Оксана Клієнт 6 місяців тому

      Скажіть, будь ласка, якщо моя мама вийде на пенсію за вислугою років ( її стаж дозволяє це зробити).

      Вона працює , так як за вислугу років пенсія буде 3000 грн, а по віку 4000 грн.

      Тоді у чоловіка буде право на відстрочку?

      Чи потрібно лише за віком піти на пенсію батькам?

      Дякую

      • Дерій Владислав Олегович

        Згідно абзацу сімнадцятого статті 1 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

        У чоловіка буде право на відстрочку, якщо Ваша мама буде пенсіонером за віком ( у тому числі при наявності права на дострокову пенсію за віком або на пільгових умовах).

        • Оксана Клієнт 6 місяців тому
          я правильно зрозуміла, що мама може піти на пенсію в 58 років за вислугою років та це буде вважатися достроково вийти на пенсію? Та підійде як непрацензадний родич?
          • Дерій Владислав Олегович

            На жаль, ні. Пенсія за віком та пенсія за вислугою років - два різні види пенсії. Непрацездатним родичем буде вважатися пенсіонер за віком.

            Стаття 115 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

            1. Право на призначення дострокової пенсії за віком мають:

            1) особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики - після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок;

            2) особи з інвалідністю по зору I групи - сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи - після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років у чоловіків і не менше 10 років у жінок;

            3) жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, - після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. При цьому особами з інвалідністю з дитинства вважаються також діти з інвалідністю віком до 18 років.

            За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей, дитини з інвалідністю чи тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, до шестирічного віку здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років;

            4) військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях, в антитерористичній операції в районах її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях в районах їх здійснення та/або безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, а також ті, яким встановлено інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час захисту Батьківщини або під час виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях в районах їх здійснення та/або безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейських, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення із служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях в районах їх здійснення та/або безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, особи, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пунктів 20 і 21 статті 6, особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пунктів 12 та 13 статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особи з числа резервістів, військовозобов’язаних і осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пункту 19 статті 6, особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 11 статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки, яким надано статус сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України відповідно до абзаців четвертого і п’ятого частини першої статті 10-1 зазначеного Закону, а також абзацу шостого частини першої статті 10-1 зазначеного Закону з числа членів сімей резервістів і військовозобов’язаних, - після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

            Особи, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій" з числа осіб, зазначених у статтях 10 і 10-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", продовжують користуватися правом на призначення дострокової пенсії за віком відповідно до цього пункту, передбаченим для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, без заміни відповідного посвідчення;

            5) дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття, і батьки, яким надано статус сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, відповідно до абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", пункту 1 статті 10 зазначеного Закону - після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок;

            6) особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 цього Закону;

            7) особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 цього Закону.

            Тому, якщо Ваша мама вийде на пенсію за вислугою років - вона не вважатиметься непрацездатною. Якщо ж Ваша мама зможе оформити дострокову пенсію за віком - у чоловіка буде право на відстрочку. Крім того, коли Ваш син стане повнолітнім - у чоловіка також не буде права на відстрочку.

            Отже, якщо чоловік не отримував повістку під власний підпис до ТЦК краще не звертатися. При крайній необхідності хорошим рішенням - буде виїзд за кордон.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Оксана!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;"

    Отже, відповідно до чинного законодавства Ваш чоловік має право на відстрочку у зв'язку з наявністю в Вас інвалідності ІІ групи за умови того, що Ви не маєте інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону Вас утримувати.

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

    Якщо Ваша матір не пенсіонер, то вона вважається працездатною особою.

    Відповідно до статті 198 СКУ:

    "1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати".

    Отже в даному випадку постає питання чи може Ваша матір надавати Вам допомогу по утриманню. Я так розумію, що отримуючи 6500 грн вона не зможе надавати Вам матеріальну допомогу, так як отримує мінімальну заробітню плату.

    Проте у моїй практиці вже були декілька випадків, коли відмовляли у відстрочці на підставі того, що є працездатні батьки, незалежно від того, чи взагалі вони працюють, чи ні.

    Тому можна все ж таки спробувати отримати довідку ЛКК про потребу у постійному догляді й тоді чоловік буде мати змогу отримати відстрочку відповідно до абзацу 10 статті 23, а не по 11, який я наводив вище. Абзац 10 згаданої статті зазначає наступне:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Але в даному випадку також виникає питання щодо доказу того, що саме Ваш чоловік здійснює за Вами догляд, а не наприклад Ваша матір (допоки вона в Україні) або хтось інший. Тому прийдеться оформлювати або довідку про компенсацію на догляд на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здійснення догляду. Всі ці процедури заберуть в Вас немало часу. До того ж, як Ви зазначали у своєму питанні, є вірогідність того, що довідку ЛКК Вам не видадуть.

    Щодо військово-облікового документа.

    Ваш чоловік порушив правила військового обліку і його, скорше за все, притягнуть до адмінистративної відповідальності і накладуть адмінистративний штраф.

    Відстрочку наразі видають строком на 6 місяців.
    Щодо виїзду за кордон, то Ви маєте на це право. У даному випадку Вашому чоловіку не потрібні документи від військомату.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність;

    Отже для виїзду за кордон разом із чоловіком Ви повинні мати закордонні паспорти, свідоцтво про шлюб та один з документів, що підтверджує Вашу інвалідність, які зазначені вище.

    Радив би Вам виїзджати за кордон, це, наразі для Вас самий найкращий варіант, бо з отриманням відстрочки можуть виникнути певні труднощі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "..Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;".

    "ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    " 11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:...

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;..".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Закону України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    ---

    Доброго дня, пані Оксано! Моя відповідь у частині незгоди з відповідями колег (про надання відстрочки на 90 днів, на 6 місяців). По-перше, відповідно до наведеної ст. 23 Закону про мобілізацію право на відстрочку виникає за нявності підстав для неї - тобто по закону, а не за рішенням РТЦК та СП (надати чи відмовити у відстрочці). По-друге, прямо передбачено, що відстрочка діє "під час мобілізації" - тобто на час мобілізації, а не на певний період. Зрозуміло, право на відстрочку припиняється з припиненням підстав, що підтверджують це право. По-третє, РТЦК та СП відстрочку не надають, а підтверджують та оформлюють; не передбачено права РТЦК та СП надавати відстрочку під час мобілізації - на відміну від відстрочки від призову на строкову військову службу.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня. Чоловік має право на відстрочку та перетин кордону. Для перетину кордону у вашому випадку оформлювати відстрочку не потрібно. Ви можете одразу перетнути кордон без відвідування ТЦК. Для цього вам потрібно мати такі документи

    1. Свідоцтво про шлюб

    2. Пенсійне посвідчення або посвідченні інваліда дружини.

    3. Закордонні папорти.

    Відстрочку краще оформлювати за а.10 ст.23 у зв'язку з доглядом. Для цього вам потрыбно звернутися до лыкарны ы отримати довыдку ЛКК форми 080-4 про потребу постыйного догляд. Для оформлення відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізації.

    До заяви додати нотаріально завірені копії таких документів:

    1. Свідоцтво про шлюб.

    2. Довідка ЛКК.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навичики для вирішення питань будь якої складності


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України